Milé maminky, potřebuji prosím radu. Od narození syna ho kojím a částečně přikrmuji (Hipp 1). Na větry netrpí, stolici má pravidelnou, celkově je hodné miminko. Před každým podáním UM jsem ho asi 10-15 min. kojila, vždy z jednoho prsu. Mléka mám málo, vypil asi 20-30 ml (odhaduji). Kojím přes kloboučky, nemám bradavky a nechce se bez kloboučku vůbec přisát.
Nyní se o víkendu stalo, že jak uvidí prso, začne plakat, prohýbat se a když mu ho dát do pusinky, tak vůbec nesaje. Zkoušela jsem to několikrát, v různou denní dobu, i po UM - je to ale pořád stejné. Začala jsem mu tedy zvyšovat dávku UM. Má otázka zní - musím si mléko v prsech odstříkávat nebo se ztratí samo? Když si na prso zmáčknu (silně) začne téct mléko, je spíš průhledné.
Děkuji za rady, jsem za každou moc vděčná.
liska01 A když žádné pnutí na prsou necítím? Nepřipadají mi ani nijak za ty dva dny nafouklé, nic. Nemůže tam to mléko zatvrdnout?
@aandk jak jsi mu davala/davas ten hipp?
@panickatlamicka Normalne z lahvicky..
Záleží, jestli chceš v kojení pokračovat nebo přejít na UM. Moje malá neměla vůbec sílu na sání MM a já jí až do roka odstříkavala ruční odsávačkou... Je to boj a občas jsem už padala na ústa, ale bylo mi líto nevyužít, že mlíko mám 🙂
@aandk To bude asi tou lahvičkou, že nechce prso. Já teda nekojila, ale až bude jednou další mimi a budou problémy, vyhledám laktační poradkyni. Zkus to také. Určitě ti poradí.
@aandk jestli ještě můžu malinko poradit... Já taky prvně moc mlíko neměla, malá šla na svět císařem... V porodnici mi mlíko jen kapalo a to tam byla elektronická odsávačka. Doma jsem se rozhodla, že zkusím vše a odsávala jsem každý dvě hodiny i v noci. A opravdu se mlíko dotvořilo. Kde je poptávka, je i vydávka 🙂 . Ale vím, že každý na to nervy nemá... Vytahaná prsa a bradaviy kolikrát až do krve... Však zvaž svoje možnosti a podle toho se rozhodni. I když přejdeš na UM, hlavní je, že budeš mít spokojený miminko a ty budeš v pohodě 🙂
no, já měla podobný problém...a nedopadlo to, ani po poradě s LP...mléko odešlo...i když jsem poctivě 3 měsíce odstříkávala, aby malý měl alespoň do 6. měsíce nějaké MM...nedá se..někdy to prostě tak je..bohužel..:(( ale svět se nezboří, je na sunaru no boože..:D ale klidně to může být tou lahvičkou..zkoušela jsi i alternativní metody dokrmu? sondičkou, lžičkou a nebo stříkačkou? Také je možné, (to mi dělal syn), že mléko je až moc vzadu a nechce se u tahat i když mléko je...
Kojení se dá zachránit i s už podávaným UM. Sama jsem si tím u první dcery prošla a rvala se za kojení jak lvice. A boj jsme vyhrály - kojila jsem nakonec rok. 🙂 Homeopatika, navyšování laktace odsáváním...
Jinak s tím pláčem a bojkotem kojení - tím jsem si prošla pro změnu s druhou dcerou, taky tak nějak v 1,5-2 měsících 😅 - dobrý psycho. Jen viděla prso, vyváděla jak šílená, nešla utišit. Bylo to náročný, ale zkoušely jsme různý polohy, až jí jedna sedla. Už je jí 4,5 měsíce a kojíme pořád (a doufám, že dlouho budeme) . Taky jsem vysledovala, že vyváděla, když byla unavená - nejhorší to bylo před spaním.
Takže asi teď záleží na tobě, jestli kojit chceš nebo ne a podle toho se zařídit. 😉
@bebe_84 Zkousela jsem to prave po koupani nebo i po dele jak trech hodinach, aby byl vic hladovy a nic. Dale take v leze, i s rou lahvickou, aby ji potahl a pak jsem hned nabidla prso a nic. Prijde mi, jak kdyby to chapal a rekl si: ,, prece se nebudu namahat, kdyz pak dostanu z lahve" ☺ Nastesti nam UM moc vyhovuje, tak to neni takovy problem.
@aandk tak to se nediv,ze pak nechce prso. Ten dokrm mas davat cevkou po prste. Zbytecne sis znicila kojeni. Ale zalezi jen na tobe,zda to chces zachranit ( jde to). Podanim mlicka z lahve klesa laktace z duvodu,ze kojenec odmita prso,nebot z lahve to tece lepe. Skoda,spis vidim,ze chces dat radeji um. Coz je samozrejme tvoje vec. 🙂 jen abys vedela,ze to neni uplne nezbytny krok 🙂
@aandk To je prostě klasický bojkot kojení. Dal by se i překonat. Kamarádka si to taky podělala dokrmem z flašky, ale nakonec se nedala a i když to bylo peklo, tak se po 5m rozkojila a kojila dcerku do dvou let. 🙂 Existuje také metoda stlačování prsa a miminku se lépe saje. Ale bojkot chce začít řešit HNED! Já zažila dokonce dva. Jeden ve 4m a jeden v 15m a i když na mě v těch 4m dětská doktorka vysloveně tlačila ať dám dokrm, tak jsem nedala ani cévkou. A i když to bylo peklo, kdy jsem brečela já i dcera, tak jsem to zvládly. Chce to jen hledat informace. Dětská taky tvrdila, že ve 4m už není žádná tragédie když přejdu na UM. Pro mne by to teda tragédie byla a nakonec to šlo. 🙂
Pokud chceš dál kojit, tak by to chtělo dobrou laktační poradkyni. Seznamy jsou třeba na mamila.sk nebo kojeni.cz. Pokud chceš ukončit kojení, tak odstříkávat jen do úlevy a mléko se postupně přestane tvořit.