Ahoj holky, prosím o radu, co byste dělaly na mém místě. S malým (v sobotu mu budou 4 měsíce) máme od začátku nejrůznější problémy s kojením, ty jsme zatím vždycky překonali (doposud i dobře prospíval - před třemi týdny měl 5900 gr, porodní váha byla 2200 gr), včetně dvou asi týdenních bojkotů. Kolikrát už jsem chtěla s kojením skončit, ale vždycky se nakonec kousla a kojila dál. Teď od předevčírka znovu bojkot, nejdřív jen večer a ráno, dneska se od rána napil jen jednou z jednoho prsu. Zkouším nosit v manduce kůži na kůži, ani to zatím nepomáhá. Laktační poradkyně vidí jako jedinou možnost navýšení laktace pomocí motilia, to ale z principu odmítám. Co byste dělaly na mém místě? Mám se na kojení vykašlat, uvařit UM a dát mu z lahvičky, s tím, že laktace se postupně sníží, až přestanu kojit úplně? Nebo mám ještě zkoušet nějak bojovat? Bojím se dehydratace. Zítra jdeme k pediatričce, jsme objednaní do poradny, mám tedy počkat na zítřek a poradit se o přechodu na UM s dr.? Doma mám Bebu 1, myslíte si, že je vhodná? Má vůbec smysl se s kojením takhle trápit? Děkuju za všechny vaše zkušenosti a rady!
@gnozka Díky za reakci, jsem ráda, že nejsem sama 🙂 Myslím, že kojení je super pro někoho, kdo nemá problémy, ale já si nemůžu nic naplánovat, nemůžu kojit venku, nic. Všichni se mi diví, že toho nadělám, že malý prospívá. A já bych opravdu moc ráda kojila, ale nevím jak. Myslela jsem, že vydržím do příkrmů a že se to třeba nějak upraví, ale teď už o tom dost pochybuju... A konzultovala jsi ten sunar s doktorkou, nebo jsi ho malé prostě sama dala?
Ahoj, tak zrovna tohle ptozivam uz skoro treti tyden. Uz jsem z toho na nervy. Male jsou 4m, vazi skoro sedm kilo. Kazdy den ji kojim tim stylem, ze chodim ruzne po byte,zkousimruzne polohy, ale nakojit se da lejce, jen kdyz spi. Takze do toho jeste odsavam. Zkousela jsem byliny, kojeni cevkou..ale uz me to dost vycerpava. Navic, jak pises,nemuzu v klidu ven,kde bych ji nakojila. Rikam si,jestli to ma cenu..kojit chci a vzdy,kdyz se v klidu prisaje, tak vymeknu. Aspon,kdybych vedela, ze kdyz ji dam flasku, tak mi neosmirne prso zcela. Nejlepsi byla reakce dr., ze pry tonksou prdiky a ze pry prospiva..no pobavila me.
Ja jsem strasne chtela kojit . Byla jsem přesvědčena jeste nez jsem plánovala deti ze budu chtít kojim min do roka . Ale člověk si muze naplánovat co chce . Realita je jina . Ja jsem ji dala sunar a za tyden jsme mely jit do poradny . Tam jsem to Dr řekla a ona ze jsem dobre udelala . Ze at se pokusím udržet alspon par kojeni ale ze souhlasí protoze stres je horší nez sunar 🙂 Mela jsem výhodu ze mala vzala lahev i prso . Nekdy se muze stát ze kdyz das lahev dite prso odmítne hned . Ale nase mala brala všechno , hlavne ze z toho neco teče 🙂)) podle me v těch 6,5 mes ztratila zájem o kojeni protoze uz mela normalni jídla přes den jako ovoce , zeleninu maso , kasi tak podle me to asi přestala vnímat jako zdroj potravy. Těžko říct ale uz si s tim hlavu nelamu . Mala je skvělá a užívám si s ni každy den . Používala jsem avent u toho se dite pekne nadre takže mu to samo neteče do pusy . Aby ditko nezlenivelo sat . Můžeš zkusit dat treba jednu dávku a uvidíš . Ja ji dala prave odpoledne kdy to bylo nejhorsi protoze mívala nejvíc hlad . Kazde mimi to ma jinak . Nekteré ma vic hlad rano nekdo odpo . To záleží .
