Jak přestat kojit 11měsíčního syna?

nikola174
19. kvě 2021

Dobrý deň, viem ako je kojenie dôležité! A viem ze veľa z vás my tu bude písať ako nemám prestavať kojit.. Prosím nechajte si takéto rady pre seba.. Ja by som potrebovala poradiť ako prestat kojit. Maličký sa budí co pol hodinu a cicek mi iba podudlava príde mi ze sa na ňom uklidňuje. Chcela by som veľmi prestať kojit len neviem ako na to keď mi cicek nedám tak sa strašne vsteka úplne sa prehyba ako luk a zakloni hlavičku... Ani uspavani není nic moc zaspí mi iba na rukách... Flašku mi nechce chytit jedine čistou vodou ako náhle je tam umelé mlieko urobí ble.. Už mesiac ku ale kendamil miesam do kaše ráno a večer.Prosím ak ste si niekto týmto prešli prosím o radu... Malého som nikdy na ruky neučíla ma to tak teraz už asi mesiac.. Neviem co mam robiť začínam byť strašne vyčerpaná a zúfalá.. Prosím o radu. A komentáre typu ze si za to môžem sama alebo ze nemám preparát kojit si prosím nechajte pre seba. Ďakujem vám 🙏

konidana
19. kvě 2021

@nikola174 a jí už příkrmy dobře? jak často kojíš přes den? kolem roku ty děti mají dost často potřebu se kojit hodně. Moje to měly taky, do roka jsem kojila a pak jsem starší odstavila na noc v 15.m úplně. Syna najednou úplně ve 13.m. žádné mléko nepily, jedly pestrou stravu a pily vodu

nikola174
autor
19. kvě 2021

@konidana malicky mi celkovo strašne málo papa ale kašu ráno spapa pekne aj jedlo normálne.. Chodí mi spinkat 2 krát do dňa a vždy pred spánkom chce prso takže 2 krát niekedy ráno 3 krát 😊

swizz
19. kvě 2021

@nikola174 chápu jak to musí byt vyčerpávající ... také jsem kojila vícekrát za noc a už se mi to podařilo zredukovat na kojení 1x za noc. Jinak ho proste pochovam, dam dudlicek a položím zpět do postýlky , když to nezabere tak znovu, dokud nepochopí ze prso nebude. Někdy u postačí napít se čaje a spí dal...ale chce to trpělivost , jinak se toho kojení nezbavíš , hlad určitě nemá .proste zavést jiný rituál místo prsa a on to určitě pochopí i za cenu ze bude chvilku plakat ( samozřejmě nenechat ho dlouho). Tak držím palce

nikola174
autor
19. kvě 2021

@swizz děkuji skúsim! 😊on ale keď mu dám dudel sa vzteka a ho hneď zahodi takže je to hodně nároční.. 😴 a ja už si veľa krát hovorím co robím proste zle lebo fakt už melu s posledního i keď za nic na světě by som to nevymenila! Tu vodu skúsim zavést. Mne doktorka tvrdí že keď spapa kašu na dobrú noc to by mu malo do nejakej 5 rána vydržať tak ma má fakt ako cumlik.😩
A ja ho vyplakavat nechci nechat! Každý mi hovorí daj ho do postieľky on sa únavy plakanim ale ja toto nechcem. Nerobí mi to dobre a nepríde ki to správne..

konidana
19. kvě 2021

@nikola174 asi tě moc nepotěším, dceru jsem odstavila v noci, protože jsem se chtěla vyspat. No nejdříve místo v 6h ráno postupně začala vstávat už ve 4h, tak jsem tedy odstavila úplně. Byla najednou taková větší a samostatněší, ale budila se v noci dál. Tak 2x až 3x za noc se budila s řevem a minimálně hodinu mi vždy trvalo, než jsem ji uklidnila a také usnula. Takto se mi budila až do 3 let.
Zkus zachovat kojení aspoň ráno a večer, je ještě malinký na úplné odstavení.

