Ahoj, už jsem se po dnech statecnosti dostala do bodu kdy jsem pul dne probrecela. Malymu bude ve stredu teprve 14 dni a já uz nezvladam kojení. V porodnici nam to slo nez se mi nalila brutalne prsa. Ale porad jsme nejak zvladali. Pak nas pustili domu a maly v noci spal dyl a me se prsa promenila v kamen. Nastesti laktacni poradkyne mi prsa zachranila, rozehrali jsme, rozmasirovali a dobry. No za tri dny zanet a teplota. Opet se nam nejak zadarilo obklady ze slivovice a chlazenim po.kojeni rozehnat. No ted o víkendu se i maly pekneji prisaval a vse zacalo vypadat lepe. Bum a dnes v noci a cely den maly u kojeni rve a rve, odstrkuje, prisaje se a hned se odtrhava. Kazde kojeni dnes malo 30 minut predehru. Bradavky dorasovany, brecim bolesti u kojeni a přemýšlím kde je chyba
@lgf zkousela jsi odsavat?aspon zpocatku a az pak mu davat pit?nekdy je to treba...no podivej,je plno zen co nekoji,takze nez probrecet noci,tak radsi UM,u tebe mi ale prijde,ze mlika mas az moc
...Jinak.co se tyce vzdani se,aspon to sestinedeli zkus vydrzet 😉
Jinak na popraskane prsa PURELAN,kloboucky MEDELA a jeste jsou nejake stribrne kloboucky,ty jsem ale nezkousela...
Já nebudu ta co tu bude dávat rady a říkat co máš dělat, jak to máš dělat a že to děláš dobře nebo špatně....ale chtěla jsem Ti říct, že pokud to kojení prostě nepůjde, svět se opravdu nezboří. Já kojila cca týden. Při každém kojení se mi klepali doslova kolena jelikož mi kluk rozkousal bradavky až mléko teklo více "dirkama"...bylo to utrpení jelikož pak měl hlad i on když jsem prostě "nemohla". Takže nastala fáze kdy jsem se rozhodla pro UM a světe div se, taky to šlo...je z něj krásný, relativně klasický zdravý kluk...jak možná tady píše nademnou paní slecnami (kloboučky) - zkus to, mě to v tu dobu nenapadlo...šla jsem za doktorem...řekl mi, že mi může dát injekci proti zastavení kojení...super rada, fakt. Švagrová i okolí mi říkalo, ať se nevzdávám, ať to vydržím, ale fakt to nešlo. Pokud to nepujde ani tobě, nejsi špatná máma. Neboj se...
Klid, jsi dobrá 🌷 u nás to nešlo vůbec, vzdala jsem to už v porodnici, brečela bolestí, trápila sebe i malou, kloboucky malá nechtěla vůbec, jen řev... Dostala UM a byly jsme spokojené obě, teď je jí rok a půl a všechno je super, krásně jí, prospívá, je šikovná, zdravá, pár týdnů zpátky byla poprvé nemocná (nachlazení)... Držím palce, ať to zvládnete, ať už s kojením nebo na UM
To odsávání a krmení přes stříkačku (kdy dítě saje) je jedna možnost. Já třeba odsávala 15 měsíců, protože dcera prostě neuměla sosat. Aspoň se ti uzdraví prsa a budeš mít přehled, kolik toho vypije.
Naprosto tě chápu. Já byla vyčerpaná a psychicky vyřízená, že nejsem schopná nakrmit vlastní dítě. Bolest se dala zvládnout do doby, než se do mléka spustila krev a vyletěla mi teplota. To byl konec kojení, nezvládla jsem to ani měsíc. Jednu noc jsem to hrozně obrečela a ráno mi manžel strčil do ruky lahvičku s UM, že se na tohle trápení všech nebude dívat. Chvilku jsem se s tím srovnávala, ale dcera byla najednou úžasné a spokojené miminko.
Vyzkoušej kloboučky, odsávat po teplé sprše a jestli to ani tak nepůjde nejsi špatná máma. Udělala jsi pro kojení všechno co se dalo, ale některým v tomhle není přáno. Dát UM není selhání. 🌷
@lgf hned pozvat laktační poradkyni... Není to nic co by se nedalo řeší a budeš vědět ze si udělala maximum.. Tohle řešit po diskuzi online může udělat větší paseku než je... Kloboučky mohou kojení ještě více zkomplikovat, dítě může být zmatené.. Poradkyně budeš vědět hned kde je zakopaný pes... Co se týče bradavek tak me se kroutili prsty určitě celé šestinedělí...
