Jak odstavit dvouleté dítě?

novynka
9. kvě 2018

Poraďte prosím, jak odstavit dvouleťáka. Celý dva roky se skoro nevyspím, malej je vzhůru na dudu třeba i pětkrát, vzácné jsou noci, kdy se vzbudí jen jednou, max dvakrát. Nemá dudlíka a myslím, že mu nejde ani tak o mlíko, jako spíš o pomazlení a podudání. Když ho ale chci jen chovat a mazlit, tak mu to nestačí. Lahvičku s mlíkem si sice oblíbil, ale za prso ji nevymění. Kojením i uspávám. Zkoušela jsem homeopatika, ale bez účinku :( Moc díky za rady.

calvac
9. kvě 2018

Nam stacilo rict dulezite,ze mleko doslo a je treba ho koupit. Maly pak chodil dulezite po obchode a shanel mleko. Taky mu byly dva roky.

rebe
9. kvě 2018

Z mé zkušenosti jsou odstavit v noci a odstavit úplně dvě rozdílné věci. Já obě děti přestala v noci kojit kolem roku, kdy se chtěly kojit hodně často a mě to už nezvladatelně zmáhalo. Začala jsem jim místo prsa v noci nabízet vodu z lahvičky, většinou měly opravdu žízeň, prso dostaly, až když voda nepomohla. Během velmi krátké doby (asi dva týdny) se výrazně omezilo noční buzení a zhruba během měsíce už prospaly celou noc. Vysvětluju si to tak, že nemusely trávit mléko, tak se jim lépe spalo.
Přes den jsem ale v kojení pokračovala, mladšího syna kojím stále. Ta frekvence potom postupně přirozeně klesá, velmi dlouho jsem kojila ráno, po odpoledním spaní a před usnutím, nyní již kojím zhruba 3-5x týdně, častěji si neřekne.
Určitě mi připadá dobrá metody dítěti nelhat, ale spíš vysvětlit, v čem je problém. Dvouleté dítě už dokáže pochopit, že ho v noci nebudeš kojit, protože jsi unavená a spíš. Synovi jsem takhle ranní nakojení posunula klidně o dvě hodiny, prostě jsem mu řekla, že spím a jsem ještě unavená, že ho nakojím, až se probudím.
Pro děti, které jsou na kojení zvyklé, což často kojený dvouleťák určitě je, by náraz okamžitého ukončení kojení byl dost náročný, si myslím, takže určitě bych se klonila k postupnému omezování. a nebála se dítěti říct Teď ne, teď nechci, počkej až... Dvouleté kojení je velká paráda, samozřejmě můžeš kojení i ukončit, jestli to cítíš jako lepší variantu, je to jen na tobě.
Držím palce, ať se brzo vyspíš 🙂

romcilena
9. kvě 2018

Já jsem odstavila hodně závislou dvouletacku tak, že jsem si zalepila bradavky náplastí a na to červenou fixou namalovala tečky. Malé jsem rekla, že mám bebi.

novynka
autor
9. kvě 2018

@romcilena takhle přesně odstavila švagrová, taky dvouletacku 😁 ale já mám furt strach, že nebudu dost přesvědčivá 😐😁

novynka
autor
9. kvě 2018

@rebe zkusím tu vodu, tu můžu mít u postele, mlíko by mi tam nevydrželo 😕

romcilena
9. kvě 2018

@novynka
@novynka Je to hlavně o tobě ( o vás), musíš být na to připravená ty, pak to jde samo.

naste
9. kvě 2018

@novynka A co ho dát na pár dnů k babičce, tam si na kojení ani nevzpomene . Až přijede, tak mléko už není, už je velký. Chce to ale opravdu být rozhodnutá a prostě nedat.Dvouleté dítě už rozhodně kojené být nemusí.

blahova_andrea
9. kvě 2018

mě se nedařilo ubírat kojení, redukovat. kdyby šlo kojit jen ráno a před spaním, kojila bych možná ještě dnes. dcera na to odmítala přistoupit, tak jsem jí vysvětlila, že mlíčko došlo, že už všechno vypila a víc není 😅 týden se dožadovala, druhý se občas zeptala a pak byl klid. otravovala i v noci třeba co půl hodiny. ve dne se sápala pořád do trička. fakt to bylo neúnosné a dokud věděla, že tam mléko je, tak prostě nešlo někdy dát a jindy ne :-/

blahova_andrea
9. kvě 2018

@romcilena souhlasím. dokud jsem sama váhala a nebyla si rozhodnutím přestat jistá, tak to dítě to cítilo a prostě vyhrávala 😀 až jsem si sama v sobě ujasnila, že fakt dost, tak to prostě šlo a ne nijak drasticky.

rebe
9. kvě 2018

@novynka Určitě vodu, výměna mléka za mléko nic moc nevyřeší, jen si přiděláš práci s chystáním 🙂 Já bych třeba při lhaní dítěti určitě přesvědčivá nebyla, takže jsem vždy volila způsob, při kterém jsem mohla být upřímná.

77moona
9. kvě 2018

Dceru jsem odstavila na dvou letech a čtyřech měsících. Využila jsem toho, ze dcera měla rymu. Řekla jsem jí, že s rýmou pít mlíko nemůže. Zeptala se na mlíko asi třikrát, vždy jsem jí řekla že má rýmu a že to nejde. Nebyl problém, přitom jsem měla doma velikého zavislaka.

medakote
9. kvě 2018

Ja pred par dny odstavila dvouletaka, byl kvuli stěhování na prodlouzeny vikend u babicky, po navratu jsem rekla, že mleko došlo. Vzal to jako fakt a uplne s klidem, a to jsem se dost bala,byl velky závislák, kojenim jsme i uspavali. Jeste si dvakrat vzpomel, vzdy jsem jen rekla ze mleko došlo a nabidla alternativu mleko v hrnecku/vodu/pomazlit. Jen tedy uspavani je ted trochu delší a spani se odstavenim taky zázračně nezlepsi, pokud v to doufáš.

swetlusska
9. kvě 2018

Dát tatínkovi, nebo babičce, aby se v noci o dítě starali jen oni. Fakt to pomůže, za pár dní si ani nevzpomene a začne spát celou noc a ty se taky vyspíš.