Nečekané třetí těhotenství

stankamedkova
8. čer 2017

Dobry vecer maminky, vubec si nevim rady doma mame 2.5 letou holcicku a 1.5 leteho chlapecka a asi jsem znovu tehotna. Dalsi miminko jsme planovali tak za 10 let. Mame ted koupeny byt 3+1 a celjem velkou hypoteku na nej. Mesicne za hypoteku platime 15000 to mame na 10 let pote budeme platit uz jen 4000 a kdyz odectu vsechny poplatky tak nam zustane na jidlo, obleceni, zabavu 8000-10000 a nedovedu si predstavit s tim vyjit jako 5 clenna rodina do toho vylety, a ruzne akce pozdeji ve skole ☹ po materske chci hned nastoupit do prace ale vubec nevim kolik budu vydelavat protoze kdyz jsem otehotnela s dcerou tak jsem byla ve zkusebni dobe a propustili me. Miminko bych moc chtela a zvazujeme pokud to bude pravda i potrat ale to he pro me strasne ale vzhledem k basi financni situaci si to nedovedu predstavit a deti by museli byt tri v jednom pokojicku. Omlouvam se ale chtela bych slyset jestli jste byly v podobne situaci a jak jste ji vyresili apod.

barus.8
8. čer 2017

Ahoj jsem v podobné situaci. Máme dvě děti 5,5 a 2,5 roku. Hypoteku máme asi poloviční, ale na delší dobu a zustavá nám míň peněz než uvádíš. Třetí mimi jsem někdy chtěla, manžel moc ne, ale přišlo to samo. Na potrat bych já osobně nešla, nedokázala bych to vstřebat. V tomto Ti radit nemůžu. Děti budou taky všichni v jednom pokoji, možná časem to vyřešíme jinak. My jsme taky byli 3 v pokoji až skoro do mých 18let a přežili jsme uplně v pohodě. Bude to ze začátku těžké naučit se vyjít s penězma a celkově, ale všechno jde. Mám kolem sebe několik rodin se 3 i více dětmi a nejsou to soc. případy a myslím, že se mají dobře i když se musí někdy uskromnit. Všechno jde zvládnout, když se chce. 🙂

nutricnihodnota
8. čer 2017

Tak hypotéku můžete refinancovat, to není důvod k potratu.

stankamedkova
autor
8. čer 2017

@barus.8 ja bych hlavne nechtela aby to odnesli prtata co uz mame. Aby jsme jim mohli doprat a casem i neco nasetrit. Jsem proti potratum ale nikoho za nej neodsuzuji. Porad zvazuji pro i proti. Chvilku ze to zvladnem pak kdyz zacnu normalne myslet tak si rikam ze je to pro nas nerealne a financne to nezvladnem hlavne jak pujdou deti do skol ☹

odula
8. čer 2017

@stankamedkova zvládnete 🙂 hele my jsme to měli krásně vypocitany abychom vyšli a ještě s rezervou a bac, podělalo se nam auto a bac zvedli nam nájem a bac a bac 😀 a je nás pět a jedem dal a dá se to i leasingem a půjčkou, se kterou jsme nepočítali. I když asi letos nepojedem k moři a nebudem mít novej mobil a já si asi letos nekoupím nový lodidy a děcka nedostanou pokemonovou knížku.ale jsou strašně rádi že maj ségru. A na výlety jezdíme tam, kde se neplatí. . Ale tretatko je nás vsech miláček a to nejlepší co nás teď mohlo potkat. nikdy nemůžeš všechno zajistit tak, aby něco nebouchlo, a nikdy nemůžeš taky vědět, jestli nepřijde dar, pěkná práce, která vám naopak zajistí všechno a ještě víc. Neboj se ničeho, spoustu věcí máte po prvních dvou deckach, bude to super 👍

panickatlamicka
8. čer 2017

@stankamedkova. az pujdou vase deti do skol, tak uz prece nebudetd vse placat jen z rodicaku, uz budete mit dva prijmy. A to, ze se detem musi tzv.dopravat, je jen iluze nas dospelych zblblych materialismem.

