Dobry den. Potrebujem poradit. Rodila som 28.1. Maly mal jemny nabeh na zltacku tak mi uz porodnici vela spal. Na kojenie som ho musela pracne budit. Pustili nas domov az po tyzdni a to koli tomu, ze malo pribral. Kojim kazde 2-3hodiny ale maly si pyta viac tak mu k tomu dam 30ml nutrilonu a niekedy spraska aj 60ml. Maleho vazim pred a po kojeni aby som mala aspon predstavu kolko sa z prsnika napapa, ale neviem to odhadnut. Ked dam maleho na vahu, a samozrejme sa hybe, vaha ukazuje z priebehu sekundy vahovy rozdiel aj 60dkg. Rada by som iba kojila ale naozaj neviem ako to docielit. Po prichode domov sme fungovali hole telo na telo a kojenie kedykolvek si maly pytal a zrejme to nestacilo. 😪
Ahoj, já tě nepotěším. Dcera nechtěla v porodnici sát, ani polykat, nakonec jsme to rozehnali dudlíkem a kloboučkem, pak si něco málo z prsa vzala, ale hned u toho usínala a přitom pak zase hned řvala hlady. Tenhle stav jsme nepřekonaly nikdy. I s odsávačkou od medely. Prostě se u prsa hned unavila a později nebyla ochotná vynakládat takové úsilí. Takže u nás kojení jen kraťounce (pak ještě přišly komplikace s menstruací - strašné nadýmání), a kojení utnuto ve dvou měsících.
@barumat v podstate mame to iste. Hned u prsa usne a potom krici, ze je hladny :(. Dokrm davam prstom a hadickou aby si nezvykol na flasu. V podstate nemam ani predstavu kolko si z prsa vezme mlieka.
Pokud je spokojenej a nic ho netrápí tak bych v tom pokračovala dal. Kojila +dokrm a možná az pribere tak vytáhne z prsa víc.
@ivuska1986 oh, takze si v podstate mesiac iba kojila, odsavala a dokrmovala 😪🤦🏽♀️. Aku vahu si pouzivala? Tym, ze mne to tam skace hore dole neviem presne kolko nakoji.
@zmrzlinka ano zatial to este nevzdavam aj ked uz ani sama neviem ci to niekam vedie.
@erikanakpan Hlavně se tím netrap, kojení je nejlepší, ale když to nejde, tak to prostě nejde. Dnes je na to strašný tlak. Hlavní je, aby dítě i maminka byly v pohodě. To měj na paměti.
Pokud jsi rozhodnutá, že bys kojit chtěla, tak to určitě půjde! Někdy to je dost velký boj - osobní zkušenost, ale pokud to člověk vydrží (a má podporu manžela, partnera), výsledek se dotaví 🙂
Malý byl taky hodně spavý, neuměl se moc přisát, protože jsem měla dost ploché bradavky a tím jak málo vypil, tak mi pak už i ubývalo mlíčko....no bojovali jsme skoro tři měsíce - kojila jsem co dvě hodiny, případně když chtěl, a ještě odsávala. Taky jsme vážili před a po kojení, protože mě všichni strašili, že často pláče, protože má hlad, ale já mu raději co hodinu nacpala prso, UM jsem nedala nikdy, pokud jsem viděla, že alespoň něco vytáhl. Hlavně je důležité kojení v noci (od 22h do 4h - to nejvíce podporuje tvorbu mléka). Přiznávám, že jsem ty tři měsíce fakt protrpěla, kojení mě navíc děsně bolelo, ale hrozně jsem toužila kojit a.... malému je 19měsíců a kojíme stále 🙂
Tvůj syn je ještě hodně maličký, určitě se ještě rozkojí a půjde vám to, obzvlášť pokud nemáte jiný problém. Kdyby jsi chtěla, tak klidně napiš, co budu vědět poradím (ty první tři měsíce jsme byli snad stokrát v laktační poradně 🙂 )
@erikanakpan pokud Vam to takhle funguje tak sa přestaň stresovat a koj+dokrmuj. V momente kdy se sklidnis budeš mít víc mlicka uvidíš 👍👍👍
@erikanakpan zkuste lahvicku od medely.je drazsi,ale sani je podobne jako sani z prsa a vlastne se pouziva,kdyz se kojeni nechcete vzdat a dokrmujete.my ji meli
Zkusila bych si i pujcit elektrickou odsavacku.ja ji taky mela pujcenou a snazila se co 3hodky odsavat.stimuluje se tim tvorba mleka a pak bych zkusila na rozkojeni homeopatika...kamaradce pomohla na tvorbu mleka.
