Zdravím,
mam skoro 2leteho syna, ktery je na kojeni dost zavisli. Koji se po probuzeni, pred spani po obede, na noc a v noci se budi tak 3x. Jeste nespal celou noc bez toho, aby se dozadoval mlicka. Je to pro me uz dost unavne ale nevím jak ho to odnaucit. Zkousela jsem mu to vysvetlit, zalepit si bradavky naplasti, jakoze me boli. Ty mi ale sundal, protoze se naplast, nenosí tak dlouho 🙈. Vydrzel tedy dva dny bez kojeni. Pak jsem zkousela si namazat bradavky citronem, jenze ho pak nasel na policce a rekl, ze mam namazany mliko citronem, ze me to neboli 😀 nevím jak na nej vyzrat. Proste se nakoji i pres ten citron. Radej hnusny mliko nez zadny. Taky jsem muzkousela rikat, ze uz mliko neni, jenze o tim se musi presvedcit a chce to zkusit 🤷🙈.. Premyslela jsem o zastaveni laktace praskama...?? Co myslite?? Budu rada, za jakekoliv tipy🙏
Já teda kojila do 2 let 2 děti, ale nikdy v noci (samy se přestaly budit okolo půl roku), takže zůstalo jen ranní a večerní kojení po zavedení všech příkrmů. Přesto jsem pak kojení ukončila já, ne samotné děti a to proto, že jsem byla jednoduše čím dál víc unavená. Dětem jsem to vysvětlila, nejdřív jsme přestali s ranním kojením, zhruba po 2-3 týdnech pak i s tím večerním, aby to nebylo naráz (i kvůli mě, ono to nalévání prsou není nic příjemného). Sama vidíte, že děti jsou velmi chytré (náplat, citrón) a nemá cenu jim nic nalhávat. Takže bych se to asi snažila omezit postupně, v tom, co vám nejvíc vadí (dvouleté dítě se v noci opravdu nebudí hladem), ale řekla bych jim to popravdě a trvala na tom, i kdyby dělalo sebevětší scény. U mě by tedy šlo vyloženě o život a já tu pro své děti musím být bdělá, tak to prostě je, kdo jiný by se o ně postarat. Ale v hlavě si to nejprve musíte nastavit vy. Pokud 1x uhnete, dítě bude vědět, že scénama si vymůže, co chce a naučíte ho tomuto chování, pak se nedivte, když se takto bude chovat pořád.
Moje zkušenost je, ze se s dětmi, i ročními, i dvouletými, dá jednat na rovinu. Jednoho syna jsem odstavila ve dvou a kus, druhého po roce (nemám z toho radost, ale další těhotenství + vyčerpání, prvního jsem kojila skrz těhotenství a pak i tandem). Oběma jsem vysvětlila, ze je kojit už nechci, je to pro mě náročné a najdeme spolu jiný způsob, jak se tulit a jak potěšit.
To, ze se to dítěti nelíbí a vzteká se, mi přijde v pořádku: je to pro nej těžká situace a potřebuje se s těmi emocemi vypořádat. Mně se osvědčilo vlastní pevný rozhodnutí a vytrvání v něm. Vědět, co chci a proč to tak chci. Na rovinu jsem to tak řekla i dětem a byla jsem nekompromisní v tom, ze další mléko už proste nebylo. Zároveň jsem ale velmi laskavě cíleně přijímala projevy jejich emocí a neustále je utvrzovala v tom, ze jsem s nimi a jsme v tom spolu.
Hodně mi pomohlo mít den naplněny aktivitami, aby si na mliko nevzpomneli a nenahrazovat mliko jídlem (aka mliko není, chceš lentilku.. to mi přijde jako budování emoční závislosti na jídle).
Mám zpětně radost, ze jsme oba odstavy zvládli bez újmy na obou stranách, byt u obou první dvě noci kluci plakali, ze chtějí mliko... uspala jsem je pak v náruči, pritulene, věděli, ze jsou u mě a v bezpečí... od odstavu spí oba celou noc, s námi v posteli stále.
Držím palce, ať je vám odstav ku prospěchu.
Případně lze odstavit i jen v noci a kojit dal přes den - my měli i tuto fázi, ze mliko dávám až po snídani a naposled před večeři: moc mi to pomohlo, poradně se vyspat.
A tady je dobra diskuze;
https://www.modrykonik.cz/forum/laktacni-poradna/ukonceni-kojeni-dvouleteho-ditete/
Jakešem ještě zapomněla zmínit, ze pokud mas prostor odstavovat postupně (nedavat mléko v noci, třeba jen dvakrát třikrát přes den podle domluvy s dítětem), určitě bych volila tuhle cestu..
my máme zatím mrňouska takže to můžu říct jen dle kamarádky ... řekla že není a nenechala ho se přesvědčit :D ale jinak bych asi volila homeopatika na zastavení laktace pokud opravdu chceš přestat
@monii007
a co mu proste rict,ze mlicko neni a hotovo?a vydrzet rev i nekolik noci
Já jsem synovi zrušila noční mléko asi v 16ti měsících. Vzpomněl si na něj asi 2 noci, pak se jen budil a do týdne spal celou noc. Ale první noc byla nejhorší. Jakmile se rozhodneš, že přestaneš, tak nesmíš ustoupit. Teď kojím syna vždy před spaním, 2x denně. Budou mu taky 2 roky. Plánuju odstranit křeslo, ve kterém ho kojím a prostě neustoupit. Ještě mě napadlo před spaním zavést nový rituál. Číst knížku...
