Jak odstavit 16měsíční dítě? Postup technicky 🚼

mialagia
14. únor 2017

Ahoj ženy..jak jste prosím přesně postupovaly při odstavení?naší malé bude 16m a kojim aktuálně ráno a večer..teď jsem 2 dny zkoušela večer dát místo koja hipp..v leže na kojo polštáři jak byla zvyklá..a kupodivu vypila, ale pak řev a "ham, ham"tak jsme si lehly do postele a chvíli dost plakala a pak teda usnula, ale mě bylo úplně špatně od žaludku..jako moc to psychicky nedávam😢tak nevím jak to udělat..jestli nezačít odbourávat spíš to ranní kojo a nechat jen večerní..a jestli a jak jí džtk podávat to um před spaním?jsem s tím tak nějak rozpolcená..

jipe
14. únor 2017

v 16m bych UM už necpala. U nás tedy zůstalo nakonec noční kojení, to jsem odbourala v 13m, přes den jsem postupně kojení nahrazovala jídlem. Takže večer dostal nejdřív půl porce kaše a dokojila jsem a postupně jsem přešla na plnou porci. Měla jsem asi štěstí, že když se najedl, kojení už nevyžadoval. Ráno vpodstatě totéž, místo kojení dostal snídani. Je fakt, že dudlík jsem odbourala až delší dobu po ukončení kojení, takže dudlací potřeba zůstala uspokojena. V noci dostal místo kojení jen vodu a vydržela jsem chvíli řevu. Musíš být rozhodnutá. Když už jsi začala tím večerním, neměnila bych to.

stratilikova
14. únor 2017

Nepíšem ti odpoveď, lebo ju nemám, ale máš nejaký dôvod prestať kojit? 16m nie je ziadny extrém, navyše v zime MM hodne pomáha, takže pokiaľ ani ty nie si stotoznena s odstavením, načo to silit? Môj tiež nie je žiadny závislák na prse, ale kojenie chcem potiahnuť aspoň do leta (má 14m). Staršia sa odstavila sama okolo 10m a veľmi skoro odmietala aj UM, od 15m bola bez mlieka, čo je zlé. Tomuto sa chcem pri druhom vyhnúť.

petrasipkova1
14. únor 2017

Asi si to chce nejdříve ujasnit a až potom dělat pokusy s dcerkou. Malá se mi ted odstavila sama, v necelých 18 měsících, měla jsem prasklinu na bradavce, namazanu genciánkou, a blbec jsem jí řekla, musíš opatrně, maminka má bebí, a ona se na mě podívala, začla se cukat pryč a nenenenene, a už jsem jí k prsům nedostala ( odstavit jsem nechtěla, kojila se přes den pořád, v noci několikrát, u kojení usínala) od té chvíle kojit nechtěla, když byla unavená a vzpomněla si, když jsem prso vyndala tak zase nenene. Naštěstí měla dudlík, takže večer nahradil prso. Tak to třeba zkus. Jinak bych první odbourala to ranní, a nebo oboje. Večer to chce nový rituál, za pár dní si zvykne.

petrasipkova1
14. únor 2017

Jinak já malé UM dávám a jsem ráda, že ho ted po měsíci vzala na milost ráno hned jak se vzbudí, a večer než jde spát, budu ho dávat dokud bude chtít, klidně do 3 let, myslím si, že je to pro děti dobré, když nemůžu dál kojit, ale to už je na každém.

ninive211
14. únor 2017

@jipe Za mě teda tedy v 16m raději UM, když už nelze (nebo nechce, z jakéhokoliv důvodu) kojit než obyčejný kravský mlíko aspoň do dvou let. A úplně bez mlíka, na to mi teda přijde v toto věku dítě hodně malý. Já třeba jsem za UM ráda, do cca 15m nebyl problém s jídlem, od té doby vybíravá, jídelníček omezený, zejména obědy jsou problém, co dřív milovala teď odmítá...takže jsem moc ráda, že má alespoň to UM a v tom ty potřebné vitamíny (byť v umělé formě). Dcera má 2 roky a 4 měsíce a zdaleka to nevypadá, že bychom s UM přestali, miluje mlíčko ráno a večer. Kojila jsem do roka, na UM jsme přešli bez problémů (už poslední měsíc kojení jsem občas večer musela dokrmit UM, protože i po víc jak půlhodinovém kojení stejně řvala hlady...kdybych netrápila sebe i dceru a nebála se zbytečně přechod na flašku, mohli jsme s kojením seknout dřív, ale chtěla jsem to aspoň do toho roka dát, tak jsem stále bojovala)