la_amanita
19. kvě 2021

Kojení není jen krmení, ale taky uklidnění a kontakt s matkou. Proto asi ho musíš více tulit a mít v náručí, když mu odepíráš kontakt, který mu vyhovuje více. Chápu, že to noční buzení vyčerpává, sama jsem to zažila a malého pořád kojím, už mu jsou dva. Musíš si rozmyslet, jaká forma tulení a uklidnění v kontaktu s tebou je pro tebe snesitelnější. Ale nepočítej s tím, že by se bez tebe malý obešel, je ještě maličký, vždyť nemá ani rok.

nikola174
autor
19. kvě 2021

@la_amanita
@la_amanita ja nechci aby sa bezomna obešel toto teda nechcem. Len chcem proste prestať kojit. Ja s tým kojením dlho bojujem mame malo klika blbě pribira je tam toho víc. Ale je mi jasné že ten kontakt mu budem musieť niečím nehradít a nevadí mi to. Len som chcela skôr radu ako na odstavenie pretože vôbec netuším ako ma to. Má za 2 týždne rok.

konidana
19. kvě 2021

@nikola174 no tak roční už asi v pohodě. V noci prostě nabídnout vodu a prso nedat. Když bude jíst jogurty (bílé), sýry, maso zeleninu, ovoce, a další běžnou pestrou stravu tak není problém, že nebude mít UM. Moje děti také po odstavení odmítaly veškeré mléko ještě další dva roky.

zuzekk
19. kvě 2021

tak zkus prostě přestat kojit v noci, i kvůli pribirani zachovejte to přes den. Jak přestat kojit? Prostě přestat. Nedat. Pokud na to sám není připraven (což podle toho co píšeš, není), řev prostě bude. Nebude se mu líbit a záleží na povaze a temperamentu, co všechno udělá pro to, aby dosáhl svého. Mazlení, pití, jasně, ale asi vidíš, že se jen tak flaškou ošálit nedá, několik nocí nebo týdnů bude asi náročnějších, než je to teď. Ale třeba se to vyplatí a zanedlouho se vyspite. Nebo se bude budit dál. Náš mladej se i po 2.roce vzbouzi třeba 3-4x za noc. Už to dávno není o mlice, vzbudí se a řve. Naštěstí jen chvíli, ale vstát musím, pohladit, uložit, chvíli počkat. To jen tak na okraj, že přestat kojit nerovná se zákonitě spát...

lysecek
19. kvě 2021

Spat v jine mistnosti, aby z tebe necitil mliko. Pripravit se, ze 2-3 noci bude rvat. Budit se muze dal, i kdyz odstavis. Takze mu budes muset stejne davat dudlik/flasku. Pres den bych taky jeste neodstavovala.

swizz
19. kvě 2021

@nikola174 nene vyplakat do usnuti určitě ne, to ani není spravne, spis jsem myslela nechat max 2 minuty a pak se zase ukázat aby měl jistotu ze maminka ho neopustila a vždy tu pro nej bude ... no snad se to brzy zlomí 💪💪

treasurka
19. kvě 2021

Zapojit manžela, ať je s ním vnoci on. My jsme to takto dělali, když se mi děti budily právě po těch půlhodinách, ale ještě jsem něchtěla přestat kojit - domluvili jsme se, že mi je donese např po 3-4 hodinách od posledního kojení, jinak, když se děti vzbudily, hodil ruko do postýlky a za chvíli byl klid. To já jsem se mohla unosit, uhoupat, prostě bez prsa znovu neusnuly. Pokud nechceš už kojit, může mu dát cůcnout vody z hrnku s pítkem, um bych v noci vynechala, kvůli zubním kazům, aby neměl hlad, dala bych večer hustší kaši...

lenerka1
19. kvě 2021

Přidat kojení ve dne, aktivně nabízet prso, obzvláště, když málo jí příkrmy a málo přibírá, pak je možné omezit večer nebo nahradit vodou a děti to lépe snášejí. Pokud to není bolestí od zoubků, to se mi často budí i skoro dvouletá kojení nekojení.

