Malá Fatra, Velký Rozsutec s dětmi a riziko. Jaký máte názor na takovou turistiku s dětma?

27. zář 2023

Ahoj,

diskuzi zakladam trochu v emocich po hadce s manzelem ohledne toho, co je s detmi bezpecne a co ryzi nerozum

Pred detmi jsme spolu porad byli nekde v horach, jezdili na ferraty do Rakouska a Italie, oba nas to strasne bavilo. S detmi takhle nase aktivita zcela ustala a me to hrozne moc chybi.
Ted uz nejsou nijak prtave, 9,7 a cerstve 4. Na prodlouzeny vikend mame rezervaci u Terchove, planovala jsem Janosikove Diery a chtela jsem i na velky Rozsutec. Je tam exponovany usek, myslela jsem, ze nejmensi bychom tam meli v krosne a prostredni bychom pripadne meli cvaknutou k sobe jisticim lanem. Tak jsem nezodpovedna a naprosto jsem se zblaznila a deti se tam urcite zabijou....
Tak ja nevim, jaky mate nazor na takovouhle turistiku s detma? V mych predstavach byly na jare v planu pak i vysoke Tatry, Rysy apod., ale mam pocit, ze s detma se takhle nikam nepodivame. Tesila jsem se, jak jim budeme ukazovat krasy hor, naucime je zdolavat ferraty a manzel se zasekl. Ja se o ne teda samozrejme taky hrozne bojim, ale zas si myslim,ze poznat i neco jineho nez jen ceske kopecky by jim neuskodilo. Holky jsou fyzicky zdatne, na chalupe obratne lezou po stromech, miluji lanove parky, kdyz jdeme nekam kde jsou skalky, tak se rady snazi vysapat kousek nahoru - nemyslim si, ze je tam nejaky veliky REALNY duvod k obave, aby se neco stalo
Pripadne znate nekdo primo uvedena mista? Sama jsem tam nikdy nebyla, tak bych ocenila nazor nekoho kdo tam byl

sarihy
27. zář 2023

Slovenský ráj, Jánošíkové Diery a Rysy jsou v pohodě (na Rysy třeba nikde řetězy ani nejsou, jestli si dobře pamatuju). Co se ferrat týká, já nejsem fanda, takže tohle jde mimo nás. Každopádně na takovém úseku si dítě v krosně úplně představit nedokážu, u těch větších dětí je to na zvážení s obtížností a nepřecenit síly, když už není cesta zpět.
Já sama mám zkušenost z Tater z Priečného sedla a Prielomu, jako dítě jsme tam po řětězech bez jištění lezly se sestrou kolem 13L mám pocit, tehdy mi to nic nedělalo, i když strach byl hlavně na tom Prielomu, ale když si na to vzpomenu teď zpětně, tak bych tam už v životě nevyrazila, zbláznila bych se strachy, bylo to tam o ústa a vím, že naši se hrozně báli, hlavně táta.
Jako úplně bych neřekěl, že jsi nezpodpovědná, jako říká tvůj muž, spíš bych řekla, že bys opravdu měla dobře tyhle věci zvážit, zda třeba i děti to chtějí, protože tam nějaký zásek nebo stres může být dost fatální, na některých složitějších úsecích. Asi bych prvně vyzkoušela nějakou dětskou ferratu v ČR a uvidíte, zda to ty děti baví.

jaja01k
27. zář 2023

My jsme před dětmi taky hodně chodili, ferraty a tak. A těšili jsme se, až budeme chodit po horách s dětmi. Vždy jsme to ale právě přizpůsobovali dětem, abychom je nemuseli nosit v krosně apod., to je za mě prostě zbytečné. Nevím no, já bych asi nešla s malými dětmi někam, kde vím, že je tam exponovaný úsek, ale vlastně nevím, jak to vypadá, protože jsem tam nikdy nebyla. A to si myslím, že nejsem nijak přehnaně opatrná. V Tatrách jsme byli poprvé, když měli kluci 3 a 4 roky. Letos (8 a 9 let) jsme byli ve Slovenském ráji, no spousta maminek tady ma koni to komentovala, že by tam děti v životě nevzali, i moje kamarádky se divily. Příští rok chceme zase Tatry, počítám s tím, že kluci už v pohodě zvládnou Rysy, Priečné sedlo.

