Vzít dítě podívat se na sokolníky?

6. říj 2022

Chtěla bych se jít podívat na výřad sokolníků (sokolníci slavnostně zakončí lovecký den s ukázkou co ulovili). Já na to chodila už od dětství, je to hezká atmosféra, osvětlené nádvoří zámku, lovecké troubení...Ale manžel si myslí že to není dobré tam vodit dvouleté dítě, aby z toho neměla naše malá trauma. Přitom tam lidi normálně berou děti veškeré věkové kategorie. A neříkám že bych malou vodila k tomu místu kde budou zvířata ležet. Vzali byste svoje děti?

pribylovapetra
6. říj 2022

Já bych vzala.

mourovatakocka
6. říj 2022

Šla bych a odešla před těma ukázkama mrtvolek, nemusí být u všeho. Nevím, jestli nutně trauma, ale nechtěla bych vysvětlovat, proč tam vlastně hebounká zvířátka leží 🤔

leniczka23
6. říj 2022

Klidně bych vzala a zůstala a klidně vysvětlovala. 😉

autor
6. říj 2022

@mourovatakocka Ona ta mrtvá zvířata tam leží celou dobu co sokolníci přicházejí, je tam postupně nosí...ale je to místo ohraničené uprostřed nádvoří,takže je tam možnost že bysme se tomu vyhnuli,stáli pod arkádama,a nic by neviděla...

mourovatakocka
6. říj 2022

Hmm, co si vzpomínám na dceru, když měla dva roky a jezdilo se na výlety, tak nějaké "tam chodit nebudeme" neexistovalo. Ale to samozřejmě záleží na dítěti. My si vždycky povídaly o tom, že ta zvířata, co na ně koukáme na statku, tam nejsou na okrasu, ale na maso. Ale něco jiného je vědět a vidět. Ve dvou letech věci berou přirozeněji, ale tohle bych za sebe vynechala.

zuzkasim
6. říj 2022

Já nevím, babička chovala králíky, slepice, husy, až přišel čas, to zvíře se zabilo, snědlo. Žádné trauma z toho nemám. Bylo mi vždy řečeno, jdu podřezávat slepici, jestli nechceš, nechoď tam teď, až se bude škubat, zavolám tě a budeš pomáhat. Nedělala jsem to ráda, ale je to normální, pokud se nezabíjí pro zábavu. Ulovená zvířata budou nejspíš sloužit jako potrava pro ty sokoly, to je přece taky normální, ne?

autor
6. říj 2022

@zuzkasim Já jako malá asistovala u zabíjení králíků. Dneska to teda nechápu, svou dceru bych k tomu nebrala. Ale tohle mi nepřijde tak strašné. Ale nakonec asi ustoupím a nepůjdeme.

zuzkasim
6. říj 2022

Já nemusela být přímo zabíjení přítomna, ale všeho ostatního okolo jo. Zabíjení jsem se bránila, ale dobře jsem si uvědomovala, že když chceme jíst maso, bez toho to nejde. A tak to taky beru i u zvířat, loví se pro potravu, nemá smysl se tvářit, že kočka žere trávu.

autor
6. říj 2022

@zuzkasim No myslím že dnešní kočky mají myši max.na hraní a radši si k jídlu dají kapsičku 😁

zuzkasim
6. říj 2022

A ta kapsička je z čeho? To je právě to, na co narážím, je to maso a nemá smysl se tvářit, že ne.

pampeklec
6. říj 2022

Trauma z toho samotného mít nebude, záleží jak to podáš/vysvětlíš a jak se k zabíjení zvířat obecně doma stavíte. Já naopak beru děti na podobné akce od jakživa (zabíjačka, zabíjení slepic, králíků, ovcí... na honu nebo zakončení lovu jsme teda nebyli, ale prostě mrtvých zvířat viděli už v životě mnoho). Pokud chtějí, můžou se dívat nebo i podílet na čemkoliv včetně zabití (samozřejmě přiměřeně síle a tak) už od malička. Nemyslím, že mají nějaký problém. Naopak sami zbytečně nic nezabíjí, chápou rozdíl mezi zabitím pro užitek (plácnu komára, zabiju králíka a sním ho) a pro zábavu, přijde mi, že si celkem nadstandardně váží jídla (masa, mléka...). Ostatně myslím, že jim to i pomohlo líp pochopit smrt dědečků v posledních letech, nemuseli jsme vymýšlet žádné báchorky.
Ale třeba do cirkusu se zvířaty bych je nevzala, to přijde nechutné mně a neuměla bych jim to vysvětlit, proč je tam beru. Každý to má jinak, no.

