Rodinná dovolená na Trojmezí (ČR, SR, PL). Máte tip na program, výlety, apod.?

andelka
26. bře 2023

Dobrý den,
chtěla bych se poptat místních na tipy. O prázdninách pojedeme na dovolenou do oblasti sv cípku republiky. Už přemýšlím nad programem. Jedeme se třemi dětmi 4,5 , 11, 13 let. Na kolech nejezdíme. Auto máme. Potřebuju vymyslet program pro pěkné počasí i horší. Výšlap,který by zvládl 4 letak. Chtěli bychom vyjet do Polska i na Slovensko. Ať děcka poznají jiné jazyky. Nějaké diskuze jsem tady našla,ale už několik let staré. Jistě se i v oblasti Těšína, Třince, Jablunkova možnosti změnily.
Děkuji všem za tipy.

zelenaesmolda
26. bře 2023

Jo,slovenstina to je hotova exotika,tu musi decka poznavat :D

andelka
autor
26. bře 2023

@zelenaesmolda no to by ses divila. Přijde jim to zajímavé. A skoro vůbec tomu nerozumí,ani polštině, ani slovenštině. Je to pro ně větší exotika,než angličtina.

konidana
26. bře 2023

@andelka ja byla se slovenstinou v pohode, ale kdyz jsme jeli na turnaj do polska, mohlo mi byt asi 12 let, tak jsem nerozumnela ani slovo. A nechapala jsem, jak ostatni holky tem polakum rozumi. Polsky jsem pak postupne pochytila az v dospelosti, po nekolika letech, co jsme tam jezdili na dlouhé cestovatelske dovolene. Pro deti to je urcite prinos, to poznavani cehokoli🙂

andelka
autor
26. bře 2023

@konidana právě. Co bylo pro nás běžné,to dneska není ( Slovenština byl druhý jazyk, na polské kanály jsme se dívali, třeba na Familiadu). Tak si chci udělat výjezdy za hranice, když už budeme v tom trojúhelníku.

zelenaesmolda
26. bře 2023

@andelka
verim,ze pokud se s tim nesetkaji tak je to pro ne exotika.Me to pobavilo vzhledem k tomu,ze jsme z Ostravy,jezdili jsme na Slovensko a i do Polska jezdime takze "vyjezd za hranice aby poznavaly jazyky" me rozesmal :D

andelka
autor
26. bře 2023

@zelenaesmolda my jsme taky z Ostravy 🙂 jo, je to vtipné. Ale je to tak. Není to jen o jazycích samozřejmě. Ale ani u nás,se už člověk s polštinou a slovenštinou nesetkává často. Takže to určitá exotika je. A každé poznávání je pro děti přínosné.

zelenaesmolda
26. bře 2023

@andelka
Urcite je,to nepopiram 🙂

andelka
autor
26. bře 2023

@zelenaesmolda a nějaké tipy by teda byly? Letos jsem tuhle oblast zvolila proto, že nemám ráda dlouhé cestování autem, a že ač jsme z Ostravy,tak na tuto stranu jsem se moc často nedostala. S dětmi ještě vůbec. Byla jsem akorát tak párkrát v Těšíně a jednou v Karviné.

zelenaesmolda
26. bře 2023

@andelka
Popremyslim jestli me neco napadne.

misulik19
26. bře 2023

V Mostech u Jablunkova je bobová dráha a herní park u toho je restaurace, kde se dobře najíte. Dále přímo Trojmezí, auto necháte v Hrčavě a dá se udělat okruh přes Trojmezí, Polsko a dojdete zpět na Hrčavu. Pak třeba Minizoo ve Vendryni (je opravdu mini, ale majitelé jsou rádi za každou návštěvu).
Muzeum v Tešíně je moc hezké. V Třinci muzeum TŽ a v Mostech pak muzeum Na Fojtství.
Koupání je přímo v Třinci, kde je vnitřní bazén a koupaliště. U koupaliště je krásný lesopark a pokud malujeme kamínky, tak tam je kamínkovník. Vlastně i na Hrčavě vedle ZŠ je taky. Pak koupaliště Ameryka v Jablunkově.
Co se tyče vyšlapu, tak tam je toho hodně. Nevím jak moc je 4 letý zdatný. Ale pěkný výšlap je z Košařisky na Kamenitý a nebo na Kamenitý z Horní Lomné. Nebo Muřinkův vrch je moc pěkný. Moc pěkná je také NS za krásami vendryňské přírody a cestou se kouknout na vapenné pece. A pak takové zdejší klasiky Javorový, Ostrý, Čantoryje. Nebo Mosty- Skalka-Severka-Kamenná chata a zpět.
A pak ještě Dolní Lomná, kde je zemědělský dvorek, URSUS a celkově prochazka po Dolní Lomné je moc příjemná. Pak ještě kouknout do Jablunkova, tam je taky co na koukání.
V Polsku při pohraničí mě napadá Visla.

misulik19
26. bře 2023

Kdyby mě ještě něco napadlo, tak dopíšu

andelka
autor
26. bře 2023

@misulik19 děkuji, píšu si. Vnitřní bazén se bude hodit,kdyby nebylo pěkně. Ubytování máme v Dolní Lomné. Ctyrletak moc zdatný není,tak spíš něco nenarocnejsiho, kratšího.
Wisla mě taky napadla. A Polský Těšín.
Na bobovou dráhu určitě půjdeme, to děcka milují. Kam sjet na tom Slovensku ještě musím zjistit. Byla jsem na Slovensku dvakrát,vždycky Tatry.

kukulinek87
26. bře 2023

Na Slovensku je super místo Vychylovka (asi hodina cesty od hranic). Točily se tam Želary, je tam skanzen, úzkorozchodná železnice i drezíny, a vůbec příroda je tam nádherná!

andelka
autor
27. bře 2023

@kukulinek87 děkuji za tip, to by se klukům líbilo. 👍