Ahoj maminky, chtela bych svou rocni dceru pomalu zacit odstavovat od kojeni. Problem je ze se kvuli tomu citim jako hrozna matka 😥 od narozeni se pro ni snazim delat jen to nejlepsi, zjistuji si vse od spravneho stravovani, vyberu nejlepsiho nositka, autosedacky, po biologicky normalni spanek a vyvoj ditete, snazim se jit respektujici cestou... Jsou mi tedy znamy vsechny vyhody a benefity kojeni pro dite a nechci ji to odpirat, proto se citim tak hrozne, kdyz premyslim o odstavu. Zaroven mam ale pocit ze uz dal s tim kojenim nemuzu. Ze uz jsem ji ze sebe dala maximum. Posledni dobou citim ze krome mleka jakoby ze me uz vysavala zivot, ze uz pro ni proste vic nemam. Mela jste nektera podobne pocity? Odstavu se vsak bojim. Normalni jidlo jeste nechce, bez prsa ani neusne. Je mi jasne, ze ona na to jeste pripravena neni. Ale nevim co se sebou. Chtela jsem po doktorce rozbor krve na vitaminy, zda mi neco nechybi. Ona ze to ma smysl delat az po ukonceni kojeni, ze ted muzou vysledky zkreslovat. 🤷♀️
@milu_ji Já konec kojení obrečela - bylo to takový jen naše. Aačkoli syn už vyloženě chtěl normální jídlo, nikdy teda nechtěl UM, v noci mě měl místo dudáka. Ale jednak mi tahal snad morek z kostí (atopák, neustále nachlazení) a já už taky potřebovala nádech, vyspat se, zajít někam s kamarádkou, tak si ho na jednu noc vzal manžel, jednou se na něj přisál a pak už nikdy kojit nechtěl. Od té doby se s manželem střídáme v uspávání a tak nějak jsme všichni spokojenější. Myslet i na sebe není blbě, vrátí se to na náladě a možná je to největší místní klišé, ale spokojená máma má spíš spokojené dítě než ta nespokojená. Je to možná víc než půl dne vybírat super hyper ergonomický nosítko..
Mám pocit, že děláš opravdu maximum a je čas trochu myslet i na sebe. Víš, v životě nastane spousta situaci, kdy bys měla na sebe myslet ne jen jako na matku, ale i jako na člověka, co má svoje limity. A to ani nemluvím o hranicích pro dítě, což asi pro tebe bude hodně těžké. Dnes se všechno hodně řeší, dítěti se maximálně vychází vstříc, myslím, že se to někdy až přehání. Všichni jsme lidé a máme svoje potřeby a jedním z cílů výchovy dítěte by mělo být naučit ho koexistovat s ostatními.
@milu_ji pro dcerku je uplne nejvic spokojena maminka. Takze se zarid tak jak ti to bude vyhovovat a ona se prizpusobi🙂.
Ja mela podobne pocity, chtela jsem kojit co nejdele, klidne do 2 ci 3 let. Ale dcera byla silena prisavka a to mne uz vycerpavalo. Hlavne psychicky. A nevyspani take...kojila se tak 2x az 3x za noc a pres den treba co 2h. Takze jsem se rozhodla ze po 1.roce zrusim nocni kojeni. To moc nevyslo, neb místo v 6 začala teda vstavat uz ve 4 rano😅. Pres den se pak kojila o to vic. Takze s pomoci manzela,( ktery videl jak mi to nedela dobre a jsem pak vycerpana a hnusna na vsecky) jsem v 15.m odstavila komplet. Obrecela jsem to ne ze ne, nechtěla jsem skoncit, ale uz po tydnu jsem vid3la jak to je super. Byla to úleva pro vsechny. Dokonce i zacala jist. S pitim to bylo horsi, ale i to nejak slo. S druhym jsem to uz udelala stejne a odstavila jsem ho najednou asi ve 13.m.
Ten špatný pocit přejde po pár dnech - až uvidíš to spokojené dítě, co spí celou noc, jí plné talíře jídla a za tebou chodí pro pomazlení 🙂
@biciklissie Do kamene tesat!!!
Moc vam vsem dekuji za podporu 🙂 mam jen proste pocit ze ji tim zpusobim nejake trauma no. Kolikrat kdyz chce kojit a zrovna to nejde, kouka na me tema nejsmutnejsima ocima na svete a nechape. Me to uplne trha srdce. Ale vim ze musim myslet i na sebe, jen si pripadam jak sobec.
@hani_na tahal morek z kosti, to je presne 😁 taky jsem nachylnejsi k infekcim, coz jsem nikdy predtim nebyla. A clovek ty nemoce ani nemuze vylezet, kdyz se dite stale budi i 10x za noc a vic.
@biciklissie diky, taky pekne receno. S nastavenim vlastnich hranic mam problem. A uz si taky rikam, ze pro ni delam maximum a taky uz konecne musim udelat neco pro sebe. Naucit ji byt respektovana a respektovat, az bude vetsi, taky nejak musim.
@konidana jak jsi odstavila, naraz nebo postupne? Jak to slo? Jednou jsem zkusila ze v noci vydrzim a prso nedam, ze se treba nauci... V zadnem pripade, naopak spustila jeste vetsi rev a probudila se uplne, nastala nocni party kdy 2h nebyla k uspani. Takze to bude peklo.
