Beru léky, při kterých nemám kojit. Jak malého odstavit?

mysicka_lb
17. únor 2015

Prosím všechny, kdo tomu trošku rozumí, o radu. Malému je 10,5 měsíců a dosud byl jen kojen. UM z lahve pít neumí, už jsme ho dříve zkoušeli přeučit, ale bez úspěchu. Jediný způsob, jak do něj dostat UM, je na lžičce při krmení. A lahev je prostě hračka, mám jich tu už plno a nepřijal ani jednu, Byl zvyklý usínat jen u prsa, dudlík také nezná. Včera jsem dostala na vleklý zánět rohovky lék Floxal a bylo mi doporučeno přestat kojit, protože by se tento lék neměl při kojení užívat. Jde o antibiotické oční kapky a beru je každé 2 hodiny. Musela jsem tedy ze dne na den přestat kojit. Přes den to celkem šlo - malý mi baští dobře normální jídla a dokonce mi po velkém boji usnul i přitulený v náručí. Ale noc byla příšerná - hysteráky, že se otřásal panelák, až jsem nakonec vyměkla a trošku cucnout jsem mu dala. Je zvyklý spát přitulený se mnou v posteli, takže prso cítit bude - nechci ho ještě ke všemu odstavovat do dětské postýlky. A s tatínkem spát nemůže, protože tatínek sebou hází v noci takovým způsobem, že bych se bála, že bude ráno z malého placka. Prosím, poraďte, jak takhle narychlo přestat kojit, aby z toho prcek neměl trauma☹. Či zda je to vůbec nutné, když jde o oční kapky (kolik té látky je asi tak v jedné kapce, kolik toho se může vstřebat do mléka a kolik mléka prcek může vypít - podle mě 0, nula nic....). Jinak prsa jsou v pohodě, s těmi radit nepotřebuju (asi už jsem měla málo mléka tak jako tak).

jakelina
17. únor 2015

Nejsem lékař, ale myslím, že se toho do mléka zase tolik nedostane. Nechápu lékaře co to předepsal, že nenašel nějakou alternativu, když jsou různé léky co se můžou užívat i vnitřně v těhotenství a při kojení,tak snad jsou i nějaké na kapání do očí. Já bych teda kojila dál a šla se poradit k jinému lékaři. Až kdyby mi to potvrdil i jiný lékař, že není jiná možnost, bych úplně odstavila. Kdyby tu infekci dostal do očí i malý, tak by stejně asi taky dostal nějaké léky na kapání. Nevím jestli je nemoc nakažlivá, nemám s tím zkušenost.

mysicka_lb
autor
17. únor 2015

@jakelina Lékařka byla úžasná, ale bohužel ta alternativa právě nezabrala a nechci přijít o oko☹

mogwaika
17. únor 2015

http://www.bausch.cz/-/m/BL/Czech Republic/File... koukni na příbalák, nebyl prokázaný vůbec žádný vliv na dítě, kojila bych dál 🙂

mogwaika
17. únor 2015
mogwaika
17. únor 2015

http://www.mamaaja.cz/Activeweb/Poradne/Otazka/...
@mysicka_lb a tady je názor jiného lékaře, zbytečně se s malým netrapte a přeji brzké uzdravení

jakelina
17. únor 2015

@mysicka_lb já to chápu, taky záleží jak dlouho to musíš užívat. Znám maminku co v těhotenství podstoupila chemoterapii a má zdravou holčičku. Fakt si myslím, že pár kapek do oka se do mléka skoro vůbec nedostane a je škoda synovi způsobit takové trauma z násilného odstavení, když jde třeba o pár dní a přínosy kojení jsou větší, pokud chceš kojit ještě třeba několik měsíců.

lenkavd
17. únor 2015

@mysicka_lb na jak dlouho je máš napsané a jak často kojíš?
Za mne (jsem lékař),je škoda kvůli těmto ATB přestat úplně kojit. Do mléka přechází skutečně minimální množství, dle posledních studií ještě méně než se tvrdívalo. Takže jestli mu mléko nevadí (ATB obvykle mění chuť mléka), kojila bych. Asi bych se snažila kojit méně častěji, když píšeš že to šlo bez problémů, ale jinak bych to až tolik neřešila. Jestliže oční řekla, že jiná alternativa není (čemuž věřím), tak se nedá nic dělat no. Ideální to není, ale co je ideální...

katyxq
17. únor 2015

Napiš sem http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ , jestli se ty léky fakt nemůžou, mají přístup do mezinárodní databáze užívání léků při kojení a odpovídají poměrně rychle 😉.

mysicka_lb
autor
17. únor 2015

Moc všem děkuju. Vůbec nevím, na jak dlouho ty léky mám. Chodím tam každý den a léčbu upravují podle aktuální situace (je to s okem špatné a nechtějí nic zanedbat). Ale určitě budu brát nějakou udržovací léčbu (nevím, jestli zrovna tento lék, nebo jiný) dlouhodobě v řádu měsíců, protože jinak se to vrací.