@lgf přesně ve 2 týdnech mi tohle začala dcera dělat taky. Měla jsem doma i LP kvůli tomu. Dle ní je v této době první růstový spurt. U drtvé většiny miminek si toho máma na kojení nevšimne, nebo se jen mimčo kojí častěji. Naše malá a ale předvedla ukázkový bojkot kojení (který většinou nastává až u větších miminek). V podstatě se vztekala, že neteče mléko v takové intenzitě, jakou si představovala. Pomohl jen čas, u nás týden a půl. Nejlépe se kojila v polospánku.
Nevím, zda je to u vás taky tak, ale dávám jako tip.
Bolest prejde. Nejlepsi za me prsa vzdy namazat vlastnim mlekem a pouzivat stribrne kloboucky, zabranuji mnozenu bakterii.
@lgf pokud je to takhle, zkus odsat, nez budes kojit. Trochu mu to "rozjedeš" a jemu to líp poteče. Taky jsem měla mlíka, že bych nakojila paterčata. I jsem v noci odsávala, když dýl spal, měla jsem panickou hrůzu ze zánětu. Mlíko jsem skladovala v sáčcích kdyby náhodou něco v mrazáku.
@lgf Začátky jsou náročné, ve dvou týdnech by bylo škoda to vzdávat, mně vždy pomohlo tyto řvací krize překonat, naštěstí to vždy přešlo, pořád prokládat, konzultovat s laktační, ten boj za to stojí, taky jsem zažila krize. Mně dali prvorozeného o dva měsíce předčasně narozeného k prsu po týdnu, nakonec kojený skoro dva roky, s druhou donošenou už to bylo lepší. Jsi na dobré cestě, pro většinu žen je kojení prvního dítěte náročné, opravdu je menšina těch, kdy jde všechno samo a lehce. Držím palce!
Naprosto vím, jak se cítíš. Já bych s kojením taky sekla, ale měla jsem nejlepší kamarádku a laktační poradkyni. Bez nich bych to nedala. Snad stokrát jsem chtěla dát flašku, protože jsem měla pocit, že malá má hlad - vždycky mi to kamarádka rozmluvila a dneska jsem jí za to vděčná. Psychicky jsem byla v pr..., protože první dítě, já zavřená doma, hormony lítaly, děs běs. Bradavky rozkousaný asi 2 měsíce, bolest šílená, u kojení jsem taky brečela, ale vždycky jsem se kousla. Pomohl mi Bepanthen, Purelan vůbec, kloboučky byly šílený. Ty máš mlíka dost, byla by škoda to vzdát. Hoď se do pohody, jdi na procházku, srovnej si myšlenky. Ono se to ustálí a rozjede. Já nakonec kojila do 10 měsíců a dneska, když si vzpomenu na začátky, tak si říkám, jaký jsem byla tele, jak se stačilo jen uklidnit a nestresovat. Mimčo to pozná, že nejsi v pohodě. Třeba by ti pomohla i změna polohy. Mně v porodnici ukazovali polohu vleže, ale nakonec pro mě byla nejlepší poloha vsedě s kojícím polštářem. Prsa si před kojením nahřej (já je vždycky pošplíchala teplou vodou z kohoutku a mlíčko krásně poteče. Držím palce, ať se brzo dostanete s prďolou do pohody 😉
@lgf no, já bojovala s první dcerou 3 týdny. Obě nervy v háji. Přešly jsme na um a najednou jsem měla klidný miminko, co spalo téměř celou moc. Za to druheé dceři budou už 2 a pořád je závislá na prsu
Oboje má své pro a proti. Udělej to tak, co nejvíc bude vyhovovat tobě. Opravdu platí, že spokojená máma = spokojeně mimi. Ty začátky jsou fakt boj a občas není prohra to vzdát
Drž se 🍀
Všechno už asi bylo řečeno. Za sebe ještě doporučím od Medely náplasti, taky pomáhají s hojením bradavek a příjemně chladí. A když se syn někdy vztekal, že to neteče hned, mluvila jsem na něj klidným hlasem, že to musí ještě zkusit, abych odpoutala pozornost (to samozřejmě nemusí pomoct u každého). Moc držím palce.
Na bolavé bradavky jsem zkusila vše výše zmíněné přípravky nepomohlo nic . Nakonec pomohly kloboučky Silverette, které se s kapkou mléka nasazují po kojení. Na kojení se sundají a po zase soupnou do podprsenky. Je to zázrak za 48 h po problémů.