palja
6. říj 2022

Já bych tam dítě normálně vzala a vysvětlila. Když jdeme ven, tak se dcera ptá proč je tam ten mrtvý pták, proč je prejeta kočka atd. Prostě bych to vysvětlila. U nás se taky odjakživa zabíjelo a nikdo to nikdy neřešil.

victress
6. říj 2022

podle mě zbytečnost, dvouleté dítě si z toho stejně nebude pamatovat nic užitečného a bude tam jen otravovat, pokud to bude dlouhý výklad...

leniczka23
6. říj 2022

@victress tak jako zas přemýšlet takto, tak nejdu s malým dítětem nikdy nikam. Protože dvouletý podle mě otravuje nonstop 🤣🤣

87pavlina
6. říj 2022

Jsme s manželem oba myslivci a opravdu naše dvouletá dcera nemá trauma z toho, že viděla už plno zvěře a zvířat mrtvých 😀 😀 Spíš naopak, jdeme se podívat na střelené prase, ona ho pohladí, řekneme, že spinká, zamává mu a jedeme dál. A tyhle slavnosti jsou jistě na úrovni a nebudou se tam nikde válet střeva, nepoteče krev a nebude tam ta zvěř někde hekticky pobíhat. Pokud by se jí to nelíbilo, tak přeci můžete jít kdykoli domů.

autor
6. říj 2022

@victress Naše neotravuje nikdy nikde 🤔 A ono to není dlouhý, zatroubí se, přečte se kolik toho ulovili a rozchod... My byli už ráno na slavnostním zahájení, a dcera byla nadšená z ptáků ale hlavně z pejsků. Proto jsem ji tam chtěla vzít znova. A musím říct že byla hodná, způsobně si sedla na lavičku, rozhlížela se, nevyváděla...

87pavlina
6. říj 2022

Překvapilo mě, že má takový názor chlap. To se mu tam spíš nechce ne? 😀 Tak jděte s dcerou samy a nechte ho doma 😀

hezz17
6. říj 2022

Tak ja asi pujdu proti a normalne bych sla se vsim vsudy.

victress
6. říj 2022

@leniczka23 proč nikam, dvouleté dítě udrží pozornost chvilku a proto jsem vybírala akce úměrně k věku, aby svým chováním, kdy už se nudí, neotravoval akci ostatním účastníkům...všechno má svůj čas, třeba nechápu rodiče, které berou malé děti na rockový koncert a pak se diví, že to dítě nebaví a otravuje tam...

lida9
7. říj 2022

to je zivot a smrt k nemu patri, pokud teda nejste vegetariani... nase deti bezne od mala koukaji na stahovani divocaka, srnky atd... zadne trauma, berou to jako fakt, co patri k zivotu. nedelame z nich bublinove deti 🙂

marimanta
7. říj 2022

Dnešní kočky? Pardon, ale i dnešní kočky loví myši a ptáky 😀
Jen ty bytové k tomu jaksi nemají příležitost...

gingermom
7. říj 2022

Možnost ukázat koloběh života, přirozenost, tak to v přírodě chodí. I dítě s vhodným vysvětlením pochopí, naopak si myslím, že je to i výchovné. Užijte si sokolníky 😉

autor
7. říj 2022

Tak dneska jsme nakonec šli. Dcera byla nadšená z ptáků i pejsků, a ulovená zvířata vůbec neviděla. Jediné co zahlédla tak srnku, kterou přinášeli sokolníci na výřad (šli kolem nás). Malá na ni jen ukázala, řekla baf baf (byla už tma tak si asi myslela že to je pes), a byla naprosto v pohodě. Ale zjistila jsem že manžel s tím neměl problém kvůli dceři, ale kvůli sobě. Tak zítra tam už nepůjdem, aby neměl trauma on.

87pavlina
8. říj 2022

Super, chválím, byla jsem zvědavá, jak to dopadne 🙂 A přesně to jsem si myslela, že se manžel bojí, aby neměl trauma on 😀 A proto bych šla dneska s dcerou znovu a sama 😀

veruuu_kubesovic
8. říj 2022

@victress kdybych měla být takhle ohleduplná = sedím s 2letakem doma na zadku 🤦‍♀️