Jak ukončit kojení bez pláče?

petamlcoska
20. lis 2020

Dobrý den, dneska moje dcera oslavila 20mesicu a já uź chci cca 2mesice prestat kojit, jenze moje prsomílka se prsa nechce vzdat bez boje. Dokonce jsem odjela na vikend(2noci), s tatkou to zvladla v pohode, ale kdyz s ni jsem já, chce porad prsa a breci, vydira a vzteka se, kdyz ji ho nechci dat. Kolikrat neusne, dokud ji ho nedam. S manzelem ,ale takove veci nedela. Proste je to malej vyderac a ja nejsem tak dusledna, abych to zvladla. Zkousela jsem homeopatika, ale prsa se mi bolestive nalily, tak jsem to po trech dnech vzdala. Pak jsem zkousela prestat s kojenim v noci, ze by dostavala jen pres den, ale dcera spi s nami a vzdycky kdyz se probudi, hleda prso. Jelikoz se chci vyspat, tak ji ho bohuzel strcim, i kdyz me to stve. Jsem proste malo razna a dusledna. Umele mleko nikdy nechtela, takze jsme se dostali do zacarovaneho kruhu..JAK JI MAM VYSVETLIT ZE MLICKO NENI A NEBUDE ?? Nutne se chci vyspat !! Bez neustaleho sani mych bradavek . Nehlede na to, ze cekame druhe mimi, tak si nemuzu dovolit ani pit salvej nebo zkusit zazracny lek na ukonceni laktace od gynekologa. Mel to nekdo taky tak a zvladl to? Dekuji!

zuzkasim
20. lis 2020

Odpověděla sis sama, být důsledná a nenechat se vydírat. Jakmile se jednou rozhodneš, dceři to vysvětlit a trvat na tom. Pokud už jsi to několikrát zkusila a dcerka ví, že vztekem, pláčem nebo čímkoliv jiným si to vymohla, bude teď ta cesta o to těžší, už jsi jí ukázala, že tímto si u tebe vymůže, co chce. Rodiče jsme od toho, abychom svoje děti vedly, snažili se domluvit na tom, co je v životě nutné a starali se o jejich potřeby a bezpečí. Ne od toho, abychom skákali jak píská dítě, pokud se necháš vydírat od 20 měsíčního batolete, co budeš dělat, až bude starší? Nebo v pubertě? Pokud ti kojení už vadí, je potřeba to dítěti takto vysvětlit a nahradit potřebu kontaktu jinak. Ze začátku asi budou slzičky a vztek, ale dítě pochopí. Hlavně nelhat, že mlíčko není. Je tam, ale už prostě takto dávat nechceš, jsi unavená, ona je velká holčička, která to zvládne z hrníčku.

areh
20. lis 2020

@petamlcoska syna jsem v noci dostavila tak, že k němu asi týden vstával tatínek. Jak píšeš ty, u něj scény nedělal. Rozdíl byl tedy v tom, že měl svůj pokoj, takže mě neměl pořád u sebe.
Ale musíš sama trvat na tom, že kojení nebude. Děti jsou v tomhle hrozně chytré. Teď "vydírá" s kojením, můj 3 letý syn zase s jinýma věcma, oni to na rodiče prostě umí 🙂

sdzu
20. lis 2020

Sama musíš vědět proč chceš skončit s kojením. To jsi myslím dostatečně popsala. Já začala taky s nočním kojením a syn (tenkrát 18 měsíců) plakal 2 noci při každém probuzení. (Asi 10-15 minut, já se s ním tulila, prso mu nedala a pak taky usnul) Třetí noc už nebrečel, jen si někdy uprostřed noci asi hodinu hrál než znovu usnul. No a od té doby se v noci budí méně a usne i když prso nedostane.

Přes den jsem kojila jen na uspávání a to jsme nahradili procházkami v kočárku. Jinak neusne, ale pohyb na čerstvém vzduchu je zdravý pro všechny.

V 19 měsících jsem pak přestala kojit i při večerním uspávání. Vztekal se asi tři dny, pomalu jsme nabehli ale na jiné rituály. Pořád (asi po měsíci) to bývá často na dlouho, ale už to je bez pláče.

Prostě se rozhodni že přestaneš a už dítěti prso nedej. Náhražky nepotřebuješ, jen láskyplné zacházení a třeba snaha vyhovět dítěti v něčem jiném jako kterou knížku si prohlédnete, jakou hračku si vezme do postele, jakou ukolébavku nebo jestli se chce nebo nechce tulit. Přišlo mi i dobrý odbourávat kojení postupně, neměla jsem díky tomu moc problémy s prsama.

zuzita15
20. lis 2020

@petamlcoska ja nejdriv odstavila kolem 20m pres den a ve 24m uplne (to uz jsem ale vicemene kojila jen rano a vecer, v noci se postupne odstavila sama). Byla jsem v te dobe cca 25tt a podle me i mliko doslo, uz jen dudlala a ze si dokazala podudlat treba od 6 do 8 na dospinkani! 🤦🏻‍♀️ Jednou vecer jsem si zalepila bradavky, sla se sprchovat a ona tam vpadla a zirala mi na prsa, co tam mam, rekla jsem ji, ze mam bebi a moc to boli. Pri uspavani se na me sapala, tak jsem znovu zopakovala, ze mam bebi, ukazala ji ty naplasti a rekla, ze mlicko neni. Vzala to kupodivu dobre. V 6 rano, kdy se standardne nacucavala, si trosku poplakala, ale jen par minutek a dobry, zadnej rev, nic.

Po asi 2 mesicich mi zacala sahat do vystrihu a vyndavat prsa, ze chce mlicko, nekdy usinala s prsem v ruce, ale zadne hysteraky, pochopila, kdyz jsem ji vysvetlila, ze svoje mlicko uz vypila a bude tam zase mlicko pro mimi, az si ho prinesu z porodnice, a az si mimi vypije svoje mlicko, nebude tam uz nic.

Drzim palce 👍🏻😉

linda_22
21. lis 2020

Já tedy nemám zkušenost, jen mě napadlo, když čekáte další miminko, co to zkusit přes něj, pokud to malá ví a těší se, zkusit jí vysvětlit, že mlíčko už se musí šetřit pro brášku/sestřičku, ona že je velká holčička, která už může pít sama z hrnečku? Držím palce 🙂

zuzkasim
21. lis 2020

@linda_22 Na to bych byla trochu opatrná. Nepodsouvala bych dítěti, že ho mladší sourozenec připravil o jeho oblíbené mlíčko, děti si umí pamatovat dost, možná ne doslova, ale pocity ano, aby zbytečně nevznikala averze vůči mladšímu sourozenci hned od začátku. Dost rodičů s tím bojuje.

linda_22
21. lis 2020

@zuzkasim aha, tak z téhle strany jsem na to nekoukala.. já to brala tak, že když by se na sourozence těšila, že by to třeba ochotněji pochopila..

puhelin
21. lis 2020

Bud dat, nebo nedat. Ale neplest diteti hlavu tim, ze date a pak zase nedate.
Ja kojila az do porodu mladsiho. Starsi se pak sama rozhodla, ze mlicko miminku prenecha.

cilkat
21. lis 2020

Mě pomohlo kyneziologicke odblokování... Já si ujasnila své emoce ohledně kojení a syn najednou "zázračně" pochopil, že prso prostě nedám. Ne, že by se nezeptal, ale žádné dobývání se, vztekani a dokonce žádný pláč.