Jak se připravit na kojení?

vendulis
11. říj 2024

Ahoj holky, mám strach z kojení, jsem v 33 týdnu, moje ségra ani máma nekojily, tak měsíc, dva, ale pak to vzdaly. Prý to děsně bolí. Rozpraskané bradavky apod. Ségra pak používala odsávačku. Máte prosím nějaké rady, jak se na to připravit? Co koupit, co dělat...Chtěla bych kojit.

cherie24
11. říj 2024

@vendulis máš právo od pojišťovny myslím až na 3 návštěvy laktační poradkyně domů nebo do porodnice (záleží na domluvě). Ani jsem nic neřešila s pojišťovnou, přišla ke mě domů a pak si to ona všechno zařídila sama, co se týče placení. Po internetu těžko radit, nejlepší je, když to někdo ukáže přímo a když ta možnost je, proč jí nevyužít. Jinak ano, kojení v prvních dnech bolí, pak už ale vůbec ne. Mám odkojené 4,5 roku se 2 dětmi. 🙂 Pokaždé jsem si do porodnice vezla MEDELA hydrogelové polštářky. Jsou tam 4, já si je i stříhala na 4 menší kousky a 2x denně měnila. Zachránilo mi to moje první kojení, je to zázrak. Bez toho bych to nedala. Stačilo používat ten první týden, pak už nejsou potřeba. Na podporu tvorby mléka je toho hodně. Nejznámější kojící čaj, melta. Hlavně se nestresovat. Stres je na kojení to nejhorší, co může být. Záleží taky, kde budeš rodit, já měla štěstí na skvělou podporu už v porodnici, ale se druhou dcerou v jiné porodnici to byl otřes. Většina prvorodiček odcházela na příkrmu a co tam radily ty sestřičky bylo vážně na pěst. 😤

alice180
11. říj 2024

Souhlas najdi si nějakou laktační poradkyni a prober to s ní. Taky doporučuju kdyžtak zakoupit stříbrné kloboučky silverette. Je to zázrak na právě bolest atd.
Jinak kojení se fakt neboj, jo bolí to, ale ty výhody oproti tomu. Mlíko všude sebou, ohřáté na správnou teplotu. Hnedka připravené. Super uspavadlo. Složení přesně takové jake tvoje mimino potřebuje. Protilátky z nemoci. Teď to mám čerstve odzkoušena malá přitáhla ze školky nějakej bacil všichni jsme lehli a malej nic.

konidana
11. říj 2024

Nestresuj zbytecne dopredu, ver si, a ono to pujde. A kdyz ne, tak se svet nezbori😉. Jinak moc obecne rady nemam. Proste jsem jen kojila. Zpocatkum tyden, dva, mozna i cele sestinedeli, to je malinko vic neprijemne, nez si zvyknes, a pak uz pohoda. Ja si nepamatuju, ze bych za 2 roky kojeni (2 deti) mela nejaky problem. Jo, a kdyz se to zpocatku budou prsa hodne nalivat a bude to neprijemne/bolave, tak to chce trochu odstrikat v teple sprse, a pak teprv az kojit.

j.a.n.i
11. říj 2024

@cherie24 No, já třeba žádné polštářky ani nic jiného nepoužívala a nic mě nebolelo...

j.a.n.i
11. říj 2024

@vendulis Hele, nejhorší je smrt z vyděšení, když budeš hrozit, že to nepůjde, tak to fakt nepůjde... Zkus se hodit do klidu a přesvědčit sama sebe, že to prostě bude v pohodě a půjde to.
A pak sežeň nějakou laktační, co ti zkontroluje, zda mimco saje správně.

gbp
11. říj 2024

@vendulis taky doporučuji laktační. první jsem porodila dřív a opravdu mi zachránila kojení. ze začátku jsem musela i odsávat apod. Nejdůležitější je se uklidnit, protože co žena, to originál a není důvod se toho bát dopředu 😊 já jsem používala ze začátku jen čistý lanolin. jinak nic. krom jedněch kvasinek a nějakého toho zánětu jsem třeba žádné rozpraskane bradavky nezažila. a dala jsem 2x 2 roky 😊

jancazao
11. říj 2024

Přesně jak píšou holky, vůbec nemyslet na to, že to nepůjde. Mě teda kromě zánětu, protože mě ofouklo, nikdy nic nebolelo. Brala jsem to jako přirozenou věc. Řeči nejposlouchat a kdyžtak zavolej tu poradkyni.

hennrietta
11. říj 2024

U první jsem byla rozhodnutá kojit, ale bohužel se mi laktace pořádně nerozjela. Měla na to velký vliv psychika. Připadala jsem si děsně a styděla se. Dcera pak byla od měsíce plně na UM.
U druhého mám v plánu cca měsíc před porodem kontaktovat laktační a poradit se s ní.

Já a ani bratr jsme kojení nebyly. Přišel sprut, doktorka poradila Sunar a už to bylo. Bylo to cca 30 let zpátky.

me_druhe_ja
11. říj 2024

Čím víc se upinas na to, že musíš kojit, že dítě na um je konec světa a ty nejhorší matka, tak tim víc ti to nepůjde.
Mě bylo úplně jedno, jestli kojit budu nebo ne. A šlo to skoro samo. Prostě jsem to neřešila, kojila a šlo to. Kdyby to nešlo, tak kupuju mlíko a jede se dál.
Jen by to bylo drahý. 😀 to je jediná nevýhoda um.😀

jiss
11. říj 2024

@vendulis na rozdíly od ostatních jsem zastánce trochy zdravého stresu a respektu. Kojení není tak automatické, jak si mnozí myslí. Zažila jsem s děckama snad všechno, kloboučky, odsávání, vážení, blití takové a makové, blití krve, kadění krve (z ragád), teď mladší má hlen ve stolici, tak přemýšlím, co kromě mléčných výrobků ještě vynechám... Ale stojí to za to. Za mě základ je, mít se koho zeptat a poradit, když nevíš. Ta laktační placená pojišťovnou tuším dvakrát do dvou měsíců dítěte je super. A potom připravená odsávačka a kloboučky.

