Ahoj, dnes v noci jsem se po velke bolesti prsou rozhodla ukoncit kojeni 14 mesicni dcerce.
Nevadilo by mi kojit dele, ale jsem tehotna ( v prvnim trimestru) a bradavky mam strasne citlive a mala me do nich kouse. Mam od ni otisky a prsa me uz i bolesti stipou 😬
Dnes v noci jsem ji nosila po byte, protoze jak si sednu, tak chce okamzite prso.
Necekala jsem ukonceni takto rychle, ale musim to udelat 😔
Na prsu ji mam celou noc, budi se tak 15x a stale hleda prso. Spi s nami. Pres den je take aspon 2x prisata.
Prosim co ji mam dat misto prsa? Jake umele mliko doporucujete?
Jak casto v noci davate v tomto veku umele?
A jak jste ukoncily laktaci?
Prasky neprichazi asi v uvahu kdyz jsem tehotna. Po dnesni noci mam dost nalita prsa.
Co caj s salveji? Muzu jako tehotna?
Nenabizela bych žádnou náhražku, už je na to dost velká. Prostredni se taky přestal kojit v tomhle věku a jedl už pak normálně "dospelackou" stravu, v noci se nebudil.
Jestli jsi těhotná, nemelo by být potřeba laktaci ukoncovat nijak, mně vždycky mléka výrazně ubylo, i když jsem kojila. Jen pripadne odstrikat do úlevy.
@ajja87 Moc dekuji.
Myslela jsem, ze by mela mit misto kojeni umele, ale pokud je to tak, tak asi hned nepobezim a nebudu kupovat umele.
Udelam ji vetsi veceri. Treba misto kase hustou polevku.
Verim, ze by se nam mohlo zlepsit i spani, protoze ted je to naprosto silene 🙈
I odpoledne chodi spat s prsem, tak ji opet zkusim unosit. V postylce bych nechce.
Zkusim tvaroh 😘
@felixfelicis dekuji, zatim tedy umele nabizet nebudu.
@kwk U nás nejspíš končí kojení teď ve 13,5 měsících. Syn už se teda kojil jen na noc na usnutí, ale asi ho teď bolí zuby a prso si za žádnou cenu nechce už několik dní vzít. UM už je v tomhle věku zbytečné, dávej každý den jogurt, kysanou smetanu, tvaroh atd., příp. jde přidávat mléko při přípravě jídel (např. bramborová kaše, obilná kaše...). Mně se ted prsa vůbec nenalila, asi jak už jsem kojila hodně málo, ale pokud se nalívají, tak to chce odstříkat, ale jen trochu do úlevy, příp. chladit nebo ten obklad z tvarohu. Držím palce, ať si dcerka brzy zvykne, myslím, že pak začne i mnohem líp spát.
Věc názoru. Mě doktorka řekla, že umělý mám dávat místo kojení, když si žádá mlíko. Dávám Sunar. Naopak mi to pomohlo, aby dítko přestalo chtít prso. Zachutnalo umělý a bylo po kojení. Taky jsem řešila celonoční kojení a věčně přisáté. Do toho ještě jsi těhotná, to musí být pěkný záhul. Každý dítě je jiný a každému může chutnat jiné mléko. Myslím, že je úplně jedno v tomhle věku, jestli ho dítě potřebuje. U nás to zafungovalo jako náhražka, hlavně už přestat kojit. Bylo mu míň, než je teď tvé dceři a věděl, že to je místo prsa. Už se mi po nich nesápal a místo toho mi podával lahvičku, kterou má jen na mléko. Každé dítě je jiný. Třeba tvému dírku taky žádný chutnat nebude, jak tu psaly výš.
Zkusit umělé mléko můžeš, uvidíš, jestli ho vezme, my používali nejdřív Kendamil, teď Sunar Complex, oboje jí chutná... Ale já nekojila vůbec, kdyby jo, tak bych po odstavu už ASI UM v tomhle věku nedávala... Co se týče UM v noci, v tomto věku měla dcera jen jednou cca 120ml, teď v roce a půl už v noci nemá, max vodu
@aselluska jsem hrozne unavena, vubec se s ni u kojeni neda spat. S pritelem jsme si rekli ze to musime zvladnout. Ted na odpoledni spani ji musel uspat on na ruce, protoze se mnou chce jen prso.
Uvidim jak na tom budeme dalsi noc. Pokud by to bylo neunosne, koupila bych umele mleko.
Ja jsem presla na Kendamil, synovi bylo 16 mesicu. Nekdy stridam s normalnim mlekem.
@kwk já bych to zkusila bez um. Jinak se může stát,že stejně jako na kojení se bude budit na um. V tomto věku,pokud má pestrou stravu,um nepotřebuje. Já jsem u prvních dvou končila v 13 a 15 měsících a um jsem dávala ( Hami nebo Babylove), ale dneska bych to už neudělala. Zvlášť mladší byl pak závislý a zrušení um ve 3 letech bylo náročnější,než odstavení v 15 měsících.