merope
27. zář 2023

Nedokáži si představit, že by mi můj čtyřleťák vydržel dlouhou dobu v sedačce na zádech (jako jo, když se mu nechce šlapat, to se zase nosit dá). Bála bych se, že by zrovna v horších úsecích chtěl ven a běhat. No a ne vždy přesně tam, kam chci já. Jako z výšek má respekt, takže to je asi ok, ale klidně by se mohlo stát, že někde neodhadne nebezpečí a sletí. Zatím se s ním bojím jít i povltavskou stezku ze Štěchovic na Slapy - je to tam v jednom místě vyloženě vysekané do skály a sráz dolů bez jakéhokoli jištění. Na místa, kde bych sedmileté dítě musela k sobě cvakat jistícím lanem, bych si s čtyřletým netroufla.

ada22
27. zář 2023

No zjistila bych si jak to tam přesně vypadá. Dle toho se rozhodla. Jestli tam jsou nějaké náročnější úseky, tak ta krosna asi není úplný ideál. A bacha může tam již i sněžit a mrznout. Také jsme před dětmi chodili na ferraty, že by jsme s dětmi nějakou lehčí zkusili jsme začali uvažovat až nyní, kdy je mladší 7.

galatea_a
27. zář 2023

Rozhodně nejezdi s takhle malými dětmi nikam, kde to neznáš. Pokud je to tak nebezpečné, že potřebuješ krosnu a přicvaknutí, počkala bych na dobu, až děti trochu povyrostou. Zatím můžete chodit po horách po bezpečných cestách.

fyii
27. zář 2023

ja bych zvolila mene obtiznou trasu, i cesta na Rysy fakt pro 4 lete dite neni. Cela cesta je hrozny sraz, obrovske vysky a deti se nemusi citit komfortne.. a co pak... ja bych volila trasu treba ze Zamkovskeho chaty na druhou stranu k ty lanovce na Lomnicky stit, tam je ta cesta daleko mene narocna nez an Rysy. I s detma leze provozovat horskou turistiku, ale musi se trosku s rozumem. Spravna obuv je samozrejmosti.

sarihy
27. zář 2023

@fyii Přesně tak. Mojí dceři ve 4L stačila cesta Labským dolem - chodí se po klouzajících kamanech, přes potoky, no měla celkem co dělat, dobrodružné až až pro ni.

vladienka
27. zář 2023

Tak ja si neviem predstavit vziat tak male deti na Rysy a Rozsutec. Po prve Rysy su velmi dlha 8 hodinova turistika, podruhe aj pomerne nebezpecna pred konecnym vystupom, par ludi tam v priebehu rokov zomrelo. Takze za mna- prisposobit tury detom, a tie vysnivane tazsie ist bez deti 🤷🏻‍♀️ pre deti je napriklad krasny Vodopad Skok, Zamkovskeho chata, pripadne Teryho, Popradske pleso, manzel bol ako 7 rocny na Krivani. Problem je ze mate toho 4 rocneho, ti vacsi by uz zvladli viac. Alebo potom Slovensky raj, ak su fyzicky zdatni a zvladnu tie rebriky. Minuly rok ked mala starsia dcera 5, sme prvykrat skusili aj useky so stupackami, a bolo to velmi velmi tesne z jednoducheho dovodu, ze na to ledva dosiahla 🙂 pripajam fotku pre predstavu

dyechampion
27. zář 2023

Tak kdyz ti to chybi, proc nejedete s manzelem sami. Promin, ale myslim, ze je to fakt nezodpovedny.

swan42
27. zář 2023

Jsem to dite, ktery jezdilo na Fatru a do Tater a opravdu mi to prislo bezpecne az cca od 9 let. Driv bych zejmena na rysy a rozsutec mensi deti nebrala.
Mozna se neco zmenilo, ale na Rysy jsou retezy ana Rozsutec pres Poludnovy grun je docela narocna hrebenovka, ze Stefanove je to zas 3 hodiny cesty.
Bla bla bla...zkratka bych jeste rok, dva pockala a hlavne vybrala mene narocne lokality... Fakt bych se bala, ze jim uklouzne noha...
Zvlast, kdyz si tam nikdy nebyla... jizerky, Jeseniky, Krkonose uz mate prochozeny? Crsky raj, svycarsko, sumavu, beskydy? Pripadne slovesky raj a kras na uvod

sanoela
27. zář 2023

Malou Fatru bych se nebála projít s dětmi to je taková náročnější procházka, ale pak bych sjela např lanovkou dolů a na Rozsutec bych s nimi nesla to mi přijde na děti moc i my jsme tam měli jako dospělí chvilkami co dělat. Co třeba Chopok ten si myslím, že v pohodě i s detmi🤔

swan42
27. zář 2023

@dyechampion ja teda nevim jak tobe, ale mne nikdo nepohlida ani 2 deti na vic jak dva dny, natoz 3 na tyden 🙈

