Norethisteron a případně těhotenství. Máte zkušenost?

katy166
10. zář 2024

Krásný den všem. Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s Norethisteronem a případném začátku těhotenství.
Dnes mi ho můj gyndař napsal kvůli tomu, že jsem měla dřívější ovulaci a tudíž by mi měla přijít ms. Jenže po tom posunu by mi měla přijít v době, kdy budu odjíždět na wellnes. Když jsem mu řekla, že je možné, že se povede mimi, tak mi řekl, že v těhu by se brát neměl, ale víc se k tomu nevyjádřil. Měla bych ho brát celkem pět dní, jeden prášek ráno a jeden večer.
Teď mám obavy, že pokud by se povedlo, tak abych těmi prášky nějak neohrozila případné těhotenství. Četla jsem i starší diskuze na toto téma, ale nějak jsem se z nich nedozvěděla moc.
Děkuji všem. 🙂

martulka88
10. zář 2024

@katy166 A proč sis nechala napsat léky?

katy166
autor
10. zář 2024

@martulka88 psala jsem, že budu odjíždět na wellnes a tudíž potřebuji posunout MS, která má přijít v den odjezdu 🙂

talcot
10. zář 2024

@katy166 Pokud je možné, že jsi na začátku tehotenství, neriskovala bych léky na posun MS...

hezz17
10. zář 2024

Snazim-li se otehotnet, tak si nepospuvam cyklus NESem.

katy166
autor
10. zář 2024

@talcot jenže taky být nemusím a pokud nejsem či lépe řečeno nebudu, tak bych si zbytečně zničila pobyt na wellnes, protože bych měla MS a nemohla bych ani do toho bazénu. Něco na oddálení MS jsem si nechala napsat proto, že vůbec nesnesu žádné tampony.

katy166
autor
10. zář 2024

@hezz17 Tak za prvé teprve minulou středu jsme se s přítelem rozhodli, že by jsme se pohádali o mimčo a v noci na čtvrtek byl první nechráněný sex. Ovulaci jsem měla mít až tento týden, ale místo toho přišla už teď v sobotu. To jsou věci, které prostě neovlivním. Sama jsem tím byla zaskočená.

katy166
autor
10. zář 2024

Kdyby ovu přišla tak, jak normálně chodí, nemusela bych řešit nějaké prášky na oddálení. Takže příště si prosím nechte ty svoje rady typu "když se snažím, nic neodděluje" atp., navíc moje otázka zněla úplně jinak. Já vím, ono se dobře něco kritizuje, když pořádně nevíte co proč a jak 🙄😏

talcot
10. zář 2024

@katy166 tak priste se asi neptej na diskuzním foru, když si máme nechat rady... Je to o prioritach, kdybych se opravdu snažila otehotnet, wellness a oddaleni by bylo nedulezite. Ale ty víš nejlepe co delat! 👍🏻

hezz17
10. zář 2024

@talcot hlavne vylzet z ambulance gynekologa a otazky davat na forum 👌

cherie24
10. zář 2024

@katy166 já dostala toto na cystu a je to nehorázná 💩 tento "lék". Popravdě, raději bych měla zkažené wellness než si rozhodit cyklus a riskovat to ještě ke všemu v možném těhotenství. Mě z toho třeštila hlava celé dny tak, že ani léky na bolest nepomáhali a bylo mi na blití ještě týden potom. Pak mi jako třešnička na dortu otekly klouby, že jsem ani nemohla chodit. Toto v době snahy o miminko fakt nebrat. 😉 Wellness se dá zvládnout i s tampony, mě letos taky vyšla MS na pobyt u moře. Holt jsem se s tím smířila, že bude dovča nepohodlná. To je úděl ženy...

