Ahoj. I po třicítce jsem jako puberťačka. Vyzkoušela jsem už mraky přípravků a připadá mi,že na mě něco chvíli působí a potom to je stejně k ničemu. Léčím se se štítnou žlázou, tak jsem si říkala, jestli to nemůže být i tím. Na odběry chodím pravidelně, hodnoty mám v pořádku, ale musím užívat léky. A tak mě ještě napadla otázka, zda se vyplatí každý měsíc investovat peníze a jít na čištění ke kosmetičce? Byla jsem jenom párkrát, ale bylo to vždy třeba po půl roce a ne každý měsíc. Máte zkušenost?
A pak mě ještě zajímá. Je tady někdo, kdo má chloupky na obličeji? Zbavuje se jich? Jak ? Já mám nad horním rtem, to si beru epilatorem,ale pak mám i na tvářích a to se bojím, že když do toho zasáhnu,tak že pak nebudu jako broskev,ale jako novofundland🙈.Prostě, že porostou víc a třeba ještě tmavé.
Předem děkuji za odpovědi a hezký den
Kosmetika co 6 týdnů, chloupky si nechat na ni strhat, nerostou pak víc, nebo silnější, spíš naopak. Doma můžeš zkusit The Ordinary serum s niamicinem, hodně hydratovat, nejist sladke, drazdive a čokoládu.
Mam s akne problem taky od puberty, je mi pres 30. Stitnou zlazu a hormony mam v poradku. Prvni vec, ktera mi plet zlepsila, bylo to, ze jsem presla na prirodni kosmetiku (od samponu az po dekorativni), prestala se mi presusovat plet a diky tomu vic mastit. Co mi ale hodne pomohlo, to bylo vysazeni mlecnych vyrobku. To jsem musela po porodu kvuli miminku, ktere spatne snasi mlecnou bilkovinu. Od te doby se mi udela jen sem tam pupinek. Plet je casto odrazem strev, takze je mozne, ze je pricina i tam. Konkretne ta kravska bilkovina je casto problem, protoze ji nekteri lide neumi travit.
Mam uplne to same co ty a porad v tom tapu. Rikala jsem si, ze to musi byt stitnou zlazou…ale spis je to jidlem a zivotospravou..kterou az ted po covid dobe davam zase pomalu do poradku.
Jinak kosmetika je super treba 1x-2x za mesic, ale zalezi kdo dela s jakymi pripravky. Mam extreme citlivou plet plus sebora a lupenka 😔 jednou mi jedna delala nejaky chem. peeling a pak jsem 3 mesice dava oblicej do poradku🤷🏻♀️😔
Taky řeším problémy s pletí, nebudu se opakovat klasickou péčí, důkladným odlučováním atd, byť to je základ. Co ale pomohlo mě hodně je doplněk stravy Wurm-ex, ten likviduje přemnožené parazity v těle jako je třeba Helicobacter pylori. Užívám 2x do roka a od té doby mám mnohem lepší pleť.
Taky jsem na tom podobně, jak se štítnou žlázou, akné, tak i s chloupky. Hodně mi pomohly návštěvy kosmetičky, chodím cca 1x za dva až tři měsíce, pleť mi pořádně vyčistí, vymačká a chloupky strhne voskem, mám je i na bradě, ty si občas i trhám pinzetou. Jinak prý i endokrinolog může na ty chloupky něco napsat, protože to může se štítnou žlázou souviset (mamce předepsal léky, osobní zkušenost nemám).
Po vysazení antikoncepce jsem se vrátila do svých pubertálních let, co se týče pleti a bylo to peklo než se to srovnalo. Na kosmetiku jsem nechodila čistila jsem si pleť sama doma, vždycky ráno a večer, vyčistit a namazat, ať je pokožka hydratovaná. Asi kdybych nedělala nic, bylo by to ještě horší. Nečistoty a máz jsou živnou půdou pro bakterie, to pak podporuje vznik nových ložisek. Takže nerezignovat a o pleť se starat. Nicméně pokud to máš od hormonů, tak si pěkně mákneš, než zjistíš, co to trochu eliminuje.
Já nejsem doktorka, takže úplně nevím, jak moc to tvoje akné je od hormonů, i když štítná žláza je v normě, a jak moc je to způsobené třeba špatnou péčí o pleť. Nicméně v těle vše souvisí se vším a štítná žláza řídí jiné hormony.
Ty chloupky na obličeji, nemáš třeba víc testosteronu nebo PCOS?
Na obličeji si občas trhám chloupky nad horním rtem. Když jsem brala antikoncepci, tak jsem si je trhala velmi sporadicky, prostě mi tam skoro vůbec nerostly. Všude tam, kde jsem si trhala chloupky mi rostou časem jemnější.