Co dává kojení 9měsíčnímu mimču? Odstavily byste?

verundice
8. črc 2015

Maminky ráda bych znala názory více lídí na můj záměr - malému je 9 a půl měsíce, je od počátku kojený, teď už kráně jí všechny příkrmy, přes den už vůbec nekojím, jen večer před spaním po kaši, ale už ani tehdy o to moc nestojí. Zato v noci! Po prvním probuzení po čtyřech hodinách se budí každou hodinu a půl a nic než prso ho neuklidní. Už to trvá dva měsíce, byla jsem úplně vyřízená, takže jsem mu zkusila dát k tomu půlnočnímu kojení nutrilon a ten zabral, vydrží po něm většinou tři až čtyři hodiny. Ale beru to jako provizorní řešení, myslím si, že by nutrilon nemusel dostávat, že se nebudí hlady. Bavila jsem se o tom i s naší doktorkou, a řekla, pokud jsem z toho vyřízená, ať ho odstavim, radši úplně, než jen v noci, a že už není půlroční mimčo, u kterého by to bylo ještě brzy. V podstatě mi řekla, co jsem chtěla slyšet, už se k tomu ale odhodlávám dost dlouho, připravuju se, že to bude boj několik probrečených nocí, ale jsem z toho vstávání ráno fakt jak mátoha, už to nedávám. Ale na druhou stranu ve mě hlodá, jestli se nemám zatnout a vydržet aspoň do roka, jak jsem měla původně v plánu, aby mě to pak jednou nemrzelo, že jsem ho utla předčasně. Kdyby o to kojení jevil zájem i přes den, tak budu pokračovat, ale takhle jen v noci mi to fakt přijde spíš jako "zlozvyk" (i když uznávám, že prso nemá jen krmící funkci, ale taky uklidňovací atd.) Budu ráda za Vaše názory🙂

konidana
8. črc 2015

@verundice Záleží na tobě🙂 Já tedy zatrhla dcerce noční kojení "až" v roce, ale ona si to místo toho vybírala přes den co hodinu, max.2. Vydržela jsem do 15 měsíců a pak mi kojení zatrhl manžel🙂 Já si pořád nechtěla připustit, že mně to šíleně vyšťavuje, hlavně psychicky. Syna jsem odstavila také ze dne na den, v necelém roce (denní i noční), protože jsem se složila, byla dva dny v nemocnici, dále atb. Prostě jsem toho měla celkově dost.

mandala
8. črc 2015

Pokud cítíš, že už chceš přestat, tak přestan, nejdůležitější je první půl rok. Jinak já syna taky ještě kojím, je mu rok a půl a po 1,5 -2 h se budí od narození. Ted už je to teda pouze zvyk, ne potřeba hladu, ale vyžaduje i přes den a to čím dál víc. Taky se odhodlávám přestat, ale vnitřní pocit mě říká, že ještě mám počkat, tak nevím, kdy nastane ta správná chvíle. Být tebou, tak bych odstavila ted, čím bude starší, tím to půjde hůř. Držím pěsti 😉

marketuska
8. črc 2015

Souhlasila bych s pediatričkou, naše radila něco podobného - dítě se chce "pomazlit s prsama" ne se napít. Ne každá maminka ale tohle chce udělat. Já tvrdím, že jsem matka sobec a co mě ničí dělat nebudu, takže obě děti kojené 10.5-11m Já vyřízená, ne psychicky, ale bez nehtů, "poďobaný" obličej, potíže se zuby - kvůli tomu mi nadala moje zubařka, ať přestanu kojit, jinak mám po zubech a to jsem brala vitamíny a doplňky fakt poctivě. Takže jestli tě to ničí, utni to - mazlete se přes den a v noci ať spí 🙂 Jo a hodně štěstí s přechodem na UM, u mladší to trvalo měsíc! Už jsem myslela, že žádné UM ani nebude a teď si 2x denně pochutnává 🙂

betelgeuzz
8. črc 2015

Klidně bych utla noční kojení a denní nechala (jestli to pro tebe není nějaký problém). Já to takhle udělala, žádná změna nebyla, že by pak pily přes den víc. Postupně se pak odstavily samy. U nás to proběhlo tak, že jsem se odstěhovala z ložnice, holky se pak ani tolik nebudily, když jsem tam nebyla. Když se probudily, tak je manžel utěšoval a ony po chvilce zase usly. Žádný velký řevy, po 3 dnech jsem se zas vrátila do ložnice a už spaly celou noc.
A jinak nevidím důvod, proč dávat UM. Pokud roční dítě jí pestrou stravu, tak není potřeba dávat nějaké náhražky.