@rebejsova tady ti za chvili asi řeknou, ze Um je blbost, ze kojeni je nej a tim, ze das um, tim koncis s kojenim...
Ja ti reknu, at se na to vyprdnes, pokud z toho mas nervy, nema to smysl. Lepsi dite na Um nez kojeny s matkou na nervy. Jen teda moc nepocitej, ze vezme lahev hned a bude vse ok. Kojemy deti jsou vetsinou na piti odjinud nez t prsu trochu natvrdly
A rada bych vydrzela aspon do prikrmu, ten mesic aspon, s tim, ze bych pri mejhorsim davala odsate mleko ten sesty mesic a kojila treba v noci, rano a odpoledne. Ale uz me to dost vycerpava.
@nlena Já se právě taky nemůžu rozhodnout pro UM, pořád si říkám, zlepší se to, napije se, bude to v klidu. Co se týká lahvičky, jsem přesvědčená, že jakmile ji zkusí, už prso chtít nebude, takže variantu kojit a dokrmovat nevidím moc jako reálnou. Ale někomu to zřejmě fungovat může. Ach jo, je to boj. Hned bych si radši znova střihla porod 😀
Jak rika alboo určite ti hodne lidi rekne ze UM Kazi kojeni ale ja kojila a mala byla na UM a moje karakal kombinovala dokonce do roka. Takže je to
Opravdu individuální .
Kamoska 🙂) ne karakal😂
@rebejsova jako bych to psala ja 😀. V nouzi davam po lzicce, ale takhle to.nejde. koupila jsem lahev od Madely,i kdyz ani to neni idealni, ale rekla jdem si, kdyby bylo nejhur. LP doporucuji v pripade, ze neni dostatek mleka radeji zavest prikr namisto UM a to od 4m. Mala je ale nedonosena, tak musim vydrzet mesic. Ale ty by jsi klidne mohla zacit zkouset. Male jsou zitra 4m. Takze ja bych musela vydrzet jeste mesic. Nejvic me stve, ze cas,ktery venuju odsavani, kojeni cevkou atd. bych mohla stravit venku s malou nekde na prochazce a ne doma.
Nejdůležitější je pohoda miminka i maminky a pokud má UM k té pohodě pomoct vůbec nejsem proti. Mě říkala lékařka už před porodem ať se nenechám ničím a nikým zvyklat a pokud by kojení opravdu nešlo a byla bych pak klidnější ať se UM nebojím. Po císaři jsem měla problém se rozkojit, takže jsem malého dokrmovala UM injekční stříkačkou. Byl to děs, zvážit, nakojit, zvážit, dokrmit. A za chvilku znova☹. Ve 12 dnech malého řekl doktor, že takhle se trápit nemáme a ať dokrmuju lahvičkou. Malý ji vzal v pohodě. Kojení jsme nevzdávali a v necelých třech týdnech syna jsem se rozkojila a UM jsme mohli odbourat. Nakonec to u nás klaplo, teď má syn 14 měsíců a kojím pořád.
Byla jsem také v podobné situaci, na konec jsem to kombinovala s Bebivitou - ráno prs, Bebivita, pak prs, pak zase Bebivita, pak už začaly kolem 6,5 měsíce příkrmy, tak jsem to kojení vyřadila úplně. Chlapec je zdravý, nikdy nebyl nemocný, velký, silný, spokojený 🙂
Hlavní je psychická pohoda, dokud u nás vládl stres, tak bylo všechno problém.
Holky, díky všem za podporu. Taky myslím, že ten stres se dlouhodobě nedá a škodí i mně i miminku, ale na druhou stranu ve mně hlodá, jestli jsem udělala všechno atd. Uvidíme, jestli to tentokrát "dám".