ninive211
14. únor 2017

@petrasipkova1 Souhlasím, chtěla jsem s UM pomalu skončit kolem 2 let, ale dcera ho vyžaduje stále, dokud bude chtít, tak ho budu dávat. Samozřejmě ne až do školy, ale do těch tří let klidně. Vzhledem k tomu, že máme jinak docela problémy s jídlem a pestrostí stravy (kolikrát sní za den dva suchý rohlíky, pár křupek, dvě tři cherry rajčata a na oběd maso bez přílohy a šmitec...prostě obědy poslední dobou bojkotuje totálně), tak jsem ráda, že má ty vitamíny alespoň z UM.

Jinak k tomu odstavování, já jako první rušila ranní mléko a nahradila UM, potom večerní a až nakonec teda noční (nočního vstávání a dělání mlíka jsem se bála nejvíc, jak to bude probíhat a jak to vůbec přijme...dudlík nikdy neměla a vodou nebo jiným pitím se ošálit nenechala, to mi okamžitě házela flaškou o zem). u toho nočního jsem ale hned od začátku pomaličku nenápadně snižovala dávky, až jednou nebylo potřeba vůbec a zůstalo jen večerní a ranní krmení (kolem páté, půl šesté) - v podstatě do 14 dnů od toho, kdy jsem se rozhodla seknout s kojením. Ale ohledně toho kojení, musíš být ty sama rozhodnutá, že chceš skončit, pokud si nejsi jistá, dítě to vycítí a bude stále vyžadovat a zkoušet. Pokud je to "mlíkofil", je dobré zapojit partnera, ať v noci vstává k dítěti on, uspává také on, v krajním případě někdy odjet úplně pryč na víkend, prostě máma není = prso není.

jipe
14. únor 2017

@ninive211 tak já dávám jogurt a ted už i sýry a je fakt, že mléčnou kaši, což je vpodstatě UM, ted v 18m už dělám kaši občas i z kravského. Nicméně malý jí pěkně, takže si myslím, že další UM nepotřebuje. Já ani nevím, kdy bych mu to dávala, má normálně 5 porcí jídla za den a mezitím kdyby měl ještě mléko, to už mi přijde moc. Navíc se tedy nikdy nenaučil pít z flašky, až učící hrneček vzal podelší době na milost. A to dáš večeři a po tom ještě UM? Snídani zapíjí Um nebo jak to děláte? U nás budíček kolem sedmé, do osmi stihne většinou snídani, kolem desáté má sváču. Večer jde spát po večeři, to už by stejně mlíko nechtěl, naloká se vody během jídla. Podle mě je propagace UM do tří let marketingový tah, většina dětí má dostatečně pestrou stravu a zařazené mléčné výrobky. Já chci i ty kaše odbourat, bohužel se naučil na kaši k večeři (různé druhy), jiné jídlo neuspělo (snědl to, ale pak špatně usínal, špatně spal,možná to byla náhoda)

