Jak ukončit nejjemněji kojení?

qistyna
5. lis 2021

Rada bych se poradila jak maleho zavislaka odloucit od kojeni. Je mu 18mesicu a opravdu uz bych ho chtela odstavit, ale nevim jak to udelat. Koji se pred spanim (i dennim) a v noci. Vim, ze to pro nas oba budou muka, ale uz to opravdu chci, kouse a boli to a hraje si, zuzla, je mi to neprijemne uz velmi.
Ale usina u toho a v noci dam a spi dal. Mam zkusit dudlik, ktery nikdy nechtel nutit? Co zabralo vam? Umele nechce, ale v tom bych uz problem nevidela a veceri normalne, ma to fakt na usinani..
Prosim ne rady typu at ho kojim dal.. uz proste nechci. Co vam zabralo? Chtela bych to zkusit mirnejsi metodou nez odjet a nechat v tom vykoupat manzela..
moc dekuji za nejake napady.

palja
5. lis 2021

@qistyna já jsem zkoušela různé způsoby, co mi radily maminky na netu. Za mne musíte být pevně rozhodnuta, že chcete kojení ukončit. Jinak se budete trápit oba. Mně se tohle nepodařilo, takže jsem dceru odstavila až před třetím rokem.
Jako nejlepší rada se mi zdálo, zalepit si bradavky náplastí a říct, že mléko už není. Ano, bude několik dní a nocí plakat, ale chce to vytrvat a zhruba třetí den to bude na dobré cestě. Pokud budete cítit tlak a bolest prsou, tak odsat jen trošku do úlevy, aby se přestalo tvořit mléko, prsa chladit. Já jsem v tomhle selhala, dcera byla strašná zavislacka, takže jsem po třech dnech prsa odlepila. Takže jsme se trápili ještě další měsíce.
Nakonec jsem tedy bradavky natrela citronem a řekla dceři, že se mléko zkazilo. Pochopila to a během pár dní se odstavila. Občas si na prsa vzpomene i teď, ikdyz se už nekojí téměř 10 měsíců.
Chce to být prostě rozhodnuta, ne jak já že jsem to nakonec nezvládla.

pipi_puncocha
5. lis 2021

Já se spíš připojím se zájmem, taky nás to v následujících týdnech čeká.😬

Syn je teda dvouletý, souhlasím s tím, že musíš být pevně rozhodnutá, jinak v tom bude mít ještě větší hokej. Neznáte třeba nějakou knížku, příběh s touto tématikou k vypravování dětem?

gbp
5. lis 2021

@pipi_puncocha neznam. ale muzem neco vyrobit 😄 Jak sla prsa spat... 😅 taky to budu potrebovat.

20190418
5. lis 2021

Odjela jsem s kamarády na hory a když se vrátila, tak jsem řekla, že mlíčko zmizelo, byla jsem ho hledat a nenašla. Syn řekl "hm" s bylo. 😁 A to se taky do té doby na spaní a v noci kojit. Bylo mu 15m. Já bych se s ním normálně zkusila domluvit

pipi_puncocha
5. lis 2021

@gbp ano, něco takového.😅 název zní slibně.😅 dneska je knížka na každou "blbost," knih o kakání a hovínkách jsou plné regály a prsa nic.

Možná taky zkusím něco takového vyrobit, na zvířecím světě, že pijou mlíčko jak jsou malé a pak až jí normálně, tak už ne a že maminka má mlíčko pro další miminko, které nic jiného jist nemůže, protože ještě nemá zuby.

cilkat
5. lis 2021

Prostě jsem řekla, že už prsa nejsou, že nedám, potřebuju přestat kojit... Během těch několika hodin, kdy jsem poprvé uspavala bez prsa jsem toho navykladala spoustu... Řevu bylo hodně, prostě neuměl usnout... Trvalo zhruba tři dny, než se naučil jak usnout. Pak už to bylo lepší... Ale za mě bylo důležité zůstat s dítětem - i proto, že jinak sena mě po každém navratu vždy vrhnul a šel po prsu.

