Ahoj holky, nevím jestli nedávám diskusi do špatné kategorie - pokud ano pak se omlouvám...manžel mě požádal abych ho doprovázela na firemním večírku - je za 14 dní.. jenže - za 2 dny budou synovi teprve 2 měsíce a já ho plně kojím.. bydlíme s tchýní - asi by pohlídala, já bych se třeba teď 14 dní pokoušela odstříkávat, aby měl syn moje mléko, ale jak mu to dát a nezničit kojení - láhví ne - u té se bojím, že se kojení pokazí.. prosím poraďte kolik mám tak odstříkat - šlo by asi o 2 až 3 kojení (večírek je v Praze a my žijeme cca 30km za Prahou) a jak eventuelně mléko malému dát..
prosím potřebuju radu k tématu - nepište mi tedy prosím abych zůstala sedět doma i když mě manžel požádal o doprovod...
všem děkuji za rady...
Já jsem ze začátku měla málo mléka , takže jsem po každém kojení musela nějaký čas dokrmovat UM . Dělala jsem to stříkačkou přes prst ( tak se to dělalo i v porodnici , dítě si nasává samo a reguluje tok mléka), lahev jsem taky nedávala. Vždycky vypil i s kojením dle vážení v tomhle věku cca 120 ml .
Ahoj, najdi si na netu kolik toho plus mínus má takto staré dítě vypít a podle toho budeš vědět, kolik toho mléka plus mínus připravit. Taky záleží, jak často se budí.Pokud má mimi dudlíka, tak bych se nebála, že si za jednu noc s láhví kojení zničíš. Jinak bych doporučila stříkačku. Nějakou velkou. Já tak malou přikrmovala, protože flašku odmítala. Po chvilce byla schopna z toho sama tahat...
Alternativních metod pro dokrmování je víc, nejčastěji injekční stříkačkou po prstu, nebo existují flašky, kdy musí dítě tahat stejně jako z prsu (např. Calma od Medely), nebo takovým pohárkem. Mně kluci vypili na jedno kojení tak cca 130ml, ale jak kdy, radši mít v zásobě trošku víc.
Ahoj, já bych se láhve nebála, zvlášť pokud je jen jednorázově. Po porodu jsem trávila spoustu času u doktorů a malý byl doma s tátou, takže u nás jednou týdně tak půl dne láhev od tří týdnů. Používala jsem láhev Medelu pro kojené děti a žádný problém s kojením pak nebyl. Spíš bych zkusila, jestli si to z láhve vůbec vezme, některé děti to nechtějí.
@soda365 nevim, zda ma rada nebude hloupa, ale ja bych se te flasky nebala... urcite odstrikavej, at ma Tve mleko a hlavne bud v klidu, nestresuj. mela jsem s prvni dcerou problemy s kojenim a tri tydny pila z flasky, nez jsem ji naucila jen na prso... kdyz budes Ty klidna a duverovat sobe i ji, dobre to dopadne 🙂
Zkusila bych tu flasku od medely. Po skoro 3 měsících už by bojkot nastat neměl. Ale určitě nepodcen přípravu,odstrikat dost,a zkusit jestli lahev vezme. U nás neklaplo ani jedno,nezvládala jsem mezi kojením odstrikat a flasku sabotovali obě děti.
A ještě pripomenu, že budeš delší dobu bez obvyklého kojení. Pozor na naliti prsou,ať nemáš zánět. To by ten doprovod fakt nestál za to.
děkuju všem za rady - jsem z toho trochu nesvá.. na jednu stranu chci podpořit manžela a vlastně i prožít zpestření koloběhu kolem dítěte - byť jen na pár hodin, ale zároveň mám strach abych to udělala správně a neuškodila mu - jakkoli.. Je to pro mě těžké..
kupila bych lahvčku pro kojené děti - dělá se to - a jeden den kojení nezničí... Hlavně je důležité odsávat nebo odstříkávat mléko!! jako kdyby malý pil od tebe.
mám to mléko odstříkat a zamrazit nebo ho mám jen nechat v lednici? a jak dlouho bych ho vlastně mohla v lednici nechat aby bylo čerstvé?..
v ledničce je možné skladovat 24 hodin (některé zdroje ale uvádí i víc) a nemělo by být ve deřích, kde se teplota mění s otevíráním.
já nechávala v lednici max 48 hod.
