Ahoj, mám o 4 dny zpožděnou menstruaci, dnes jsem odpoledne malinko zašpinila, ale břicho mě nebolí, premenstruační syndrom se nedostavil a že ho mám normálně nepřehlédnutelný 😉 myslíte si že je ještě možné že by to bylo zahnízďování vajíčka? Ovulace byla kolem 28.7. Zkoušíme to první měsíc, tak jsem v tomhle nováček. Jinak jsem nevydržela a udělala jsem si test hned 1.den zpoždění a samozřejmě tam nebylo nic. Ale naděje umírá poslední... Co si myslíte? Díky za radu.
@berenika5 Ano naděje ještě je, zaleží i na testech asi bych zkusila ještě jeden třeba zítra ráno jinou značku 😉
pokud byla ovu 28.7 už by měl být duch na testu
@sarkad2856 ovu mela kolem 28.7., nevi presne 😉
@berenika5 to spineni muze byt, pokud nezacnes krvacet. Testni rano, testem 10, pripadne po vikendu ClerBlue digital 🙂
Drzim pesti! 😉
Ovu se dá poznat na den přesně? Jinak moc díky za podporu ale vypadá to spíš ze se to rozjede a bude z toho potvora
Ovu se dá poznat na den přesně? Jinak moc díky za podporu ale vypadá to spíš ze se to rozjede a bude z toho potvora ☹
@berenika5 Ahoj, ano, ovulace se dá poznat přesně. Já jsem v tomhle relativně začátečník, tak tě raději odkážu sem: https://www.modrykonik.cz/ovulace/
Damae, děkuji 🙂
Jinak potvora se dostavila v plné síle ☹ tak hold to zkusíme příští měsíc 🙂
@berenika5 To mě mrzí, příště to jistě výjde 😉
Jak zjistíte, že máte ovulaci?
Čekání na dva proužky na těhotenském testu není někdy jednoduché. Určitě se vám bude hodit pár informací, jak poznat, že přišel ten správný plodný den na početí potomka
Osud si s námi někdy podivně zahrává. Někomu stačí projít kolem chlapa a budoucí potomek je na světě. Někdo to stále zkouší a ono nic. Třicetileté ženy bez dětí závidí osmnáctiletým maminkám kočárek v parku. (A ty osmnáctileté maminky závidí těm třicetiletým perfektní postavu a skvěle střižený kostým.) Proč já musím stále jen čekat? Jak často některé z nás tato otázka napadá? A kolik bezdětných párů si každý den klade dotaz:
Jak mám otěhotnět?
Nejprve trocha teorie. K početí dítěte dojde ve chvíli, kdy spermie otce pronikne do vajíčka maminky. Zní to jednoduše, ale zas tak jednoduché to není. Obě dvě buňky - jak spermie, tak vajíčko - musí být ve správnou chvíli na správném místě. Zatím co se spermie vytvářejí stále (nebo téměř stále), k uvolnění vajíčka dochází zpravidla jednou za měsíc.
Vajíček zraje ve vaječnících hned několik zároveň (tak 15-20). Vajíčka jsou uložena v komůrkách nazvaných folikuly. Tak jak vajíčka dozrávají, folikuly se zvětšují až do té míry, že jeden z nich praskne a vajíčko se uvolní do břišní dutiny. Protože se spolu s vajíčkem uvolní i trocha tekutiny, může to žena, která je vůči projevům svého těla citlivější, dokonce vnímat (až tak, že si to může splést se zánětem slepého střeva - ale ten zpravidla provází ještě nevolnost a zvracení). Uvolněné vajíčko je nasáto do vejcovodů, kudy putuje až do dělohy.
Vajíčko
Vajíčko dokáže v těle ženy přežít asi 24 hodin. Pokud se během této doby nesetká se spermiemi, zaniká a je spolu s přebytečnou zbytnělou tkání (připravenou na jeho přijetí) vyloučeno při menstruaci. Hodnota 24 hodin je hodně přibližná. Čím delší doba to je, tím menší je šance, že k oplodnění dojde. Proto pokud už na miminko nějakou dobu marně čekáte, počítejte raději s tím, že je kratší (12 hodin).
Spermie
Spermie jsou na rozdíl od vajíčka schopny přežít v těle ženy asi 72 hodin. Tyto dva údaje dávají dohromady dobu, kdy může žena přijít od jiného stavu. Tedy asi 72 hodin před ovulací a 24 hodin po ní. Nebo by alespoň mohla, kdyby znala přesnou dobu ovulace. Pokud pomineme dříve uvedený případ, kdy žena cítí vlastní prasknutí folikulu, není určení doby ovulace zas tak jednoduché. Opět platí, že čím delší dobu jsou spermie v těle, tím se šance na otěhotnění zmenšuje.
Jak se projevuje ovulace
Naštěstí tělo reaguje na ovulaci i jinými způsoby, než je zbytnění děložní sliznice, takže máte možnost tyto projevy sledovat a alespoň částečně určit, kdy k uvolnění vajíčka došlo. Díky hormonům, které se po ovulaci začnou uvolňovat, dojde k mírnému zvýšení tělesné teploty asi o 0,5 až 1,6 °C. Bohužel k tomuto nárůstu nedochází ihned. Kdybychom teplotu sledovaly neustále, zjistili bychom, že nejprve dojde k mírnému poklesu a pak se začne teplota postupně zvyšovat. Podle toho, jak se do těla hormony uvolňují, může se doba, kdy se teplota zvyšuje, pohybovat někde mezi 1-2 dny. Jenže to už je zpravidla na oplodnění pozdě.
Nejvhodnější čas vhodný pro oplodnění je tedy od asi 4 dne před zvýšením teploty až po den, kdy k němu dojde. A to je právě ten problém. (Je to také jeden z důvodů, proč je metoda měření tělesné teploty někdy používána jako metoda antikoncepční - jeden den po zvýšení teploty už je styk v podstatě bezpečný). Jak zjistíte, který den dojde ke zvýšení teploty, abyste mohla vše správně naplánovat? Nijak. Jediné co můžete udělat, je tento den odhadnout podle teplot měřených delší dobu. To funguje v případě, že je váš menstruační cyklus pravidelný, dochází k ovulaci pravidelně. (Alespoň ve většině případů. Někdy se stává, že dojde k uvolnění vajíčka i mimo předpokládaný termín).
Spočítání dne ovulace
Spočítat si, kdy k ovulaci dojde je poměrně jednoduché, ale protože ne vždy naše tělo funguje jako hodinky, není to příliš spolehlivé. Ale pro první pokusy to jako nejjednodušší metoda stačí.
Pokud si chcete spočítat, kdy máte ovulaci, je potřeba mít pravidelný cyklus. Je jedno, jestli je to těch 28 dní nebo mnohem více nebo méně. Pokud máte cyklus pravidelný, lze říci, že k ovulaci dochází asi 12-14 dní před začátkem další menstruace.
Ale abyste počítat nemusela, máme připravený jednoduchý těhotenský kalkulátor, který to udělá za vás.
Měření bazální teploty
Pokud si tedy budete pravidelně po několik měsíců vždy ráno měřit teplotu v pochvě (ráno proto, abyste ji měřila v době, kdy se ještě tělo nepotřebovalo pohybovat a "nenastartovalo"), můžete zjistit, kdy u vás k ovulaci dochází. Zpravidla se tento údaj vztahuje k začátku budoucí menstruace a v obvyklých případech to bývá někdy v polovině cyklu. Záleží to ale na obvyklé délce vašeho cyklu. Pokud se délka vašeho cyklu pohybuje kolem 28 dní, dochází k ovulaci někdy kolem 12-16 dne před začátkem další menstruace. Vzhledem k určité schopnosti buněk přežít v těle ženy, rozšiřujeme toto "plodné" okno na 10-17 den před začátkem další menstruace. Bohužel to vyžaduje, aby žena měla pravidelný cyklus. V případech, kdy nevíte, kdy začne další menstruace, je obtížné určit, kdy dojde k ovulaci.
Jak se mění děložní hlen
Kromě metody měření teploty, lze pozorovat ještě jednu "vnější" změnu. Nárůst hormonů má vliv i na hlen obklopující děložní hrdlo. Ten se přizpůsobuje tak, aby zajistil co nejlepší podmínky pro oplodnění. V době ovulace se ho tvoří podstatně větší množství a mění svoji strukturu - některé zdroje jej přirovnávají k vaječnému bílku. Může se stát, že najdete stopy hlenu na spodním prádle. Podle těchto změn tedy také můžete určit, že došlo k ovulaci.
Ovulační testy
Kromě testů těhotenských se objevují na trhu ještě testy ovulační. I když se ceny zlepšují, je to celkem drahá záležitost (až na výjimky kolem 30-50 korun za test). Uvědomte si, že k určení těhotenství Vám stačí jeden nebo dva těhotenské testy (i když některé z nás jich spotřebují mnohem víc). Jenže k určení ovulace budete potřebovat každý den jeden test.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Vydrz do rana a rano testni 🙂