marketka_m
19. kvě 2021

bavi me rady typu bude rvat 3 noci...nas rve druhy tyden...ale jsem bezkompromisni.prso nedostane

lysecek
19. kvě 2021

@marketka_m tak to moc soucitim a drzim palce!!

marketka_m
19. kvě 2021

@lysecek nj..co nadelam...snad se to brzy zlomi;(

zuzekk
19. kvě 2021

@marketka_m kamarádka u prvního dítě noc, dvě, třetí béknutí a dobry. Druhá se s ní dva týdny prala, řvala jako tur, zuřivě se sápala, kousala, prosazovala si svoje. Třetí postupné ubyvani kojení přijal v klidu, prostě jako fakt. Teď jako starší jsou přesně takový.

marketka_m
19. kvě 2021

@zuzekk tak to jsi mě moc asi nepotěšila 😀

zuzekk
19. kvě 2021

@marketka_m sorry. 😉
Asi je tvůj ne-kojenec taky nekompromisní 🙃

marketka_m
19. kvě 2021

@zuzekk joooo...asi jo...ale proc prave ten muj🙂

vikaleo
20. kvě 2021

@nikola174 myslim si, ze by to slo i bez 2-3 noci kriku. Da se odstavovat postupne, aby bylo pro Vas a pro malyho co nejmene stresu, a i prsa by pak nebyla zbytecne preplnena a nemusela byste porad odstrikavat. Navrhovala bych tento postup:
1) kdyz Vam maly usina vecer na prsu, tak behem vecerniho kojeni pridat dalsi "slabsi asociaci" ("sss", pisnicku, pohlazeni - to, na co maly dobre reaguje a uklidnuje se u toho);
2) oddelit kojeni od usinani (ze zacatku vecer) - bud postupne nebo jsou na to i ruzne metody;
3) nakojit vecer 30 min pred usinanim a pak uspavat pomoci te slabsi asociace, na kterou si syn zvykne;
4) v noci prodluzovat intervaly mezi kojeni a uklidnovat syna pomoci te nove asociace misto kojeni (nejsnadneji to jde v prvni pulce noci, protoze spanek je hluboky a tak Vam snadneji znovu usne);
5) nechavat zatim ranni kojeni (mezi 6 a 8 hod., aby se udrzelo na denni spanky);
6) behem denniho uspavani take pridat tu slabsi asociaci, co pouzivate vecer a v noci;
7) az se ustali noc, tak prejit na uspavani na denni spanky bez kojeni.

Je lepsi zacinat s tim v noci, aby tu potrebu v kojeni dite mohlo dohnat ve dne a nebylo pak v noci hladove.

P.S. Rada od detskych doktoru "dat vecer kasi a dite bude spat az do rana" je vetsinou absolutne nefunkci, protoze ty nocni krmeni nejsou jen o jidle, jak uz psala jina uzivatelka. ostatni rady si od pediatru vazim🙂
Kdyz si vyberete variantu odstaveni za 2-3 dny - budete mit porad plna prsa, musi se pak pravidelne odstrikavat - ne az budou prazdna, ale tak, aby se Vam ulevilo. Je to sice rychlejsi, ale nocnimu kriku se nevyhnete a i pro Vas organismus to neni nejsnadnejsi.

vikaleo
20. kvě 2021

@nikola174 Omlouvam se, prehlidla jsem, ze syn Vam usina v naruci, takze ne behem kojeni. V tom pripade bych postupovala podobne - pridavala bych slabsi asociaci behem usinani, kdyz ho mate v naruci. Budi se Vam v noci nejspis kvuli tomu usinani v naruci, takze uplne odstaveni v noci moc nepomuze, tady jde spis o to, aby usinal s co nejmensi Vasi pomoci (hlas, pohlazeni). Take by bylo dobre upravit denni rezim tak, aby vecer nesel spinkat pretazeny, jinak se to usinani protahne i v pripade, kdyz uz nebudete kojit. Nepisu to jen ze vlastnich zkusenosti - s detskym spankem pracuji a ten zahrnuje vlastne vsechno (vcetne kojeni). Ja teda nikdy nedoporucuji ukoncovat kojeni kvuli lepsimu spanku, protoze to neni jenom o kojeni, ale kdyz je to Vase rozhodnuti - tak je to samozrejme na Vas.

