Darování mateřského mléka je nezákonné, jaký máte názor?

pavlakosec
27. únor 2015

Hezký večer maminky, teď jsem zrovna slyšela na Barandově ve zprávách, že u nás je nezákoné nakojit nebo jiné mamince darovat/prodat své mateřské mléko. Prý se tím může přenášet hodně onemocnění. Takže, když budu mít víc mléka než spapá mimi, tak ho asi jednoduše vyleju do odpadu. Místo aby pomohlo nějaké mamince. Zdá se mi to na hlavu postavené, když v těhu procházíme testy na žloutenku, HIV atd. Jaký je Váš názor? Jsem z malé obce dále od Olomouce, takže prodej do mléčné banky nehrozí bohužel. Klidný večer. 🙂

guinea
27. únor 2015

@pavlakosec Myslím, že je to nezákonné jen tehdy, když mléko neprojde přes mléčné banky. Těch je u nás 5. Tady o tom píšou:
http://www.kojeni.cz/banky.php
Jinak mi to připadá logické, jedná se o potravu pro malé děti a "soukromým" prodejem nikdo nezaručí dodržení hygienických zásad, maminky nikdo nepoučí, jak s mlékem manipulovat, atd.

pavlakosec
autor
27. únor 2015

Mě nejde o prodej. Mě šlo spíše o darování.

lucifereeek
27. únor 2015

já osobně bych takové mléko teda rozhodně nechtěla od cizí matky, když není ošetřeno a to ani zadarmo.

pavlakosec
autor
27. únor 2015

Já myslela pro známou maminku, pomoc mezi kamarádkama. Ale stejně to raději vyleju. Nemám to jak doručit do banky, máme je uplně mimo. Né každá matka si může dovolit zaplatit skoro tisíc korun za litr. Pořád lepší mateřina než umělé mléko.

lucifereeek
27. únor 2015

@pavlakosec no nevím, jak asi pro koho, pro mě je hygiena a to vědomí, že nevím jestli ta matka náhodou nemá nějakou infekci nebo buhví co hodně důležitá a nehodlala bych riskovat zdraví malého miminka. Já si naopak myslím, že to už radši UM než toto. Ale samozřejmě každého věc, pokud někdo toto bude riskovat tak klidně.

marcellia
27. únor 2015

Taky bych si nevzala mm od nikoho. Ani od nejlepsi kamaradky, proste ne, pro me by bylo prijatelnejsi UM.
Chapu v cem spocivaji tyhle banky..ale sama za sebe ani nahodou.

guinea
27. únor 2015

Je fakt, že já bych taky nesnesla pomyšlení, že moje dítě pije mateřské mléko jiné ženy. Pokud bych nemohla kojit, pak jedině UM.

pav_la
27. únor 2015

Já jsem byla dárkyní MM do mléčné banky pro nedonošené děti (sama mám nedonošeňátka). Před darováním jsem musela podstoupit testy - odběry krve a výtěry. Samotné mléko potom hodně kontrolovali. Rodiče podepisovali souhlas/nesouhlas s tím, že jejich dítě může být krmeno cizím MM.

pavlakosec
autor
27. únor 2015

Teď tu vypadám jako nějaká špína, které nezáleží na zdraví dítěte. Jsem zdravotní sestra s praxí na JIP a dětském odd. Příště se tu raději nebudu na nic ptát. ☹

guinea
27. únor 2015

@pavlakosec To přeháníš, to přece nikdo neřekl. U mně jde víc o emocionální záležitost.

pavlakosec
autor
27. únor 2015

Asi kapku těhu hormony ale už se na nic opravdu nezeptám. Už poněkolikáté se tu normální otázka otočila proti mě. ☹

guinea
27. únor 2015

Fakt přeháníš. Zeptala ses na názor, my jsme odpověděly.

monikaaa123
27. únor 2015

@pavlakosec nic si z toho nedělej tady to teď takhle poslední dobou chodí ☹ ...je mi z toho zle....
chápu Tě a vím co si Tím chtěla říct🙂 ...v té situaci jsem teď já, mám dost MM a co s tím?..namraženo mám a darovat ho nemůžu (banky jsou daleko) no a to ani nemluvím o těch šílených testech, stačilo mi to v těhu, teď už bych na to asi náladu neměla...🙂 je mi to vždycky líto když to vylévám...někomu by to tolik pomohlo a já to leju do odpadu....

dolda
27. únor 2015

@pavlakosec v těch bankách to MM ošetřující a proto stojí tolik peněz, jé škoda, že jé jich po republice,tak málo, já jsem měla mléka na rozdávání, až byl mrazak plný, lila jsem to kočkám, denně toho bylo tolik,že už byly prezezrany. Jo a nic si tu z toho nedělej;^)

sarriku
27. únor 2015

já bych teda třeba kamarádce mimi nakojila. teď jsem to řešila se švagrovou.
předtím institut kojné existoval normálně a mb je taky dost byrokratická oklika, monopol.
prostě udělat si certifikát kojné, všechny testy a vybírat si na internetu jak chuvu tak i kojnou...
už jen testy v těhotenství dokazují že žena není fetka a určitě bych do toho šla.
myslím že mm by ocenilo víc lidí nejen nedochuďata ale třeba i sportovci.

lv
28. únor 2015

Souhlas, není to tak dávno, co byly kojne..zname, kamarádce bych dítě nakojila, mlicko dala..

sarriku
28. únor 2015

@lv jak mb na tomhle dost rejzujou. Pokud si zvednou cenu mlika o sedmdesat procent tak to je min napadny nez kdyby kojna platila dan z prijmu sedmdesat procent.. nemam problem nekomu mliko dat. Pomud se muze darovat krev nebo plazma tak v cem he mliko zavadnejsi ze?🙂

emicina
28. únor 2015

Milá zakladatelko diskuse, ptala jsi se v MB Olomouc, jestli o Tvé mléko mají zájem a jak zařídit přepravu? třeba k obvodním lékařům denně zajíždí auto pro krev a moč ke zpracování, tak proč by nemohli vozit i mateřské mléko? Bydlím cca 30 km od dvou nemocnic, na rozhraní dvou okresů, mléka jsem měla dost pro mého kojenečka, ale ne tolik, abych se zajímala ho posílat do nemocnice pro jiné děti.

sarriku
28. únor 2015

@emicina když je maminka s miminkem nedonošeným na oddělení, tak může taky darovat mm jiným dětem. Sice rodiče těch dětí podepisují, že souhlasí s podáváním mm od jiné ženy, ale i tak. Není ten přístup tak drastický jako když to chodí ještě oklikou přes mb.

sandra_n
12. čer 2015

Je to o důvěře. Příroda to má dobře vymyšlené, mě hodně pomohla sestra.

vosinka
12. čer 2015

Já mám třeba dodnes blbý pocit z toho, že malému chvíli dávali MM od jiné maminky (byl po narození na dětském 2 dny beze mě a já stejně mléko ještě neměla). Nevím, zda dotyčná kouří, co bere za léky a vůbec.....Kojné sice byly, ale maminky je znaly. Takže se sestrou nebo kamarádkou klidně, ale jinak za mně ne. 😉

sandra_n
12. čer 2015

@vosinka Jojo, to je přesně ono, je důležité spolehnout se na své známé okolí. To už se v dnešní době moc nenosí :(, každý na svém písečku.

vosinka
12. čer 2015

@sandra_n Já to teda celkem chápu, pro mě je třeba kojení naprosto intimní a soukromá věc.

shine2015
12. čer 2015

@vosinka já bych nechtěla ani od segry.....mě to přijde divné .

vosinka
12. čer 2015

@shine2015 Divné možná trochu, ale kdyby na tom závisel život dítěte (mého nebo jejího), tak by nebylo o čem mluvit....

zmrz_lina
12. čer 2015

Pokud bych mléka měla tolik, že bych ho musela vylejvat a v okolí byla kamarádka, která by ho naopak měla málo a stála by o MM, neměla bych problém jí odstříkávat a darovat pro miminko. Stejně tak si dokážu představit situaci, kdy já MM mít nebudu, ale některá z blízkých kamarádek nebo někdo v rodině ano, že bych dávala miminku MM. Za mě lepší, než UM.
Od cizího člověka bych si ale nevzala.