Uz to tady urcite hodnekrat bylo, ale zeptam se taky. Mala ma tri tydny. V porodnici, nez se naucila prisat, tak mi popraskali uplne bradavky. Zacala jsem je tedy mazat mastickou s lanolinem a jakztakz se to spravilo. Ale po tydnu doma mala bohuzel dostala moucnivku a prenesla se i na bradavky. A to je ted teprve bolest. Jsou citlive a prvni chvilky prisati umiram, pak se to ustali, mala se napapa a po kojeni zase zacnou silene svedit a palit. Pusinku cistim gencialkou, jak nam rekla detska 3x denne a sobe lehce taky potiram gencialkou po kojeni bradavky. Taky alespon 3x denne je natru tou mastickou s lanolinem, ktera se nemusi omyvat pred kojenim. Bohuzel bradavky jsou hodne citlive jen na letmy dotek cehokoliv. Je neco, co vam opravdu pomohlo? Objednala jsem si kojici kloboucky, nevim, zda to zmirni, za pokus nic nedam. Diky za pripadne rady.
Pokud nezabírá genciánka, zkusit Neocide volně z lékárny, pokud nezabere ta, pediatra může předepsat něco z lékárny, myslím, že se to jmenuje Nystatin. Tak nám řekli na ORL. Natírat i bradavky, dodržovat přísnou hygienu (myla jsem prsa xkrát denně, utírala jednorázovými utěrkami), a vydržet - stejně to mělo dítě snad měsíc a vypotřebovali jsme celou lahvičku toho nystatinu.
Zkusila bych vynechat ten lanolin, mastné obecně podporuje růst kvasinek, protoze pod mastnym kuze nemuze dychat a kvasinky maji rady teplo a vlhko. Ale zase bez lanolinu ta kuze asi muze praskat :/ Ja bych zkusila zustat u te gencianky a jednu bradavku tim lanolinem nemazat, jake to bude. Pokud by se to nelepsilo, tak bych pridala nejakou mast s clotrimazolem (coz je i uz zminovany canesten). Ten ale budes muset pred kazdym kojenim umyt.
Mě u prvni zachranili stribrne kloboucky. Taky jsem diky mastickam měla mykozu a desne bolave bradavky. Až diky stribrnym klobouckum se mi krasne zahojili. Dá se do nich mleko mezi kojenim a fakt to pomaha.
Teď u syna jsem už radši ani nemazala a prsa vetrala co to šlo a úplně v pohodě, ale naštěstí mě nijak neporadil.
Za mě ty kloboucky fakt zazrak
@junetule laktační mi poradila mazat 3 týdny canestenem. a nejíst sladké