Holky omlouvám se, že do toho vstupuji, ale jsme v podobné situaci. Už nemám síly s ní bojovat. Dcerce jsou teprve tři měsíce za 4 dny, s kojením bojujeme od šestinedělí, postupně se vše zhoršovalo a poslední dny už téměř ani nečůrala, tak jsem se o ni fakt začala bát. Mluvila jsem se dvěma LP, zkoušela vše možné-nebudu vyjmenovávat, znáte to. Kloboučky pomohly na dva dny, potom už i to odmítala. Malá ale přestala přibývat na váze, má již tři týdny stejnou váhu a pokud nespí, jen řve...je to fakt náročné ☹. S prvním dítkem jsem takové problémy neměla, i když jsem kojila jen do 6 mesíců (ze zdrav. důvodů). Mrzí mě, že s ní tak bojuju, mám nervy z každého kojení i z té její nespokojenosti přes celý den, nemluvě o tom, že s takovou nemám ani čas na to starší dítě a nechci aby to odnášel za ostatní. Dnes jsem dala poprvé um z lahve, na stříkačky či hadičky po prsu už nemám nervy. První pokus nevyšel a už jsme se báli, že s ní někam pojedeme kvůli dehydrataci....je schopná zuřit a nenapít se od osmi ráno až do 4 odpoledne...nakonec si lahev vzala, vypila ji celou i s předchozím pokusem o kojení a najednou z ní bylo spokojené miminko, které uslo. Ve mě se to pořád bije, mám výčitky, že ji nedávám to nejlepší-moje mléko a sahám po umělé náhražce, pocit, že selhávám a zároveň šílená úleva, když se konečně napila a vypila toho hodně a byla spokojená, najedená... ☹. Kojení už spíš nenávidím, ale pořád si nemůžu nějak v sobě dovolit to úplně vzdát. Přemýšlela jsem, že bych třeba kojila ráno a večer a ve zbytku dne um, ale nevím jak přesně to udělat, hlavně když prso nedá do pusy.
@misisule To je mi moc líto, zní to šíleně. Jsi dobrá, že se ještě držíš, když máte problémy už od šestinedělí. Vůbec si nemusíš nic vyčítat, naopak - už teď jsi udělala strašně moc. Vím, jak je to strašně náročné (zvlášť když máš dvě děti). Za mě takhle - vždycky je naděje, že se to zlomí, já pořád kojím, a to koukám, že můj první příspěvek byl ze srpna. Na druhou stranu, pokud jsi tak vyčerpaná, jak to z tvého příspěvku zní a pokud malá nepřibírá, zvažovala bych se na to vykašlat, případně zkusit např. měsíc a půl kombinovat kojení a dokrm a pak dokrm postupně nahrazovat příkrmy. Pije malá alespoň v noci?
ahoj, koukám, že to máš do puntíku přesně jako já kdysi. Ten pocit "vlastního selhání" při kojení, nervozita z každého kojení, nepočůrané plenky a kontroly u pediatra "za trest"...Nyní v jeho 13 měsících znám příčinu - má špatnou podjazylku, tzn. že nemohl efektivně pít z prsa. To, že u mě byly 2 LP a obě nenašly nic špatného, přitom jedna koukala malému do pusy, prý "pil poctivě", ale nepřibíral, nyní vidím jako ztrátu času a peněz a už jim nevěřím, když ani takový základ nepoznají u čerstvého novorozence. Jedna návštěva ORL a mohlo být vše jinak.
Nic si hlavně nevyčítej - jedna moje "kamarádka" mi řekla, že jsem nezodpovědná matka, která tak malému dítěti dává umělou výživu (ona to nazvala jinak), já si myslím, že nezodpovědný je ten, který má prostředky, ale úmyslně to dítěti nedopřeje, nedá. Udělej si to tak, aby to bylo přínosné jak pro tebe, tak pro dítě. Já mám z té mé "zbytečné" snahy doživotní následky.