werunqa
8. črc 2015

@verundice
Ahoj,
náš malej má něco přes 11 měsíců a v podstatě jsem nedávno řešila stejnou situaci.
Věděla jsem, že se budí jen na podudlání a ne kojení.Řekla mi to i sestřička od pediatra (je laktační poradkyně).
Malej když usnul u prsa a pak se v noci probudil,tak poslední, co si pamatoval bylo to, že tahal prso a tak to chtěl zase, aby mohl zase usnout..
První dítě jsem tak dlouho nekojila (do 3,5 měsíce), takže jsem takovou situaci nemusela nikdy
řešit.
Bylo to už úmorné,budil se opravdu často,ale pro mě bylo pořád lehčí mu dát cucnout a hned spal,než ho uspávat na rukou apod.To on ani nezná..
Nakonec se to vyřešilo samo,když jsme jeli na dovolenou.Večer neusnul u prsa,ale pěkně venku před chatou v kočárku a můj ho pak jen přenesl do postýlky a bylo.První dny se budil třeba 2x za noc a pak další noci prospal už celé.
A co jsme se vrátili z dovolené,tak ho večer uspí můj a spává pěkně až do rána.Prso mu dám většinou jen odpoledne a nebo ráno po probuzení,ale v noci už ne.
Chtěla jsem kojit do roka,takže už jsme koupili Sunar a postupně chci přestat kojit,ale netlačím na pilu... 😎

andrrriiik
8. črc 2015

Pokud tě to ničí,odstav malého,dokud je čas.Až bude starší,půjde to hůř.Dceru jsem kojila dlouho,2,5 roku+1,5 roku prso bez mléka.Ale syna jsem odstavila v 6m,už si s tím jen hrál,navíc mléko se ztrácelo,ničilo mě to,nebavilo,takže jsem začala dávat Nutrilon .Měla jsem výčitky,že chci přestat,ale pak jsem si řekla,lepší spokojená máma a spokojené dítě na UM,než zničená máma,která se za každou cenu snaží kojit 😉 Navíc to nejdůležitější(první půlrok)měl za sebou 🙂

verundice
autor
8. črc 2015

Holky moc děkuju za reakce! v podstatě je to to, co mi říkala doktorka - že potřebuje hlavně mámu v pohodě a jak začíná lézt a stavět se, jsou ty dny s ním náročnější, a na to budu muset být odpočatá (zní to možná sobecky a určitě jsou maminky, co to daly i s tímhle šíleným nočním vstáváním, a to teda klobouk dolu, ale to prostě bohužel není můj případ). Každé kamarádce bych taky poradila, ať to neláme přes koleno a pokud jí to vyčerpává, ať odstaví, ale když se pak to rozhodnutí týká mně....není to tak jednoduché 😕 ještě teda zvažuju, zda to zkusím nejdřív v noci sama nebo tam budu rovnou posílat manžela (resp. spíme teď všichni tři spolu, ale místo máme, takže se můžem rozhodit různě - buď jen odsunu manžela, aby se vyspal, nebo naopak půjdem oba a malej tam bude sám a bude k němu někdo z nás chodit - co myslíte, že je lepší?

