Jak nebýt živým dudlíkem?

28. lis 2021

Ahoj maminky. Kojim ročního synka. Ráda bych kojila tak do těch dvou let. Problém je, že se syn budí na kojení, nekdy jen na dudlani, velmi často. Dudlík odmítá, v prvních měsících se mi dařilo mu ho podstrčit, ale teď už dudlik prostě nechce. Je mi jasné, že to tak má mnoho maminek. Je to vyčerpávající, spíme spolu v posteli, jinak by mě to úplně položilo. Podařilo se vám nejak, abyste neměla dítě na prsou celou noc, ale přitom ještě kojila?

jjasmina
28. lis 2021

U nás se nepodařilo, byla na prsu co 20 min, občas se vzbudila po 1h, také spime spolu, odstavila jsem posléze

areh
28. lis 2021

Já jsem staršímu synovi zrušila noční kojení cca v 16 měsících. Kojila jsem ho jinak do dvou let 2x denně před spaním. Ale spal ve svojí postýlce.

lenerka1
28. lis 2021

U nás to většinou přešlo, když vylezl zub/zuby, pak chvíli normální režim než začaly růst další, a tak pořád dokola než kolem 2,5 let byly venku všechny a začalo se spát celou noc.

jana_zofie
28. lis 2021

Prvni pulka noci v pohode, druha je horsi. Ne, ze by visela furt (i kdyz co ja vim, kdyz u toho spim a je mi to jedno), ale vetsinou zrovna jak potrebuju na zachod. A tak treba ctvrt hodiny cekam, nez se mi jipodari nenasilne odpojit a jit. No co uz...

zuzkasim
28. lis 2021

A dát ho do postýlky, nechat k němu cca týden vstávat muže, aby se v noci uklidnil jinak než dudláním bradavky, to by nešlo? Třeba teď přes Vánoce, kdy muž bude předpokládám doma... Prostě odnaučit noční kojení. Chápu, že spousta maminek věří, že děti tu blízkost potřebují, ale když už začíná jít o zdraví matky, je to podle mě blbě. Matka je důležitá, to je ta medvědice, která musí být silná a zdravá, aby se o medvíďata dokázala postarat. Perpamentně nevyspaná ženská (tedy třeba já) je pak nervní přes den, nepozorná (třeba při přecházení silnice nebo při jízdě autem), dělá chyby. Kojila jsem 2 děti do 2 let, jedno 13 měs, ale na noc se mi brzy přestaly budit všechny, je fakt, že všechny spaly ve vlastní postýlce, já se s nimi nevyspala. Teď se drží trend "vše pro dítě", mě je bližší ten přístup, že vše pro dítě jen do té míry, dokud to neohrožuje nás všechny, což by při permanentním nevyspání u mě prostě nastalo. Každý musí zvážit sám.

zelenaesmolda
28. lis 2021

Zemrit.Pak uz nebudes zivy dudlik.

katule1990
28. lis 2021

Mám taky ročního syna, noci naprostá tragédie, pořád se budil a chtěl se kojit, resp. dudat. Za ten rok jsem už byla z nevyspání úplně na dně fyzicky i psychicky. Pak když se vzbudil, začala jsem mu pouštět ukolébavky, občas to pomohlo a usnul po chviličce breku sám. Mám ho taky v posteli. Když se usnutí nedařilo, dala jsem prso. Postupně zvádnul usnout u ukolébavky sám čím dál častěji, přestala jsem pak mu v noci dávat prso úplně, chvilku (max pět minut) brečel a usnul. Teď už kojím jen na uspání, syn začal spát mnohem líp a mnohem míň se budit, často spí už pak i celou noc a zvládám ho i přesunout do postýlky přiražené k naší posteli. Nevěřila jsem, že se toho dožiju 😅. I já jsem na tom teď o 100 % líp. Tak to jen tip za mě, třeba to u vás taky pomůže, za zkoušku nic nedáš.

andelka
28. lis 2021

No, u nás zatím ne. Budou mu tři, pořád spí s námi a pořád se budí a kojím na spaní, i v noci. Ale už jsme zařeknutí že po novém roce dostane postel a vystěhujeme ho z naší. Když jsem pryč, klidně celý den, tak usne s manželem. Ale to jde jen občas o víkendu, jinak je pořád se mnou v době po obědě a večer vždycky. Nicméně víme, že to jde.Takže do tří je ještě chráněný, ale pak už končíme, už je velký a mě už to nebaví. Taky se mu už dá ledacos vysvětlit a lecčemu rozumí, to donedávna nešlo, nějaká debata s ním (málo mluví).