jjasmina
5. lis 2021

@qistyna malá spala se mnou, tulila, mazlila jsem, písničky a prostě rozhodnuta nedat za žádnou cenu ❤️🤣

gbp
5. lis 2021

@pipi_puncocha nedavno jsem se byla projit k obore s divocaky. matka tam lezela a selata behala kolem a najednou se rozhodly, ze si daj a vrhly se na ni 😅 ryly ji tema rypackama, nastvane je odhanela. rikala sem si, drsna, dobre to dela holka 😂 💪 dvakrat se presunula, ale bylo jich moc a byly neodbytny 😅🤭 takze prohrala 😄 musime byt silnejsi 💪🤣
ale pribeh mas pekny ☺️

malytlustyhroch
5. lis 2021

@gbp jednou jsem videla video, jak klokanice nafackovala prednima tlapama neodbytnemu odrostlemu mladeti, ktere ji strkalo furt hlavu do kapsy... myslim na ni posledni dobou casto 😀 Jenze na podzim se odstavuje blbe, uz jsme to meli v srpnu docela hezky omezeny a bum, jedna viroza - tri tydny. Deset dni normalniho provozu, priserna ryma, hrabe se z ni skoro mesic - no, odstavim nemocne dite, no neodstavim... Snad nebudu muset cekat do leta.

ondul
5. lis 2021

Já odstavovala asi před 14 dny, kluk 21 měsíců, kojila jsem před spaním v poledne a večer. Vzala jsem to totálně v klidu a jako by se nechumelilo, jako by to byla běžná věc, co se nám děje furt, jako když se bouchne, nebo nemůže koukat na televizi nebo tak. "Jé, ono není mlíko, ty jo to mě mrzí, ale to zvládneme bez toho, jo? Já vim, že seš chytrej a statečnej kluk, pojď se ke mě přitulit, to je v pohodě, to se prostě občas stane." Breknul maličko dvakrát a je s tim krásně smířenej, usíná ještě rychleji; když vidí nahý prsa, tak si jen tak povzdechne mliko nejni a tim to končí. Asi jsem z toho byla smutnější než on. Fakt sem nestačila zírat, jak to krásně zvládnul. Ale ček si fakt musí bejt naprosto jistej, přes to nejede vlak.

gbp
5. lis 2021

@malytlustyhroch jak rikas...taky porad na neco cekam, ted ty nemoce, este ocko, pockam asi na posledni zuby 🤣🙈 teda mlecne myslim 😄🤭
a pak budu klokanice 🤣💪 ale je fakt, ze v prirode se s tim ne*erou 🤭🙈

dixi86
5. lis 2021

Já měla oba závisláky a z kojení cca 20x denně(spíš už kousání a žužlání) jsem se rozhodla, že jinak než s manželem to nedáme. Uspávala jsem jen já(manžel byl jen na víkend a Vánoce/dovolenou), u obou dětí stačilo přelepit bradavky, aby uspával tatínek po 3noci, já 14dní zalepeno a bylo vyřešeno. První noc byla 10minut pláče, další dny už skoro bez problému. Pro děti to nebylo tak šílené jako pro mne, já to obrečela neskutečně, ale bylo to nutné ze zdravotního hlediska(u prvního pokročilé těhotenství - bolest a maximální únava z nevyspání, nevolnosti a nejedla sem), u druhe uz sem fyzicky i psychicky nemohla, ale z duvodu, ze uz jsem byla nejspis nemocna. Za mne nelituji a nakonec to všem pomohlo a pro deti to nebylo hrozne. Drzim pesti.

malenka3
6. lis 2021

Mám doma velkou závislačku a půl roku jsem sbírala odvahu. Odstsv dělala postupně, definitivně krátce před druhými narozeninami. Nejdřív přes den. Ten byl nejsnazší. Pomalu tlumit kojení, kolem toho 18. měsíce. Vždy, když vyžadovala prso, řekla jsem, že už je velká a mlíčko necháme na spinkání. Hodně nabízela v té době jídlo a snažila se odvézt pozornost od prsu. Tohle období trvalo celkem dlouho, nemoci a potřeba kojit nám do toho hodily několikrát vidle.
Pak jsem se rozhodla pro noční odstav. Ten byl nejtěžší, kojila se každou hodinu a já už byla úplně vyšťavená. Tady bylo moje přesvědčení rozhodně nejdůležitější. Strašně jsem se toho bála. Vybrala jsem si dobu, kdy manžel nebyl doma (abychom ho nebudili) a dva dny dopředu jsem dceři říkala, že už je velká holčička a v noci to zvládneme bez mlíčka. Nechal jsem mléko na uspávání. První noc byla nejhorší. Budila se přesně každou hodinu, já měla pyžamo až ke krku a řekla jsem jí, že mlíčko bude zase na uspávání zítra. Pobrekávala, ale hodně jsme tulily a usnula. 2. noc to bylo totéž s tím rozdílem, že už nebylo pobrekávání, ale stačilo tulení a rychle usnula. 3. noc už se budila mnohem méně a tulení stačilo. Od té doby spí celou noc 🙏 budí se jenom uprostřed noci a přesouvá se ke mně do postele (má postýlku vedle mé postele). Hodně se mazlí. Po tomhle odstavu jsem chtěla nechat kojení na uspávání, dokud bude sama chtít. Jenže mě začala hodně kousat, nevím, jestli to bylo tím, že byla kojená už jen na uspání. A jeden večer (měsíc po odstavu nočního kojení) mě fakt naštvala, Tak jsem řekla, že už mlíčko nebude. A pevně rozhodnutá jsem večer už nedala. Překvapivě to prošlo docela dobře, teď uspávám tak, že jsem s ní v posteli a mazlíme se. Na prsa si prakticky už nevzpomene. Prošlo to nad míru jeho očekávání, fakt jsem se toho bála úplně zbytečně, a to byla opravdu velký závislák.
Dlouho jsem zvažovala odstav tím, že odjedu, ale nakonec jsem to neudělala, přijde mi to drastické, protože ona beze mě prakticky není a sebrat jí prso a ještě maminku je dvojí trauma a tomu jsem ji nechtěla vystavit. Byla jsem připravená lepit bradavky, ale stačilo si vzít oblečení, které jí nedovolí se dostat k prsoum.