lenkavd
17. únor 2015

@mysicka_lb několik měsíců? Hm, tak to je něco jiného. To bych asi přestala kojit, než ho dlouhodobě něčemu podobnému vystavovat. A je jedno, zda to jsou léky při kojení povolené či ne. Jen bych určitě odstavení nedělala ze dne na den, ale nějak postupně.....

jakelina
17. únor 2015

@mysicka_lb tak když to není na týden, tak to asi bude horší, oko taky není žádná sranda, když ti hrozí takové následky. Postupně bych kojení omezila, aby to nebyl takový šok pro malého a můžeš na sebe být pyšná, kojíš už dlouho a co by za to někdo jiný dal. Z lahvičky zkus nechat krmit manžela, mně můj syn lahev bojkotoval při odstavení, tak vím jaké to je. Od někoho jiného než od maminky to vezme jinak. Může odmítat až 15 x a nakonec si to vezme, neboj 😉

katyxq
17. únor 2015

@lenkavd na druhou stranu jsou to oční kapky ... takže to působení bude hodně lokální a celková dǎvka nízká ... osobně bych spíš kojila, používala ty očni kapky a k tomu brala Hylak forte

celaskon87
17. únor 2015

Ahoj, asi bych se snažila malého odstavit. Těžko se vžijeme do tvé situace, ale jestliže je výhledově pravděpodobné, že ATB budeš mít déle, tak se může nežádoucí účinek ATB nakumulovat. Všude se píše, že chinolony (mezi které toto ATB patří) se nemají po dobu těhotenství, kojení a u dětí až do 18 let používat.... Alternativní léčbu neznám, nejsem oční lékařka.

lenkavd
17. únor 2015

@katyxq ano jsou to "jen" kapky, ale jaké..... Tohle bych si já osobně fakt neriskla, za mne riziko není uměrné prospěšnosti kojení v tento věk. A Hylak ti v tomhle fakt nepomůže.

mysicka_lb
autor
17. únor 2015

@lenkavd Děkuju za Tvé názory. Dnes jsem opět byla na kontrole a změnili mi léčbu na 24 x denně Vigamox (ten se při kojení může) a 3 x denně Tobradex (ten se při kojení také nedoporučuje, ale tam nějak zamhouřili oči, asi že je to jen 3 x denně). Dali to takhle hlavně kvůli tomu kojení a zase se čeká, co to udělá. Jinak se to táhne už asi měsíc a brala jsem na to právě ten Vigamox a Tobradex, už to vypadalo, že jsem vyléčená, ale sotva jsem vysadila, bylo to tu do pár dnů zase☹. Vůbec by mi nevadilo přestat kojit, ani si nemyslím, že je to v tomto stavu pro prcka přínosné... Ale prostě nevím, jak na to. Nezvládám moc číst (oko bolí), jsem vyčerpaná (i když je to "jen" oční nemoc, tak mi to dává zabrat) a už to, že kapu tak často, znamená, že se nevyspím....A teď k tomu ty hysteráky prťouse, jsem zralá na Chocholouška. Napadlo mě, jestli bych neměla začít užívat homeopatika na zastavení laktace? Že by laktace postupně vymizela, ale prcek by dál mohl dudat? A co hrozí, když kojím s tím Tobradexem, co tedy riskuju?

janinek
17. únor 2015

@mysicka_lb Ja v roce neco presla z 8 kojeni denne na 2 behem ani ne tydne a zadne problemy jsme nemela, pak sjem jeste rok a pul kojila jednou denne. Jestli chces prestat, tak jen pozor na zatvrdliny. A kaamradky syn, kdyz uz se nekojil, se uklidnovla 'u prsa', proste si ho dala k prsu pod tricko treba a on si cichal a zklidnil se. A jestli ti nebere UM, tak to dozen mlecnymi vyrobky, jogurtem, zakysanym napojem atd. Mne prave v roce hrozilo take zakaz kojeni kvuli lekum, ale zabraly nastesti jine predtim. UM jsem ale davat neplanovala. Ze mi to od roka prijde zbytecne.

janinek
17. únor 2015

PS: At jsi bryz v poradku.

mysicka_lb
autor
17. únor 2015

@janinek A jak jsi toho docílila? Jen tak sis řekla, že to omezíš, a ono to šlo? Mně by stačilo kojit v podstatě třikrát denně (lépe řečeno nočně), aby nebyly hysteráky. Přes den ho zabavím, uklidním v náručí, uspím v kočárku apod. Ale právě v noci je to mazec. Je velký rozdíl, jestli se vzbudí, zadudá a do pár minut zase spokojeně spí, nebo vzbudí, dvě hodiny řve, jak kdybych ho vraždila.... a pak stejně zadudá, protože už to psychicky nezvládám☹. Kdybych ho mohla jen uklidňovat u prsa, bylo by to fajn. Ale dokud bude dudat, bude se stále tvořit mlíčko, takže nevím, jak docílit toho, aby nic nesál a jen se tam uklidňoval.