valmaxa
8. čer 2017

@stankamedkova 2 nebo 3 děti tak to už je asi jedno - při tom jak to máte si stejnak vyskakovat nebudete. navíc po 3 letech stejnak nastoupíš do práce, tak to bude snad s financemi už nějaký normálnější. Máš děti nafrkaný u sebe, a malý děti defacto toho moc nestojí. V ten moment kdy začnou být drahý už bys měla být vydělávající.
Já si teda nemyslím že Váš problém je mít či nemít 3 dítě - to v daný moment finance nijak nerozhodí (nejdražší jsou plíny jinak se dá vše za pár..) ale spíš 15titisícová hypotéka na 10let - to je jako masakr.

stankamedkova
autor
8. čer 2017

@valmaxa prave ze se bojim kvuli te hypotece manzel mel jeste z byvaleho vztahu pujcku a spojilo se nam to s hypotekou a je to mazec. Po tech 10 letech uz budeme platit jen 4000 tak to bude zase lepsi

nada3
8. čer 2017

@stankamedkova Dobry den, verim ze rozhodnout se tak nebo onak je tezke. Mam dvojcata a treti neplanuji. Kdyby se stalo, budu asi resit to co vy. Penize nejsou vsechno, ale bez nich to nejde. Jen bych se pridala k nazoru pani vyse, ze skutecne nevite, co bude zitra, za tyden, za rok. Muze byt hur i lip. Je spravne se rozhodovat s rozvahou, ale vsechno stejne nenaplanujete. Takze premyslet, az pujdou deti do skoly, bych rekla, ze je predcasne🙂 Spis bych se take zamyslela nad tou hypotekou, zda se mi to hodne, a to jeste jen s jednim prijmem. Hodne stesti.

antoinet
8. čer 2017

Radši rozvolnit hypotéku než přijít o miminko. Pro děti bude sourozenec přínosem, budou už hezká banda🙂 A jednou v životě tu budou jeden pro druhého, pro radost i starosti, až třeba vy jednou onemocníte.
Rozhodně lepší odepřít dítěti nějaký kroužek, než aby mělo maminku, co se roky trápí tím, že jednoho ze tří se vzdala. Ty pocity se můžou vlézt roky a trápení třeba nikdy úplně neodezní...

stankamedkova
autor
8. čer 2017

Ve dne v noci porad premyslim. Mozna je to iluze nas dospelych ze musime detem doprat ale chtela bych je bravat na dovolenou, vylety a podnikat ruzne akce. Je to tezke a vubec nevim co dal

muhehehe
8. čer 2017

@stankamedkova Napjaté, ale na mašli to není.. Jak je to s tou hypotékou? To budou dva úvěry, ne? Kdy máte fixaci? A je to fakt hypotéka jakože opravdu hypotéka (spíš teda dvě), není to třeba hypo+ úvěr ze stavebka? Určitá možnost trochu si ulevit z těch měsíčních výdajů by se tu mohla najít... když se to shrne- bojíš se vlastně jen těch financí... takže jak psaly holky- malé děti jsou levné a vůbec neřeší jestli mají nové oblečení nebo z bazaru, a až začnou být drahé, ty už budeš v práci... A taky- děti jsou sice takoví malí sebestřední sobečci co maj milion přání, přesto si nemyslím, že by vyměnily sourozence za týden v chorvatsku, lyžovačku, nebo jakékoliv jiné ,,dopřávání". Další sourozenec je super. Další dítě je super. Už napořád... pokusila bych se představit si to trochu dál... ne jen ty pokaděný zadky a tři roky napjatého rozpočtu... a ne jen pak představa nějakých přihlouplých kroužků co stojí peníze.. ale ještě dál ;) Velká rodina je fajn. Až budeš v důchodu, na nějaký drahý kraviny si ani nevzpomenete, ale děti tu budou pořád. Přeju ti ať se rozhodneš správně a hlavně ať jsi o tom přesvědčená.

nada3
8. čer 2017

@stankamedkova Tak jeste muzu napsat, ze me take na zakladce stvalo, ze pulka tridy byla u more a ja ne. To, ze nektere me kamaradky nebyly vubec nikde a nasi s nami sjezdili pulku republiky ve Skode 120, mi tenkrat moc nedochazelo🙂 Ted to vidim jinak a jsem nasim vdecna. Ten pocit, kdyz jsme poprve leteli k mori s mym budoucim muzem, si pamatuji doted. A nemyslim, ze jsem o neco prisla.

stankamedkova
autor
8. čer 2017

@muhehehe dekuji moc, ano bojim se nejvice tech financi protoze v dnesni dobe to bez nich nejde ostatni se zvladne. Ted vubec nevim co dal ☹ miminko bych hrozne moc chtela ale je tady porad jedno velke ALE☹

nikinnna
8. čer 2017

Upřímně si nedovedu představit, jak by se to dalo finančně zvladnout, bez navýšení příjmů. 8000 na pět lidí, kdy děti mají rok od roku vyšší nároky, je strašné málo ☹. Manžel by neměl možnost, si najít ještě nějaký vedlejšák? Je blbé, když to tak řeknu, ale ty se nervuješ kvůli jeho dluhu, z předchozího vztahu. Měl by se posnažit ti pomoct...

stankamedkova
autor
8. čer 2017

@nikinnna manzel se snazi jakmile se mu naskytne nejaka brigada tak jde. Ja se toho prave hrozim jak by jsme vysli a nechci detem porad rikat ze jim to nemuzeme koupit nebo nemuzou jet napr. Na lyzak protoze na to nemame. Tesila jsem se ze za rok nastoupim do prace a bude zase lepe ☹

pincola
8. čer 2017

@stankamedkova Už jsem to tu psala v jiné diskuzi. Já jsem jako dítě měla hodně moc nízký standard. Troufám si říct nejnižší ze třídy. A nijak negativně mne to nepoznamenalo. Dnes už si žiji lépe a musím říct, že oproti některým kamarádkám z dětsví se mi žije snáz. Umím se radovat i z relativně mála. Nemám návyky na neustálé vymetání obchodů s hadrama. Užiju si skromnější dovolenou, ale tak že si ji uvnitř užiju.

Jsem opatrná, abych se nedostala do finanční tísně. A celkově mi v mé kůži vůbec není špatně. Přimlouvám se za miminko, jako holka, co sama v dětsví měla opravdu velmi málo. Tím, že jsem to zažila se přimlovám s klidným svědomím🙂

Tobě přeji, ať tak, nebo tak, ať je to rozhodnutí psrávné, hodně síly a štěstí. 🙂

stankamedkova
autor
8. čer 2017

@pincola moc dekuji 🙂 zatim vubec nevim a nejsem si nicim jista

pincola
8. čer 2017

@stankamedkova nemáš za co🙂 Tohle se nehodí v podstatě nikdy🙂 Pokud máš ještě čas se rozmýšlet, odpočnni si a sama určitě pocítíš, co máš dělat. Na dálku posílám podporu🙂

rebe
8. čer 2017

Peníze budou, my nebudeme. Nedovedu si představit, že by sebekrásnější dovolená, nový mobil nebo značkové oblečení mohlo dětem vynahradit sourozence, kterého měli mít, ale nemají. Představ si, že za pět let tvého muže nečekaně povýší a bude mít dvojnásobný plat a ty budeš každý večer uléhat s myšlenkou, že byste to dítě v pohodě zvládli. Uklidní tě, že se máte o to líp. A teď si představ, že manžel přijde o práci, budete muset spát všichni namačkaní v jedné ložnici, to nejmladší bude usínat v tvojí náruči v obnošeném pyžámku ze sekáče. Opravdu si řekneš, že to byla chyba?

katkaajirka
9. čer 2017

Vždycky příjdou chvíle, kdy si myslíme, že to nezvládneme. A důležitější než peníze jsou vždy vztahy. Moje maminka to taky neměla jednoduché, byli jsme s bráchou ještě velmi malí, když od nás odešel otec, maminka dodělávala školu, takže jsme celé dětství žili jen ze soc. podpory. A bylo to to nejkrásnější období, na které pamatuji. Všechny větší dárky kupovali babičky, na dovolené jsme také jezdili jako velká rodina s prarodiči, protože mamka na to neměla, ale o to to bylo hezčí.Naučili jsme se šetřit a vážit si toho, co máme.
Kamarádka zase vyrůstala s třemi dalšími sourozenci, otec splácel hypotéku, maminka na rodičovské, žili skromněji, ale vždycky jsme jim hrozně záviděli, že jsou velká rodina a mají se všichni moc rádi.
Pro mě osobně je dítě, ať už příjde jakkoli nečekaně, na prvním místě. Ráda se uskromním, protože vím, že to maličké mi dá mnohem více. Stát se může cokoli, ale dítě nic nenahradí. 😉

jajulin
9. čer 2017

@stankamedkova pises, ze nechces, aby to odnesly deti, ktere uz mate. Jenze uz mate i to treti, pokud jsi opravdu tehotna. Proc by to melo odnest zrovna to treti? Vzit nekomu sanci na zivot mi prijde mnohem horsi nez se uskromnit. Hypoteka se da urcite nejak rozvolnit. My mame planovane tri deti a nemenila bych za nic na svete. Kdyz se zavrou v pokojiku, vymysli bejkarny, spolecne se tomu rehtaji... presne to jsou chvile, kdy si rikam, ze mit dve deti je moc nudne. Ta prava legrace zacina az od tri deti a vys :D. Drzim palce, at vse vyresite a za 9 mesicu je vas o jednoho vic.

pincola
9. čer 2017

@stankamedkova Nemyslím, že děti, které máš něco odnesou-v tom pravém a hlubokém slova smyslu. jak jsem ti psala, já to zažila, jaké to je nemít, to co ostatní děti. Štvalo mě. Ale takovým způsobem, jakým mne štvalo, že nemohu jet na lyžák mne v životě pak štvalo ještě milion věcí, které s penězi nesouvisely.

V mém životě nikdy ty nejtěžší věci, ani ty nejhezčí věci nesouvisely s penězi.
Zažila i jsem i takové větší hmotné strádání, ale je to pro mne uzavřená věc, která se týkala relativné krátkého období mého života. Jak jsem si začala vydělávat, tak už to pak bylo dobré.

Vadilo mi třeba, že nemůžu jít s holkama na pizzu, že nemám hezké oblečení, nechodím na žádný kroužek. Vadilo mi samozřejmě, že jsme třeba strašně šetřili v jídle, ale uplně strašně moc,t o ty bys určitě nemusela, protože ty máš vůli být dobrá máma, což u nás až tak nebylo. Pokud jsem něco v život ěhluboce postrádala, tak to byli lidé. Cítila jsem se osamělá. Jako dítě jsem snila, že o víkendu taky pojedem k příbuzným na chatu(já jsem se žádnýma příbuznýma nesetkávala). Nebo že rodiče mé kamarádky jsou moji rodiče a že spím někde v jejich bytě.

Dodnes se někdy přistihnu, že si představuji, že peču dvě bábovky, protže přijde hodně lidí. Když se mi narodily děti, nikdo z rodiny nepřišel-nebyl moc kdo. A jí si představovala, že odpolednou přijdou a budou si moje dítě fotit, uvítají ho. že to bude i jejich dítě svým způsobem, že se mnou někdo bude sdílet mé pocity. To je to, co mi skutečně chybělo v hloubi duše.

Moje mama na ty zákroky o kterém uvažuješ chodila. Tehdy se to tak neřešilo, prostě se šlo. Dozvěděla jsem se toaž zpětně dodnes se kvůli tomu cítím zvláštně. Necítím přímo vinu, protože vím, že za to nemůžu v podstatě i matka se určitě rozhodla těžce a podle nejlepšího svědomí. Ale je to tak, jak zpívá Nohavica: Hvězdu nebo kříž, to se tak rychle nedozvíš...
Kdybych se mohla kdykoliv v průběhu svého života přimluvit za svého sourozence, volila bych vždycky tu hvězdu. I za cenu, že bych měla ještě méně. Ale nebyla to má věc, tak to nebudu dál rozvádět.

A druhá věc, kterou v sobě cítím je, že to nenarozené dítě by nikdy NE své matce neřeklo. Nikdy by své matce neřeklo, že jí nechce. Může to říct máma jemu, ale to dítě by tak vůči mámě nikdy necítilo. Dítě svou mámu chce.

Vím, že i praktické důvody jsou důležité, ale nějaké věci po dětech člověk doma má a na jídlo přispívá stát. A pak už maminka pracuje a je to zase lepší. Vím, že ta tíha té odpovědnosti je velká, jinak by ses asi takhle nerozhodovala.
Vím, že to rozhododvání je strašně moc těžké. Člověk tu nerozhoduje nejspíš jen o jednom člověku. Ale možná o několika tisících lidech, protože je předpoklad, že to dítě by mělo jednou děti a ty děti děti a tak dál.