Kdyz to nepujde aspon budete vedet,ze jste udelala maximum...a holt budete dokrmovat.mala nakonec byla na sunaru,kamaradka se krasne rozkojila,ale ja mela pocit,ze jsem se mesic a pul opravdu snazila a nelamala jsem si tim pak hlavu a obe jsme byly spokojene.v 18mes jsem presla na plnotucne cerstve mleko do 2let pak to vecer jednou odmitla a rok nechtela mliko videt🙂
@hanica83 ahojky. Detska doktorka mi minuly tyzden povedala, ze malo pribera na vahe a mam po kazdom kojeni dokrmovat 30ml. Dnes som odsavala v case kojenia a odsala som iba 30ml a to malemu asi vazne nestaci. Niekedy je na prsu hodne neklidny ako keby sa rozculoval, ze taha ale nic mu nejde. Zrejme je problem, ze mam malo mlieka a nie, ze zle saje. Pijem 4-5l denne, neviem co viac mozem urobit.
@barumat diki za podporu 😊
@zazrakysedeji dakujem. Skusim ju.
@zazrakysedeji mam elektricku odsavacku. Lenze ked odsavam po kojeni neodsajem ani 5ml :(
@erikanakpan jestli odsaješ něco odsávačkou je úplně jedno, dítě funguje jinak, než odsávačka. Já to měla podobně, odcházela jsem z porodnice s dokrmem, ale rada od jejich laktační i mojí byla, po každém kojení odsávat, i když nic neodsaju. tím se prsa stimulují a tvorba se navyšuje. Dále nenechávat dlouhé pauzy mezi kojením, ani v noci. Noční kojení je velmi důležité. Je to náročné, ale určitou dobu se to dá vydržet. Nepsala jsi, kolik malý přibíra? Zkusila bych nějaké dokrmování vysadit, ono když budeš dokrmovat, tak tělo víc mléka vyrábět nebude, protože nepozná, že ho je potřeba víc. A jak někdo psal výš, jak dítě zesílí, zvládne si i víc vytáhnout. Kolik vlastně teď váží?
@erikanakpan Zkus si zajít do lékárny a zeptej se tam na homeopatika na kojení, jmenují se něco na CH...., kamarádka je brala a za dva dny měla mléka pro pět dětí 🙂. Myslím že to by ti mohlo pomoci se rozkojit 🙂.
@erikanakpan @kladpol na kojení se používají homeopatika Ricinus Comunis, ředění 5 CH.
@erikanakpan tak to u me bylo podobne,nestacilo to ani na svacinu.uvidite nestresovala bych se holt kdyz to nepujde svet se nezbori.hlavne kdyz basti a pribira.
Zkusila bych zavolat nějaké laktační poradkyni...
Já v porodnici taky dokrmovala. Malá si ze mě vytáhla 10-20a zbytek stříkačku. Doma jsem dokrmovat nechtěla a stalo mě to 2 dny kdy jsem kojila co hodinu a to i v noci. Za pár dní už je to ok a papkala co 3 hodiny 100. Jinak doporučuji půjčit si např od MUDr dětskou váhu aby ti hodnoty tak neskakali.
Jinak přikládat, odsavat, hodně pít a možná zkusit nastudovat jestli není špatná technika kojení....
@zuzana_ka dakujem za radu. Skusim teda nejaku laktacnu poradkynu
@erikanakpan zkus si před kojením nahřát prsa,mohlo by to lépe tect. A zkus před kojením malinko odsát,jen aby se mléko rychleji rozjelo a malému to šlo snáz. A zkusila bych kojit častěji,já zpočátku kojila i co hodinu,aby se mi rozjelo mléko.Mala taky usínala,taky jsem dokrmovala,po dvou měsících malá přestala dokrm chtít.
