Bojkot kojení kvůli menstruaci či Mireně?

lavlamy
18. dub 2015

Ahoj holky,
mám tříměsíčního synka (první dítě), který od porodu roste velmi pomalu - podle dětské doktorky má však pouze své pomalé tempo růstu, ale krmený je (tedy do teď byl) snad dobře (častá stolice, počůrané plenky, hydratovaná pokožka, klidný a neplačtivý). Ve 12. týdnu má tedy 3,5 kg, porodní váha 2,7 kg v 39TT, porod sekcí kvůli poloze koncem pánevním.
Od začátku jsem měla problém s kojením - nejprve se rozkojit, pak se to podařilo, ale pořád kojím s kloboučkama. Je to tak 14 dnů, co se začal chytat krásně na prso bez kloboučku, takže jsem se snažila nejprve nakojit bez kloboučku a dokojit ho s kloboučky (bez nich totiž nevytáhl všechno mlíko). Jenže před týdnem začal dělat vylomeniny. Vždycky se přisál, začal koukat kolem, trhavým mlasknutím se pustil a pak se snažil zase připojit. Přisuzovala jsem to zvědavosti. Jenže začal to dělat víc a víc. Odmítal pít bez kloboučků, tak jsem je zase zavedla na celé kojení. Ale bylo to snad ještě horší. Když se odtrhl, tak se povolil trochu i klobouček, dostalo se pod něj mléko a proto upadl, já ho nandávala... No co vám budu povídat! Pak začal plakat jak šílený a nešlo to zastavit. Když jsem se s ním hodinu "prala" u prsa, byla jsem zoufalá a vyčerpaná.
Před týdnem a něco jsem si nechala zavést Mirenu. Gyndař říkal, že by na kojení neměla mít žádný vliv. Tělísko se podle mě ujalo perfektně, nekrvácela jsem, měla jsem jen lehký výtok. No a před 2 dny jsem to asi dostala - píšu asi, protože to může souviset se zavedením Mireny, ale spíš mi to přijde jako menstruace.
Stalo se to některé z Vás?
Produkce mléka mi asi dost klesla, protože jsem měla reagovat hned, jak začal u jídla dělat vylomeniny, ale to už teď stejně nevrátím. Snažím se odsávat a pak mu to mléko dávat lahvičkou - Medela Calma systém. Jenže od se u toho tváří, jako kdyby to bylo to nejhorší jídlo na světě. Ze zoufalství jsem mu dala Nutrilon, a to ze stejné lahve, vzápětí po nabídce mléka z lahvičky, který vypil celý a ještě si pomlaskával...
Myslíte, že se mi ještě podaří plně kojit? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Díky za jakoukoli reakci!

zo_ja
18. dub 2015

Při menstruaci se mění chuť MM a některé děti jsou na to citlivé a MM nechtějí, většinou jsou však krapet starší. Mirena má vliv na hormonální systém => vliv na chuť MM (stejně jako třeba těhotenství má vliv na chuť MM) a některý děti ho prostě nechtějí. Po odeznění - tedy pokud jde o MS, se zas třeba kojí. Ale to jsou krapet větší děti a pokud je MS dýl, je potřeba udržet laktaci.
Takže - ano, nejspíš reaguje na změnu chuti MM.
Pokud chceš udržet laktaci, tak me nenabízej nic jinýho než MM a to z prsu, laktace by se měla zvýšit. Můžeš mu dát vodu nebo vhodný čaj. 2-3 dny vydržet a uvidí se. Pokud nic, tak ještě můžeš udržet laktaci odstříkáváním, pak by asi šlo míchat třeba MM s UM kvlůli chuti - změna, ale menší, lepší návrat.
Pže přestat v tomhle věku kojit mi přijde fakt brzo/škoda. Takže já bych asi na Tvém místě zkusila zavolat nějaké laktační poradkyni a poradit se.

ninanela
18. dub 2015

@lavlamy Taky mi to dcera dělala při první menstruaci(7 měs.po porodu).Snažila jsem se ji kojit ve spánku.Přes den před probuzením a hodně v noci.Nabídni prso a miminko se chytí a bude pěkně pít.Po odeznení menstruace se vše vrátilo.Ale při dalších menzes jsem u cítila i pokles tvorby mléka.Hodně jsem nabízela a zase se to urovnalo.Te´d se mi zdá,že je mléka míň,no dcera už má 10.5 m.Snad jí to stačí. 🙂