Vím, že jsou případy, kdy to žena cítítak, že prostě musí na ukončení jít. Osobně bych zvážila jestli opravdu musím. Je to velmi krajní řešení. moc ti držím palce.Vím, že ti je těžko.

nikola_w
9. čer 2017

Drzim palce at se rozhodnete dobre .. verim ze je to hrozne težké 😔 Ja osobně bCh na potrat taky nesla , nemohla bych.. dite je dar a tak by se k němu melo přistupovat..paní co ja bych dala za druhe miminko,uz by to sakra mohli vyjít 😔 Hodně stesti 🍀

stankamedkova
autor
9. čer 2017

Moc vsem dekuji za podporu a vase zivotni zkusenosti 🙂 jsem za to moc vdecna 🙂

klaraslavickova
9. čer 2017

@stankamedkova bud vdečna za to že mas ten malý poklad v břiše..nebudu te tu přemlouvat aby sisi to male nechala ikdyž myslím že bys měla ale povím ti druhou stranu toho všeho..minulý duben naše díte zemřelo v 11tt a ja musela na čistění.. nemáš představu kolik je najednou prazdna když se probudíš po narkoze a víš že to male je pryč..at se ti to libi nebo ne už je to človíček a potřebuje te.. je zazrak že si vas vybralo..a z toho co píšeš myslím že to proste zvladnete..říká se že ty nejlepší veci jsou nečekané..pokud to male dáš pryč a je jedno z jake pohnutky zmení te to navždy to v tobe bude hlavne se taky muže stat že se po letech toho dalšího už nedočkaš muže pri potratu dojít k trvalemu poškození

isabelafuentes
9. čer 2017

@stankamedkova Ja to vidim jako dilema ve smyslu: Bud se budete v pristich letech trapit tim,ze deti nemaji vse,co by chtely,ale radost vam bude davat,ze jste se rozhodla pro zivot 3.ditete,ANEBO se v pristich letech budete trapit,ze jste svemu diteti nedala sanci na zivot a darky a dovolene,co budete kupovat svym dvoum detem,vam uplnou radost neprinesou (protoze to majetek neumi).
Zjednodusene receno je to z meho pohledu volba mezi materialnem a laskou/zivotem.
Ja bych volila zivot.❤

stankamedkova
autor
9. čer 2017

@isabelafuentes prave ja vim ze kdyz pujdu na potrat budu si to cely zivot vycitat, ale zaroven porad premyslim jak to zvladnem ☹

journals
9. čer 2017

@stankamedkova Já myslím, že zvládnete. A ty výčitky budou daleko menší/žádné než kdybys měla jít na přerušení.
Také souhlasím s tím, co tu už zaznělo. Ten pocit, že teď miminko máš a za pár minut už ne, nechceš zažít. My o miminko přišli v 10 týdnu před 2 měsíci a není dne a hodiny, kdy bych na to nemusela myslet.
Pokud jen trochu můžeš, nech si to malé. Vše se vyřeší a dám ruku do ohně za to, že za 3, 6, 9, 12... let na na něj budeš dívat a při pohledu na něj nebudeš cítit výčitky vůči ostatním nebo sama sobě, ale bude to vděčnost, že ho máš a že je to skvělé dítě.

jarmulka
9. čer 2017

Věřím, že si miminko necháš... Protože kdybys ho opravdu nechtěla / nemohla mít ( vnitřní pocit) , tak bys to vyřešila okamžitě a razantně. Ale Ty jo už teď máš ráda a i když se bojíš, zvládnete to. A věř mi, že to malé bude za odměnu ❤

verusky
9. čer 2017

@stankamedkova urcite si mimi nechej... chtelo prijit... je to dar... tri deti v pojiku? ja budu mit v lete ctyri... a pokojik je 3,60 na 3,80... na deti jsem sama, zabavy zatim neuzivam, ale snad bude nekdy lip... hlavne si budte oporou s partnerem, v tom je zaklad rodinneho zivota 🙂 ja penize nikdy neresila a ted to tahnu s nizkymi alimenty (mam nastesti nasetreno), nejak mi to nikdy neprislo, ze deti stoji penez a penez, ja od patnacti chtela ctyri a tak je mam 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru