Chtěla bych poradit🙂 Otěhotněla jsem a musela jsem ukončit střední školu a nemám nic odpracovane. Nevíte některá, jestli dostanu nějaký příspěvek a jestli vůbec budu mít nárok na MD?
Dekuji za odpověď 🙂 A kolik cca bývá ten rodicak?
Jses hodna, dekuji za info 🙂 ..Bude mi teprve 18, proto se na všechno ptám :D 🙂
do teď to bylo tak, že bys šla automaticky na 4 roky. prvních 9 měsíců bys pobírala 7600,- a pak až do čtyř let dítěte 3800,- ale od nového roku mají být nějaké změny. myslím, že i bez odpracovaného bys mohla celou dobu pobírat 7600, takže cca do tří let dítěte. ale to nevím přesně. každá maminka má k dispozici od státu 220 000,- a dle dalších měřítek, které splní si může vybírat jak si to vybere. pokud se k dítěti hlásí otec a pracuje, tak můžeš žádat RP přes jeho příjem a mohla by jsi tedy dostávat víc po kratší dobu.
proč jsi ukončila školu? nešlo si domluvit individuální plán? moje spolužačka rodila ve 4ťáku před vánoci a maturovala pak s půlročním miminkem.
@vanea to jí teda radíš špatně. takto to není
DO 3 let je to 220000/36 = 6111
Do 4 let je to 220000/48 = 4583
Pokud by chtěla pobírat 7600, pak by to bylo na 28 měsíců, tzn. 2 a kousek roku.
@adelka951 nelze jít na čtyři roky a celou dobu pobírat 4583,- nikdy to nešlo!
@blahova_andrea Dekuji! 🙂 V pondělí musím všechno znovu oblítavat, tak se zrovna zeptám jak bych to měla, všichni mi totiž říkají něco jiného a já bych rada vedela na čem jsem. Ukončila jsem školu, jelikož jsem na rizikovým a měla jsem zdravotní problémy .
@adell_ a kde jsi se byla ptát, že jsi dostala různé informace? a co doma a otcem dítěte...dobrý? pomůžou?
@blahova_andrea mně to tak bylo řečeno v práci, že to tak jde...já jdu teda na 3 roky a takto jsem to vyplnila na těch 6111 a dobrý =)
@blahova_andrea No ptala jsem se mamky, tchyně , známých co mají děti a každý mi řekl něco jiného , v Pondělí jdu vyřizovat nějaké věci na úřady tak se skocim zeptat i na tohle . Doma úplně super, přítel i jeho rodiče taky, všichni pomáhají už teď 🙂
@vanea ano, na tři roky je to správně. nevím jakou děláš práci, jak moc jsou tam informovaní, ale se čtyřletou variantou ti kecali 😉 každé tři měsíce můžeš své rozhodnutí měnit. kdyby ti toto neřekli.
@adell_ ptej se přímo na úřadě nebo tady. tady se ví často i to, co ti úřednice nepoví 😉 mámy se ptát vůbec nemůžeš, pokud nedělá v oboru a u známých s dětmi...záleží, kdy naposledy se jim narodilo dítě, tyto věci se docela mění.
@blahova_andrea Jasný, chápu . Díky moc za informace, hodně jsi mi pomohla 🙂
@adell_ Pokud nemas nic odpracovano, tak materskou nedostanes, na tu maji narok ti co pred porodem pracovali a splnovali podnimky. Rodicovsky prispevek je 220000tisic, ktery si muzes rozpocitat od noveho roku muzes i ty jit treba jen na tri roky a pak jit do prace a dostavala by jsi maximalne 7600. Vsechny papiry k tomu vyridis na uradu prace ve tvem bydlisti.
@adell_ Tak jeste muze i tatinek splnovat pozadavky, teda pokud taky jeste nestuduje, pak by to slo vyridit i pres nej myslim, ale je to dost papirovani. Ale porodne by sis jeste mohla zazadat, zalezi u vsechno na prijmech rodicu. Posledni rocnik by jsi mohla dodelat i pri materske teoreticky si myslim, pujde to tak pozde to dodelat? Nemaji tam nejakou lhutu? treba dva roky nebo tak?
@adell_ Tak materska by sla vyridit i pres tatinka, pokud splnuje podminky. Pak by jsi sla na rodicak. Tak to pak uvidis jak to s prckem pujde, treba bude klidas a da ti prostor na uceni 🙂, ale pokud mas na to 10 let tak je to v klidu, ja jsem myslela ze to je treba dva roky nebo tak.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ahojky, mateřskou bohužel nedostaneš, když nemáš nic odpracováno. Dostaneš rovnou rodičák. Jinak jiné příspěvky jsou vázány na poměry v rodině a jejich finance. Jako příspěvek na dítě, porodné či příspěvek na bydlení.