@ I když mě tady asi někdo ukamenuje, můj názor je ten, že lepší spokojené dítě na Sunaru a klidná, spokojená maminka, než za každou cenu kojené,uřvané, dítě a maminka před zhroucením se. Myslím, že většina z vás byla kojená minimálně,vyrostli jste také a byl jenom Sunar. Dneska mají ty mléka daleko lepší kvalitu. A vztah matka - dítě se dá určitě vytvořit i jinak, než jenom kojením. A jsem přesvědčená, že tohle řekne i každý rozumný pediatr.
@astyna Děkuji za odpověď a vaši zkušenost. Podjazylku jedna LP kontrolovala, tak těžko říct, zda by to poznala. Kamarádka si myslí, že mám malou bradavku a opravdu to šlo s kloboučky lépe, ale asi již bylo pozdě. Po zavedení příkrmů bylo do tří dnů po kojení a prsa jsem neměla vůbec nalité, asi už jsem opravdu neměla moc mléka. Malé to prospělo po všech stránkách, takže dnes jsem již ráda, že je spokojená a já si ji opět užívám jinak 🙂 Máte pravdu, kojení je důležité, to nejlepší a hezké, pokud to jde dobře a dítě prospívá. Pokud jsou to jen boje a nervy a dítě je hladové a hubne, tak v tom tolik pozitiv už nevidím.
Mam nedonosena dvojcata. Plne kojena dva mesice. Pak kombinace s flaskou. V 8 mesicich bojkot a konec. Ziji oba.
Ted vazne, proc trapit dite hlady a stresem kvuli tomu, abyste mohla rict, ze kojite. Jak je Vam, kdyz mate zizen a hlad?
Nemyslim to nijak zle, ale kdyz matka nechava dite vyrvat pred spanim, nektere tady by ji kamenovaly. Ale spousta nechava dite hladove, aby se mohly bit v prsa, ze koji. Dle meho nazoru je dulezite, aby bylo spokojene. Ono samo to v budoucnu, az bude sedet v hodpode u cigarety a piva, stejne neoceni 😀
Úplne Te chapu !!! Přesně tohle jsem prožívala s malou . Zkoušela jsem vse mozné i nemožné včetně LP, polohy ze mala uz pomalu visela nohama dolu . Porad rev a ja na nervy . Mala taky krasne prospivala ale jak přišlo na kojeni hrůza . Ja spocena ona ruda a nevrla . No skončilo to tak , ze jsem to vydržela do 4,5 mes . Pak jsem ji dala odpoledne sunar a najednou jsem mela doma spokojene miminko . Vim ze jsem sáhla po jednodušší ceste , ale zkoušela jsem opravdu vse a akorat jsem z toho mela nervy a pomalu si mateřství oani neuzivala, hlavne tlak okoli byl hrozny . Každy ze musím kojit a ze je to to nejlépsi . No cítila jsem se hrozne . Po nasazení Sunaru jsem ji ho dávala jen odpoledne a k večeři uz mela kasi . V noci uz se nebudila takže jsem si udržela ranní , dopolední kojeni a před spanim . Pak jsem zacala davat prikrmy v 5,5 mes takže jsem kojila uz jen rano , dopo, a vecer sunar mela uz jen odpoledne . A v 6 mes kdyz jsem zacala davat uz i přesnidavky tak jsem kojila rano vecer . A v 6,5 mes kdyz jsem ji chtela rano nakojit tak na me koukala co jako chci . A zacala si hrát s bradavkou . Zkoušela jsem to tyden ale nemela uz zájem . Smála se a prstama si hrála s prsama takže od 6,5 mes je na Sunaru rano a před spanim . Jak zacala jist prikrmy a odpoledne kdy mela nejvetsi hlad jsem ji dávala sunar se kojeni uklidnilo . A hlavne od te doby jsme obe vyladene na 110% . Vim ze jsem udelala maximum .