Ahojte..pro někoho blbá otázka, ale potřebuji poradit od zkušených. Čekáme druhé mimi a dodnes mám noční můry z toho prvého kojení 😅
Mám velmi velké dvorce a po prvním porodu se mi samozřejmě prsa i dvorce 2x tolik nalila, což je logické..ale problém je v bradavkách...mám je vystouplé jen když je mi ,,zima" a kojení bylo potíž..i když byl syn veliký a silný..nedokázal se pořádně přisát..takže mi nezbývalo než kojit přes kloboučky...což ale bylo velmi bolestivé s neustálými záněty v prsu a po půl roce neutuchající příšerné bolesti jsem kojení vzdala, i když jsem měla ještě spousty mléka 😖 prostě co kojení, to slzy a bezmoc v kuse půl roku. No takže mě napadlo zdali jste měla taky některá tento problém a jestli máte nějaké rady co se týče těch kloboučků...zdali jsem neměla malé a jak vybrat správnou velikost aby to zas nebyl horor 😢 děkuji moc za každou radu
LP žádná velikost kloboučků není vhodná. Kloboučky v 99% případů jsou zbytečné. Miminko se při troše trpělivosti, cviku a dostatku času naučí přisávat i na velmi ploché či vpáčené bradavky. Musí se naučit přisávat na kůži dvorce, bradavka není důležitá. Při nalitých a tvrdých prsou je to těžké, ale i zde se dá poradit. Doporučila bych kontaktovat dobrou LP v okolí a být s ní v kontaktu v době po porodu, než se vše srovná. Kloboučky mohou pomoci překonat první nejistoty, ale je důležité vytrvat v přiládání na samotný prs, KAždé mimi , které znám, se to naučilo, pokud maminka vydržela přikládat dostatečně dlouho (někdy stačí týden, jindy měsíc). Kloboučky při dlouhodobém používání snižují laktaci a děti jsou kojeny kratší dobu a často s nutým dokrmem.
Co firma, to jiné "standardy" ohledně velikosti. Od Medely mám vel. S, od Nuku M, oba mi vyhovují, nějaké extra rozdíly nevnímám. Ale takové problémy, co ty popisuješ, teda nemám, v tomto nepomůžu. Za mě je třeba klobouček dobro, bez něj ani ránu, ALE já kojení nesnáším, dělám to s odporem a klobouček trošku tlumí mé nepříjemné pocity, bez něj bych vyletěla z kůže. Nicméně vím, že jsem v tom výjimka a většina žen to má jinak. Takže pokud ti na kojení tak záleží, zkus nějakou laktační poradkyni, jak už tu bylo řečeno. V nejhorším to dopadne tak, jak minule.
Ahoj, nevím, jestli se to dá srovnávat, ale začínala jsem v porodnici taky kojit s kloboučky, protože jsem po pár kojeních měla hodně bolavé bradavky a malá se těžko přisávala, jak to ještě neuměla. Napřed mi daly velikost M, krátkodobě to byla úleva, ale po pár kojeních mě začaly bolet asi ještě víc. Tak mi jiná sestra přinesla velikost L, protože jsem podle ní potřebovala větší a v menších kloboučcích se bradavka akorát třela o stěny kloboučku. To pomohlo. Takže radši zkusit větší než menší. Nicméně u nás to dopadlo tak, že jsme se po 2 týdnech s kloboučky odnaučovaly, protože malá přestala přibírat. Bylo to pro ni přes klobouček moc náročné a nevytáhla si dost mléka. Měla jsem doma laktační poradkyni, která mi zkoukla prsa a uklidnila mě, že mám normální bradavky a není důvod, proč bych nemohla kojit bez kloboučků. A skutečně jsme to během pár dní zvládly. Akorát pak za 1-2 týdny přišly zase hrozné bolesti, jak bradavky nebyly zvyklé, to jsem naštěstí přetrpěla a přešlo to (pomohl levandulový olej a hlavně chrániče bradavek). Takže abych to shrnula: kloboučky když už, tak větší, ale pozor na ně, mohou krátkodobě pomoci v nouzi, ale mají zase jiná rizika. Zkus nějakou dobrou laktační poradkyni, pro mě to byl fakt anděl spásy.