Hezký den, dnes v noci mě začalo dost bolet pravé prso, nemohu se otočit na bok,jak to bolí, dokonce i vstávání a zvedání se je bolestivé. Bolest cítím celou dobu,ale hlavně na dotek mě hodně bolí,jedná se jen o pravé prso a bolí jen jakoby na levé straně,tam je i tvrdší,může jít o zánět? Žádnou teplotu zatím nemám, je potřeba navštívit popřípadě doktora (chodí se ke gynekologovi nebo obvodnímu)?,když to nepřestane? Nějaké tipy,kdo se s tím setkal,co pomohlo?... Děkuji.
Pokud je to zatvrdle, bolestivé prso, ale nemáte celkově teplotu, je to první fáze zánětu prsa, která se dá "rozkojit" a rozmasirovat. Problém je způsobeny tím, že se v daném místě nahromadilo mléko, tlačí na okolní tkáň a proto to bolí. Takže je potřeba to mlíko dostat ven. Pokud máte spolupracující "savé" dítě, je ideální ho k prsu přiložit tak, aby bylo bradou k zatvrdline a ono už většinou problém vyřeší... Prso je v téhle fázi ale málo podajne a některé děti se už k němu nezvládnou přisát.... Pak nezbývá, než masírovat (ano, bolí to), odsávat/odstrikavat a v mezičase chladit. Naopak na masírování a odsávání se mi osvědčilo nahřát a to i v téhle bolestivé fázi.
Držím palce, ať se to do té druhé nedostane - tam už jen zánět v těle, teplota... Pokud by teplota stoupala hodně, tak už je to pak na doktora.
Jak píše @cilkat
Mě pomohlo a říkala mi to i laktační poradkyně, jít před kojením do sprchy a prsa prohřát, po kojení zas zchladit. Když to malá všechno neodsála, šla jsem prsa promasírovat pod teplou vodu i po kojení. Po pár dnech již vše v pořádku. Já teda podotýkám neměla ani zimnici a teplotu, podchytila jsem to včas.
Jj, ja sem měla hodně mléka a stačilo neodsát včas a už to bylo- bolavé místo, zatvrdlina, horká kůže. Měla jsem to zpočátku docela často.
Pomáhá před kojením /odsátím nahrát, mě tedy horka sprcha nestačila, měla jsem nahřívací polstarek (stačí DIY z rýže) který to prso udržel hodně teplé i půl hodiny- pak to lépe teklo. Po té sprche to bylo pár minut a pak už nic.
Je třeba to mléko dostat všechno ven, to se dítěti možná nepodaří, takže za mě pak odsavacka a počas odsávaní rovnou masírovat, aby se to uvolnilo. Obvykle jsem to do druhého dne měla v pohodě.
Kdyby přišla horečka/zimnice tak určitě za doktorem.
@lucie7324 měla jsem teď po druhém porodu už 3x.
Vždy to místo zčervenalo, bolelo a přišla zimnice a po třetí i hodně vysoká teplota... byl to zánět. 2x jsem rozehnala zábaly z tvarohu a na to plátek zelí, paralenem, vždy odsát do úlevy a rozmasírovat, jestli jsou tam zatvrdliny a v mezi čase kojeni a zábalů jsem to chladila zmrzlým tím modrým gelem v pytlíku. A kojila jsem Vždy prvně z toho bolaveho prsa.
Jo a nechce to žádné uplé triko přes prsa. Já musela přestat nosit kojící tílka..