katy166
autor
10. zář 2024

@talcot asi nechápeš, že tento měsíc se seběhlo všechno tak najednou a na rychlo a že nic z toho nebylo plánované. Teda krom toho wellnesu. Ovulaci jsem měla mít až tento týden, nemohla jsem vědět, že se rozhodne přijít dřív, když mám jinak cykly pravidelné. Kdyby ovulace přišla tak jak měla, nic bych teď nemusela řešit.
@hezz17 psala jsem, že mi k tomu můj gyndař nic víc neřekl a když mi něco neřekne a spíš ze mě udělá debila, který nezná svůj cyklus, tak kde je chyba? U mě určitě ne a v tom případě hledám odpovědi jinde. Kvůli tomu budu pak gyndaře měnit.
@cherie24 jak jsem psala, tampony mi už od puberty vadí, nesnesu je. Proto jsem to chtěla řešit takhle.

katy166
autor
10. zář 2024

@talcot mimochodem, kdyby mi dr na rovinu řekl, že tyto prášky nejsou v případném těhotenství vhodné, zkusila bych se ho zeptat na jiné nebo bych to zkusila řešit jinak. Jenže on mi nedal k ničemu prostor a víc se k tomu prostě nevyjádřil, ačkoliv jsem se ho doslova ptala.

somalicats
10. zář 2024

@katy166 Tak tampóny nejsou jediné, taky je nesnáším. Existují takové vymoženosti jako menstruační plavky, nebo pak kalíšek.

martulka88
10. zář 2024

@katy166 Tak máš dvě možnosti - nechat tomu volný průběh a nebo si vemeš prášky s tím, že pokud budeš těhotná, tak to odejde. Jako pokud se snažíte, tak bych se vys.ala na prášky, který ti to akorát mohou rozházet i na několik měsíců a nebo si je nevezmeš a třeba těhotná budeš. A taky vám to hned nemuselo vyjít. To je už na tvém rozhodnutí, zda chceš riskovat a nebo si lupneš prášky a budete se snažit v budoucnu. Jakýkoliv prášek na oddálení MS se nesmí v době těhotenství, takže by ti nedal jinou alternativu.

hezz17
10. zář 2024

Nechcea nes, nechces menstruci a nechces tampony. Tak si hod korunou

petulapal
10. zář 2024

@katy166 já léky brala před 5 lety, jela jsem na dovolenou a MS měla přijít v den odletu, brala jsem je dlouho (myslím že 10 dní), po příjezdu z dovolené jsem ocekavala MS, ale ta nikde. Místo ní jsem byla těhotná. Malá se narodila zdravá.

gimlik
10. zář 2024

Byla jsem u doktora skrz rozhozený cyklus. Snažili jsme se o dítě. Napsal Norethisteron. Další cyklus už MS nedorazila a já byla těhotná. Je to už skoro 4 roky. Syn se narodil zdravý.

nazka
10. zář 2024

@katy166 mne v létě udělal tenhle lék takovou paseku v těle, že se mu budu vyhýbat už jen obloukem. Mimochodem, kdybys byla těhotná, tento lék plod spolehlivě zlikviduje.. Propadne poškodí

platera
10. zář 2024

Z osobní zkušenosti můžu říct, že obavy, jestli dítě bude v pořádku, můžou být pak velké. Stalo se mi něco podobného jenom s jiným lékem. Otěhotněla jsem, nevěděla jsem to, měla jsem nepravidelný cyklus, navíc ještě mám nízké amh a vyšší fsh, nečekala jsem to. Pět dní jsem brala 5mg Orgametrilu v pátém týdnu těhotenství kvůli plaveckému výcviku. Teď jsem ve 34. týdnu a občas ve mně hlodá červíček, jestli malá bude v pořádku. Nepokoušela bych to.