Myslím, že v tom věku už by celou noc spát mohl, hlady se určitě nebudí, jde o závislost.
Buď by jsem odstavovala postupně - první tu noc, která vám “vadí” nejvíc, říct před spaním, že mliko bude až ráno, v noci totéž, počítejte že budou scény, vztek... nesmíte ustoupit. Nabídla bych hrníček s pitím pokud má žízeň.
A nebo najednou. Vysvětlit že je už dost velký a že mliko už prostě není. Nenechat ho si to zkoušet, proste není a hotovo. Jakmile ustoupíte jednou, bude vědět že to pravda není...
Pevný nervy ✊🏻
Prvního syna jsem odstavila měsíc před druhými narozeninami. Postupně jsem odbourávala jednotlivá kojení, až zbylo poslední před večerním spaním. Řekla jsem mu, že už není, přesvědčit se jsem ho nenechala, nechal si to úplně v klidu vysvětlit, a vůbec neprotestoval.
Dvojčata jsem kojila dva a čtvrt roku, byli to větší závisláci než syn, tak jsme se s manželem domluvili, že je odveze na víkend pryč, tam to zvládli a když se po návratu ptali, řekla jsem, že už není, měla přelepená prsa, a opět to proběhlo úplně bez problému.
Důležité je být opravdu rozhodnutá a přesvědčená o tom, že chceš přestat, a neustoupit a nedat.
Syn mal 2r a 3m ked som ho definitivne odstavila. Skusala som aj predtym viackrat, tiez som si namazala prsia aj citronom, aj ciernym korenim, aj octom... radsej si dal aj s tym, akoby si nemal dat vobec. Skusala som aj prelepit leukoplastom a tiez nic.
Az som sa raz nastvala, namazala som si prsia fialovou genciankou, nech aj vidi, ze tam mam naozaj bebinko a zalepila zas. Ked uvidel fialove prsia, uz viac nechcel. Prvy vecer sice plakal, ze chce mliecko (dovtedy som uspavala vylucne na prsniku), ale pomedzi plac si vravel sam pre seba, ze nemoze, lebo mama ma bebinko. Na druhy den len skonstatoval zas, ze mama ma bebino a uz viac prso nepytal, ani neplakal a konecne mi prespal celu noc.
Priznam sa, ze som si myslela, ze to bude prebiehat horsie, nakolko predchadzajuce pokusy zlyhali a on bol naozaj velky zavislak. Aj mi bolo chvilu smutno, ze uz pominulo toto obdobie.. ale konecne, KONECNE, som sa vyspala a ten pocit bol na nezaplatenie 😀
Já odstavení staršího popsala na svém místním blogu, tak to nebudu psát znova, ale ano, doporučuji nezkoušet vyzrát, ale prostě mu to vysvětlit po pravdě a trvat na tom.
@monii007 Já odstavovala dceru postupně. První jsem sebrala mlíko přes den. Vysvětlila jsem jí, že mlíčko ve dne už nebude, řekla jsem jí i důvod, snažila jsem se k ní být upřímná. První kojení obrečela, ale pomazlila jsem ji a odvedla její pozornost jinam a pak už to bylo dobrý. Pak už jen vždycky přišla, okomentovala, že "míko neni" a čekala, co já na to. Tak jsem jí vždycky nabídla pití, něco na zub nebo pomazlení (obvykle brala to pomazlení 🙂 ) a bylo to v pohodě. Takhle jsme dali měsíc. Pak jsem jí sebrala noční kojení. Před spaním jsem vysvětlila co a proč, v noci, když se vzbudila, jsem jí nabídla vodu a pomazlení a spalo se dál. Po pár nocích se dokonce přestala budit a začala spát celou noc. Zas jsme vydržely měsíc a nakonec jsem sebrala uspávací kojení, protože to pro ni bylo nejdůležitější. Zas jsem jí všechno vysvětlila a místo kojení jsme se před spaním jen tulily. Teda, dcera mě držela pevně kolem krku a tak za chvíli usnula 😀 Měla jsem štěstí, protože celé to odstavování proběhlo v podstatě v pohodě a s jedním jediným pláčem 🙂
Budu asi matka drsoň, ale nejsem zastánce nabízení vody v noci místo kojení, pokud samozřejmě není vyloženě vedro (což teď není). Pak by zas později člověk musel dítě odnaučovat od pití vody.
