Nevím si rady. Těhotenství nebo zbytkové HCG?

Ahoj maminy, já už jsem tady psala, možná někdo zaregistroval, ale situace se vyvinula a potřebuju znát názor i ostatních, než udělám nějakou blbost.

V dubnu jsem otěhotněla, v květnu se zjistilo, že jde o zamlklé těhotenství. S doktorem jsme se domluvili, že počkám na spontánní potrat. Dal mi i žádanku na revizi, na kterou, kdybych šla, by byl radši. Nakonec jsem se opravdu rozhodla pro ten spontánní potrat, neměla jsem žádné problémy, tak proto. Krvácela jsem ale 3 týdny, což je prý poměrně dlouho. Včera na UZ doktor zjistil, že mám v děloze rezidua. Hnal mě na revizi a nepřímo mi vyčetl, že jsem tam nebyla rovnou, i když mi dal i tuto možnost, čekat na spontánní potrat. Byl slušný, ale pasivně agresivní.

Teď nastává kámen úrazu. Po odkrvácení jsem se cítila dobře. Proto jsme (když jsme měli počkat, vím) měli s manželem sex. Přerušovaný, ale byl. No a já si před kontrolou zkusila udělat test především kvůli HCG, a byl pozitivní. Druhý den byla čárka ještě silnější, ale přikládala jsem to tomu, že jsem si první test dělala z odpolední moči a druhý z ranní. Do kontroly jsem to nechala být. Bylo to 8 dní od styku.

Na kontrole kromě toho rezidua zjistil doktor, že mám vyšší sliznici, značně prokrvené cévní řečiště, ale nic, co by nasvědčovalo přicházející MS. Poté jsem se mu přiznala, že jsme měli onen styk, a zda to nemůže být těhotenství. Říkal, že je to možné. Ale že mám v děloze bordel. Těhotenství by bylo vidět až kolem 20. 7., a to jako malá tečka, která by byla zaměnitelná s tím “bordelem”.

Jsem zoufalá. Nic mi není, mám jen pocit jako na MS, ale ta pořád nikde. Jinak nic. Chtěla jsem ještě počkat, zda MS nepřijde nebo aspoň do toho 20. 7., ale doktor o tom nechtěl moc slyšet, neposlal mě ani na HCG a dal mi žádanku na tu revizi.

A já teď nevím, co mám dělat. Přikládám testy.

1. test: 29. 6. - z odpolední moči
2. test: 30. 6. - z ranní moči
3. test: 2. 7. - z odpolední moči
4. test: 3. 7. - před chvilkou dělaný, tedy dopoledne

klokanka31
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi To vypadá že budeš těhotná... Co to probrat s jiným doktorem?

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@klokanka31 Zkusím tam, co mi mají dělat revizi... ale jsem objednaná na čtvrtek, a to tam ještě nikdo nic neuvidí... myslíte, že mám ukázat ty testy? Jsem fakt hotová...

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

A koukám, že se mi špatně nahrála fotka, ta nejsilnější čárka je z dneška.

martina_cz
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi došla bych si na odběry na hcg jako samoplátce a po víkendu znovu, ale podle testů to vypadá na těhotenství.

vineta
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi No, asi bych si nechala nabrat jako samoplátce hcg, po dvou dnech zopakovala, revizi tím pádem o trochu odložila a v případě, že by hcg rostlo, tudíž by se s největší pravděpodobností opravdu jednalo o nové těhotenství, bych určitě konzultovala s jiným doktorem, jestli by rezidua v děloze mohla způsobit nějaké problémy a jak postupovat dál.

marta_kovar
3. črc 2020

Přesně jak píšou holky nahoře. Nech si vzít tu krev a počkej na výsledek. 😊 Já si také myslím, že jsi znovu těhotná. A pokud to dopadlo, tak prober svůj aktuální stav se svým nebo i jiným lékařem. Ať máš víc pohledů na věc.

terezanovotna30
3. črc 2020

Ty jo a není možný, aby ty "zbytky" produkovaly znovu HCG?? To je záhada... Přijde mi to hodně silná čárka na tak brzy od sexu... Doktorovi si říkala, že testy sílí? Nechápu, že nevzal krev na HCG. Určitě si dojdi jako samoplátce jak psaly holky výše. Pokud každé dva dny zdvojnásobí, je to nové těhotenství.

anakolut
3. črc 2020

@martina_cz Taky si myslím, že by bylo dobré opakovaně vzít HCG a uvidí se, jak poroste.

jarmarca
Autor odpověď smazal
Zobraz
nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@jarmarca No, dneska Je to 12 dní.

