9měsíční dcera odmítá prso, odstavuje se?

ellenb
22. srp 2014

Dobrý den,
mé dceři je 9 měsíců a nechce se přisát. Odsáté mléko vypije, ale je ho asi málo tak brečí. Odsaju cca 80ml a zbytek cca 120ml jsem zkusila nabídnout nutrilon. Vypila vše a byl klid. Nechci ale přestat kojit a odstříkávání je "nepohodlné" a někdy bolestivé. Mám tomu rozumět, že se sama odstavuje? Nebo má jen období a musím to vydržet? Jak dlouho to mám praktikovat - odstříkané mlého + kojení, když se nebude chtít přisát? Je fakt že jí rostou 4 zuby najednou...Děkuji za radu

verunkah
22. srp 2014

Přesně v devíti měsících se odstavil synek. Chtěla jsem kojit aspoň do roka, ale on se rozhodnul takto. 😅 Takže jsem nahrazovala sunarem. 🙂

iluss
22. srp 2014

Takhle se mi odstavila dcerka (bylo to tedy sice až ve 13 měsících, ale stejným způsobem). Bylo mi to celkem líto, že se mi takhle sama odstavila. To se synem to bylo jinačí, toho jsem kojila dva roky a měla jsem co dělat, abych ho odstavila, být na něm, tak je kojený ještě dnes.

emin
22. srp 2014

LP z pohledu LP nedochází k samoodstavení drive než ve 2 letech. Před tím je to vždy nějaká potíž či nevyřešený problem v kojení.Pokud chcete kojit dál, zkuste pár tipů : Kojíte v noci? Zkuste kojit v polospánku. Zkuste prokojit několik nocí - povzbudí to laktaci a mléko poteče lépe. Mimi může protestovat, protože laktace klesla. Pokud dokrmujete, tak ne lahvičkou ale z běžného hrnečku, ze kterého dáváte tekutiny. Nabízejte často přes den (kliděn I před jídlem či hned po jídle), zkuste formou hry - vy do půl těla a jen tak se mazlete apod. Zkuste společnou koupel. Někdy se toto odmítání dočasně objevuje, ale většinou se děti k prsu ještě rády vrátí, pokud vydržíte. Nerostou zoubky? Není po očkování? I to může být příčina.

petrajurinova
22. srp 2014

@ellenb pokud pije aspoň nějaké mléko, tak já osobně bych radila nabízet kojení + dokrmovat klidně nutrilonem a hlavně se nestresovat. Klidná matka je pro dítě důležitější než kojení až do maturity. Náš kluk na přelomu 8. a 9. měsíce přestal pít mlíko jakékoliv a mohla jsem se stavět na hlavu cokoliv co bylo jen trochu cítit mlékem vzal do pusy a rozplival kolem sebe. No tak holt dostal pevnou stravu bohatou na bílkovinu a vitamíny a přežil bez mlíka (to začal trošku pít až ve školce a to taky jenom z donucení od učitelek). Za chvíli mu bude 8 let a je to zdravý silný (možná až trochu moc silný) kluk.

tamarila
22. srp 2014

@ellenb Nemyslím si že přestat kojit v devíti měsících je tragédie, ale je hlavně na tobě zda a jak dlouho to chceš zkoušet. Možná jde o krátké období, možná se odstavila. Každopádně buď v pohodě a ona bude taky. Přirozeně si určila co chce nebo nechce, takže cpát se do nějaké teorie jak dlouho se musí kojit pokud dítě nemá zájem... Užívejte si spolu, holky, hlavně bez stresu!

frantiska85
23. srp 2014

Syn kolem osmého-devátého měsíce taky zlobil. Nechtěl se kojit, ale z Ikea hrnečku pil jako duha. Cucat prso byla zdlouhavá nuda a on spěchal si hrát. Takže jsem do 15 měsíce krmila odstříkaným mateřským mlékem z hrnečku. Mléka bylo dost, nebyl důvod dávat umělé. Stačilo odstříkat 2-3 krát denně, aby měl těch svých 700 ml.