jancazao
11. říj 2024

@jiss určitě bych nekupovala tyhle věci dopředu. Vždyť v téhle době to máš maximálně druhý den od objednání doma.

j.a.n.i
11. říj 2024

@me_druhe_ja Neřekla bych jediná... Další je, že to musíš připravovat a myslet na to, když někam chceš vypadnout.

vendulis
autor
11. říj 2024

Děkuji všem za rady🙂

mecaira
11. říj 2024

Ahoj, myslím, že je to dost individuální. Já třeba žádné problémy neměla. Žádné bolestivé prsa, bradavky, nic. Nemusela jsem nic mazat atd. Teď je malé 9M , má zuby a stále kojím. Ani nekouše. Neměj strach. Nějak se to vyvrbí. Jen v začátku to chce trpělivost a přikladat a přikladat co nejčastěji aby najela laktace. Nevzdávat to hned! 😊 Když bude nějaký problém, tak se otoč na laktační poradkyni. Byla by škoda miminko připravit o mlíčko. Je to pro ně to nejlepší a kojení je krásná věc co vás spojí. Neměj strach a pokud bude problém, určitě půjde řešit. Nevěsit hned hlavu a nevzdávat to. Určitě to zvládneš s prckem 😊🍀

me_druhe_ja
11. říj 2024

@j.a.n.i jo, to máš pravdu. 🙂 dvě věci🙂

lti
11. říj 2024

A já jsem druhý případ, kojit jsem sam od sebe nechtěla 🙂 Připravit si teplou vodu a v odměrkách mléko není žádná věda a je to hotové během sekundy. Dítě není zvyklé na má prsa, takže usíná sám v postýlce, a to jsou mu, už dva roky😊

hanka_12345
11. říj 2024

Hlavne hned od zacatku spravne nebo to prave budes mit bolavé a nez se to zahoji,maly bude chtit furt pit a nenecha te na pokoji aby se to zregenerovalo . Tze zakkad je od zacatku to delat spravne. Pak budes v pohode 🙂 pak ani neucitis skoro ze se prisal 🙂

j.a.n.i
11. říj 2024

@lti Jojo, někde uprostřed polí či lesa je to rozhodně záležitost na 1-2 sekundy... A tedy moje kojené děti taky usínaly v postýlkach, to není o tom jestli člověk kojí nebo ne, ale o tom, jak je naučí usínat.

95newmommy2020
11. říj 2024

Bolí to neskutečně, krom porodu jsem horší bolest nezažila. Ale mám nízký práh bolesti. A třeba já nesnesu ani dotek bradavek v rámci intimností, je mi nepříjemný i ručník. Takže, že kojení asi nepůjde jsem čekala. A taky že jsdm měla pravdu. Ale pokud nejsi taková cíťa, jak já, tak to třeba půjde. Mám kolem sebe kamarádky, co kojily bez problémů nebo s lehčími komplikacemi v začátku a prokojily se přes 2 roky. A to i tandem.

smisek2011
11. říj 2024

Já si už teď mazu bradavky masti od weledy, čekám třetí a u těch dvou se na mazání vyprdla a bradavky opravdu popraskaly ( pokud popraskání,přisátí pak bolí hrozně,ale mě pomohla fialka a hoooodne prsa venku).
Jinak já si kupuju do začátku tabletky LACTIL, pak od sunaru Gravimilk, kojící granulovaný čaj od HIPP, mě se hrozně rozjela laktace tím že jsem hoooodne pila,ale píšu to co mě pomohlo.
LACTIL i gravimilk jsem měla jen v šestinedělí

vendulis
autor
11. říj 2024

@smisek2011 a co ty stříbrné kloboucky, ty nefungujou?

alice180
11. říj 2024

@vendulis za mě na ragady super. Po kojení do nich kapnes kapku mléka dáš podprsenky a necháš to tam do dalšího kojení. Pak jen vyndas nemusíš nic oplachovat a kojis. Fakt to dobře hojí a i rychle. Jsou sice dražší, ale máš je v podstatě doživotně. Já je pořizovala při prvním dítěti, využila jsem teď při druhým. Až bude těhotná ségra ,,podědí" je.

cherie24
11. říj 2024

@smisek2011 mazat předem je taky super rada, prý to i působí příznivě na vyvolání porodu, ale já mám třeba prsa citlivá a před porodem jsem si to mazat nezvládla. Bylo mi to neskutečně nepříjemné. 🤷

tridvajedna
11. říj 2024

@vendulis je fajn, že se připravuješ už předem. Mně pomohla před prvním porodem přednáška laktační poradkyně u nás v rodinném centru, určitě jsem pak měla větší sebedůvěru. Koukala jsem, že bude zase 3.11., dá se připojit i online, tak třeba využiješ. https://zahratka.cz/07/kojeni/ .
A ano, první týden, dva jsou nepříjemné, jednak když dítě saje a pak když jsou prsa nalitá a napnutá. Není to něco strašného a hlavně rychle to odezní, jakmile se laktace ustálí.
U prvního dítěte jsem měla v porodnici pocit, že musím vystřídat u kojení různé polohy, podepírat kojícím polštářem a byla jsem špatná z toho, když se mi do nějaké nedařilo dítě naštelovat podle návodu v nějaké publikaci. U druhého už jsem neřešila a kojila úplně přirozeně, hlavně často a skin to skin.
Bude to dobré, držím palce.