krtikkrtovaty
6. lis 2021

Máme to za sebou před měsícem, ve stejném věku, malá jí od začátku krásně a večer jen dudlala, dlouho, když jsem sebrala brzo řev, ukládání naprd, už mě to vyloženě otravovalo. Ale teda u nás už se kojila jen večer před spaním. Nejdřív bych zrušila noční. To u nás bylo tak, že jsem prostě v noci řekla ne, nabídla vodu. Chvíli se vztekala, ale uložila jsem, přitulila a za chvíli usnula, po pár dnech v noci stačilo pohladit, přitulit a byl klid. Po obědě se naučila usínat na mě (po obědě je do 10minut tuhá a odkládám do postýlky), z toho večerního jsem měla strach, ale nakonec úplně c pohodě. Prostě jsem řekla, že nedám, že už je velká. Byla spíš smutná než vzteklá, přitulila jsem ji se ségrou k sobě a četla pohádku (starší jsem vždy četla u kojení, mladší se kojila od začátku zásadně jen v jedné poloze, já vždy musela sedět. 🙈). U pohádky nevydržela, ale nakonec usnula stejně jako po obědě. Takže další level bude ji časem naučit usínat v postýlce a ne na mě. 😂 Dudlík už bych nedávala, i u sebrání dudlíku se doporučuje do 1 roku, že pak už je to závislost, takže budeš jen časem řešit, jak zase zrušit dudlík.

merope
6. lis 2021

Já řešila něco podobného, pak jsme za 14 dní poté odjeli na akci, kde byla hromada jiných "zajímavých" věcí a matčino mlíko si strč někam... prsa nalitá, jenže když se pravidelně "neodsává", tak to mlíko i změní chuť, takže to pak ani nechtěl. Ječící dítě řvoucí, že prso fakt neodsaje ... no a tak skončilo naše kojení 🙂.

tynka9
6. lis 2021

Obě starší děti jsem převedla vždycky na flašku (starší um, mladší normální mléko). Dělala jsem to postupně - nabídla jsem mliko, občas nic nevypili občas dost, pak jsem případně dokojila, ale aktivně jsem nenabízela. Po převedení na flašku začali spát dost slušně i v noci, takže tam už nebylo co řešit. Staršího jsem takhle odstavila v roce, prostřední v 18 měsících

malenka3
6. lis 2021

@tynka9 já to s flaškou zkoušela skoro rok a dokud jsem kojila, prostě tu flašku nevzala ani za zlatý prase 🥴 takže my to nakonec dali bez jakýchkoliv náhražek (voda v noci, dudlík nebo něco podobného).

tynka9
6. lis 2021

@malenka3 jasný, někomu to funguje, někomu ne... u nás to trvalo u staršího asi 2 týdny, pak už jeden večer dokojit nechtěl... k tomu samo jely pohádky, ukolíbavky... pak na rozhlase hajaja, velká pohádka
Ale uznávám, že jsem to možná měla jednodušší v tom, že jsem u obou byla při odstavu už zase těhotná a ubylo mléko a asi i změnilo chuť. U třetího jsem si říkala, jak to bude, že další už neplánujeme, tak abych nekojila do 3 let. Nakonec jsem kojila do tří měsíců 🤭 kvůli zdravotním potížím jsem měla na odstav asi 10 dni. Naštěstí to prcek dal