jana_zofie
27. zář 2023

Já jsem šla Janošikovy Diery-Rozsutec jako poměrně malá, myslím, ale rozhodně už jsem byla minimálně ve třetí třídě. Co si z toho tak pamatuju, tak bych tam čtyřleté dítě netahala. A Asi můj táta by si to nelajznul a ten má dost na háku, řekla bych. Ti starší by podle mě šli, ale čtyřleťák v krosně mi přijde jako recept na průšvih. Nemůžete se rozdělit? Jako chápu, že už chcete trošku náročnější trasy a starší by to taky bavilo, ale nemůžete se prostě rozdělit? Jeden jít se staršíma obtížnější trasu a ten druhý nejakou volnější procházku a příště se třeba prohodit? Co si pamatuju, tak já vždycky chodila s tátou - Diery, Terryho chatu, Slovenský ráj. A mamka chodila se ségrou volnější procházky a trasy v okolí. Naši se teda nestřídali. Máma má zlomený kotník a ségra na turistiku nikdy moc nebyla.

areh
27. zář 2023

Byli jsme tam jako malí. Bráchovi bylo taky kolem 4 let. Malá mu ušila kšírky, aby nikam neutekl a nespadl 😁 všichni přežili. Je to tam moc krásné a s dětma se tam taky chystám 😊

konidana
27. zář 2023

My jsme oba cvoci, deti bavily zebrika a lezeni, obycejna chuze nikoli. Takze se starsi od 1.5r
Na izvir soci po kramlich a retezech, to teda ne az nakonec, ale za rok uz jo. Soutesky ve francii, take kratke useky po ctyrech s detmi necely rok a 3r. Atd. V pohode. Trasy ksme vymysleli umerne jejich schopnostem neno jsme je treba nesli kdyz to bylo dlohe nebo prilis narocne. To spis ne narocne, spis dlouhe. V satku nebo v krosnicce.

dyechampion
27. zář 2023

@swan42 no tak kdyz nemas hlidani od rodicu nebo kamaradu, tak si zaplatis pani na hlidani..nebo najit nejaky hotel, co to pohlidani deti umoznuje, musi se hledat moznosti, a jako tohle je neco za neco, mas 3 deti, tak nejake atrakce musi pockat no, sobeckost jde stranou 🙉 ale v tomto pripade by matka byla fakt v debilni pozici, pokud by se neco nekomu stalo, a otec to "prece rikal"..🙈

konidana
27. zář 2023

obrázek: http://medvedifotky.cz/dejf.php?K=OI2CP1L&ID=21649
3,5 r. To už jsme je teda nenosili. Délku trasy -udaný čas - jsme s dětmi vždy násibili dvěma nebo třema i čtyrma. Taktže trek na 2 až 4h jsme měli na celý den. Delší bychom nedali.

swan42
27. zář 2023

@dyechampion chapu, ze je to neco za neco, ale otazka "proc nejedete sami" a nezaplatite detem na hotelu chuvu mi prijde fakt mimo 🙈

konidana
27. zář 2023

@sarihy od 9 do 13 let jsem v rámci turistického tábora prochodila celé vysoké tatry úplně napohodu. Dokážu si to individuálně představit i s dětmi od 7 let. Čtyřleťák ty dlouhé treky nejspíš ještě nedal. I když náš čtyrletý klidně ušel za víkend přes 30km, z toho víc jak 20km za sobotu (kokořínsko). Ale do hor bez možnosti úniku bych se s nima v tomto věku asi spíš nepouštěla.Leda s vědomím, že jsem ho schopná většinu trasy odnést na zádech v případě nutnosti - a to fakt nejsem.

cilkat
27. zář 2023

Staršímu o rok méně, mladšímu podobně. Velký Rosutec si s nimi nedovedu představit prostě proto, že mi všechny cesty přijdou hrozně daleko. Ale žádný úsek, ketrý bych se tam s dětmi bála, si nevybavuji (na Malém ano, tam mi stoupání ze sedla přijde moc 'volný pád'). Jánošíkovi Diery za mě v pohodě. ... Ale uznávám, že já s nima neustále někde lezu a manžel pak šílí, že mi spadnou (starší nespadne, starší neleze do ničeho, kde si nevěří. Ale mladší řeší problém tak, že mi s rozběhem skočí do náruče a tam už to poněkud problém je, no).

aliishaa
27. zář 2023

V Terchové jsme byli s manželem ještě bez dětí - už si přesně nepamatuji, co jsme tam vše prochodili, ale byly úseky, kde jsem byla ráda, že jsem ráda, natož mít na starosti ještě dítě. Já jsem ale co se týče dětí opatrnější než většina populace 😀. Nějaké děti tam byly, ale spíš tak 12-13ti leté. Nám už se po horách stýská neskutečně, ale začínáme postupně. Dětem je 4 a 7, ze začátku jsme spíš koukali na to, aby holky něco zvládly ujít. Letos jsme se mrkli do Alp a byla jsem překvapená, jak špatně zvládají výšky, i když průpravu z českých hor mají a jinak jsou fakt statečné a stačí jim ujištění, že je daná věc bezpečná - čtyřletá např. dostala úplně hysterák, když se mělo přejít přes zajištěný most, který vedl podél vodopádu - nic nebezpečného, ale bylo to nové a měla strach. Kdyby se mi takhle sekla někde uprostřed túry, bylo by to horší, tohle bylo jen v rámci výletu, kde bychom se přinejhorším vrátili zpět na parkoviště. Sedmiletá je už rozumnější, takže se jí toho dá dost vysvětlit, ale jak se šlo na lávku nebo most, tak už přemítala, jestli to ta prkna vydrží, no a když viděla mezerama dolů pod sebe, tak to bylo taky peklíčko 😅.

dyechampion
27. zář 2023

@swan42 vadi ti styl jakym se to napsala, nebo tomu porad nerozumis? Proc by nemohli jit nekam sami, bez deti? Pokud nema kdo hlidat deti, tak snad kvuli tomu netaham 4 lete dite do neceho, co ani nevim jestli zvladne.

swan42
27. zář 2023

@dyechampion s kazdym dalsim komentarem mi pripadas vic a vic mimo realitu 🤷‍♀️

dyechampion
27. zář 2023

@swan42 a co je mimo realitu? Vyjadruju se tady uplne jasne. Pokud ti nikdo nepohlida tvoje 2 deti a potrebujes to, tak hledas snad dalsi reseni ne? Nebo ne? Opravdu nechapu tvuj komentar o me, ze jsem mimo realitu. Tohle je naprosta realita. Najmout si chuvu na den dva je realita, pokud chces. Spis jestli to nemas na mysli financni realitu, to je zas jina kapitola.

autor
27. zář 2023

Diky vsem za nazory. Z nekterych si rada neco vezmu

petaov
27. zář 2023

Nechci strašit, ale zrovna v Malé Fatře se letos zabila matka tří dětí. Spadla do rokle a děti zůstaly stát na římse a celé to viděly . Myslím, že podobný věk 4,7,8. Já bych s dětmi do Tater nejela, protože prostě ztrácíš tu pozornost, nejsi tak opatrná na sebe, spíš se ohlížíš na děti a pak se stane neštěstí.

lutu11
27. zář 2023

Myslim, ze nikdo z nas nedokaze odpovedet na to jestli s nima jet nebo ne. Chodite na podobne narocne trasy? Pokud jo a deti neremcaji a slapou jedte. Pokud ne, zvazte. Treba moje deti zacali narocnejsi trasy zvladat ve 3 letech. Ale za mě s nima určite nechiďte na Rysy. Né, žeby to nedali, ale je tam souvislá fronta a není to příjemné. Sedlo sedielko, Bystra lavka, Prielom, Priecne sedlo určite ne. Je to opravdu narocne. Nejsou to Krkonose a taky souvisla řada lidi. Naopak doporucuji Solisko, Teryho chatu, Zbojnicku chatu. Klidne i Slavkovsky stit, Ostrvu, Svistovku ale len od Skalnateho plesa. Slovensky raj jedte - to deti berou jako hriste. To same Janosikove diery i Rozsutec. Na Rozsutci si exponovanej usek nepamatuji, ale tim padem asi nic narocbe to nebylo. Byt Vama vyberu v horach alternativy. Exponovane kratke useky a normalni slapacky. 4 letyho urcite jistit. Starsi uz toho ujdou vic.

lutu11
27. zář 2023

@petaov ano, pani spadla na Zbojnickem chodniku. Tezko rict, co delala. Ja pak na to koukala a fakt si to neumim vysvetlit.

petaov
27. zář 2023

@lutu11 Podle mě je to těmi dětmi. Jsi míň opatrná, když máš na starost děti. Malá Fatra není extra náročná, ale v Tatrách je třeba vážit každý krok a ne ještě dohlížet na děti.

lutu11
27. zář 2023

Jinak jeste jedna zkusenost. Mam pocit ze moje deti, kdyz byly mensi byli odvaznejsi a min se bali. Cin driv zacnes s narocnejsim terenem tim vic jim to pak pripada jako samozrejmost. Ale ty poznas sve deti nejlepe.