xdany
8. črc 2015

Hele, a nemá fakt hlad, tomu by odpovídalo i to, že po kojení + UM spí mnohem dýl...Já nevím, kde se bere ta představa, že miminko nemá v noci hlad? Můj 15m se v noci 1x kojí + nad ránem a fakt saje, ne že by jen dudlal a já osobně, pokud se probudím plně, tak si jdu taky něco zobnout 😅 (od tý doby, co ho mám nastěhovanýho v posteli jsem vyspalá, ale chápu, že to není pro každýho). Jinak kamarádka teda začala dávat večer UM, díky který jí dítě v noci začalo spát dýl až nakonec spí celou noc a tak nějak sama se její dcerka odstavila. Jo, a je taky možná, že ti ani odstavení nepomůže a bude se v noci i nadále budit (taky znám ze svého okolí takové případy).

konidana
8. črc 2015

@verundice Ať s malým spí manžel. Nebude se cítit odstrčený a z táty mlíko neteče:D A ty se vyspíš.

konidana
8. črc 2015

@xdany taky u nás byly ty případy, že se děti v noci budily minimálně do tří let 😝 Možná by pomohlo společné spaní, ale to bych nedala - já se s dětma nevyspím.

andrrriiik
8. črc 2015

@konidana No,mě se dcera budí v noci doteď,protože sama neusne.Do 4 let řvala na posteli a volala,teď už za náma přijde,ani o tom nevíme 🙂 A udělalo to právě to společné spaní ☹

terezas4
8. črc 2015

@verundice a co kontakt? Kojení nemá jen krmící efekt, jde tu o kontakt který mu jinak nedáš. Třeba v noci touží po mamince, ne po prsou. Ale tohle rozhodnutí je na tobě, osobně bych nepřestala, do ted mě mrzí že jsem musela ze svých zdrav. důvodů odstavit 18m dceru, pila také už jen v noci.

konidana
8. črc 2015

@andrrriiik mě synek občas také, přesouvá se do naší postele (a já do jeho) 😀

andrrriiik
8. črc 2015

@konidana Jj,teď už mi ani nevadí,že ji musím uspávat,protože jak chodí později spát,tak padne a usne hned 🙂 Ale když jsem ji musela uspávat i hodinu,bylo to o nervy,proto jsem si řekla,že syna na to nenaučím.To,jak za náma chodí v noci mi nevadí 😀

alcar
8. črc 2015

@verundice kdyz to tak ctu, tak ja na tom byla podobne. Kojila jsem 10 mesicu, s tim, ze posledni mesic jen vecer a jednou v noci. Pak uz mala nechtela (nastesti) ani v noci, takze mleka asi pri kojeni jednou denne rapidne ubylo, az ho mala prestala chtit uplne. Tak jsem skoncila a zacala davat Sunar. Mala mi od te doby spi krasne, flasky se chytla hned a ani to nebolelo. Ano, bylo mi trosku lito, ze uz tam ten "kojici kontakt" nebude, ale hodne (rozumnych) maminek tady me spis podporilo v tom, abych uz to nehrotila a nesnazila se za kazdou cenu to lamat pres koleno. Ale do dneska davam sunar pred spanim na kojicim polstari. To je zvyk, ktereho jsem se nevzdala. Je to hezky pocit i s flaskou, jak se ke mne mala prituli, chytne flasku do pusy a uklidni se. 🙂 Diky tomu mozna i to odstaveni tak nebolelo.
Jinak u tebe bych to videla spis na to, ze ma v noci zizen, nez hlad. Obzvlast ted v tech vedrech. To se mi mala taky ted budila, tak jsem ji i v noci davala aspon osizeny sunar na zizu. Takze bych vydrzela, az prejdou ta vedra a uvidis. Treba se to upravi. 😉

verundice
autor
9. črc 2015

@xdany To mě taky napadlo, jenže přes den vydrží nejíst klidně 4 hodiny, tak jakto že by měl v noci hlad častěji? No pokud by to tak bylo, pak mnou zamýšlené odstavení a "nic mu nedání" by bylo teda přísné řešení... ☹

verundice
autor
9. črc 2015

@konidana Původně jsme to tak plánovali, že to provede manžel, ale on vstává ráno po šesté do práce a o víkendech teď pořád něco má, takže není kdy......dnešní noc byla zas hrozná, i po tom Nutrilonu spal jen dvě hodiny. Už se mi nechce to furt odkládat, až bude mít čas, asi to zkusim sama...