Laktace se časem sníží, masíruj, odstrikavat do úlevy, s nižší poptávkou bude klesat tvorba. Já jsem pila šalvěj a mátu,ale to se při těhotenství asi nemůže ( já otěhotněla měsíc po odstavení,tak jsem to neřešila). Jinak posílám mnoho sil. Nás po novém roce čeká odstavení čerstvého tříletáka, kojím taky přes den,v noci, na uspání.. spí s námi, tak to bude taky zajímavé a už teď sbírám odvahu a sílu. Manžel taky, protože bude muset hodně pomoct. Držím palce. 🍀
@kwk mě malá nevzala umělé vůbec, musí ti hodně jist, aby v noci nebyl hlad no. Jinak u nás pomohlo očko a písničky, dokonce u toho v poho usnula, za mě uspavani nošením, jen to ne, zvykne si na to. Malá spí s námi, mazlit, tulit. Jinak já odstavovala postupně a ubirala kojení, měla jsem i homeo.
@andelka male je 13,5 mesice a je na prsu zavisla. Hlavne u nej usina a kdyz si lehne mezi nas, tak se po nem uplne sape.
Jenze jak jsem tehotna a opravdu me to boli, rikam si ze cim driv ji to utnu, tim lip se potom srovna s tim, ze miminko bude mit prso a ona ne.
Jedina moznost jak usne je noseni, protoze jak si s ni sednu, hned chce prso.
Verim, ze se nauci spat dyl nez pul hodiny v noci jako doted.
@jjasmina kdyz ja ji postupne nechci odstavit, rikam si kdyz uz jsem ji dnes v noci prso uplne vzala, ze to pres den zvladneme bez nej a v noci uz snad taky. Kdybych nebyla tehotna, tak to neresim, ale nechci aby potom trpela ze miminko prso muze a ona ne.
Snad uz se ho nebude dozadovat.
Oboum dcerám (14 a 16 měsíců) jsem zkusila UM dát místo kojení, protože jsem měla vzorky. Ani jedna ho nevzala. Ale kojení ukončily ony samy. Někdo by to bral jako bojkot, ale já za nima po roce věku nebudu běhat s prsem a nutit.
Podle naší Dr jsou batolecí mléka jen marketing.
@kwk ono s postupujícím těhotenstvím ta laktace klesne prirozene a pak je daleko lehčí ukázat, že mléko prostě není, a není potřeba odstavovat nějak na sílu. Ale když už jste začaly, tak jdu stejně s křížkem po funuse 🙂
@kwk byla jsem ve stejne situaci, jen o dva mesice pozdeji. Zadne umele mleko syn neprijal, v tu dobu uz trochu jedl (byl a dodnes je nejedlik), tak mu holt strava musela stacit. Chvilku jsme to resili tak, ze jakmile se syn zacal shanet po kojeni, nekdo priskocil a "zabavil ho", mozna i par dni spal s jen manzelem, aby se narusila rutina...
@felixfelicis je bez prsa od vcerejsiho vecera. Delam ji hustou polivku aby nemela chudak hlad, koupila i kase, tak snad to zvladneme.
K tomu UM, nevím, jestli už to někdo nepsal: já ukončila kojení ve 20 měsících dcery a dávali jsme UM, protože je to nejedlik a dokonce mi Mudr doporučila i UM pro věkově mladší než byla, protože jsou výživnější. Takže záleží, jak jinak baští. V noci dostala max vodu.
@aselluska kdyz se vyjimecne stane ze nejsem vecer doma a jsem treba s kamaradkama na veceri, tak ji tatinek v klidu uspi. Ale jak jsem doma, tak je problem. Uspim ji jen ja na prsu. Ale ted uvidime jak nam to pujde. Zatim tu lita s pytlem granuli pro naseho psa a nevypada ze by sla spat.
Zkusila jsem ji dat kasi do flasky a nechce ji.
Snad nebude mit v noci hlad.
Nabidnu ji jen vodu.
@kwk tak přesně takhle jsem to měla u dcery. Nespala a byla pořád na prsu. Pak jsem otěhotněla a začalo mi to extrémně vadit. Nabízela jsem jí pouze láhev s vodou a po dvou dnech dobrý. Žádný UM jsem, už nezavedla. Teď mě to čeká s tou nejmladší znovu. Chci po roce opět kojení ukončit.
@kwk salvej jako těhotná určitě ne!!! Jinak zkus se zeptat v lékárně na homeopatika na zastavení laktace, ty by si možná jako těhotná mohla. Jinak um bych ji už nedavala, me to po jednom eoce života už přijde strašně zbytečné si to dítě ještě učit na um... I náš doktor jw proti, ja jsem treba přestala kojit v 10 měsících, tehdy jsem ještě chtěla dát um, ale ze 4 znacek mi žádný nevzala, tak jsem to konzultovala s doktorem a ten říkal, že pokud má dostatecnou stravu normálně, tak prostě už tp um nedávat a po jednom roce občas zavést normální mléko... Jinak jako alternativu v noci čaj, vodu.. Jsem dávala a musím, říct, že pak se nám spravilo i to noční buzení