Biochemické těhotenství, aneb když těhu skončí ještě než vůbec začne

vero987nika
8. pro 2022

Ahoj, často se tu setkávám s diskuzemi kdy se ženy poprvé setkávají s biochemický těhotenstvím až když k němu dojde a nevědí vlastně co se stalo a co to znamená a nikdo jim to ani moc nevysvětlí. A jelikož jsem sama před 2 lety byla jednou z nich, tak bych tu chtěla sepsat pár vět, které snad někomu pomůžou pochopit co se stalo, nebo se třeba může stát. Ze své zkušenosti totiž vím, že doktoři Vám toho často moc neřeknou a nevysvětlí, a tady se na Vás pak ještě vrhnou protivné matky které už to dávno znají a obtěžuje je že Vy to neznáte a ptáte se...takže co to tedy to biochemické těhu je a jak se na něj přijde/nepřijde. Na začátku je to těhotenství jako každé jiné, oplodněné vajíčko se uhnízdilo v děloze a vy už na sobě v době očekávané ms cítíte že je možná něco jinak a možná jste těhotná. Uděláte si test, a je pozitivní. Někdy je čárka opravdu slabá někdy i úplně normální pěkná čárka. Čárka na testu se objevuje když je v těle těhotenský hormon HCG. Čím více HCG tím silněji čárka. Obvykle u prosperujícího těhu ta čárka postupně sílí, protože hladina HCG prudce roste. Pořád se pohybujeme v době kdy má nebo nemá dorazit ms a na ultrazvuku u lékaře by nebylo vůbec nic vidět. A pak se stane, že naše chytrá těla poznají že tento plod by neměl šanci na přežití a rozhodne se v děloze "uklidit" a začít znova 🙂 a tehdy dorazí ms a čárka na testu postupně vymizí. A tak se tomu říká biochemické těhu, protože kromě přítomnosti HCG skrz test nebo odběr krve do biochem laborky není jinak možné potvrdit že k němu vůbec došlo. To tak k té praktické stránce věci. Co to znamená pro ženu které se to stalo? To je důvod proč tento příspěvek píšu, abych třeba někomu pomohla pochopit co to znamená... znamená to totiž že vaše tělo je možné otěhotnět, je schopné rozeznat neprosperující těhotenství, a je schopné si s tím samo ihned poradit 😊 znamená to že se můžete ihned v další ovulaci zase snažit protože to nezašlo dál až do revize dělohy po zamlklém těhu apod 🙂 děloha je připravená a nastartovaná a nemusíte se s tím trápit že je s Vámi něco špatně, protože se jedná o opravdu častý jev a klidně hned další měsíc to může vyjít ☺️🤞 co tak vím tak pokud se to stane 2-3x tak je to naprosto normální, pokud by se to dělo opakovaně pokaždé, pak je potřeba vyhledat lékaře. No na závěr dodám že nejsem žádný expert a pokud vás napadne něco co dodat nebo opravit tak klidně pište 😅 snad to někomu pomůže

merope
8. pro 2022

Já k tomu možná jen dodám, že takovéto těhotenství je v podstatě daň za možnost včasného zjištění těhotenství. Dříve by to prostě byla opožděná menstruace a nikdo by nic nepoznal ani netušil, že žena otěhotněla. Ale dnes máme tak přesné testy, že i takto maličko HCG už detekují.

vero987nika
autor
8. pro 2022

@merope ano je to tak 🙂

malinkata
8. pro 2022

Já prodělala biochemicka těhotenství 2x. V září 2018 a na jaře 2021. Já jsem zřejmě plodna pouze na podzim, protože všechny děti mám v červenci narozené. Jakmile jsem otěhotněla v jiný čas, nevyšlo to.
Děti mám 4 - tedy 4 porody, všechny v červenci, ale doma mám děti 3. Jeden se stal ve 2 měsících

cuuza
8. pro 2022

@merope Plus věčné lovkyně duchů, které naprosto rozmočený test sledují celý den, jestli při použití filtru nebude vidět alespoň ryska...

merope
8. pro 2022

@cuuza Jojo, testy bílé jak sníh, každou hodinu nový (že jim není líto peněz) a zda tam vidíme čárku...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru