Ahoj, prosím, spíše o podporu. Jsem 14 dnů od porodu a celou dobu kojim s bolavymi bradavkami, jejichž stav se zhoršuje. Mimi špatně saje, prý vlivem uzdičky. Tu už máme týden částečně strihnutou, ale nepomohlo. Jsem ve spojení s LP. Snaží se mi radit. Hlavní rada ale je, neprestavat kojit. Jak jste to zvládali? Uvažuji o částečném dokrmu. Jednu bradavku už mám v katastrofálním stavu. Kalíšek odmítá, cévka po prsu pro mě není řešení, protože se mi i druhá bradavka rychle horší. Co jste používali?
Cítím se jako špatná matka, zklamala jsem. Kojení bych chtěla udržet, ale nevím jak. Jsem v koncích.
mě není řešení, protože se i tato bradavka rychle horší.
@sovajan mne kojeni bolelo, ale fakt bolelo, ze jsem malem nechtela diteti dat napit, rvala jsem (nahlas) na cely barak a fakt se mi kroutily prsty na nohou, kdyz jsem musela nechat syna prisat. Bolelo to tak mesic az dva. Tady mi vsichni psali, ze mame spatnou techniku kojeni. Samozrejme to nebyla pravda. V porodnici mi kojeni kontrolovali, vse bylo v poradku, syn sal ukazkove. Proste ze zacatku to boli nez si prsa zvyknou. Mazala jsem bepanthenem, po tom se prsa rychle hojila. Kloboucek jsem zkusila jednou, jen z pohodlnosti, ze to snad nebude tak bolet, ale jen mi z toho praskla bradavka do krve. Takze uz jsem ho pak zahodila a nikdy nepouzila, nebyl duvod. Chyba je hlavne v tom, ze se nemluvi o tom, ze kojeni ze zacatku boli. Kdyz pak porodis a zacnes kojit a boli to, jsi prekvapena a myslis si, ze je neco v neporadku. Coz vetsinou neni pravda.
jo a s tou stejnou "technikou" kojeni , s tou udajne spatnou (...), jsem kojila dal bezbolestne rok a pul. A skoncila jsem proto, ze me kojeni hrozne vysilovalo, jinak bych klidne kojila dal. Za ten mesic a pul nebo tak nejak, to proste vubec nebolelo, prsa si zvykla.
Ahoj, u každého kojení jsem brečela, z bradavek mi pak už i dost tekla krev a malá ji i zvracela s mlíkem, v porodnici kontrolovali přisátí a pak i paní, která mě učila kojenecke masáže a živila se jako dula, všichni trvrdili, že je to v pořádku. Nakonec jsem se obrátila na LP, která dokázala všechny problémy vyřešit po telefonu. Bradavky si maž tenoučkou vrstvičkou Hemagelu, je drahý, ale k nezaplacení a využiješ ho později třeba na odřená kolena a vždy před přiložením miminka ztopoř bradavku, ať do pusinky pojme co největší část. Převrař si trochu vody, dej ji do ledničky, ať ji máš stále studenou a před kojením potřít bradavky, ať stoupnou. Mně později stačilo podráždit rukou. Medela má výborné chrániče, které větrají a prsa se tak můžou hojit. Nebo ideální sem tam chodit doma nahoře bez. Na sebevědomí fakt zabiják, ale pomáhá to. Za 4 týdny se nám má narodit druhé, tak snad už to zmákneme líp... Držím ti pěsti a nevzdávej to. Když se zadaří, tak do dvou týdnů to bude bez bolesti a bude to radost.
Ahoj,jsem 18 dni po porodu a bradavky me taky stale boli,ale uz to neni tak hrozne. Mala ma zatim malou pusinku,tak se ji tam nevlezou i dvorce,coz je problem,ale hodne mi pomohlo bradavky vetrat, hydrogelove polstarky,jsou drazsi,ale za me super a mazu si je Havlikovym prirodnim zazrakem,nemusi se pred kojenim umyvat. Kloboucek jsem taky zkusila a hruza.
Ahoj, já to měla s prvním dítětem podobně jako píše paní přede mnou. kůže na bradavkách částečně pryč, šla mi z nich krev, bolest k nevydržení. Zachránily mě kloboučky. Souhlasím, že uzdička není překážkou, mám zkušenost. A mám teda za to, že právě kloboučky dětem pít usnadňují. Zásada je kojit vždy z jednoho prsa, aby druhé mělo víc hodin na zotavení. Hodně větrat, taky jsem chodila nahoře bez, stejně jsem nesnesla nic na bradavkách a nebo jsem používala ty chrániče od Medely. LP mi ještě radila mazat po každém kojení mandlovým olejem s pár kapkami levandulového esenc. oleje, je to protizánětlivé a hojivé. Hemagel je taky moc dobrý. Takové ty nejhorší bolesti trvaly cca 2 týdny, pak se to postupně zlepšovalo, ale celkově problémy trvaly 10 týdnů, než se to rozběhalo. Byl to boj s psychikou, každé dvě tři hodiny snášet tu bolest bylo hodně náročné, ale byla jsem přesvědčená, že kojit chci, tak jsem to nějak vydržela. Nakonec jsme kojily 2 a čtvrt roku.
Ještě mě napadlo, nepomohlo by ti třeba teď nějakou dobu odsávat a krmit lahvičkou, než bude mimi silnější a začne víc sát?