verundice
autor
9. črc 2015

@terezas4 Já se s ním hodně mazlím přes den, taky mě napadlo, že chce jen kontakt, ale on je v noci dost vzteklej, o žádný hlazení, dudlíčky ani vodu nestojí, normálně mě odstrkuje a dnes mi i sám vlezl pod tričko 😕 je dost urputnej

verundice
autor
9. črc 2015

@alcar Vždycky než jdu v noci krmit, tak zkusim dát nejdřív pití, vezme si ho tak v 1 z 5 pokusů, jinak lahev z řevem odstrkuje. Byla jsem se na to UM ptát doktorky a řekla večer kaši, pak ev. nabídnout ještě UM a měl by vydržet. Zkoušeli jsme to, nevydržel. Klasika - kolem půlnoci už chtěl zase. Mudra říkala, že dvakrát za noc nutrilon je moc. Malej je už dneska pěknej macek, bojim se, aby neměl v roce patnáct kilo 😎 ne ale vážně, s jedním UM nevydrží a dávat mu dva za noc mi přijde zbytečné přecpávání (zkoušela jsem u toho druhého i zmenšit množství a to taky poznal holomek jeden a řval, takže dávám fakt 240)

konidana
9. črc 2015

@verundice "přes den vydrží nejíst klidně 4 hodiny, tak jakto že by měl v noci hlad častěji?"

Jestli začíná lézt a jinak se pohybovat, tak prostě na jídlo nemá přes den čas. A v noci to dohání. U nás bylo totéž , ale s pitím. Ale tím, jak jsem odstavila až v roce, tak jsem pak dávala v noci na pití jenom vodu.

xdany
9. črc 2015

@verundice Zkus dát k večeři masozeleninu, kaše nezasytí. Jinak pokud se náš syn chce kojit, tak taky na něj nic jinýho neplatí (teda kromě nosítka, tam si dá říct vždycky, používám i v noci, pokud je rozčílenej a nechce si vzít prso), ale ono to dává smysl, já když budu chtít čokoládu a partner mi furt bude cpát mrkev, tak z toho odvařená taky nebudu 😅 A vážně by pro tebe nebylo řešení přisunout si postýlku k posteli, sundat bočnici, abys ho mohla kojit v polospánku? Chápu, že to je pro tebe vyčerpávající několikrát za noc vstávat a že ta energie je potřeba pak přes den. Ono jde totiž o to, že možná, že se ti ho podaří odstavit, ale v noci se bude budit nadále, a to ještě budeš muset připravovat UM...Ještě tě ty nejnáročnější měsíce na spaní čekají, když děti začínají chodit, tak to je psycho na spaní, ovšem lepší se to 🙂

kimby
9. črc 2015

@xdany mám to úplně stejně, se spaním společným...kojí se dle potřeby vlastně sám a já spím, on hned spí..pohodička, neřeším, vstáváme s úsměvem oba (syn 10měs).

K otázce. Starší dcera byla to samé, jen v noci prostě až řvala hystericky, dokud prso nedostala, ale interval by klidně i 30min a to celou noc,už jsem nemohla, ani tělesně...Odstavila jsem ji tedy přechodem na UM Nutrilon v 11měs, dostala ho na noc (začínala jsem na 30ml a dokojila, později 60ml a méně dokojila, až dostala plnou dávku), spala celou noc v klidu a já také. UM na noc měla dlouho, tak, jak sama potřebovala.

zo_ja
9. črc 2015

A co Ti vadí? Že Tě budí? Bolí Tě bradavky, vyčerpává Tě to...???
Pro dítě je super, když ho kojíš třeba i jen 2x denně dýl. Vezme si všechny látky, které potřebuje, a nemusíš řešit, co a kolik čeho jedlo a jestli má všechny vitamíny a minerály.
Já jsem nevstávala, moji kojenci spali vždy se mnou, a někteří z nich byli totál samooblužní 😀
V létě může mít prostě jen žízeň, tak můžeš dát vodu nebo muž může dát vodu... Ale zase pokud nespí s Tebou, tak se některé děti budí a dožadují kojení třeba, aby byly s mámou.
Jsou děti, co i v noci mají hlad. V tomto věku mají nárok.
Mně teda přijde podstatně pohodlnější, rychlejí, jednodušší vrazit prso než ohřívat nějaký mlíko natož to ještě zamíchat... Ale mít po ruce flašku s vodou může být dobré řešení.