Víte, čeho se bojím? Že půjdu na krev, HCG třeba opravdu poroste, ale díky zbytkům v děloze těhotenství nebude prosperovat anebo třeba já bych mohla mít problémy, a nejen teď, ale i s dalším případným budoucím otěhotněním atd. Takže ta revize mě stejně asi nemine, když nad tím tak přemýšlím...

vineta
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi Jinak ještě poznámka nad rámec- nevím, nakolik rozsáhlá rezidua máš, ale já tedy po přirozeném potratu nějaká rezidua měla, doktor z toho také nebyl nadšen (hlavně z toho, že jsem nešla na revizi rovnou), ale potom mě už na revizi nehnal a dal mi místo toho injekci oxytocinu, který měl vyvolat ještě krvácení - to se ale prakticky nestalo a rezidua mi odešla až s příští menstruací. Poté už byla děloha naprosto v pořádku. Tj. nutnost revize bych asi konzultovala s jiným dr. i v případě, že by se těhotenství neprokázalo...

vineta
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi Ano, to chápu, ale to, zda rezidua mohou těhotenství komplikovat, případně působit další problémy, už je na konzultaci s doktorem, a asi bych chtěla názory více lékařů...

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@terezanovotna30 Jinak ano, doktorovi jsem to rikala (tehdy to byly ty první dva, ale nebyla jsem si jistá, zda ten druhy nezesilil kvůli tomu, ze byl z ranní moči). On právě řekl, že těhotenství nevylučuje, ale ze mám stejně v děloze bordel a momentálně těhotenství není jak zjistit (nevím, proč mě neposlal na HCG, ale proste si myslim, ze byl na mě naštvaný, už jen podle zprávy, kterou napsal... “na doporučenou revizi nešla”, přitom jsme se domluvili, ze bych zkusila i počkat). Nejsem zastánce hned na revizi, když si s tím tělo muže poradit samo, jedním potratem už jsem si prošla a všechno bylo OK.

Proste trvá na revizi, i když mi řekl, ze rozhodnutí je samozřejmě na mě, ale že muzu přijít o dělohu i vaječníky, pokud se rozhodnu zase cekat a do nemocnice prijedu příliš pozdě... a ja vím, ze má pravdu. Kamarádka takto dopadla po zanedbanem zánětu ze strany její gynekoložky, teď je ji 30 a je prakticky neplodná, nemá ani ovulaci.

Takže to stejně vidím tak, že mě revize nemine, i kdybych těhotná byla, a v tom případě nevím, jestli to chci vědět, radši asi spis ne...

jarmarca
Autor odpověď smazal
Zobraz
missym
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi Přidám svoji zkušenost...nevím, jestli to je úplně stejná situace. Byla jsem na IVF a embryo se chytlo. Ale špatně mi stoupalo hcg, takže nakonec neprosperující těhotenství. Vysadila jsem léky, přišla docela silná MS. Poté jsem byla na kontrolním odběru hcg, kleslo. Poté jsem prakticky co 2-3 dny chodila na kontrolní odběry a pomalu mi začalo hcg zase stoupat, ale o těhotenství se bohužel nejednalo (u nás ani nemělo z čeho). Nějaké zbytky v děloze začaly růst a znovu produkovat hcg. Bohužel jsem se nakonec revizi nevyhnula, ale po skoro dvou měsících nejistoty, co se děje, to už pro mě bylo vysvobození. Tak držím pěsti, aby se u tebe jednalo o těhotenství 🍀

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@vineta Taky jsem chtěla počkat na další případnou MS, no netvaril se. Až když jsem pod nátlakem souhlasila s revizí, vypadal smirliveji. Ja ho chápu, je to doktor a má zodpovědnost, a sám říkal, ze dřív, co doktor řekl, bylo svaté, nikdo nediskutoval. Což mu asi vyhovovalo a i tak to dokážu pochopit, sama pracuji ve zdravotnictví, ale měl by se více klást důraz na individualitu problému pacienta, ač je to dobrý doktor, nelíbí se mi, že se volí u všech stejný přístup, protože revize je jediná jistota a hlavně bez problémů. Ach jo.