nikola174
autor
26. kvě 2021

@vikaleo
@vikaleo dobrý dne velmi pěkné vám ďakujem za odpoveď, chcela by som poradiť ešte ak nevadí. Maličký nespinka v postieľke viem ze si za to všetko môžem sama ale nechcel nám tam spávať tak sme jeho postieľku dali k našej a sundali jednu krajnici a máme ju akokeby spolu a vždy ho tam v vytlacim... Ako odhadnúť kedy je dieťa preťažene za týždeň bude mať 1 rok a niekedy chodí spát 2 krát a niekedy raz za deň ale keď ide raz tak sa ki zobudí v ktorom ci a nechce spát.. Usíná mi iba na rukách alebo v nosítkp a to sa mi strašne přeci a brání.. Strašně jeci jak keby bol preťaženy a ja naozaj neviem ako ho naučiť usínat.. Priateľ mi v tomto moc nepomáhá.. Takže som na tom sama.. A ja keď som unavená tak viem ze keď je na mne a spí na mne tak spi ale moje záda to už nezvladaju jeho váhou.. 🙏🙏🙏 kojenie ešte kojim ale verím že už pomaličky prestanem a náhradním mliekom.. Ale ako píšete asi je to problém s uspavanim

foxietrixie
26. kvě 2021

Zdravím zakladatelku! Já jsem u syna řešila v tomto věku podobný problém a nakonec jsem odbourala jen to noční kojení a denní jsem ještě zachovala skoro do dvou let. To jen kdybyste se kojení nechtěla úplně vzdát. Trvalo to asi 2 měsíce a odbourávala jsem jedno kojení po druhém tak, že když se vzbudil prso dostal, ale jen na chvíli. Pak jsem vzala, on plakal, dala ještě na kratší chvilku atd až to prostě vzdal a usnul. Další noc zas a zas a třetí noc se mi už na tu dobu nebudil. Tak jsme přešli k dalšímu intervalu až jsme se dopracovali k celonočnímu spánku, to mu bylo cca 13-14 měsíců. Podotýkám, že spal mezi mnou a manželem v posteli a když se začal budit, stačilo už pak jen pohladit po bříšku a udělat pššš. Časem už měl spánek pevnější, tak kolem 18 měsíců mohly padat i meteority :D Od dvou a půl let spinká sám v pokojíčku, naprosto bez problémů, žádné noční buzení nebo chození k rodičům do postele (to píšu jen na ujištěnou, že miminka, která spí s rodiči, rozhodně nejsou "rozmazlená" a je třeba je pak komplikovaně učit spát samotné jak mi okolí v tom věku kolem roku rádo předhazovalo).

nikola174
autor
27. kvě 2021

@foxietrixie dobrý deň, děkuji moc za odpověď a usinal v postieľke normálně při vás? Ci ste ho museli ucicikat pretože maličký tiež spáva u nás v posteli. Ale nechce mi zaspavat.. 😩 ja chcem prestať úplne kojit. 🤔

