9týdenní holčička odmítá prso

reitka
20. čer 2018

Mám 9 týdnu starou holčičku a odmítá prso. Po těžkém porodu, novorozenecké žloutence a rozžužlanými prsy, jsme byli už v porodnici na příkrmu. Byla jsem hodně slabá a maličká také. Doma jsme stále přikrmovsli z lahvičky než jsem si zahojila prsa. Pak už jsem plně kojila asi měsíc. Po měsíci se mi malá zdála hladová. Byla po chvilce sání neklidná u prsa a já začala mít podezření, že mléka není dost. Na kontrole u doktorky jsem nakrmila a překazila, vypila málo a na doporučení paní doktorky jsme opět začali s dokrmováním. Doma nakojím, převážím a dokrmim Nutrilonem ( z lahvičky).Tak nám to do teď fungovalo. Já jsem zapracována na tvorbě mléka (čaje, homeopatika,....). Teď mám mléka myslím dost a malá prso NECHCE! Prsa nejdou nějak napnutá a ani příliš měkká. S přisátím jsme nikdy problém neměli. Prdíky to také asi nejsou, protože když se od prsu odtajňuje pláče a vzteká se a já nabídnu lahvičku, tak bez problémů papá. Už nevím co dělat. Zkouším různé polohy u kojení, chodit, zpívat, mluvit, houpat, klid, ticho,.....nic! Nechce! Poraďte prosím.Moc o kojení malé stojím.

krutak1fle
20. čer 2018

Ahoj, byla jsem v naprosto totozne situaci jako ty. V porodnici taky dceri dali Nutrilon. Pritom ja mela mlika na rozdavani. Prsa bolavy zozzuzlany, mala se vubec neprisala. Nechala v porodnici pres 300g. Ja psychicky na dne. Ale nechtela jsem kojeni vzdat. Zkus Nutrilon vynechat. Nejspis ji chutna vic a ceka uz jen na nej. Ja jsem kojila a odsavala a dokrmovaka odsatym. Prsa jsem mela taky po porodu do krve a trpela jsem ukrutnou bolesti hlavne u toho odsavani. Pak jsem prisla na to, ze se pekne prisaje kdyz usne. Uspala jsem ji na ruce, pockala az zabere a strcila jsem ji prso. Sala ani o tom nevedela. Vypila fakt hodne. Me sice trvalo min.pul hodiny nez usnula, ale jedla. Zada jsem mela v kyblu. Musela jsem vydrzet nekolik tydnu a pak uz si to sedlo a pila i pri vedomi. Kojila jsem do 9.mesicu. pak narostly zoubky a uz to neslo.

absintka19
20. čer 2018

Mam spise pocit, ze uz je zvykla na lahev a snadnejsi sani nez z prsa.

lpch
20. čer 2018

@reitka uplne nahodou - nemas menstruaci? Detem najednou to mlicko nemusi chutnat.

evee24
20. čer 2018

Taky si myslím, že si zvykla na láhev. Ještě bych zkusila zavolat laktační poradkyni. Třeba ještě kojení půjde zachránit.

cuuza
20. čer 2018

Zruš nutrilon po každém kojeni, pokud třeba večer budeš mít pocit, že už jsi vyzdimana, tak dej jednu plnou davku. Dokrmovani při každém kojeni je cestou k ke konci kojeni. Behem par dnů by si měla mala zvyknout i navýšit laktace. Hodně pij a koj na požádáni.

saaralota
20. čer 2018

Z vlastní zkušenosti bych se vykašlala na vážení před/po krmení. Ty váhy nejsou tak přesné a člověka to zbytečně stresuje. Budeš-li mít pochybnosti, jestli dítě prospívá, jděte častěji na váhu k doktorce, ať doktorka omrkne, jestli přibývá dostatečně. Jinak já jsem bojovala s kojením šest týdnů (neuměl se přisát k prsu) a na radu laktační poradkyně jsem dokrmovala jedině stříkačkou přes prst, nikdy z lahve - aby si nezvykl a prso pak neodmítal úplně. Vyplatilo se to a nakonec se na prs naučil. Doporučuji v případě vlastní nejistoty kontaktovat zkušenou laktační poradkyni - poradí a dodá potřebné sebevědomí. Držím palce, ať se daří!

dora13
20. čer 2018

Samozrejme ze odmita prso, kdyz ji dokrmujes z lahve — proc by se mela snazit sat, kdyz z lahve ji to tece samo? Nic nemusi byt ztraceno, ale nebude to uplne lehke, pokud o zachranu stojis, doporucuju obrnit se opravdu velkym mnozstvim trpelivosti a vule, najit opravdu dobrou laktacni poradkyni, odbourat dokrm a krmeni z lahve.

hanica83
20. čer 2018

Určitě vynech dokrmování - pokud malá bude pít, mlíčka budeš mít vždy dost - čím víc bude pít, tím víc ho budeš mít. A naopak. Věř mi, my bojovali s kojením 3měsíce - s přisáváním, odmítáním prsu, málo mléka, kloboučky, bolestivé bradavky.... snad vše 🙂 A zvládli jsme to, kojím do teď (malý bude mít dva roky!) 🙂 Kdybys chtěla, klidně napiš 😉

katushenka
20. čer 2018

Raději nedokrmuj přes flašku, zkus přes malíček stříkačkou. U nás tedy nakonec šla i ta Medela calma... a víš co, miminka poznají, že jsi nervózní a tím víc se navzájem rozhazujete. Takže ani moc netlač na pilu...

hanka_12345
20. čer 2018

holky dotaz-malej je tez neklidnej u kojeni-mlati rukama nohama,ted se mi odkuluje a hojsa si na ctyrech a zase se vraci. kdyz prestanu kojit (pocit ze ma dost) zacne vyrvvat ze chce jeste. mlika je dost-strika to :D a dr rika ze si drzi horni hranici vahy
diky

hanica83
20. čer 2018

@hanka_12345 Malej se mi takhle rozčiloval hrozně často a dost dlouho 🙂 Vypozorovala jsem s laktační poradkyní že je to prostě temperament a rozčilovalo ho vše, co se mu úplně nelíbilo - že to teklo moc rychle, moc pomalu.... Prostě jak to nebylo přesně podle jeho představ, pouštěl prso, kroutil se.... Pomohlo jediné - vydržet s nervama 😀 Jo a taky kojení v leže.

hanka_12345
20. čer 2018

@hanica83 kojim prave vleze,v sede ale porad se mu neco nelibi :D uz to takhle mam tak 5 mesicu :D

hanica83
20. čer 2018

@hanka_12345 U nás byla největší krize první cca 3-4 měsíce, to jsem v podstatě každé kojení brečela - nejdřív bolestí, pak že nám to nejde...pak se to zlepšovalo. Říkala jsem si, že to musím zvládnout těch 6měsíců, že víc nedám.
Malej bude mít za 3týdny 2roky a kojíme pořád 😀 (ráno a před spaním)
A teď si to fakt užívám 😉

hanka_12345
20. čer 2018

@hanica83 ty zacatky ...taky sem se tesila az to skonci :D

@hanica83 ale mame to takhle prave jen vecer ..pres den se obcas odkuli nebo neco ale vecer je fakt boj

hanica83
20. čer 2018

@hanka_12345 Ono bývá večer mlíčka míň, tak možná je to tím

esufi
20. čer 2018

Pokud musíš dokrmovat, tak ideálně vlastním mlékem a hlavně - stříkačkou. Z lahve to má "zadarmo", takže se logicky u prsa nechce snažit. Jo a mlíka v prsou - tedy nabídka je taková, jako je poptávka. Čím míň budeš kojit, tím míň mlíka bude a prcek se tak odstaví sám. Takže přikládat, přikládat a přikládat.

bledulka84
21. čer 2018

Me spis prijde divne, ze se divis, ze se to stalo, kdyz jsi zacla davat lahev. Kamoska si takhle odstavila dite kolem 3. mesice, prestoze mlika mela dost. Proste zbytecne odstrikavala a pak davala pit z lahve. Pokud chces kojeni zachranit, flasky vyhod a jen koj, na prsu nech malou jak dlouho potrebuje a prikladej/nabizej treba co hodinu, nez si to samo sedne.

letadylkokane
21. čer 2018

Dobre rano, jdu si pro radu. Mam skoro desetitlydenni holcicku, kteta je plne kojena. Pres den kojim po dvou hodinach, nekdy po trech. Naposledy kojim o pulnoci. A vzdycky me budila kolem ctvrte na dalsi bastu. Ted se to zacalo postupne protahovat, nekdy me vzbudi v pet, nekdy v pul seste. Dnes ale az v sedm. Mam ji nechat spat, nebo ji mam zacit budit treba zase v ty ctyri, pet hodin? Pije dobre, pribyva spravne. Minuly patek jsem s ni byla na ockovani a za tech devet tydnu od porodu ma kilo plus. Doktorka byla spokojena.
Dik moc.

hanka_12345
21. čer 2018

@letadylkokane ja bych ji nechala spinkat, kdyz pribira 🙂

tyna2608
21. čer 2018

@reitka Ahoj já sem s prckem taky trochu zabojovala, v porodnici jsme hubly a musela jsem jsem se hodně obrnit trpelivosti aby pil, měl žloutenku a věčně u kojení usinal tak jsme ho pořád budily. Pak to málo teklo tak pak plakal že mu to nešlo.Doma jsem nakonec musela odstrikavat jak toho mlíka bylo najednou moc 😂 no a i tak dostával asi tři týdny flašku na střídačku s kojením az jsme se naučili a úplně jsem tu flašku kromě čaje nebo vody odbourala a malej krásně pije. Asi si ten tvůj prcek navykl moc na flašku a už je to pro něho jednodušší jak tahat .... Možná to ještě půjde odbourat ale chce to jen kojit a vydržet. Preji mnoho sil at se daří ☺

evee24
21. čer 2018

@letadylkokane me bylo řečeno dr nebudit. Přibývá tak neresit . Z porodnice sem byla akorát vyklepana jejich radama jak musím budit. A opravdu to ničemu nevadí. Odpočiňte si.

letadylkokane
21. čer 2018

@evee24 dekuju moc za nazor. I @hanka_12345 🙂

cuuza
22. čer 2018

@letadylkokane Nebudit. Některé děti to tak mají, tak si uzij nerušeny spánek 👍

evee24
22. čer 2018

@letadylkokane není zač. Když si vzpomenu první měsíce. Nejlepší rada byla: když spí miminko, spí i maminka.

no_title
23. čer 2018

nečetla jsem všechny příspěvky, ale pokud máte dudlík, tak vyhodit, stejně tak lahev. Je třeba přejít na dokrm cévkou (pokud se chce přisát), pokud nechce, tak kalíškem. Stačí na to i panák, miminko umí z tohoto pít, neboj 🙂 Dokrm postupně odbourávat, MM se tvoří dle potřeby miminka. lahvičky, dudlíky, klouboučky způsobují bojkot.

lastovenka
13. črc 2019

@hanica83 To kojíš jen 2x denně a máš pořád mléko? TO se ti neztratilo?

hanica83
14. črc 2019

@lastovenka Přizpůsobí se 😉 Čím míň pije,tím míň ho je,ale stačí. Pokud by začal víc,zase přibude. Léty ověřeno 😀