Mám 5ti měsíčního syna a poslední dny se mi začal často budit. Je to tak co hodinu max dvě. A neusne dokud ho nenakrmím. Přes den papá různě..někdy za dvě hodiny někdy za čtyři. Zoubky nám ještě nerostou. Zatím nepřikrmuji. Tak jsem se chtěla zeptat zda nemám na noc zkusit dát sunar. Nebo jaké máte na to názory či rady a tipy?
Ani já bych UM nedávala, pokud mimčo prospívá. Každé dítě je jiné. Dceři budou 3 a v noci se do teď minimálně 2x vzbudí. Když byla kojena vstávala každou 1,5 - 2 hod. Je to úplně normální 😊 i když mě taky nahlodávalo to, jak všechny maminky v mém okolí říkaly, jak jim děti spí celou noc, max.1 vstávají 😂
Mame to same. . .Tak treba nekdo poradi.
@nikitka2323 Mi se prvorozený na přelomu 4 a 5 měsíce začal budit v noci co hodinu. Já jsem na pokraji sil a zoufalství byla už nebezpečná pro nás oba, kdy jsem z únavy přehlídla auto a málem pod něj s kočárkem vletěla. Dala jsem na noc trošku kaše a spal v kuse 3 hodiny a já si konečně odpočinula. Prostě mlíko s mlíkem už mu nestačilo. Od té doby dokázal spát v noci 3-4 hodiny v kuse.
Mě právě prcek spal i celou noc nebo se vzbudil treba jednou a z ničeho nic se začal budit tak často tak jsem si říkala jestli nemám slabé mléko
Jsem si říkala jestli ho nepřejídám co hodinu
Jestli nehubne , tak bych UM nedávala..je to normální, kojení není jen o jídle, ale právě i o tom kontaktu, navíc jestli rostou nebo nerostou zoubky nevíš, ty dásničky se můžou spoustu týdnu připravovat, než natečou a začne růst zoubek...může to být pro prcky nepříjemné...taky to může být nějaké období, kdy si malý upravuje mlíko (bojkot/spurt), nebo se víc rozhýbal a NS to má náročnější na zpracování vjemů...je spousta možností, já teda taky měla kolikrát už v nouzi nachystané UM, že mu ho vrznu, ale naštěstí ho nikdy nechtěl, žádnou značku, takže jsme to ustáli s kojením a kojila jsem docela "dlouho"🙂 slabé mléko bys poznala v nějakém výraznějším úbytku na váze si myslím...můžeš mu zkusit dát večer tu kašičku, ale je tam určité riziko, že ho z ní bude bolet bříško a noci budou ještě horší...a nebo taky ne a bude spinkat líp🙂 chce to zkusit
@nikitka2323 Přejídat děťátko kojením nejde ;) Navíc v prvních měsících se miminka naučí tzv. nenutritivní sání, u kterého vlastně sají prs, ale reálně mléko nepijí. Neboj, oni už i ti malí vědí, že mají už plné bříško ;)
Mě už od narozeni doktorka buzeruje že své dítě přejídám proto mě to napadlo. Ikdyž můj názor je že je skvělé že mu chutná. Horší by bylo kdyby nepapal vůbec. Má 5 měsíců a 7 kilo 65cm což je normalni vaha ne?
Nic jako slabé mléko neexistuje 🙂. Neboj, všechno je v pořádku. Časté buzení okolo těch 5-6 měsíců způsobují nejčastěji právě zoubky. To, že ještě nevyrostly neznamená, že ho nebolí. Ba právě naopak. Zoubky bolí nejvíc předtím než se prořežou. Já poznala, že se prořezává právě tak, že se tak 2 dny kojil celou noc (klidně 3 hodiny v kuse, bylo to pro mě opravdu náročné). Pak jsem ucítila špičku zubu a bylo zase na nějaký čas dobře.
Taky možná zpracovává zážitky ze dne, neumí ještě sám usnout, tak si žádá na usnutí prso.
Mě se takhle budil okolo 7 měsíců. Udělala jsem tedy experiment, jeden večer dostal kaši před spaním, druhý den polévku a třetí den jen kojení. No a ve všech třech případech se budil úplně stejně - po hodině. Tak jsem to přestala řešit, smířila jsem se s tím, ono se u těch dětí ty období naštěstí střídají, teď (když je zdravý) se budí jen 2x za noc.
Doktorku bych asi moc neřešila. Kojené dítě nejde překrmit. Oni poznají, kdy už mají dost a pak jen dudlají (nebo přebitek vyblinká), spíše je pravděpodobné překrmení umělým mlékem než kojením. Některé doktorky ještě razí ty staré názory, že se má kojit max co 3 hodiny ne více než 20 minut, ale dnes už se ví, že kojit můžete dle potřeby dítěte, kdykoliv potřebuje a nic špatného se nestane 🙂
ahoj a co dudlík? 🙂
@nikitka2323 Jak je tu napsáno, je to normální, u nás totéž, od začátku spávala krásně, budila se tak jednou, někdy vůbec, před půl rokem začalo víc, někde jsem slyšela, že je to normální v tomto období, já kojím vleže, malá se nají a zase usne, někdy i 3x za noc, ale nakojí se rychle, tak ani nejsem tak unavená.
Ještě napíšu svoji zkušenost s prvním, kdy už měl víc než půl roku, ale ne ještě rok - dostal večeři, zkusila jsem UM, pak kojení a stejně se budil, takže o hladu to často není.
V 5 měsících bych dítě opravdu na dudlík neučila. Učení by znamenalo mu dudlík nutit a nutit a pak později dítě traumatizovat odnaučováním.
Jedině vyzkoušet, jestli je to hladem (dát kaši, UM) nebo jestli je to tím, že chce kontakt (kojení). Třeba chce fakt jen pochovat, usnout u kojení a stačí mu to. Já měla jedlíka už od 4. měsíce, už dávno přikrmoval, kojil i pil UM tak jak potřeboval a stejně spal celkově blbě až do 1,5 roku .
@nikitka2323 Ahoj, já jsem zastánce kojení. Jak už bylo psáno výše - kojení není jen jídlo. Mám dvě dcery 5 a 2 roky. Kojím s půlroční přestávkou už téměř 5 let. Mně nejvíc pomohlo se z celou situací smířit, že to tak teď prostě je. A když se začaly budit často, tak jsem si je vzala do postele a ony se v noci v podstatě krmily samy a já se většinou vyspala parádně. Několikrát za noc vstávat k postýlce bych nezvládla.
Taky se mi začal po 4m budit. Dnes mu jsou 2 a čtvrt roku a budí se pořád 😀 A to už rok nekojím, jí za tři, tudíž hlady to fakt není. Holt některý děti prostě nespí.
Častější buzení v tomhle věku je úplně normální zejména u kojených dětí. Jelikož pro ně kojení není pouze zdrojem jídla, ale i způsob, jak naplnit svoji potřebu blízkosti a kontaktu s maminkou. Určitě bych nenabilzela UM. Nejůčinnějším řešením je se s faktem, že tě miminko potřebuje smířít a jestliže po nakojení spokojeně usne, tak nakojit vždy, když to vyžaduje. ;)