cherie24
10. zář 2024

@katy166 jde o to, že po vysazení prášku přijde opravdu silná menstruace. Některé ženy to popisovaly jako něco hrozného a že jen ležely a non stop to z nich teklo proudem. Totéž mi řekl i doktor na pohotovosti, když jsem tam příjela, že beru tyto prášky a nejsem schopná vůbec ničeho. Řekl, že je dost možné, že když je vysadím dřív než bych měla, může mě i vést rychlá kvůli zastavování silné menstruace. Prý bych nebyla první ani poslední, komu po Norethisteronu zastavovali krvácení. Tak si asi můžeš domyslet, co to udělá s případným těhotenstvím. 😉

katy166
autor
11. zář 2024

@petulapal děkuji za odpověď. Já právě četla i plno starších diskuzí, kde holky psaly jak jim to rozhodilo cyklus nebo že byly těhotné, i když o tom v té době nevěděli a mimi se jim narodilo zdravé. Mě právě hodně dostalo to, že jsem se na to svého dr ptala, jen řekl že se v těhotenství nesmí, ale víc mi neřekl. Uvažuji nad tím, že bych den před nasazením prášků zkusila udělat tt (to bych měla být 9-10 DPO)a pokud by tam byl duch, prášky bych nenasazovala.
A samozřejmě pak dr změním. Kvůli něčemu podobnému jsem odcházela od předchozího druhého, ale ten mi pro změnu napsal tenkrát Utrogestan s tím, že ho mám brát od 15 DC, ale už mi neřekl, že blokuje ovulaci a díky tomu jsem ovulaci dva cykly neměla, protože ji mám až 17-19 DC běžně 🤦‍♀️

katy166
autor
11. zář 2024

@gimlik jsem ráda, že to u vás dopadlo dobře. Jen by mě zajímalo, proč doktor některé věci neřekne nebo proč každý doktor říká něco jiného? Jak jsem psala výše, zkusím asi před nasazením prášků udělat napřed TT. Ono se vážně nemusí povést, to bych se divila kdyby to bylo na první dobrou a vlastně tento cyklus úplně naplánovaně, ale co kdyby...

katy166
autor
11. zář 2024

@nazka a právě proto se ptám na zkušenosti jiných tady. Dr. mi ohledně toho nic neřekl, před ničím mě nevaroval.. Kdyby mi to řekl na rovinu, ani bych si ty prášky nebrala. Jenže když mi řekl, že by se v těhotenství neměli brát a víc k tomu neřekl, bylo mi to divné a proto jsem začala hledat diskuze na toto téma, jenže to byly diskuze z roku 2012 a mě zajímaly "čerstvé".

nazka
11. zář 2024

@katy166 já teda beru k tomu ještě léky na tlak a ty dvoje léky k sobě vůbec nešly. Takže jsem začala mít šílené otoky, byla jsem hrozně unavená. A asi měsíc, než to odeznelo..

gimlik
11. zář 2024

@katy166 mě v té době nenapadlo,že bych s nima mohla otěhotnět. S přítelem jsme se přirozeně snažili 3 roky. Kdyz mi čím dál víc začal zlobit cyklus,tak jsem se s tim svěřila doktorovi. Měla jsem brát 3 cykly pak bychom přešli na něco jiného. A hned vlastně 1 cyklus a já to potom nedostala. Najednou 2 čárky.. Překvapilo to i doktora mi přišlo. Já jsem potom stejně v 3. trimestru brala asi 5 tablet denně skrz žlučník a játra. A myslím,že ne všechny byli podporované v těhotenství. Syn je zdraví. Jen teď bojujeme trochu s mluvenim. Jeho otec je dysgrafik a dyslektik. Malému se mluvit moc nechce. Ale snad se to poddá. Jinak bez alergií a jiných zdrav. následků.

katy166
autor
11. zář 2024

@gimlik děkuji za pozitivní zprávu, ale stejně mám obavy. Proto přemýšlím nad tím, že prášky nebudu nasazovat ten den, co bych měla, ale že budu prostě čekat jestli ms přijde nebo. Podle toho, co jsem pochopila, tak i když bych začala špinit, tak ty prášky to i tak zastaví. Maximálně bych ještě koupila TT, protože vím, že i na začátku těhu může žena špinit nebo slabě krvácet. A pokud by byl i TT negativní, prášky bych nasadila.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru