Holky, zakládám diskuzi, za kterou si asi spousta z vás bude klepat na čelo. Mám petimesicni holčičku, která usíná jen uchováním v náručí s dudlikem nebo v kočárku. Noci prospí celé s tím, že se nakojí v polospanku, spíme spolu. Chtěla bych jí dudlík odbourat, dala jsem ji ho ve dvou měsících. Mám pocit, že neumí nenutritivní sání. Prostě se napije a na hraní a uklidnění dává přednost dudlíku. Nechci, aby měla dudlík až do zubů, bojím se, že by pak kousala. Jak to udělat, aby měla prso i k uklidnění... zubů
@cherris Já ti s tím dudlíkem rozumím, já jsem se strašně bála ho dceři dávat, aby si nezvykla. Mně dcera usíná u prsa i přes den, večer nosíme do postele polospící po kojení. Asi bych zkoušela víc mazlení u prsa bez dudlíku ale je možné, že si malá už cestu vybrala..
@poah přesně tyhle odpovědi jsem čekala, vím že nemám velký problém, nejspíš to ani problém není, ale mám ještě starší dítě a docela by mi pomohlo uspat je najednou. Syna jsem tak uspávala do odstavu a večer mi tak ještě zbyla nějaká energie. Prostě mám ráda náš idylkový stav, nebaví mě uspávat malou do půlnoci v jiném pokoji, zabte mě 😉
Kolik mamim by dalo vsechno za to kdyby dote spalo. Moje dote melo dudlik do tri. Zuby krasne, majezenea byla vzdy. Nehledejte problem kde neni
Ja zas chapu ze chovat v naruci je opruz, ja takhle maleho uspavala asi do 6 m a byl pak uz strasne tezkej, nakonec se sam zacal v naruci kroutit a pak uz jsem ho tak skoro nikdy neuspala, presel prave k usinani u prsu. Potom zase prisel dalsi problem - budil se nekolikrat za noc a potreboval se u prsa uspat, predtim to nikdy nedelal... takze kazde obdobi ma svoje. Ted se snazim v roce pomalu odstavovat a musim rict ze usinani a nocni spanek se dost zlepsuji 🙂
Ahoj, já vám přesně rozumím. Mám to stejné doma. Skoro 5měsíční a 3,5 letou. Starší večer čtu a mladší u toho taky uspávám. Máme skoro stejný problém. Pokud není hladová, tak mi u prsa řve a chce chovat a dělat hlasité šššš... A já zrovna u prsa uspávám ráda. Starší takhle byla uspávaná a ležet přitulené, místo chování čím dál těžšího dítěte, bylo příjemné nám oběma.
Malá dudlík nechce a jsem za to i ráda. Uspávání u prsu přirozeně odezní souběžně s postupným odstavováním, dudlík musíte sebrat, pokud ho nezahodí sama.
Teď ta rada, u nás zabírá předuspat tak, jak je zvyklá (u nás je to balón, klasické chování nasnáší od narození) a pak si ji přendat do postele, dát prso a už jen číst té starší.
Všem mým dětem vyhovovalo uspávání u prsu nejvíc ze všeho hned od začátku, takže zaručený způsob Vám asi neporadím. Ale myslím, že ten problém může být v tom, že když přitom čtete staršímu, tak mladší nechce spát. Možná potřebuje klid. Já jsem měla při uspávání vždy zhasnuto a sama jsem u toho byla obvykle taky v polospánku..
@cherris no já být tebou to zvážím - můj syn sám zavrhl dudlik ve 3měsících a v půlroce ho nahradil palcel - co bych teď dala za dudlik 😞 malý má už na palcích mozoly a odnaučit to moc nejde (prst mu do koše nevyhodím)
@michaela19911991 první dcera dudlík dostala na uspávání. Moc ho teda nechtěla, ale tehdy jsem ji nechtěla uspávat prsem. Chovala jsem ji, a jakmile byla vhodná chvíle, dudlík jsem ji dala a vzala ho a usla. I v kočáře to tak měla. Zahodila ho v 8 měsících a bylo. Tak jsme přešli na prso. Prsty si nikdy necucala.
Druhá dcera chce cucat víc, ale dudlík nebere, prso někdy vubec nechce, teče mlíko, když nechce. Objevila paležek, ale jak kdy.
Ja, když byla malá, měla dudlík do roka, vzali mi ho, cucala jsem si prsty snad do 6 let.
Dle měho je to hodně individuální.
@alesiaps jasně každé dítě je jiné to neříkám, jen tady to riziko je ... a teď udělám všechno proto aby dvojčata měla dudlik protože prso/dudlik se odnaučí snáze ... Protože ono když má ten palec do krve a má na něm mozoly a brečí, že ho to bolí, ale neumí se jinak uklidnit je pro mně fakt horší než dítě s dudákem (zuby to ničí stejně) ...
@cherris Normálně bych jí ten dudlík natvrdo vzala a nabízela prso. Naše děti dudlík nikdy neměly, starší kojen do samoodstavu, teď půlroční dvojčata nakojím společně v ložnici - spíme pohromadě a naplno rozumím tvé idylkové představě. 😉 Nevidím ale jiné řešení, než sebrat dudel a dávat prso... Pokud má dítě jistotu prsa do samoodstavu, nemá potřebu dudlíku ani cucání palce...
přesně jak píše @olga_ , nicméně teda smekám před vaší odvahou - u nás v okamžiku, kdy se naučila usínat u prsa, začalo totální mateřské peklo č.1, které skončilo v okamžiku, kdy se v noci budila po půlhodině a já byla opravdu jednu jedinou noc před velkým zdravotním průserem díky tomu.... ale beru, že jsou asi matky, které v noci v posteli nakojí, ani o tom neví - já mezi ně nepatřím, takže mi to zní spíše jako mýtus 😀
@michaela19911991 nemyslela jsem to zle. 😉 Té mladší ho občas zkouším nacpat i teď, protože prostě frčí paleček. Ale fluše ho. Ona se s tím palečkem chce uspat. Takže jakmile lapne paleček, nabídnu raději prso.
@rousse Já takto odkojila staršího - bylo období kolem jeho dvou let, kdy na mě nad ránem permanentně visel, ale přešlo to a celkově pohoda. Neznám nic lepšího na dobrý spánek, pokud chce někdo kojit déle (do samoodstavu). Teď tak kojím dvojčata a nedokážu si představit, že bych s nimi v noci měla jakkoli nadbytečně manipulovat. Pokud se probudí najednou, lehnu tak, že jedno dvojče leží u prsa, druhé si přendám na sebe a leží u druhého. Akce většinou na pár minut, při vyndávání z postýlky bych mohla počítat tak s hodinou.
@olga_ u mě je základní průser, že jsem epileptička a musím mít min. 4 hodiny souvislého spánku.... je to paradox, protože mám strašně tvrdý spaní - ani požární siréna z amplionu pod otevřeným oknem ložnice mě nevzbudila, ale i když malá spala se mnou v posteli, tak mě to noční kojení prostě budilo a jakmile se to stáhlo na půlhodinový interval, tak už jsem to nedávala.... takže věřím, že někdo prostě prcka strčí k prsu, ani o tom neví, ale já to nedávala a druhou cácorku, co je na cestě jsem rozhodnutá kojit, co to půjde, ale jakmile se bude rýsovat repete situace naše postel - usínání u prsa - kratší intervaly v noci, tak budu hodně nekompromisní, protože ten stav, co jsem zažívala tehdy už nechci prožít nikdy....
@cherris A jak u vás probíhá to uspávání? Třeba by pomohla nějaká změna rituálů, prostředí (jiný pokoj, zhasnuto, rozsvíceno, bílý šum apod.), aby usínala lépe. Pokud ti jde primárně o to, abys nemusela uspávat do půlnoci v jiném pokoji, jak píšeš, tak zkus prostě něco změnit, několik dní to zkoušej, když to nebude fungovat, zkus něco jiného. Jestli jde spíš o dudlík, tak tam asi jen vydržet a nedat, aby miminko vědělo, že nemá jinou možnost, než to prso. Ale asi bych to nedělala nějak moc na sílu, aby z toho nebylo jen uřvané miminko... Nic jiného mě nenapadá. Ještě tak možná se obrátit na nějakou laktační poradkyni, jestli by nevěděla.
@alesiaps Já jsem taky vždycky chtěla dětem před spaním číst, nicméně jsem to prostě musela odložit, než mi mladší povyroste. Starší se momentálně vrátila k tomu, že od tatínka uspat nechce, takže musím obě uspávat já, a mladší, která usíná u kojení, to čtení ruší. Musíme mít tmu nebo jen noční světýlko a klid. Takže čteme před uspáváním stylem, že starší sedí a kouká se mnou do knížky a já čtu a přitom naháním mladší po posteli. Je to trošku komedie, čteme jen krátké pohádky nebo na pokračování, ale jinak to nejde. Dočtu, zhasnem, mladší kojím a starší se mě drží za ruku a tak obvykle usneme všechny 🙂
@hanih uspavani u nás proběhne většinou okolo osmé v klidu, v náručí, muž uspí staršího, pak se malá vzbudí a kecá třeba i do té půlnoci, povídá si buď se mnou nebo s nohama 🙂, když zkouším klid a tmu, tak tluče do peřin a povykuje, dokud nerozsvítím. Když se jí začne chtít spát, tak hrozně divoce mává rukama, to jí zavinu, snažím se jí nacpat prso, ale jakmile se spustí mlíko je konec, sevře pusinku a nedá si, uvolní se až s tím prokletým dudlem... Laktační zatím vyhledávat nebudu, malá je spokojená, mlíka je dost, připadala bych si jak cvok. Na podobné problémy jsou podle mě dobré právě tyhlety internet, děkuju, že to se mnou řešíte 😉
@bayt mě v noci vzbudí hladové funění, prstem najdu pusinku, strčím tam prso a jakmile slyším oddechování, tak jsem tuhá, jsou to mojí plyšáci, malí, teploučcí, voňaví funíci, kdo by s ní a hned neusnul.... Bradavky mám asi nějaký necitlivý, kolikrát si nejsem jistá, jestli ještě cumlá a musím to nahmatat😀
@cherris A nepomohlo by odložit to uspávání na později? Třeba o hodinku nebo dvě? Naše starší dcera v tomhle věku chodila spát kolem desáté večer, protože dřív buď neusnula, nebo usnula, za chvilku se vzbudila a pak byla čiperka až do noci. Když šla spát až v deset, spinkala krásně celou noc jen s přestávkami na kojení. Ale s tím usínáním u prsa asi neporadím, no :(
@cherris každé dítě je jiné, nesnaž se jí vnutit svůj způsob uspávání, respektuj její přání. Když chce na uspání dudlík, dej jí ho.
Mého staršího uspala flaška mlíka, nebo hodinové houpání v náručí. Od deseti měsíců (a 12kg) jsem odmítla uspávat v náručí, strčila ho do postýlky s dudlíkem, nějakou zajímavou hračkou a šla pryč. Chvíli si tu hračku prohlížel, hlavně u toho ležel, za chvíli usnul.
Mladšího flaška neuspi, když je moc unavený, radši jde spát hladový. Dostane dudlika, zajíčka, otočí se na bok nebo břicho, a je tuhej..