Dlouhodobě kojící, jak a kdy jste ukončovaly kojení?

mysicka_lb
12. čer 2016

Milé maminky, chtěla bych se zeptat těch z vás, které kojily dlouho (řekněme déle než 18 měsíců), jakým způsobem a v jakém věku dítěte jste kojení ukončovaly? Čekaly jste až na tzv. přirozené odstavení (a nastalo)? Nebo jste musely kojení ukončit "násilně"? Jak jste postupovaly a jak to dětičky přijaly?

wenduliks
12. čer 2016

S dovolenim se pridam,toto me velice zajima. 🙂

panickatlamicka
12. čer 2016

Kojim 25 mesicni. Pockam na prirozeny odstav. Kazde dite jednou odpadne. Jsem proti nasilnemu odstaveni ze dne na den,kdy maminka odjede pryc a dej se vule bozi. Odstav ma probihat trpelive,pomalu a bez absence maminky. Samozrejme existuji deti,kterre nahly odstav snasi dobre,ale jsou to vyjimky.

lenkalenulka
12. čer 2016

Ukoncila jsem rekla bych nenasilne.. Mala uz byla nepricetna nemohla jsem si s ni hrat, prohlizet knizku, stavet kostky, puzzle cokoliv aniz by po minute dvou nechtela prso vnoci se budila dlouho i 6x a ja jsem byla uz uplne mimo.. Na netu jsem nasla radu potrit bradavku octem( to pali) dala jsem kosmeticky tamponek namoceny v octu nad bradavku male jsem rekla ze uz je velka holcicka a mlicko uz neni dobre vzala bradavku zasklebila se a ukazala velika.. Vnoci neplakala pres den se o mliko nehlasila byla uplne v pohode az me to zarazilo kdyz byla takovy urputny zavislak 🙂 ale byla jsem stastna ze to vzala tak fajne a nechybelo ji to.. Jedla vzdy vsechno a hodne ..bylo ji 22 mesicu kdy jsme skoncily.. Musim rict ze me to obcas i chybi ( jako i to jak byla miminko a tak) ale zlepsilo se spinkani( dokonce po case chtela spat na sve posteli a na u me) a hrani a vse kolem je perfektni.. Tuleni a mazleni milujeme obe stale stejne 😉

vercig
12. čer 2016

Také se ráda přidám, docela mě to zajímá. Malá měla teď v červnu 2 roky a stále je kojená ve dne v noci 🙂 A zatím to nevypadá, že by se sama odstavila.

alicam
12. čer 2016

https://www.modrykonik.cz/group/6363/ - skupina Dlouhodobé kojení a přirozené odstavení, tam toho je viac 🙂

panickatlamicka
12. čer 2016

@lenkalenulka tak to je na pohodu 🙂

lrg
13. čer 2016

Myslím, že u některých dětí to přirozeně a nenásilně nejde, pokud nechcete kojit do první třídy. Mám známou co na hřišti odbíhá kojit 4-letou holčičku a nevypadá, že by měla odpadnout 🙂

zdendula82
13. čer 2016

Já přestala úplně kojit, když dceři byly dva roky a čtyři měsíce. A moc nenásilně to nešlo. Bylo to v létě a nesměla jsem mít žádný výstřih. Když neviděla prsa, tak si přes den na kojení nevzpomněla, ale večer to byl problém. Večerní kojení jsem odbourávala tři měsíce a nakonec jsem to prostě musela utnout a nosit místo pyžama trička až ke krku a dost dlouhá, aby nešla ani vyhrnout. A pořád jsem jí vysvětlovala, že už je velká holčička a mlíčko je jen pro miminka. Vždycky, když se snažila dostat na prsa, tak jsem jí objala a řekla, že je moje velká holčička a že si radši budeme číst pohádky. Nakonec to přestala vyžadovat. Ale dodnes, jsou jí tři roky, se chce kouknout na prsa a sáhnout si, když se převlékám. Takže si myslím, že by sama od sebe asi nepřestala. A kojit školkové dítě jsem už nechtěla. Zvlášť, když jsme pak o druhé přišli a doktorka mi řekla, že jedním z faktorů mohlo být kojení.

adrianka1712
13. čer 2016

Holky, ja už naozaj neviem ako tú moju slečnu odstavit. V srpnu jej budú 3 roky a stále "kojím". Nejde ani tak o kojenie, ale o to, že malá sa tak ukludňuje a používa ma skor ako cumel 😀 Cumlík nikdy nechcela. Od narodenia nechcela spávať vo svojej postelke, tak spávala somnou. Lepšie povedané..spáva somnou stále a v noci sa budí na kojenie. Mlieko už asi ani nemám, možno len málinko. Najviac ma štve, že mi sahá do výstrihu aj vonku. V lete chceme ísť na Slovensko ku rodine a bolo by mi asi dosť nepríjemné, keby u nich malá začala pišťať, že chce nakojiť. Od 2 rokoch chodí do školky. Prso vyžaduje aj po ceste domov, ale inak v školke našťastie o tom nehovorí 😀 Skúšala som už všeličo, naposledy som si prsia obviazala obvazom a hovorila som jej, že mám "áu", tak sa ma len opýtala čo sa mi stalo, či som spadla 😀 😀 Takto sme to ale vydržali len cez deň, v noci už to nešlo, a po polhodinovom kriku o tretej v noci som jej proste to prso musela dať . Vysveliť si to nedá, stále sa dožaduje svojho. Najlepšie by bolo, keby som na pár dní mohla niekde odísť a nechať ju doma len s tátou, ale to nejde, priatel je od rána do večera v práci, aj cez víkendy. Prosím, poraďte čo mám ešte skúsiť. Mám pocit, že ak to do 3. roku neukončíme, budem ju kojiť snáď ešte v 1. triede 😕

ivular
13. čer 2016

@mysicka_lb Já jsem příznivkyně slovenského sdružení Mamila - a na jejich stránkách jsem zahlédla informaci, že většina dětí přestane toužit po kojení kolem 4,5 roku. Můj syn byl milovník kojení a já jsem neviděla důvod mu v tom bránit (naopak jsem viděla spoustu pozitiv). Zhruba od 3,5 let chtěl kojit už jen v noci, zhruba od 4 let pouze, když se v noci probudil a opravdu od těch 4,5 let už žádné kojení nechtěl ani při tom nočním probuzení.
Jen dodám dvě poznámky:
1) kojila jsem jej vždy doma (tedy kromě miminkovského věku), čili měl zafixované, že jinde se nekojí. Možná i proto jsem nikdy nezažila, že by se mi sápal pod tričko na veřejnosti či jiné hororové scénáře, jak se občas píše.
2) celé byla čistě jeho svobodná volba - nikdy jsem jej k žádnému ukončení kojení nepřesvědčovala (navzdory tlaku okolí).

helen_h
13. čer 2016

@adrianka1712 My ukončovali kojení ve 3 letech a 3 měs., od září samostatná slečna, co chodí do školky, ale stále kojená... Noci stále blbé, buzení 5-7x kvůlu kojení... Pak jsem šla na vytržení osmiček a dr. mi předepsal antibiotika - bylo na mě, zda tedy !kojící" verzi nebo nekojící... Vzala jsem si nekojící a to byl důvod k ukončení: máma bere prášky, na které dr. zakázal kojení... (I já jsem měla důvod vydržet a nedat, kdyby ch byla nalomená...) Týden se dožadovala docela dost, pak zájem opadal, ale klidně si ještě po měsíci vzpomněla (a chtěla by si cůcnout), to mě docela překvapilo... nicméně už nedostala. Byť cucala celkem obstojně, tak prsa naštěstí v pořádku.
Upřímně nevím, v kolika letech by se odstavila sama, brala to jako takové uklidňující cumlání a mazlení a chtěla fakt často... Je pravda, že pak mnohem víc začala cucat palec (ten si cucala i předtím, ale víceméně hlavně při usínání, jinak ne), budoucí 4letá slečna si palec ráda pocumlá u televize, ale i jindy během dne...

pavly
13. čer 2016

Ahoj,
obě děti jsem dlouho kojila a obě jsem musela na 1,5 roce naučit usínat bez kojení (prsa) a postupně i spát v noci bez kojení.
Dceru jsem pak dál kojila večer před čištěním zubů a hlavně ráno po probuzení. Byla neskutečný závislák a do toho 1,5 přes den v podstatě nejedla a v noci se jen co pár minut kojila,to byl horor. Od 2 let už to kojení ráno byla evidentně nepotřebné a spíš pro zábavu, tak jsme to na 2,5 letech utnuli-naprosto přirozeně-prostě jsem ji prso nenabídla a ona si nevzpomněla.....
Syn byl také rád kojený,ale noci tak šílené nebyly-jen cca 5-6x. Od nočního kojení jsme kojili také večer před zoubkama, ráno a na polední spaní. Od 2 let jsme také přestali přirozeně kojit večer-nějak se to nestihlo a bylo, ráno také většinou už nechce, cca 1x za 14 dní se třeba vzbudí hodně brzy a napije se a ještě spíme chvíli.
Nechali jsme ale kojení na polední spaní. A kvůli tomu kojíme doteď (budou mu 3) Spánek nutně potřebuje, takže pokud neusne v kočárku, v autě nebo náhodou jinak, tak mu podstrčím prso a usne do minuty. Kojíme takto asi po 3-4 dnech.
Pod tričko mi oba lezli nějak před 2 rokem,ale to jsem vždy rázně utnula a dál se to nerozjelo. Protože se kojí opravdu jen takto, jinde ho to většinou nenapadne. A když jo, řeknu mu, že tady ne a opravdu nikdy pak venku už nedostal.
A oba měli prso i jako útěchu a oba cca od 2 roku už ani tu útěchu takto nevyžadovali, stačilo už jen potulit...
Dudlík dcera nikdy neměla, odmítala děsivě,jak boj o život. Malý si dal na dudlíka říct mezi 3-4 měsícem, cca 5 týdnů a od té doby už také nikdy (což jsem litovala, protože do roka jinak celé dny řval v kuse a s tím dudlíkem měl chvíli pauzy :-/)

Takže když to shrnu, za mě určitě děti kojení odbourají samy a zcela přirozeně. Ale věřím,že je asi potřeba nějak stanovovat včas "hranice"?? A doufat, že to zrovna jejich dítě vezme 😀

naomi6
13. čer 2016

@mysicka_lb Dceru jsem kojila 17 měsíců. V roce začala spát sama celou noc, takže to byla pohoda a přes den se začala odstavovat taky postupně sama, takže nakonec jsme nechali jen jedno kojení denně a to hned ráno po probuzení - bylo to naše mazlení. Zvládla to naprosto skvěle. U syna to bylo o dost náročnější a už bych to nechtěla zažít. Kojila jsem ho 22 měsíců ve dne, v noci. Budil se i pětkrát za noc. Usínal jen u kojení. Byla jsem už na pokraji sil. Hodně jsem zhubla a byla jsem už strašně unavená. Pořád jsem chtěla odstavovat, ale nedařilo se mi to. Nakonec jsem musela ze dne na den odstavit. První noc prořval, druhou spal už celou noc a ve dne jsem ho nějak zabavila, hodně jsme chodili ven. Musela jsem odsávat, prsa se mi dost nalívala, ale do týdne byl klid. Držím moc palce všem

martina468
3. črc 2016

Dceru jsem kojila presne do 3 let,pomohl.mi nastup do prace a odpoledni.Uspal tatka a bylo to.Tyden revu,nez jsme prisli na jiny zpusob uspavani

chacipe
25. srp 2017

Ahoj, chci přispět svojí zkušeností. Synka jsem chtěla jsem kojit co nejdéle a zkusit přirozené odstavení a myslím, že se povedlo. Osvědčilo se mi, že jsem určila hranice ale nijak jsem na malého nikdy netlačila. Do 1,5roku jsem kojila na jeho požádání. Pak jsem mu řekla ,že se v noci chci vyspat a vzal to. Od 9.měsíců se na veřejnosti kojit nechtěl a pokud ho to později napadlo (většinou viděl ostatní děti se kojit) tak jsem mu řekla, že mu dám doma. Nikdy jsem mu nic nevyčítala a nechala to úplně na něm. S pauzami (antibiotika, pobyty u babiček atd.) jsme se dopracovali až do 3let a 3měsíců. Odstavil se úplně sám. Kojení jsme měli rádi oba a asi bych nebyla spokojená kdyby se jeden z nás trápil, tak jsem to i směrovala. Přeju všem ať najdou takové řešení, aby byli spokojené děti i mámy.