@soda365 zamrazit, nevydrzi tak dlouho. Lahvicka nutne neuskodi, ja bych svemu diteti a prirode duverovala trosku vic 🙂 . Moje deti byly napriklad radsi hlady nez aby pily umele mleko, ale materske z lahve byly ochotne polknout, kdyz hold prso nebylo nadohled... Jestli budou po vecirku nejake problemy, tak spis z toho, ze se citite uz predem vystresovana a prijde mi, ze mate vycitky, dite to vyciti a bude vystresovane taky, tak si tu jednu noc dovolte a bude vsem dobre.
Nemyslím si, že jedna noc na lahvičce u 2m miminka zničí kojení... já bych být vámi ale vyzkoušela, jestli to vůbec půjde. Můj malej savec si bez problému vzal lahvičku, když měl asi dva týdny a já si šla vyřídit rodičák a pak jsme si v jeho necelých 2m zašli s mužem na jídlo, on se vzbudil, dostal hysterák a prostě se nenapil a nenapil, až jsme se museli vrátit. Od té doby jsem to ještě párkrát zkoušela a dopadlo to vždy stejně... po deseti minutách když lahvičku odmítal, jsem byla povolána zpět... a to trvá až do dnes, kdy má rok 🙂
@soda365 Ahoj, je dost možné, že lahvička na 1 noc kojení nenaruší, ale zaručit to nikdo nemůže, každé miminko je jiné. Pokud jste měli na začátku s kojením nějaké problémy, raději bych doporučila dát synovi mm (případně i um, pokud bys nic neodsála či odsála málo) přes stříkačku, pokud bude tchýně svolná... Pokud malý krásně a s chutí saje, asi mu lahev pro jednou neublíží, je i dost možné, že ji nebude chtít, takže stříkačku určitě mít v záloze... U mého syna, který už sám o sobě špatně sál, lahvička kojení definitivně zničila:(. Kvůli této zkušenosti bych to já už neriskovala, ale u vás být problém nemusí, záleží čistě na vašem uvážení. Jinak co se množství týče, oficiálně má kojenec v tomto věku vypít 150 ml/kg/den, já si pamatuju, že syn vypil v tomto věku cca 120 ml na dávku a pil cca 6 dávek denně (už byl bohužel částečně na um), je možné, že plně kojené dítě, které pije víckrát než 6x denně, vypije na 1 dávku méně než 120 ml. Nicméně já bych odsála min. 400 ml, lépe 500, sice tam asi bude velká rezerva, ale lepší, než aby měl malý hlad. A pokud se nepodaří odsát dost, raději bych měla v záloze um, to pro jednou kojení určitě nepokazí, větší riziko představuje ta lahvička. 🙂
@soda365 ve dvou měsících dítě umí sát dobře z prsa...takže že dostane dvakrát nebo třikrát flašku, to nemuže pokazit v tomhle věku...ja chodila od trech mesicu jeden den v týdnu do práce....mlíko pila z lahve, která je součástí odsávačky....kojily jsme do dvou let, i když měla od třech měsíců na jeden den v týdnu na dopoledne flašku...
jak píše loc....do zálohy stříkačku...ted mam druhýho a šla jsem do divadla a ten flašku nehctěl...musel mu to dat manžel stříkačkou
ja jsem malymu (1 mesic) 2x dala pit z flasky a kojeni mi to rozhodne neznicilo... za mesic pribral 900g.. asi jak ktery dite ale u toho myho bych se toho nebala..
já bych se nebála. Byla jsem po porodu 1 dcerky týden v nemocnici, na operaci bylo jí tehdy 6 týdnů a nemohla jsem kojit, takže jsem odstříkávala, byla chvilku na sunaru a po mém návratu z nemocnice jsem zase normálně kojila, a vydrželo nám to až do 13 měsíců
Medela soft cup, ale většina babiček na to jde postaru, takže to dají prostě lahvičkou. Doporučuji to vyzkoušet, některé děti prostě jinak než z prsa nechtějí, aby nebyl hlady. Obdivuji tvůj elán, já bych 2 měsíce po porodu poslala manžela do háje, s tím se chci vyspat 😀