ninive211
14. únor 2017

@jipe UM má kolem půl šesté, někdy dřív někdy později, když se vzbudí až v sedm, má v sedm UM (někdy to nedám a dám rovnou rohlík, pokud se sama hlasitě nehlásí o mlíčko, což teda většinou hlásí) a pak už de facto nesnídá, ale rovnou následuje svačina. No a večer, ona té večeři moc nedá, něco málo uzobe, něco od nás anebo rohlík, k tomu zeleninu anebo zbytek od svačiny...no a pak po koupání před spaním má prostě mlíko, rituál. Když náhodou na večeři toho snědla více, dám méně UM, aby ho vůbec vypila, ale obvykle dostává těch 240 ml (210ml vody + 7 odměrek).
Právě kdybych si byla dostatečně jistá tou pestrou stravou, tak se pokusím UM pomaličku odbourávat, ale vzhledem k tomu, že jsme na tom s jídlem, jak jsme, navíc pitnému režimu taky příliš nedá, tak jsem fakt ráda aspoň za to mlíko...mám jistotu, že má ty živiny, které potřebuje, že jí nic snad nechybí. Kdo má velkého jedlíka, který sní vše a nevybírá si a navíc ještě dostatečně pije, tak tohle možná nechápe a UM do tří let může brát jen jako marketing (on to taky částečně marketing je, že), ale...samotné kravské polotučné mléko mi nezajistí tolik vitamínů, obsahuje např. min. množství železa.

mialagia
autor
14. únor 2017

@jipe tak ona um vůbec nechtěla a zkoušeli jsme asi 6 různých lahví..až teď jak ležela na tom kojo polštáři v ložnici..tak jsem se zaradovala..pokud by ho nepila, tak bych ho dávala do kaše+mléčné výrobky..ale šlo mi o ten večerní náš rituál, že vždy usínala u mě v náručí při kojení🙂
jinak dudlik nikdy nechtěla a teď už by mi přišla blbost s nim začínat..

Jako myslela jsem, že rozhodnutá jsem přestat, všichni straší, aby nebyl z malé závisláček, že čím jsou starší, tím je pak odstavení horší..a občas už taky i po kojení řekne "ham,ham"tkž tam toho už bude míň..ale teď při realizaci prostě najednou pochybnosti..

ninive211
14. únor 2017

@mialagia Je fakt, že to tak může být, že čím starší, tím horší odstavování...pak zase po překonání určité věkové hranice a dosažení jistého rozumového vývoje na to lze jít logicky, dítěti vysvětlit "mlíčko není" nebo "maminka má bebí, nemůže dát mlíčko" a ono to přijme. Za mě můžu říct, že odstavení v těch 12 měsících proběhlo naprosto nenásilně, v pohodě, bez breku. Je fakt, že si naštěstí zvykla na první flašku, kterou jsme zkusili (MAM), i když taky ne hned úplně napoprvé a úplně radostí, ale vzala ji na milost docela brzo. Právě jsem ji zkoušela průběžně ještě před skončením kojení, abych ji na to připravovala. Aby to nebylo ze dne na den pondělí-prso, úterý-flaška a jinak máš smůlu.

mialagia
autor
14. únor 2017

@ninive211 mno..já jí dávám kaši ráno ke snídani..tkž si myslím, že to by šlo hladce, prostě by měla to um v kaši vlastně..a budí se teď mezi 7-8h tak bysme šly rovnou na snídani..občas se teda vzbudí dřív, třeba v 5h a to právě jen nakojim a spíme dál..ale to je už výjimečné..nicméně kvůli tomu jsem chtěla nejdříve odbourat to večerní kojo, kdyby se vzbudila tak brzo, tak je nejjednodušší nakojit a spát.. chjo..když nad tím přemýšlím, tak asi bude fakt pro ní lepší odbourat nejdřív to ranní kojení..jinak mám pocit, že je z toho spíš zmatená, že večer maminka nedá a cpe láhev a ráno dostane prso..

jipe
15. únor 2017

@ninive211 tak u nejedlíků to UM chápu. My máme žroutíka 🙂 S pitným režimem je to horší, to ho musím neustále pobízet