vikaleo
27. kvě 2021

@nikola174 Dobry den. V roce by bylo dobre jeste udrzet 2x dennich spanky - syn je jeste dost malinky. Sice nektere deti v roce uz prechazeji na jeden denni spanek, ale podle toho, co popisujete (ze se pri uspavani vyhyba a place), tak ta delka bdeni je na nej prilis velka. V roce by to mohlo byt nejak takhle - 3 hod. prvni bdeni, pak spanecek, pak 3,5 hod. druhe bdeni, spanek 2, 4-4,5 hod. treti bdeni (vsechny casy jsou vcetne ukladani, takze od probuzeni do momentu usnuti). Je to teda hodne individualni, delka bdeni ditete porad roste, ale kdyz budete ukladat "vcas", tak nejspis ty slzicky pri usinani nebudou a ani to vyhybani. Zpusob ukladani se urcite da zmenit - myslim si, ze uz by syn klidne umel usnout i v postylce - treba i s Vasi pomoci, ale ne v naruci nebo v nositku. Ten postup pri zmene ukladani je take dost individualni - kdyztak napiste sz. To, ze spinka v postylce vedle Vasi postele vubec nevadi - tady jde jen o to, co je pro vasi rodinu komfortni (myslim celkove - pro Vas, pro manzela a i samozrejme pro dite). A za nic si nenadavejte - urcite byl k tomu duvod, abyste dite naucila usinat takovymhle zpusobem. Stejne tak se da naucit usinat i jinak.

iw1984
28. kvě 2021

@konidana zdravím, mohla bych mít na tebe dotaz prosím tě? Malej měl teď v květnu rok, přestala jsem kojit, vlastně on se tak nějak odstavil sám, ale teď teda nevím, jestli mu cpát UM. Zkoušela jsem zatím Sunar a neúspěšně, v kaši ho toleruje, z flašky ne. Z flašky pije jen vodu a čaj. Má jeden bílej jogurt denně na svačinu. Mám to teda takhle nechat nebo zkoušet další UM? Dr. mi řekl, že by bylo fayn, kdyby to UM měl aspoň do 2 let.🤷 Dcera byla od 4 měsíců kvůli ABKM na Neocate, takže v tomhle tápu..na druhou stranu jí hezky a zatím není vybíravej..🤷 moc díky..

foxietrixie
29. kvě 2021

@nikola174 Ano, usínal u prsa, bylo to pro mě pohodlnější. Časem mi to začalo vadit, tak jsme to odbourali tak, že jsem ho jen hladila po bříšku a zpívala, ale to byl starší měl něco přes rok a půl. Řekla jsem mu že mám večer aua a kojíme už jen ráno a před poledním spaním. Ale jak říkám, to byl starší a rozumnější. Jinak mám teď 10ti měsíční dceru, velice temperamentní dítko, tak s večerním uspáváním trochu bojujeme. U ní mi funguje dodržovat pravidelný režim a když nechce usnout tak jí nedovolit dělat kraviny a zdrhat. Dělám to tak, že se mnou leží v posteli, já jí hladím a zpívám (kojit většinou pro usnutí nechce) a ona je v nějakém relativním klidu. Když začne dělat blbiny a zdrhat z postele tak jí důrazně řeknu "Eliška hají" Má sice z toho srandu ale většinou sebou praští do peřin. To se cyklicky opakuje až se zklidní a začne usínat. Když to nefunguje a řádí dál, tak jí dám do postýlky a dám jí tam hračku ať se vyblbne. Ležím vedle (postýlka je přiražená k posteli, ale bočnici mám nahoře) a čtu si na telefonu a jsem ráda za chvíli klidu. Někdy se vyblbne a sama usne, většinou ale časem začne řvát a chce zpátky. Tak ji vezmu a pak usne, nebo to celé zopákneme. Většinou bezpečně usíná mezi 19:45 a 20:00, takže nemá smysl ji uspávat dřív. Jinak doporučuju výbornou knížku o dětském spánku: Každé dítě může dobře spát. Ne že bych se tím úplně řídila, ale dost věcí mi pomohla pochopit.

konidana
30. kvě 2021

@iw1984 ja to mliko neresila. Deti ho od roka proste nepily vubec. Neni to nutne kdyz maji vyvazenou pestrou stravu.

iw1984
30. kvě 2021

@konidana děkuji moc za odpověď.