verundice
autor
9. črc 2015

@zo_ja No společné spaní moc nejde, on se totiž přisaje, chvíli pije a pak vytuhne s prsem v puse, ale jakmile mu ho chci opatrně vyndat, třeba i po dvaceti minutách, vzbudí se a panika, dudlík nepomůže, nic, chce zase prso do pusy. Takže tak se moc spát nedá. Nejradši by byl furt přisátej, jsem živej dudlík. S usínáním a spaním v postýlce nemá problém, dokonce mi přijde, že tam spí klidněji a dýl než se mnou v posteli ....

andrrriiik
9. črc 2015

@verundice To už je závislost,fakt.Odstav co nejdřív,zvlášť,pokud tě to vyčerpává.

xdany
9. črc 2015

@andrrriiik Odstaví a je možný, že se jí dítě bude budit i nadále...prostě tohle je divokej věk pro mozečky tědlech malej prďolů. Jsou děti, který si pobrečí a zase usnou (u těch je ta šance, že budou spát celou noc mnohem vyšší než u těch, co prostě řvou a řvou, dokud máma nepřijde a neuspí je znova) a jsou děti, co to takhle prostě nemaj (třeba to naše).
@verundice Napadá mě několik řešení: 1) neřešit to, prostě nepočítat, kolikrát jsi za noc vstávala, potrvá to maximálně ještě pár měsíců, což je v délce života zanedbatelný kousek, chodit spát s ním (já to tak dělala, pokud měl divoký období a musela jsem s ním v noci vstávat a chodit, aby zase usnul) a prostě hodně odpočívat, u chlapa hrát děsnou chudinku, případně vyhrožovat, že dostane dítě o víkendu na starost a ty půjdeš spát 😅 , pokud by remcal, že není domácnost v cajku.
2) Dát mu usínáčka, i kdyby k němu ze začátku neměl vztah, dá se to naučit, prostě mu ho cpát před usnutím, v době neklidu a tak...u nás občas v noci pomůže mu je hodit na obličej a on spí dál. Jo a taky je super uzel na čepici, občas ho dudlá (dudlíka nemá od 11m, sám se oddulíkoval)
3) Naučit se spát s tím, že dítě má v puse prso...mě z toho bolívávaly záda, ale většinou kolem půlnoci se pustil...
4) Zkoušet UM, hodně ho přes den nosit...nevím.

alcar
9. črc 2015

@verundice a zkousela jsi mu dat treba i mene odmerek toho UM a vody dat stejne? Nektere decka se na to chytnou. Ja davam prave taky takhle v noci slabsi sunar, aby ji to zbytecne nesytilo, ale zavodnilo. Ona citi tu chut a uspokoji ji to.

andrrriiik
9. črc 2015

@xdany To je sice možné,že se bude budit pořád,ale myslela jsem to spíš ohledně té závislosti,v posledním příspěvku.Jestliže je na prsu dítě závislé,odnaučuje se těžko.A čím starší,tím hůř.Vlastní zkušenost,myslela jsem to dobře 🙂

sedmiteckas
9. črc 2015

@terezas4 jen zareaguji na to, jak jste napsala o tom kontaktu. A jinak, bez kojení není možné tu potřebu kontaktu uspokojit? Já myslím, že ano. S dítětem se přece jde mazlit i tak, pohladit ho, usmát se. Ano, u kojení je ten kontakt specifický, to ano.
Asi se mnou leckdo nebude souhlasit, ale mě přehnaná závislost na prsu přijde trošku přehnaná (pokud dítě nemá hlad, nechce se napít, ale prostě si chce jen cucnout prso), myslete si o mě, co chcete, třeba že jsem krkavčí mamka.