panickatlamicka
15. únor 2017

@mialagia a jsi opravdu rozhodnuta? Prijde mi, ze te k odstavenni ,,nuti" reci ostatnuch, nez ze by to tebe ci dceru nejak zasadne omezovali (verim, ze dceru urcite ne 😀).Kojit 16 m dite pouze rano a vecer neni zadny extrem, ja svou skoro 3 letou kojim rozhodne vicekrat.Pokud ses ale rozhodla kojeni ukoncit, uz bych nenabizela um ci mleko v lahvi.Ta se pidle me tez spatne odbourava a myslim, ze je vetsi ,,ostuda"trillete dite s flaskou nez trilete s prsem. Pokud tedy ukoncit, tak respektovat potrebu kontaktu, no a driv zrusig to ,,mene dulezite" kojeni. U vas mi prijde, ze by to bylo to ranni. Kdyz se vratim zpet vs vzpominkach, tak mi v 16 m dcera prisla strasne miminkovska jeste na to, aby sd nekojila 😀 😀 a s pribyvajicim vekem se to zasadne nemeni 😀 😀

kika_21
15. únor 2017

@mialagia Nic bych neodbourávala. Proč taky...Odbourávala bych až ve 3 letech-domluvili jsme se slovně a bylo.I když uznávám, že to bylo trošku už moc, ale co...😀

ninive211
15. únor 2017

@panickatlamicka Já si zase nedokážu představit, že bych ještě měla kojit svoji 28měsíční dceru, 90 cm vysokou. Jo, a flašku s mlíkem má 🙂 No a? Ostuda by byl v toto věku dudlík přes den nebo kdyby tu flašku vyžadovala x-krát za den, ale na noc a ráno...

kituska20
15. únor 2017

Taky mi prijde horsi dite s flaskou s dudlem nez s prsem 🙂
Odstavila jsem v 18m kvuli dalsimu tehotenstvi( bylo mi stasne zle a mala se budila x krat za noc). Nenahrazovala jsem.
Kdyz se vzbudila dostala napit vody jinak jsem ji uspala v naruci nebo placanim po zadecku vedle sebe v posteli🙂.
Prakticky bez place🙂
Vysvetli jsem ze mlicko je pro miminko.
Po tydnu uz se budila treba jednou na piti. Ted spi celou noc ma vedle nasi postelep risoupnutou svoji velkou postylku. Spokojenost na obou stranach🙂

karlajasmine
15. únor 2017

Ja jsem prestala kojit tak, ze jsem nejdriv vynechala denni kojeni a misto toho syna uhoupala v naruci (cca tyden). Pak jsem mu vysvetlila, ze mlicko uz neni (bylo mu 14 mesicu) a vynechala ze dne na den vecerni I vsechny nocni kojeni. Prislo mi pro nej horsi to, jak prso jednou dostal a jednou ne, nez pak prestat uplne. Byl zvykly usinat v leze vedle me s prsem, tak jsem ho misto toho pokazde uhoupala v naruci a polozila spiciho. V noci to samy - nabidla vodu, pak uhoupala v naruci a spiciho polozila. Mlecne vyrobky jsem misto kojeni nedavala, ty ma pres den.

Na tvem miste bych tedy vynechala jak vecerni, tak ranni kojeni, dceri vysvetlila, ze mlicko uz neni a uspavala ji v uplne jinem ritualu, nez na prs zapomene. Kojici polstar schovat atd.

Kdyz syn na prso zapomnel (asi po mesici), tak jsem ho zacala ucit usinat v leze vedle me bez prsu. Trvalo to cca tyden a uz krasne usina bez houpani a spi +- celou noc (obcas 1-2 probuzeni, staci dat vodu a zazpivat pisnicku a spi dal).

Obeslo se to cele bez breku, jediny muj problem byl nalita prsa (kojila jsem za noc obcas I 4x). Pila jsem hodne matoveho a salvejoveho caje, masirovala prsa pod sprchou, odstrikavala do ulevy. Mliko se definitivne ztratilo po cca 14ti dnech.

karlajasmine
15. únor 2017

Ale v kazdem pripade odstav az ve chvili , kdy budes 100% vnitrne rozhodnuta, ze odstavit chces. Ja jsem odstavila, protoze jsem chtela otehotnet, tak jsem o tom byla naprosto presvedcena. Stejne jsem to prvni vecer obrecela. Pokud nebudes rozhodnuta, dcera to vyciti a bude to pro ni mnohem horsi.