@katule1990 jakože v noci jsi pouštěla hudbu? U nás jaksi v posteli spí i manžel. Takže i proto radši kojím. Nebudí ho to aspoň a malý usne a já většinou taky, i dřív než on.

Tvl dvě děti jsem odstavila úplně bez problémů, i v noci..ale u třetího se nám to jaksi včas nepovedlo (kojím teda o víc jak rok dýl než jsem měla v plánu, začalo se to hroutit s prvním lockdownem, kdy jsme místo zabavení venku trčeli doma a byl pořád jen se mnou)

katule1990
28. lis 2021

@andelka Jojo, pouštěla jsem v noci ukolébavky. Manžel s námi právě v ložnici už nějakou dobu nebyl, protože to buzení 10x za noc se prostě nedalo. Asi to není optimální, ale mě to zachránilo. Už mi to kojení, resp. dudání bylo strašně nepříjemný, nemluvě o tom totálním nevyspání. Nedávno se právě manžel vrátil zpátky k nám, jednou za noc ukolébavka mu vadila určitě míň, než to stálý buzení a teď už nemusím většinou pouštět vůbec, už se nebudí nebo jen pobrekne a spí dál 🙂.

jjasmina
28. lis 2021

@katule1990 přesně tak to máme my❤️

andelka
28. lis 2021

@katule1990 taky už mě to poněkud irituje. Budí se sice 2-3x ,ale taky chodí spát 21:30 a 7:30 vstává. A manžel na ranní 4:20. Takže ideálně kdyby fakt spal a byl klid. Po vánocích to chceme vyřešit. Dovézt postýlku,využít toho,že manžel bude mít dovolenou a změnit to už. Koncem ledna mu budou 3, takže už to není úplné batolatko.

antoinet
28. lis 2021

Moje děti to dělaly, dokud jsem v noci neodstavila. Takže já rolák, vysvětlování a hlavně nevyměknout. Blízkost jsem ponechala, zachovala tedy společné spaní a místo kojení hladila. První dvě noci hysterie, třetí sem tam fňuknutí, od třetí noci souvislý spánek 🙂
Den je pak na tobě, já jsem zrušila i ten, protože některé dítě málo jedlo, jiné si tak zase řešilo všechny bolístky...kdykoliv kdekoliv.

andelka
28. lis 2021

@antoinet já už chci právě odstavit úplně. Snížení četnosti u nás nemělo úspěch.

la_amanita
28. lis 2021

To je normální, v roce je to naprosto běžné. A je to naopak, dudlík je náhrada prsa.

drakenn
28. lis 2021

Já bych to přirovnala k učení na nočník. Je zralý na noční odstav? Nepřinese to více porblémů?
No já měl v noci kluky na prsu a prostě jsem spala a když jsem se převalila na bok, tak holt prso nebylo. Buď si přelezli nebo to vzdali. Prostě jsme se rozhodla spát a nechala to na dítěti.

jjasmina
29. lis 2021

@drakenn mě se nikdy spát u kojení nepodařilo, potřebovala jsem vždy svou polohu a když jsem u toho usnula, bylo to spíš už naprostým vyčerpáním

jjasmina
29. lis 2021

@andelka já jsem odstavovala postupně, ať se vyhnete naliti prsou, zánětu apod problémům, prvni v noci a i to mělo úspěch

andelka
29. lis 2021

@jjasmina je to riziko no. Ale mám pocit,že možná líp přijme fakt že mlíčko už prostě není a nebude, než že někdy je, někdy ne..Kojím pořád hodně často. Jen když jsme mimo domov tak ne.
Starší kluky jsem odstavovala průběžně, pomalu, co měsíc to o jedno kojení míň. V noci to šlo ze 2 na nulu. Jen u mladšího ten konec byl rychlejší. Po nočním snížení ze 3 na 0 jsem po pár dnech zrušila i večerní ( nebo ranní,teď už si nejsem jistá,ale přes den jsem nekojila už víc měsíců)