@hanih Právě, napiješ se někdy, asi ne několikrát za noc a každou noc. Znám děti, které jsou schopné za noc vypít třeba půl litru vody (mají třeba flašku v posteli, ale rodič ji musí podat, doplnit, tj. musí k dítěti vstávat tak jako tak), což není moc OK, ledviny tak musí pracovat i přes noc. Proto jsem děti na vodu v noci neučila, pijí (stejně jako já) jen ve chvíli, kdy mají horečku nebo kašlou.
@herminka Je fakt, že každé dítě je jiné. Já mám asi štěstí. Dcera sice lahev s vodou v posteli taky měla (a stále má i ve čtyřech letech), ale nikdy nepila nějak moc, jen si několikrát lokla. Teď se párkrát napije před usnutím a v noci se vzbudí na napití už jen občas. A vzhledem k tomu, že má postel hned u té mé, tak ani vstávat nemusím, tu flašku jí otevřu i v leže v polospánku 🙂
Přestala jsem syna kojit na 27mi měsících a osvědčila se mi na to homeopatika Ricinus Communis 30 CH. Bere je maminka (ne dítě) a způsobují nejen pokles tvorby mléka, ale i to, že dítěti mléko přestává chutnat. Takže nemusíš dělat vůbec nic, násilně omezovat kojení, ani něco vysvětlovat, prostě jen nasadíš ta homeopatika.
@mysicka_lb Opravdu homeopatika zafungovaly? To koukam🙀 Také jsem Ricinus kdysi vyzkoušela a měla jsem dojem, ze dceři chutná ještě víc, u kojení si uplne pomlaskavala 😆 Doktor mi pak rekl, ze homeopatika jsou jen kuličky z cukru a tadne ucinky nejsou..
@zelenaesmolda jj, takto to bylo i u nás, dceru jsem odstavila ve dvou a půl letech, jednou večer jsem ji prostě rekla, že už mlíčko není, ze uz ho všechno vypila, chvíli na mě koukala jak puk. Pak se mě zeptala, jestli jako fakt není, no není a stala jsem si za tím. Rekla jsem ji, ať se prituli, že ji budu místo toho povídat hezkou pohádku a dokonce se to obešlo bez velkých scén. Jen prostě clovek musí být 100% rozhodnutý, ty mrňata to poznají a zlomí to nejisté rozhodnutí raz dva 😁
Mému synovi teda bylo méně - 15m...ale já odjela na tři dny na hory a pak jsem rekla, ze se mlíčko ztratilo a on na to "hm" a bylo 🙂 a to byl taky závislák. Kdybych to zkoušela postupně nebo prostě utnout a být s ním, tak je ukeca. Takhle to byla brnkacka.
@izz76 Opravdu jo.... A fakt nejsem žádný alternativně smýšlející člověk, spíš jsem byla taky dost skeptická. Nasadila jsem je nejdřív jen tak z lehounka, na snížení laktace a ne na úplné odstavení (to dávkování už si nepamatuju, ale měli to tam rozepsané). Syn sice pil dál, ale jen velmi krátce, pak se odtrhl a šel si zase hrát (předtím dudal a dudal, až u toho usnul). Kojení tím tedy ztratilo ten zázračný uspávací efekt, ale nějakým způsobem probíhalo dál. Pak, když jsem se odhodlala, jsem dala několikrát plnou dávku a zalepila si bradavky, jako že jsem upadla. Od té doby to nechtěl (vím, že zakladatelce to zalepení nefungovalo, ale u nás to zafungovalo úplně v pohodě a bez jediné slzičky a řekla bych, že ta homeopatika na tom měla lví podíl). Čekala jsem, jak pak budu muset odstříkávat, rvát do sebe Dostimex a bůh ví co.... ale vůbec nic, byla jsem už úplně bez mléka.....
Holky vsem dekuju za odpovedi 😊👍 zkušenosti...
Nechtela jsem nic brat, tak jsem to teda zkusila razne utnout. Pomohlo mi, ze jsem onemocnela, takze jsem mu rekla, ze beru prasky na bolave prsa 😀👍 to zabralo. Jen teda mliko mam porad a to 14 dni uz nekojim 😀 nastesti jsem musela jen 3 dny odstrikavat, tak snad brzy zmizne.
@monii007 Když bylo moje dcery v tomto věku, byly uplne stejné kojomilovnice 😆 Také jsem měla pocit, ze už chci přestat kojit, což se mi nepodařilo, protože to bylo přesně jak píšeš nic ne zabralo, nic nefungovalo.. Nakonec jsem kojila do samoodstavu, což u straší nastolo kolem 2,5let u mladší až po 3roce,dokonce už chodila do skolky a odpoledne kojení první co bylo když jsme prisly domu😆 ale pak to vzalo rychly konec. Takže radu vlastně nemám, jedině zkusit dostinex, na zástavu laktace, ale asi konskou dávku protože po dvou letech stopnout tvorbu mléka není jen tak a zároveň zmizet na týden z domu, nebo dát dítě třeba k babicce, protože když bude nasávat tak to nezafunguje vůbec...