junkka
15. únor 2017

Tak ja byla nucena odstavit malou ve 13 mesicich kvuli operaci, dalších 14 dni jsem brala silne leky na bolest a podobné mnamky. Kazdopadne mala byla strasnej zavislak, ja si rikala jak ji do toho terminu odstavim postupne a ono prd. Nemela jsem na to silu. Tak jsme to nechali na manželovi az jsem byla v nemocnici a mala to zvladla skvele, ani jednou neplakala ani v noci. A UM nepije zadne. Jak jsem nebyla pobliz, tak to vlastne nevyzadovala (a to se kojila cca 4x pres den a 6x v noci, i na uspavani). Jen teda jak jsem se po 3 dnech vrátila z nemocnice, tak jsem musela rikat, ze mlicko neni (trhalo mi to srdce 🙂 ) a uspaval manzel a vstaval k ni v noci dalsi mesic. Ja stejne nemohla, mela jsem berle. No a po mesici uz prestala chtit a zacala spat celou noc. Pije mi jen vodu nebo dzus s vodou a davam hodne jogurty a syry.
Konecne jsme taky obe odpocate, v tom roce uz to byl masakr, budila se co hodinu a chtela se kojit, ja byla jak zombie.
Ale popravde, pokud nema duvod, tak bych to zatim nehrotila. Kdybych nemusela na tu operaci, tak kojim na stoprocent porad 😀

bonulinka
15. únor 2017

@mialagia Koj klidně dál a na řeči, že se stane závislák, se opravdu vyprdni. Pokud Tobě kojení nevadí, tak koj do samoodstavení. Většina dětí do 3 let řekne, že už nechce a je to bez stresů.

dokument
15. únor 2017

@mialagia kojis rano a vecer, takze jsi ji uz odstavila od ostatnich kojeni. Pokracuj dal stejnym zpusobem. Ja jsem to tak delala, vzdy jsem zrusila jedno kojeni treba po 3 tydnech. Vynechala jsem vzdy to kojeni, ktere mi pripadalo mene potrebne. Takze jsem zacala obedem. A tak postupne pokracovala a nakonec bylo jedno kojeni k ranu a jedno vecerni pred spanim. To k ranu jsem zrusila a posledni bylo kojeni pred spanim. Kojila jsem do temer synovych 19 mesicu. To uz umel mluvit, rozumel, tak jsem rekla, ze mlicko uz neni. To slo tak postupne, strach jsem mela z toho uspavani. Nakonec to probiha podobne, akorat nekojim. Lezim s nim a cekam az usne (nekdo ma disciplinovanejsi dite, ulozi ho do postele, zhasne a odejde, ja ho ulozim a odejdu a on za mnou pribehne, takze radsi s nim lezim). Odstavovat jsem zacala po roce veku, trvalo to cele pul roku. Pamatuju si, ze v roce jeho veku jsem ho kojila pres den kazde dve hodiny a mel jen prikrm na obed. Nikdy se po jidle nenatahoval, nikdy nekoukal, ze ja jim a on chce, je to nejedlik, takze asi to kojeni mu stacilo a ja jsem byla vyrizena. Dnes bych s odstavenim zacala v pul roce, s takovym tempem odstavovani.

petrasipkova1
15. únor 2017

😀 myslím, že ostuda přece není nic, dítě s dudlíkem v puse je ostuda a dospělý s cigarem nonstop v puse ne ? 🙂 Vždyt je to podle možnosti dítěte, každé je jiné, někdo citlivka, někdo kliďas .... každé dítě je jiné, někdo je bez plen v roce a půl, někdo ve třech, někdo má v pěti ještě v noci a co ? Prso nebo flaška, je to úplně stejné. Důležité je ať jsou děti spokojené a maminky tolerantní s trchou nadhledu. UM je věcí výživy, když dítě jí hezky tak možná není potřeba, rozhodně bych min do 2 let nedávala kravské, mně dcera moc nejí, dlouho měla problém se zažíváním, alergiemi, tak má jídelníček omezený a spoustu věcí jí nedávám, nebo jí nechutná neb neumí jíst - syrovou zeleninu přežvýká a vyplivne ☹ . Ale to už záleží na každé mamince jestli dá nebo ne.

