Ahoj. Prosim o radu, jestli mate nekdo zkusenost, uz jsem zoufala. Uz asi mesic bojujeme s bojkotem kojeni, nepomohla ani laktacni poradkyne. Malicka ma 4,5 mesice a zacne pit, ale po chvilce se zacne vztekaz, pripadne se napije delsi dobu a pak uz pit odmita, s velkym revem nebo odvracenim hlavicky. Nekdy je dokonce klidna, jen proste odmita papat. Mimo papani je klidna, usmevava a spokojena, nechova se, jalo by byla hladova. Nicmene prestala nam pribirat, obavam se, podle tvaru telicka a tvaricek, ze mozna uz i hubne. Parkrat mela po delsim spanku oranzovou plinku, coz muze znacit zacinajici dehydrataci. Kdyz bylo nejhur, chteli jsme dokrmit z lahvicky mym odsatym mlekem, ale lahvicku bojkotuje uplne. Kdyby sla vaha nahoru, asi bych to tak neresila, ale bojim se, co bude dal, kdyz nechce ani lahvicku. Prosim, nemate nekdo zkusenost? Dekuji.
@maaaadlaaaaa dekuji moc. S dr. to, samozrejme, resime. Chtela jsem prikrm oddalit co nejvic, abych idealne 6 mesicu jen kojila, ale zdravi je, samozrejme, na prvnim miste a kdyz to nepujde, tak holt zavedeme prikrm driv. Snad to neuskodi.
@nika110818 není zač. Mě příkrm vysvobodil. Do 4m nepribirala kolik by měla a porad jsem s ní jezdila k doktorce na kontrolu váhy. Kojila jsem ,potom odsavala a k obědu dala pár lžiček, abych věděla kolik do sebe cca dostala. Důležité je hlídat 6-8 počůraných plen. Při dehydrataci je propadla fontanela, zapadlé oči a nemá sliny.
@maaaadlaaaaa krome tech uratu parkrat nema zadny znak dehydratace, to hlidam. Verim a moc doufam, ze se to srovna. Pri nejhorsim zacneme s prikrmem, za chvili bude mit 5 mesicu, tak snad to bude ok a nebude to uz takovy problem.
@nika110818 držím palce
@maaaadlaaaaa moc dekuji.
Náš má dnes 5 měsíců a bojkotuje s menšími přestávkami od 3 měsíců. Do té doby přibíral nadstandardně. Pak mezi 3 a 4 měsícem přibral 500 g (ale to jsem to do něj musela hodně cpát) a teď za ten pátý měsíc cca tak 200 g. A jak píšeš, ten když nechce, tak nechce prostě. Hodí hlavu na druhou stranu a řve. Občas pomůže nechat ho ležet vedle mě a třeba po chvíli se sám napije. Nabízím každou hodinu přes den (i když ho tím často naštvu, ale poslední tak týden se to zase zlepšuje - zkusila jsem jeden den dát mrkev, tak asi zjistil, že prso lepší 😁 ). Jeden čas jsem ho budila v noci (spí jinak celou noc), ale už to nedělám. Vzbudí se třeba v 6 ráno, to se nacucne hodně a pak ale třeba nechce dřív než v 10 🤷 večer ho prvně chvíli nosím, až už je skoro tuhej, tak mu dám napít, to pak pije hezky, když je takhle už oblblej 😁 v tvém případě bych si určitě pohlídala tu váhu, hlavně aby nešla dolů. To už by bylo něco špatně. Našemu to jde teď nahoru hodně pomalu, ale jde. A vzhledem k porodní váze má pořád váhu pěknou, takže doktorka teď říkala že v pohodě a že přikrmovat mám jen pokud chci. Ale že umělé mléko by určitě nedávala. Zatím zvládame teda bez prikrmu, chci až od toho půl roka metodou BLW.
@nika110818 po třech dětech a 6 letech kojení bez přestávky (nyní dvě děti) bych za sebe řekla, že drží dietu. Zní to divně, že? Vypozorovala jsem u dětí, že se střídají období spurtu (to jsou ty fáze, že to do nich padá, že se bojíte, že se zadusi) s fázemi normálního pití mléka a fázemi "diet". Moje prostřední teď drží dietu skoro rok (3r 3m), ale tyto fáze jsem vypozorovala u všech dětí, asi dle fyzických potřeb při růstu. Dokonce si dovolím vyslovit teorii, že děti nepijí, protože nerostou a ne naopak. A protože rostou ve skocích, tak tomu odpovídá jejich potřeba jídla. Hlavní je nabízet kojení, aby miminko mělo dost tekutin. Jak nechce, neva, zkusite za hodinu. Kontrolovat fontanelu. Držím moc palce. Vím, že je velmi stresující, když miminko nepapa, ale ono někdy to miminko ví co dělá a všechny příručky jsou na prd.
@nika110818 Zkus jinou laktacni poradkyni a tohle už bych řešila i s MUDr. Jestli má dudlík, zkus ho nedavat a nabízet prso, před kojením promasirovat , dat si teply carro ať ji to líp teče, zkusit kojit v polospanku. S tou dehydrataci, když nechce pít bych zkusila zařadit prikrm na lžičku a hodně naredit vodou, ať aspoň něco do sebe dostane. Když mi nechtěla ani láhve, tak jsem koupila hrneček a dávala ji to z hrnečku, což pila. Dělají se i kasičky od 4m, které uděláš z vlastního mléka ( k tomu bych ji ale doplnovala pitný režim třeba čajem) . Teď mi z lahviček zase pije, ale koupila jsem už učící s náústkem. Zkoušela jsem cokoliv. A v tom nejhorším jsem s ní prolezela v posteli a zkoušely jsme tělo na tělo a samoprisati jak po porodu. Jinak na dehydrataci je fajn kulíšek forte už bych ji zkusila i mimo kojení dát napít čaje nebo něčeho pokud se bojíš, že má tekutin málo a nechce pít od tebe.