darinka84
29. lis 2021

@antoinet kolik bylo dětem? Když si zrušila noční kojení?děkuji

jjasmina
29. lis 2021

@andelka ja právě mela jednou zánět a jednou bulku a ucpany asi mlekovod a toho jsem se bála snad nejvíc

darinka84
29. lis 2021

Máme také ročního kojence a když rostou zuby tak kojím v noci po hodině. Tobě se mliko spustí nebo opravdu jen dudla? U nás se usne až po spuštění ě a až se opravdu napije...

antoinet
29. lis 2021

@darinka84 u prvních dvou dětí přesně v roce (hezky jedly a pily, ale v noci dudlaly, tedy nebyl žádný důvod pro pokračování tohoto trápení), třetí dítě mělo ekzém, měla jsem ještě kojit do léta, tak jsem odstavovala až v roce a půl a bylo to mnohem horší, zbytečný půlrok nevyspání, nimrala se jídle, zbytečný. Tři dny po odstavení v noci spala a ve dne jedla plné talíře. Takže moje zkušenost - MM je potrava pro miminka a ne batolata a pro uklidnění jsou i jiné prostředky 🙂

darinka84
29. lis 2021

@antoinet mám teď ročního, období zubů... Papa hezky, ale om v noci nedudle. Počká si na spuštění mlika a usne až pak. Když nedám prso tak se propina, řve, křičí... Nereaguje na nic... A nemáme jen jedno dítě takže jej nemůžu nechat křičet po celém domě 🙄 no tak ještě počkám a uvidí se... Nereaguje tedy ani na vodu, flašku nechce..

andelka
29. lis 2021

@jjasmina já jsem to měla taky,ale při kojení. No musela bych odstrikavat, masírovat.. máta, šalvěj..no snad by to šlo.

antoinet
29. lis 2021

@darinka84 já jsem se vždycky předem smířila s tím, že bez řevu to nebude. Radši dva dny řevu a od třetího dne klid než ta agónie procucaných nocí.

andelka
29. lis 2021

@darinka84 ono naučit ho místo mléka na vodu taky není úplně výhra.
Můj teda taky nedudla,ale pije,ale ve 3 letech už by teda měl zvládnout v noci spát,a naučit se usínat a uklidňovat jinak. Mm není jen potrava, samozřejmě. Ve starším batolecím věku převažují jiné úlohy. Starší kluky jsem odstavovala ve 13 a 15 měsících, což teda bylo úplně jiné kafe. Ale taky jsme navázali s um až do 2,5-3 let. A odnaučit 3 letaka od sunaru byla podobná radost jako teď od prsa. Ale ten už to aspoň neměl na usínání ani v noci.

darinka84
29. lis 2021

@andelka
@antoinet děkuji za odpovědi.. Zatím ukončit kojení úplně určitě nemám, přeci jen je maličký a kojení mě svým způsobem se líbí. Je to spojení... Jen ta noc, přemýšlím jak to vylepšit a zda nedělám někde něco blbě... Zatím je tedy lepší pro nás kojit, řev je nepřípustny a zatím na to nejdeme nastavena.. Je pravda á tomu tříletému to člověk lépe vysvětlí, roční nechápe nic.

andelka
29. lis 2021

@darinka84 no to si právě nemyslím. U kluků ty 13-15 měsíců byly v pohodě. Už byli zvyklí,že postupně kojení ubývá,a nebyli tolik závislí,ani v noci. K nočnímu odstavu u mladšího jsem se rozhodla,když z 4-5 kleslo na 2. Během pár dní zapomněli,že se kdy kojili. Kdežto u nejmladšího jsem to propásla. A domluva s ním není moc doteď. Takže pořád čekám. Už rok a půl,až buď se úplně seknu a skončím,nebo až budu mít pocit,že by to mohlo jít s co nejmenším odporem. Do školky jde až v září,takže nás ani to netlačilo.