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@missym Děkuju za sdělení své zkušenosti! Ja bych byla rada, aby přesně tohle bylo i u mě, ač je to asi paradox. Ale tak nějak citim, ze tu revizi podstoupit musím, nebo bych alespoň měla. Takže kdyby slo o tohle, bylo by pro mě lepší, kdybych sla s čistým svědomím na revizi než s myšlenkou, že tam muzu mít zdravé miminko... děkuju.

martina_cz
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi na revizi bych nešla, dokud bych nevěděla jestli je to těhotenstvím nebo těmi zbytky v děloze.

vineta
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi No, já když zjišťovala rizika revize vs přirozený potrat, vyšlo z toho, že riziko zánětu je u revize stejné, ne-li vyšší než u přirozeného. Hlídala jsem celou dobu teplotu, bolesti, výtok, byla jsem připravena kdykoliv dojet do nemocnice. Můj lékař mě také nepodpořil, ale naštěstí jsem měla možnost konzultovat se svým bývalým gynekologem, který mi v rozhodováni moc pomohl- já se tehdy bála revize, protože jsem už měla jednu za sebou a půl roku jsem pak měla problémy s cyklem. Takže doporučuju hlavně konzultovat i jinde, ať máš víc názorů- třeba budou mít všichni stejný, ale aspoň budeš mít jistotu, že ses rozhodla správně.

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@vineta No, to je mazec. Samozřejmě vím, že revize není bez rizika, proto jsem věřila svému tělu, nebyla jsem ještě tak hodně těhotná, plod se přestal vyvíjet v 6+1. Každopádně moc děkuju za všechno, vážím si toho. Ve čtvrtek to prokonzultuju ještě tam, v nemocnici. Sestřička po telefonu byla moc milá, tak věřím, že tam k něčemu dospějeme.

missym
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi Tak držím pěsti, ať to dopadne co nejlépe. Ale rozhodně bych nešla hned, pokud nemáš bolesti, teplotu, nekrvácíš. Jak píšou holky, bylo by fajn znát názor ještě někoho. Ani mě tenkrát doktorka hned nehnala na revizi, ale měla jsem být připravená, že kdyby se vyskytly problémy, hned jet. Tak uvidíš, co řeknou v nemocnici.

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@missym Děkuju. No, jde o to, že mně se miminko nevyvíjelo už zruba od 7. května. Pak sice proběhl potrat, ale stále tam něco je. A doktor říkal, že už je to dlouhá doba. Proto mě nechce nechat zase čekat, i když já bych ještě počkala, subjektivně se cítím dobře.

moly001
Autor odpověď smazal
Zobraz
moly001
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi 1) šla bych jako samoplatce na odběr HCG , i opakovaně, at lze posoudit dynamiku nárůstu
2) určitě konzultovat s jiným lékařem/ lékaři.
Jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne.

surikata131
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi možná to do zprávy tak napsal, aby se jistil, kdyby náhodou...nejspis se bojí, aby se ti nerozjela infekce, to by bylo docela blbé. to hCG by mohly produkovat i zbytky tkane z minulého těhotenství...
zajdi si jeste na vysetreni na gyndu do nemocnice, budes mit 2.nazor

sudylichozrout
3. črc 2020

Ohlidala bych si tzv. molarni tehotenstvi. Koukni na web.

mydvaapes1
3. črc 2020

@sudylichozrout To je hnus teda 🙄

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@sudylichozrout No to snad ne, tam je hlavní znak hooodně vysoké HCG, to já měla “jen” 28 000... takže snad tohle bude v pořádku.

klokanka31
3. črc 2020

@nejkulatoulinkatejsi Určitě bych počkala pokud nemáš nějaké problémy. Já po samovolném potratu ani u doktora nebyla, takže jsem nevěděla jestli tam třeba něco nezůstalo, ale bylo mi dobře, tak jsem se na to vykašlala... A za měsíc jsem byla opět těhotná, a mám z toho holčičku ☺

nejkulatoulinkatejsi
autor
3. črc 2020

@klokanka31 To je krásný konec. 🙂 Mě gyndař straší a nechci s ním být za zle, už teď měl ke mně úplně jiný přístup než vždycky, když jsem “poslouchala”. Jsem teď ale v telefonickém kontaktu s jednou porodní asistentkou, a ta říkala, že pokud nemám problémy, že bych vůbec na revizi nemusela, a kdybych náhodou byla těhotná, tak ty zbytky se s největší pravděpodobností vstřebají. Což mi doktor vůbec neřekl.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru