Holky chci se zeptat, jsem prvorodička, malý má měsíc a 5 dní. Normálně kojím, ale maličký je na mě přísátý klidně hodinu už mě i napadlo jestli nemám slabé mléko. Máte s tím prosím některá zkušenosti? Máme i problém s odbrkáváním, málo kdy si brkne. Děkuji moc za odpovědi 🙂
přibývá 300g za týden 😀 doktor říkal, ze správně miminko přibývá o 150g týdně 😀 . Neobtěžuje, jen je horší když někam musíme na čas nebo se vzbudí někde mimo domov, tak je horší, že fakt takhle dlouho papá.
Právě s odbrkáváním zkoušíme obě dvě možnosti a kolikrát ani po 20 minutách nic.
@denisa2904 slabý mlíko neexistuje..buď v klidu, to co popisuješ je úplně normální..jestli fakt saje-pije se pozná podle bradičky, že dělá takový pomalejší táhlý pohyby..tipuju že celou dobu nepije, ale jen dudlá ptž ho to uklidňuje..džtk si nech zkontrolovat techniku od laktační poradkyně..jde jen o to jestli saje produktivně a je ve správné poloze, aby se zbytečně moc nenamáhal..jinak na krknutí fakt nej poloha u nás taky - sednout na gauč jakoby do pololehu a dítě na sebe na hrudník jeho hrudníčkem a lehce poklepávat po zádíčkách..🙂
@denisa2904 jo a když si občas neodkrkne, tak se taky nic nestane.. No stres😉
Malý ze začátku sál taky třeba 45 minut až hodinu, čím byl větší, tím se to zkracovalo. A pribiral krásně, takže mléko neřeš. Brkani se naučil až po šestinedělí, ale většinou jsem z něj stejně nic nedostala. Asi záleží kolik při kojeni naloka vzduchu. Třeba v noci jsem se pak na odbrkavani vykašlala a bylo to v pohodě.
Polohy máme právě přímo od laktační poradkyně z porodnice. Kolikrát se třeba pustí tak ho dám odbrknout a mává hlavičkou s otevřenou pusinkou nebo si cucá ručičku, takže třeba krmíme na 3x. V noci to krmíme třeba půl hodiny s tím, že mi usne u kojení, tak to ho odbrknout nadávám, protože vím, že to z něho nedostanu už vůbec. Jakmile mi usne tak už si nebrkne. Takže v noci ho položím na bok za zádička dostane polštář, protože už od dvou týdnů se mi přetáčí ze zad na bok a z boku na záda, už i na bříško se mi jednou přetočil z boku. Kdyby náhodou začal blinkat, aby se neudusil, ale spí se mnou v posteli, abych si ho mohla hlídat. V postýlce spal jednou zatím 😀. Vím, že to není moc dobré, ale jsem klidnější když ho mám vedle sebe a že otevřu oči a vidím ho. 🙂
@mialagia je fakt, že celou dobu nepije, občas jen kouká s bradavkou v puse 🙂
Obě děti jsem na začátku kojila dlouho. Kojením jsem trávila 8 h denně. Taková běžná pracovní doba 😉 . To se postupně krátilo až jen na pětiminutovky. Co se týká krkání, dcera to nikdy neuměla. Přesto nikdy neblinkala, bříško nikdy nebolelo. Syn krkal předpisově, přesto ublinkával a trpěl na koliky. Asi tak 😉
Slabe mlieko urcite nemas, mimi je pri Tebe dobre a potrebuje Ta. Odgrgavat ho vobec nemusis davat, prave zmena polohy po kojeni Ti dietatko akurat zobudi a velmi casto vyvola zvracanie. S tym spolocnym spanim robis uplne najlepsiu vec, co mozes. Bud s nim, on Ti to neskor vsetko vrati. Inak odporucujem naucit sa viazat a kojit v satke, je to nesmierne oslobodzujuce a vyborne prave ked potrebujes nieco robit alebo niekam ist 😄
@denisa2904 Neboj, žádné slabé mléko neexistuje. Mléko buď je nebo není. Pokud je, tak je přesně podle potřeb miminka. Že je takhle malé miminko přisáté hodinu je naprosto normální. Sát je jeho vrozený reflex a jeho základní potřeba. Potřebuje se tak ,,uklidňovat´´ Kojení není jen o jídle. Je to kontakt miminka s maminkou. 9 měsíců bylo u maminky 24 hod. denně, tak je naprosto normální, že maminku potřebuje i dál. Někdo miminku ,,zacpe pusu´´ dudlíkem a má klid, jiné dítě se ošidit nedá. Mmch tohle dudlání je vhodné i na tvorbu mléka.
@lenbela maličký mi právě hrozně trpí na prdíky, hrozně tlačí až mu vylézají žíly a vždycky strašně rudne, je mi ho chudáčka strašně líto. Máme espumisan kapky, rozbalujeme plinku a masírujeme bříško a do toho pokrčujeme nožičky to většinou pomůže. Dávám si i hrozný pozor na to co jím, proto se snažím co nejvíc odbrknutí, aby ho nebolelo tolik bříško. Maličký většinou když si neblinkne, tak se poblinká, proto když někam jedeme a kojím před cestou tak mám strach když si nebrkne 😒
@denisa2904 blinka Ti zrejme kvoli zmene polohy. Skus kojit v tzv. Savcej polohe, v nej sa tolko vzduchu nenahlta. A skus satku, mojmu malemu velmi pomohla od prdikov. Este mozem doporucit bezplenkovku. Ked tlaci, daj mu dole plienku a daj ho v klubicku nad umyvadlo alebo misku. Vyprdi sa, mozno sa vykaka a velmi sa mu ulavi.
@szifcakova právě v noci ho brkat nadávám, většinou usne u kojení, takže ho jen položím vedle sebe na bok a dám za něho polštář, abych ho zbytečným hýbáním nebudila. Jsem ráda, že se mu přetočilo konečně spaní, protože už v bříšku spal přes den a v noci řádil. Teď už spí krásně přes noc a moc tomu nedává přes den 🙂. Právě postýlka se přizpůsobila mě, protože jsem musela jít nakonec rodit císařem, takže vstávání z postele v noci nepřipadalo v úvahu, tak se dala bočnice pryč, matrace zároveň s naší postelí a spal tam první noc dokud se nevzbudil a po kojení už usínal vedle mě, od té doby máme postýlku na okrasu 😀 i tak byl pro mě problém se pro něho natahovat, takhle jsem kojila v leže a oba dva jsme byli spokojení 🙂
@prcekverunka to já ho nechávám, když se náhodou pustí tak dáme brknout a když vidím, že pořád nemá dost, přiložím ho znovu a tak dokola, dokud nehledá 🙂 u nás dudlík projde málokdy 😀 většinou ho po mě plivne😀, jen teď před svátky jsem ho potřebovala dát, abych stihla něco udělat a nachystat, dávali jsme ho jen na to usnutí, aby usnul sám a nemusela s ním po usnutí hybnout, protože se mi většinou přes den vzbudí a nebo když jsme pryč tak použijeme dudlíka, protože pozná, že se kočárek nebo auto zastavilo a to se mu nelíbí 😀 to si vezme dudlíka hned, ale doma to většinou nehrozí 😀, ale když nikam nespěchám, tak si užívám kontaktu s maličkým 😍 jen jsem měla strach, aby neměl málo andílek 🙂
@szifcakova právě když tlačí a začne plakat, tak rozepneme plenku a má jí jen tak položenou kdyby náhodou. Do toho masírujeme bříško a dáváme nožičky k bříšku to většinou pomůže. Nechci mu dávat kapky, to je až když nepomáhá ani masáž ani přitažení nožiček
@denisa2904 tak ho skus este podrzat nad umyvadlom, v klubicku sa mu este viac ulavi ako na podlozke. Inak to robis dobre.
@szifcakova tak moc děkuji za rady 🙂 náhodou se ještě zeptám zkušenosti s moučnivkou ? Malému potíráme jazýček i rty vodičkou co jsme dostali od doktora, ale na prsa prý to mazat nemám. Po pár dnech se mi kolem bradavek udělali pupínky a hrozně mě bolí když se malý přisává. Jestli to může být z toho? 🙂
Malého jsem kojila asi po 1-2h koelm 3-4 týdne se to upravilo a zvýšilo > 2-2,5h 🙂. Pokud přibírá tak vše v pořádku. My měli už od naorzení dudlík jinak by byl přisátý fakt 24h denně 😀 > kojila sjem 18m a vliv to nemělo.
@denisa2904 tak já myslím že vše je naprosto OK jak to píšeš🙂Na to bříško můžu doporučit kapičky Babycalm jsou přírodní a nám teda pomohli na prdiky úplně nejvíc a to jsme zkoušeli kde co..a ty můžeš pít hodně feniklového nebo kmínového(ideálně kombinace) čaje..se mu to tam v tom mlíčku taky dostane😉
Na koliky nám pro mohly probiotické kapky bio gaia + espumisan a poloha v klubíčku. Pokud má kojené dítě moučnivku, je pravděpodobné, že ji máte také. Vím, že to někdo kritizuje, ale u nás pomohla genciánka ( fialka). Do pusinky i na bradavky. Před kojením jsem prsa od fialky omyla ( aby to prcek zbytečně nepolykal a neměl fialový obličej), po kojení opět omyla a natřela fialkou. Za pár dní to bylo pryč. A vyvařte dudlíky, savičky, pleny a ručníky.
Fenyklový čaj je na prdíky výborný. Když ho pije matka, účinky přecházejí do mléka. Ale pozor, nic se nemá přehánět. Když jsem vypila více než 2 hrnky denně, tak to koliku zhoršovalo.
Je malý, to se naučí a už celkem brzo, ve 3m to zvládne za 10min, tohle je úplně v pořádku.
@lenbela mě právě předepsal lékař něco co mi přímo namíchali v lékárně , malý už to má skoro pryč, za to já to mám tak nechci aby to měl hned zpátky. O tom fenyklovém čaji už mi dnes říkali, tak ho po svátkách půjdu hned koupit. Je mi maličkého hrozně líto, když ho chudáka vidím jak strašně rudne až mu vylézají žíly.
@ladyhacek já jsem kojila po hodině v noci přes den po 2-3 hodinách, ale to proto, že měl přetočený režim. Naštěstí se to brzo přetočilo, takže teď se v noci budí max. 3x a spí krásně přes den už nespí tolik a v kratších intervalech, proto by byl nejraději celou dobu přísátý 😀 takže když to jde tak ho nechám, horší je to když za ním příjde někdo z rodiny a chce si ho pochovat, tak jsou nešťastní, že je přilepený na mě když nespí 😀 on dudlík moc nechce, ze začátku se mu z něho navolovalo tak to jsem mu ho ani nezkoušela pak dávat, začali jsme až v kočárku nebo v autě a od té doby si ho občas vezme, ale málokdy mu ho dáváme když nepotřebuji zrovna něco nutně udělat 😀
@denisa2904 slabý Mliko prý neexistuje. Po dle me se napije a pak si jen podudlává ... jde to poznat kdy pije a kdy tu bradavku už jen žužlá . ..
Odbrknout kojenec nemusí. Mne PA říkala že některe dětí se umi napít tak ze nenapolykaji vzdousek a pak brknout nemusí. ... moje mala když se při kojeni klidna a klidně pije tak taky nebrkne ale když je při kojení divoka a hlta tak to pak z ni vyleze Já ze starého chlapa po pivu😂
@yerry můj malý právě většinou hltá jak kdyby mu to měl někdo vypít 😀 teď dva dny strašně pláče když tlačí tak právě si i myslím kdyby si pořádně brknul tak by mu to mohlo trošku pomoct
@denisa2904 no to jo. Co nevybrkne to musí vyprdět. ....
@denisa2904 ked ma soor v puse tak ho s najvacsou pravdepodobnostou mas aj Ty na bradavkach. LP na to doporucuju miesanu univerzalnu mast z lekarne alebo myslim citrovital kvapky.
@denisa2904 Neboj, nemá málo, jen chce maminku. Na dudlík se vyprdni, může vám s kojením udělat peklo.
Jestli malý přibývá, tak slabé mléko nemáš. V porodnici a všude mi říkali, že bych měla rozeznat produktivní pití a obyčejné dudlání. Sestry mi taky říkaly, že každé dítě je schopné se nakojit za deset minut. U nás to bylo tak, že dcera déle jak pět minut ani nebyla ochotná sát, ale vím o miminkách, které opravdu čas potřebovaly, aby se nakojily. Pokud tě to neobtěžuje, tak koj tak dlouho, jak malý potřebuje. Jinak odkrknout můžeš nechat tak, že si malého hodíš přes rameno, ale opravdu až dozadu, tj. aby obě ručičky měl přes tvoje rameno, takže mu vlastně předkem svého ramene tlačíš na bříško. Poklepávat a chodit, mně pomohlo jít ze schodů dolů. Tohle mi schválila i rehab sestra. Nebo, a to u nás zabíralo spolehlivě, jsem si sedla, opřela se do polosedu a malou položila na bříško na sebe, tj. taky byla v něčem mezi lehem a svislou polohou. Když nezabralo nic, tak tohle vždycky 😉