@antoinet ano na to se tesim 😊
@milu_ji hele pokud ti nejí normální jídlo, počkala bych, u nás to bylo vcelku zásadní pro odstav, Um mi nikdy nevzala totiž. Ono je i možné, že ti noc proplace. Mě naštěstí malá jedla od 10 mes všechno a po roce jsem mohla odstavit a šlo to líp než jsem čekala, byla už více na normálním jídle totiž
@jjasmina me taky moc nejedla um ani kravske mleko nechtelo ani jedno moje dite. Po tom roce presly na normalni stravu a vodu. Mleko jen v jidle, v kasi a tak. Dceta teda musela hodne polivky , okurky, meloun, a hodne ridke kase a i presnidavky jsem redila vodou, protoze vypila max 0.5 L za den, casto jen treba 0.3L vody. Jinak nic, jen jidlo.
Ja odstavovala ve 22 a 21 mesicich a spatna jsem z toho byla taky. V obou pripadech jsem to obrecela. Za me jsou to zcela normalni a pochopitelne pocity. Neco konci a neco noveho zacina. Za sebe radim, pokud jsi rozhodnuta, tak to utni. Je to jako s naplasti. Navic po roce uz nemusis davat zadne nahrazky mlika, proste bude mit jen jidlo a piti.
@milu_ji jestli jsi rozhodnuta a nedela ti to dobre, tak skonci. jeste me teda napada, beres nejake vitaminy? jis dost a pestre? ja treba po celou dobu kojeni beru stejne vitaminy co v tehotenstvi, snazim se jist zdrave, protoze cokolada a prazdny sacharidy mliko nevyrobej, nebo jo, ale jde to ze zasob.
ja odstavila dceru ve 23 mesicich, protoze sem tehotna a silene to bolelo, delalo se mi z toho i zle. taky sem nechtela kojit tandem a nebo aby dcera mela pocit, ze ji mimco vzalo mliko 🤷🏼♀️
ale obrecela sem to taky 🙈 a vic nez dcera 😅🤷🏼♀️ pochopila to fakt rychle a to sem si myslela, jaky je zavislak a jak to nepude. zrusila sem naraz, ale uz to byly jen 2 kojeni - na uspani po obede a vecer. k tem dvema sme se nejak postupne dopracovaly, kdyz chtela pres den, nabidla sem jidlo. v noci se to vyresilo samo, protoze mela rymu a neslo ji to, takze par dni nepila a ja sem toho vyuzila a zacala pak rikat, ze v noci mlicko nepijeme 🤷🏼♀️ takze sem byla rads, ze sem ji nejdriv naucila usinat bez toho, protoze treba po obede mi asi 3 tydny po odstavu odmitala usnout 🙈 a ted misto toho zas musime skakat na balone 🙈 vecer nastesti ne.
udelej jak to citis a potrebujes. ona to zvladne 👍🍀
@gbp vitaminy beru mamavit ale ne pravidelne, maji byt vhodne i pro kojici. Pestre moc nejim, snazim se, ale myslim ze na to moje kucharska fantazie nestaci. Mala prave nechce vubec nic jist, ani kdyz jsem ji zkousela kojeni vynechat aby mela hlad, proste nechce. Stejne tak uspavani. Bez prsa neusne a navic posledni dva dny se spanku brani zuby nehty i tak, a je videt, ze sama unavou proste nepadne. Byla vzhuru 7h, oci jak kralik, smudlala si ocicka ze chce spat, ale u prsa nevydrzela ani par vterin a sama taky neusnula. Jiny zpusob uspavani nikdy nefungoval. Takze bez prsou to bude vse strasne tezky. Ale dnes uz jsem fakt bouchla a nejsem na to pysna. Zacala jsem kricet na manzela, mlatit do veci. Ta frustrace z toho vseho se ve me priserne nakumulovala. Potrebuju odstavit ale nevim vubec jak, protoze je mi jasne ze teprve nastane peklo.
Když máš výčitky z něčeho, co ještě neproběhlo, tak prostě nejsi vnitřně přesvědčená o tom, že děláš správně. Zaměř se na tohle, odpověz si na otázku, jestli myšlenka ukončení kojení vzešla od tebe, nebo zvenku (blbé kecy okolí, apod.) Malá ti vyroste a i bez kojení jí dáš maximum. A to píšu jako zastánce dlouhodobého kojení. 😉
@cikitkapb ja prave nejsem presvedcena, ze delam spravne. Mala na to rozhodne pripravena neni, jak jsem psala vyse - normalni jidlo neji a nechce, bez prsa neusne... Vim ze to pro ni bude sok. Ale uz proste nemuzu. Cely rok spim/nespim, mala se budi temer kazdou hodinu. Nebo spi jen u prsa, ja zkroucena jak paragraf celou noc, zada me boli jak cert. Psychika na bodu mrazu uz. Myslenka tedy vzesla rozhodne ode me. Blbe kecy jsem slychala uz po 6tinedeli, ty semnou nic neudelaji. A dekuji 🌟
@milu_ji Chápu jak se cítíš. Já to tedy nezažila, ale švagrová ano, u dvou dětí ze tří, a protože máme skvělý vztah, tak se mi svěřovala, páč věděla, že jí vyslechnu bez blbých keců. Je fakt, že to u ní vždy přišlo tak kolem 20.měsíce prcka, a skončit s kojením jí trvalo tak ty 2 měsíce. Právě proto, že sama sebe přesvědčovala, že dělá dobře, a že i bez mlíka jí ty děti budou milovat, a naopak. Zkus tomu dát čas. Možná nic víc nepotřebuješ. ❤️ Držím pěsti, ať to dopadne ke spokojenosti tvé a následně tvé dcerky, protože „Spokojená máma = spokojené dítě“. 😉
@milu_ji Dělej jak cítíš a neměj výčitky, vyrostli sme všichni, kojení i sunaroví 😉😎