Existuji velmi hojive a chladive prusvitne gelove polstarky na kojici bradavky. Maji je v lekarne, neco na bazi hydrogelu. Jde je strihat nuzkami dle sve potreby. Nazev bohuzel neznam, ale po porodu mi jako jedine velmi pomohly. Jestli chces kojit, zeptej se lekare, co dal, aby prcek nemel hlad a vyrazne nehubnul. Osobne bych se UM nebranila, ale je to vec nazoru a postoje ke kojeni.
Bude treba zmenit techniku, vypada to ze dite je prisaty jenom na bradavku a ne na celej dvorec? Kloboucky to udelaji jeste horsi, strasne to boli, protoze dite tak saje jen bradavku. Mne se prvni mesic prcek neprisal vubec, v zemi kde zijeme jsou laktacni poradkyne 100 let za opicema, takze jsem odsavala a davala mu to v lahvi. Presne po 30ti dnech uz se krasne prisal kdyz jsem experimentovala - v podstate jsem prso pristipla asi tak jako kdyz si chce clovek zavest menstruacni kalisek. A ejhle, fungovalo to.
Ono je logické, že ta měkoučká kůžička bradavek si musí zvyknout. Mě třeba říkala manželova babička, že jí před porodem radily sestřičky, at si jemným kartáčkem na koberce masíruje bradavky, že ztvrdnou a budou víc odolné. Já to teda nikdy nezkoušela, ale jí to evidentně pomohlo.
Kojení mě bolelo dost u prvního, u druhého ne, protože se syn hezky přisával, pil ukázkově.
Rady pro tebe - co mě tak napadá:
1) zkus chodit hodně na volno - nebo si vem do podprdy tvarovače bradavek, fungují i jako sběrače.
2) prsa ničím nemaž, pokud tam je kvasinka, vlhkost jim bude dělat dobře
3) kojila bych z pozice, kde se dítě moc nedotýká postižené oblasti
4) vyměň LP, protože tato už rady vyčerpala a nelepší se to
5) zkusila bych odsávat a třeba jednu dávku dát stříkačkou
...
Možná si z toho už něco zkusila, možná ti třeba něco pomůže 🙂
Když to nedáš, tak to nedáš. Matku nedělá kojení. Co mají říkat ty adoptivní.
@emirateshills prisava se podle všeho dobře. Jen bradavku mu nenechám. Ale začínám to vzdávat. Dneska mi to strhnul hodně, takže se desim dalšího kojení.
Tak jsem nakonec skončila s el. odsávačkou a krmim z lahve. Odsavam cca po 2,5 hod. Snad se prsa brzy zahojí. Zatím to celkem bolí. Kdo jste používali odsavacku, vydržela vám laktace? Mně se zdá, že když teď odsavam častěji, tak moc mléka není. Malý někdy vypadá, že by snesl více. Třeba dopoledne jsem odstrikala určitě vice.
Já jsem měla po kojení opravdu brutální díry v bradavkách a každé přisátí bolelo, jako kdyby mi někdo vrazil nůž do žeber. Z každého prckova probuzení jsem měla hrůzu, bála jsem se té bolesti. Na hojení mi nepomáhalo nic. Větrat, mazat, nemazat. Už ani nevím, co všechno jsem zkusila. Tekla mi krev, syn jí měl plnou pusu, zvracel cucky krve. Vyřešila jsem to elektrickou odsávačkou, která byla podstatně jemnější a mléko jsem mu, s dokrmem, vydržela dávat pět měsíců. Bradavky se mi úplně zhojily po několika měsících. Cítila jsem se jako máma na baterky, co neumí nakrmit vlastni dítě.
@sovajan špatná matka určitě nejsi, hodně mi pomohlo to, když mi někdo psal, že v tom nejsem sama, že si prošel něčím podobným tak nabízím náš příběh http://codelamama.wixsite.com/stuff/blog/bez-sl...
Kojila jsem nakonec dceru do 19 měsíců, bradavky se zahojily za pomoci odsávačky a krmení přes malíček a stříkačku. Hodně pomáhala mesicková Weleda, krásně rány vysušila a zatáhla,obklady z řapíku a permanentní větrání... chodila jsem bez podprsenky v rozeple košili.
Ahoj, me pomohlo mazat Purelanem a vetrat. V porodnici mi radila sestra vyzkouset stribrne kloboucky na bradavky Silverette, pry je to zazrak, ze zahoji vsechno. K nim jsem se ale nedostala, zabral mi Purelan...
Taky jsme měli problém s kojením, problém byl v uzdicce. Asi měsic jsem odsavala a krmila lahvičkou(vše od medely) a hojila bradavky a pak jsme postupně přecházeli zpět na kojení. Takže teprve po třech měsících jsem zvládla dítě nakojit bez šílené bolesti a užívat si to. Určitě doporučuji Medela hydrogelove náplastí na hojení, je to zázrak. Purelanem maž před odsavanim, ať si to nerozedřeš ještě více. A dobre je na mazání i mm.
@sovajan hele ta odsávačka elektrická je fakt jemnější to už asi vidíš a nebolelo to..mě se to zlepšilo už během týdne a do 14 dní zahojilo úplně..+purelan+chrániče bradavek od medely ty mi taky pomohli, sice si člověk připadá jako magor(takový plastový kloboučky na prsa do podprsenky, díky kterým se ti nedotýká bradavka oblečení)😄ale pomohlo..jinak taky se laktace snižovala při pouze odsávání, chce to aspoň střídat, třeba jedno prso, které je horší odsávat a z druhého kojit..každopádně když zase začneš kojit, laktace se navýší..
A. Co kloboucky ?