@lgf může to být slabý tok, nějaký bojkot, já bych mu dávala co nejvic to jde, jako jo i malá se vztekala, to byl řev, že ji museli slyšet i v přízemí, dobrá zpráva je, že to přejde a laktace se ustali. Nicméně pokud máš hodně mléka, Um tvůj problém nevyřeší, odstrikacej, pokud ti to jde, já teda prikladala k malé i přes vztek
pokud máš mléka tolik, určitě bych to nevzdávala, maž bradavky Purelanem, existují hojivé náplasti od Medely. Když měly děti nějaký problém při kojení, pamatuji si, že jsem s nima i třeba chodila po baráku, a u toho kojila, hodně kojila v šátku, potom jsem třeba zkoušela kojit v polospánku, když se začaly budit tak šup prso. Ono také ty miminka zlobí, že to mléko teče moc když jsou prsa nalitá. Pokud neměli trpělivost a zase jim vadilo, než se rozteklo, tak jsem u kojení masírovala prsa, no prostě, obstrukce hrozné, ale stojí to za to, fakt ! Kojím 3,5 letého syna. Začátky jsou fakt těžké jako u všeho. Věřím, že to zvládneš. Když se dcera vztekala, tak jsem také prsa střídala, také to pomáhalo. 😀
@petrasipkova1 To mi připomnělo, že jednu dobu, když hulákala u kojení, jsem s ní skákala na míči a kojila, to pomohlo. 😅
@volodka162 můžu se zeptat, jak jako více dírkama? Jako že jich přibylo? Nikdy jsem to nepočítala, normálně jich je tam kolem cca 5... nebo že byly i ze strany? Zní to děsivě..
Jinak zakladatelce držím palce, takovýhle krizí může přijít víc, jak mimi roste a mění se nároky na množství mléka. Věřím, že to bude časem dobré a sedne si to, 14 dní je ještě brzo (a když ne, tak UM je tu vždy).
Já momentálně občas musím 3,5 měsíční dceru kojit za chůze, když je totiž unavená, tak jinak strašně řve a nepřisaje se, než jsem přišla na tenhle "trik", tak třeba hodinu řvala. Věřím, že přijdete na to, co bude vyhovovat u vás.
@atekram42 No prostě na prsu je jedna dirka ze které vychází to mléko...a mě to syn rozkousnul, takže jsem měla dvě nebo tři dirky z bradavky ze kterých teklo mléko ☹
@volodka162 tak to je ale normální, určitě tam není jen jedna dírka, ty tři budou asi minimum, někdo jich tam údajně má až 15. Takže v tom je syn nevinně 😁 I když věřím, že to určitě bolelo.
@atekram42 Jo, bolelo to tak,že jsem to vzdala....rychle. Jsem srab,ale pokud bude nekdy příšte a zase tak bolet, kašlu na to.....za to trápení mi to fakt nestalo a nestojí.......😏
@lgf Ahoj, syn se taky dost vztekal a taky mě to strašně bolelo, ale vydržela jsem a zatím kojím stále (7 měsíců). Ze začátku jsem občas používala kloboučky, hodně mi pomohly náplasti na hojení Multi-Mam, i když byly dost drahé.. Když hodně řval, dala jsem ještě dokrm UM, ale to bylo jen asi 3 týdny, vypil třeba jen 10, 20 ml abyl spokojený. Nějak mě to uklidnilo, a pak si i kojení sedlo, když si bradavky zvykly a já se dala víc do pohody..
@lgf vím že se to blbě říká ale chce to klid a trpělivost, ja brecela bolesti skrz bradavky snad 3 týdny🤷🏼♀️ To ze se mimi špatně přisává je divny, je to přece pro ne přirozený prvotní sací reflex, nečetla jsem další konverzace ale tak zkus odsávat a davat přes lahvicku nebo strikackou, mimi nesmí mít hlad 🙌🏻🥰 tobě se daji prsa do kupy a hlavně furt budeš mít produkci mlika 🙏🏼🙏🏼 Hlavně to nevzdavej🙌🏻🙌🏻🤷🏼♀️
@lgf pokud je to ještě aktuální, za mě nejlepší věc na zničené bradavky jsou stříbrné kloboučky. Fakt to stálo za ty peníze. Stejně jsem předtím nastrkala spoustu peněz do hydrogelových náplastí medela, purelanu, multi-mam náplastí i mazání, ale u ničeho z toho nebyl takový efekt. A kloboučky jsou podle mě na nic. Odsávání taky bolelo a mléko by nestačilo, tak na to jsem se vykašlala. Proč to malý dělá a co s tím by mohla poradit ta laktační, může to být už růstový spurt (my si něčím podobným procházíme teď ve 4m malé).
Mne bolela prsa, než si bradavky zvykly, trvalo to pár týdnů, kdy mě opravdu zachránily kojící kloboučky (Medela)..zázrak, už jsem nebrečela bolestí..vyzkoušej! Držím pěsti 🙂