dokument
15. únor 2017

@petrasipkova1 no ale pises, ze je dcera alergicka, takze u alrgiku to mliko treba dela problemy, nekterym, ti, co alergicti nejsou, pro by nemohli mliko? Stejne ji jogurty a syry, z mlika.

panickatlamicka
15. únor 2017

@dokument tak ono je mleko celkem blbe stravitelne, urcite jsou vhodnejsi kysane vyrobky.

dokument
15. únor 2017

@panickatlamicka pro ty alergiky

kysane jsou urcite top, kupuju hlavne ty. Synovi davam ale i obyc plnotucne, ma ho rad a nema s nim problemy, vyzaduje ho.

petrasipkova1
15. únor 2017

@dokument Děti neví co je pro ně dobré přece, to by dcerka vyžadovalo pořád čokoládku místo oběda 😀 Stačí se podívat do nějaké literatury jak zařazovat dětem potraviny, kravské mléko je z mléčných produktů nejhůře stravitelné, nadměrně zatěžuje trávicí systém, který není jako u dospělého, tak proto. S alergií to nemá nic společného. Jinak chápu, že mu chutná, dcerce také zachutnal Sunar, protože jsou to prostě ještě prcci, co podle mě mléko potřebují, i když jí skoro všechno.

junkka
15. únor 2017

@petrasipkova1 ale pokud to dite prece nema zadne travici obtize, tak s nim asi takovy problem nema ne? Predpokladam, ze by se ta tezka stravitelnost mela nejak projevit

ninive211
15. únor 2017

@petrasipkova1 Úplně souhlasím, že do cca dvou let obyčejné nezpracované mléko jen na pití není příliš vhodné, jako občas jsem dávala trochu do ovocného koktejlu (třeba 50-100 ml), ale ne že bych jí dávala půl litru mlíka denně, jako jí dávám UM. Viděla jsem několik výživových tabulek, většina se tak nějak shodovala v tom, že do roka kravské mléko vůbec nedávat, od roku se může na vaření a od dvou let teprve na pití. Neteři dávala moje mamka od cca 18 měsíců sem tam na chuť "kakajínko", bylo to zpočátku pár lžiček, max. 100 ml denně, později více...a podle mě i díky tomuto se jí o něco později před 2.rokem rozvinul ekzém, který do té doby vůbec neměla. Samozřejmě faktorů tam si bylo více, ale tohle podle mě mohlo mít dost velký vliv.

netopejr
15. únor 2017

Holky,zas neblázněte. Ja to porad slyším, kravský mlíko špatný, maso špatný, živočišný bílkoviny špatný, živočišný tuky špatný... Jako sorry, vynechám děti, který jsou nemocný a maji s tim mlikem problem, ale logicky je lepši mlíko od krávy, kozy ap. nez z chemickýho prášku. Znám desítky lidi, kde nikdo zadnej problem s mlikem nemá,naopak. Nemocnej je ten, kdo ho ma malo. U nas jsou kojenci ca do 10 mes kojeni plne, v roce hodne, a k tomu castemu kojeni, nějakému jídlu,vypijí litr, ano cely litr, kravskýho mlíka, a to na svy vlastni vyžádání. Žádný trávicí problémy. Všecko v pohodě jako pri plným kojeni. Plus kase, puding, jogurty, sýry... Do 2 let, co by jedly? Dřív to bylo štěstí, když matka mlíko nemela, nebo matka nebyla, a bylo nějaký mlíko. Nechci nikoho přesvědčovat,ale nedělala bych z mlíka aj. demona a z chemickyho UM vyhru.

junkka
15. únor 2017

@netopejr ja uz jsem uplne alergicka na to, jak vsude slysim, ze mlíko je zlo, cukr je zlo, lepek je zlo a lidi do sebe cpou rasy a chia seminka a podobny kraviny. Nevim no, u nas doma se ji vsechno, tak nejak normalne a i v mem okoli a neznam nikoho, kdo by mel nejakej problem. Vim, ze to není relevantni argument.
Ale proste podle me se dneska vsechno moc resi 🙄