Prosím, podstoupila jsem CT plic na vyloučení embolie a říkají 24 h nekojit. Je to opravdu tak nebo můžu už dříve? Díky.
Absolutni kravina 🤦🏻♀️ jako ze ti rtg paprsky naskakaly do prsou 🤣
@katerkolar dávali mi do žíly kontrastní látku, tak zda máte někdo prosím zkušenost ☺️ díky za všechny odpovědi 🤍
@katerkolar meni situaci 😉 . Zkusenosti jsou na prd, protoze nevime, jakou kontrastni latku pouzili 🤷🏾♂️.
@katerkolar a proc si myslite, ze vam to doporucovali? Aby vas potrapili? Asi to nejakej duvod ma... a asi ti zdravotnici vedi proc to tak ma byt... vic nez holky tady na koniku🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@zdemi7a jako fakt je, ze to casto rikaji “ze zvyku” a vubec to tak byt nemusi. Ty historky tady se opakuji porad dokola. Pak si tehule ani nestrikne do nosu, chodi se zanetem, pac atb apod. Tech kontraindikaci je ve skutecnosti desne malo. Ale fakt je, bych se na kone taky neobracela a resila to podle zpravy - co tonje za latku, zjistit v databazi. Nevim? Neriskuju, ridim se mudr
@marge_s Ano, moje gynekoložka mi v těhotenství zakázala všechno, i čaj z meduňky, tak proto se ptám raději více lidí. 😅 Já lékaře poslouchám, jen chci prostě slyšet i zkušenosti ostatních, děkuji 🙂)
@katerkolar měla sis nechat odsát mléko a zamrazit.. takto bych fakt poslouchala a nekojila 24 hodin. Já podstoupila PET a nesměla jsem 2 dny k dětem kvůli radioaktivitě. Pokud máš v sobě kontrastní látku asi bych poslechla zdravotníky.
Ano kvůli kontrastní látce… ta se vylučuje močí, takže dost pij… a raději počkat s kojením 24h.. aby byla z těla opravdu ven🙂
@sorboni30 jsem radiolog a platí odpověď viz výše. U kontrastních látek dnešního typu dnes již není potřeba. Ani odstříkáváním ani pauza v kojení. K.l.latka je neionicka jodová látka a záření produkuje stroj. PET je něco jiného, tam se podává radioaktivně značená látka a koncentraci jejího vychytávání skenuje stroj. Pokud ke kombinované PET CT, tak se kombinuje vše dohomoda, CT se dělá většinou nativně. Toliko přednáška k radiologii a nukleární medicíně 😉
@kitty_cat34 platí odpověď výše.
@sorboni30 Zrovna u PET stačí jen 12 hodin, pak už je pacient od radioaktivity zcela čistý. 2 dny je u klasické scintigrafie 🫣 já se pak nedivím, že lidé zpochybňují, co jim zdravotníci řeknou.
@petulkadodo nesměla jsem k dětem 24 hodin.. v Brně nová metoda na Žlutém kopci. Byla jsem tam letos v květnu.. Za těch 15 let na onkologii poslouchám opravdu jen zdravotníky, kteří mě zachránili život.. nerada bych kvůli blbosti ohrozila ještě své děti 👆Jen pro to, že "někdo" řekl..
@sorboni30 Rozumím. Při použití radiofarmak značených F-18 (poločas 109 minut) je po 12 hodinách víc jak 99 procent radioaktivních atomů přeměněno na neaktivní kyslík. Pokud k tomu připočítáte biologické vylučování močí, po 12 hodinách je radioaktivita z těla pryč. Při použití radiofarmak značených Ga-68 je tento čas ještě rychlejší (poločas jen 68 minut) cca 8 hodin. Dávka, kterou by děti dostali při celodennim kontaktu s rodičem po vyšetření jsou hluboko pod 1 mSv, dávka je to podobná jako z rentgenu. Není třeba je ozařovat zbytečně, ale určitě je to nijak neohrozí.
@katerkolar můžeš začít kojit hned.