Ahoj, mě malý u prsa taky usínal - v porodnici jsme byli týden, pak dva dny doma a znovu na dětském kvůli žloutence, a protože věčně usínal a nešlo ho vzbudit, kojila jsem třeba i hodinu "v kuse". Stejně mi ho pak museli dokrmit. 🙂 Kojení se spravilo díky homeopatikům a odsávačce v podstatě za den, syn začal klidně jíst až když se zbavil té žloutenky a byl v klidu doma. Jenže on byl (a je) veliký, takže stejně večer dokrmuju a při MS musím i přes den, protože mlíčka prostě nemám dostatek.
Jinak jakoukoliv odsávačkou neodsaješ tolik, kolik je schopno vytáhnout miminko, ale podle mě je dobré takhle stimulovat prsa (z mojí zkušenosti, mě to pomáhalo).
Ostatní už bylo řečeno - hodně pít, pravidelně jíst! (já musím ráno, mám pak mléka o dost víc), nebo zajít za laktační poradkyní, nestresovat se.
Od doktorky jsem po tom pobytu v nemocnici měla dva týdny váhu a furt musela vážit, byla to pakárna, ale aspoň jsem viděla, že on pokaždé pije jinak a ne nějak pravidelně co tři hodiny 120ml apod. :D
Přeju hodně štěstí! 🙂
@erikanakpan Jde hlavně o to, jestli je to kojení pro Tebe podstatné - je to někdy totiž fakt náročné a někdo než by se takto nervoval, dá přednost raději pohodě a UM. Neříkám, že je to špatně, já se ale rozhodla kojení vybojovat za každou cenu, takže vím, že to jde 🙂
Skoro vše už bylo řečeno - nezáleží, kolik odsaješ, tím se nenervuj (já taky často odsála jen 30ml, v počátcích třeba jen 10ml), důležitá je ta stimulace prsou. A hlavně žádný dokrm, pokud miminko na váze neubývá! Takovýto drobek by měl přibrat kolem 150-200g/za týden, ale nevadí pokud přibere nějaký týden méně. Mě pak taky dr hned vnucovala UM - jenže když se miminko dokrmí UM, nemá pak potřebu tak častého kojení (v počátcích jsme kojili i co hodinu) a toho mléčka se nezačne víc tvořit - protože čím větší je poptávka (kojení nebo alespoň stimulace odsávačkou), tím větší je tvorba. Někdy to trošku trvá, ale funguje to na 150% 🙂
Na podporu kojení jsou fajn už zmiňovaná homeo, pak kojící čaj (mě perfetně fungovat Nobilis Tilia - piju 0,5l denně do teď 🙂 ), Caro a čistá voda, vývary....
@erikanakpan poslala jsem fotku váhy. Případně muzes zkusit vahu z půjčovny. Taky jsem ji zprvu mela. Jo, jo,bylo to narocne obdobi, nez jsem odstrikala nakrmila a ulozila, tak uz jsem mohlapet skoro zase vstávat.
@erikanakpan me pomohly kojici caje- Leros, Bio Apotheke a obyčejná melta, nekdo pije i Caro
ahoj, nejdriv ze vseho kontaktuj Lp idealne z Mamily. Pokud dokrmovat, tak cevkou po prsu, at se stimuluji prsa. Vazeni pred a po jen stresuje maminku i dite (pred ma hlad a po chce odpocivat). pokud vazit, tak treba jen jednou tydne. Ja dokrmovala uM cevkou po prsu asi 3 mesice (zacinaly jsme na 50 ml po kazdem kojeni). P.S. nedavat na rady pediatru ohledne kojeni, ale na rady kvalitní LP.
@betelgeuzz ahojky. Teraz ma 3.900g a zajtra bude mat 3 tyzdne. Z porodnice sme odchadzali po tyzdni a mal 3.300g.
Ahojky, ja mela ten samy problem, mala měla silnou zloutenku a nizkou porodni vahu. Prso proste neutahla. Takze jsem ji zvazila pred kojenim, nechala 20 minut cucat bradavku, pak ji zvazila a dokrmila jsem ji ohratym odstrikanym mlickem v lahvicce. Takhle jsem to delala cely mesic, jakmile nabrala vahu 3 kg, zlepsila se zloutenka a sama byla schopna vytahnout i 145, pak bastila krásně a zustalo ji to doteď.