V listopadu konec RP. Co dál?

19. kvě 2024

Ahoj maminky, můžete mi některá poradit, která máte zkušenost? Mám syna (4 roky v listopadu) tím pádem konec RP, jsem sama na něj, přítel s námi není, nevím ani kde popravdě je, tudíž alimenty 0. Beru něco na bydlení a přídavek na dítě, ale práci zatím stále sehnat ne a ne, syn je skoro věcně doma, furt nemocný ze školky, chodí jen na 4 hodinky, déle ne. Tudíž i to bude těžké skloubit, než si zvykne tam spát. Nevím kam jít ani co dělat.
Úřad práce nebo prý něco na pojišťovně? Akorát jak to bude pak s příspěvky a zdravotní a sociální?
Nebo kdybych měla třeba jen DPP? Nevím😕
Mám z toho strach, jsem úplně sama, rodina nic a tudíž hlídání taktéž nic. Můžete mi prosím poradit? Děkuji.

michaela666
19. kvě 2024

V prvé řadě bych začala syna zvykat déle ve školce. Pozvolna, třeba 2 dny v týdnu vyzvedávat po spaní a časem přidávat. Ať je do podzimu zvyklý a není to pro něj šok.

Držím palce, ať se zadaří s prací protože bez ní to žádná hitparáda nebude. Prvních pár měsíců nejspíš nějaké dávky od pracáku + nabídky práce. Nějaké příspěvky už máš vyřízené, z těch dalších už snad jen hmotná nouze.
A zkusit vypátrat otce kvůli alimentům? Určitě se nepropadl do země. Když se nahlásíš na pojišťovně po skončení rodičáku jako osoba pečující o dítě, tak bys měla mít pokryté zdravotní pojištění.

janule0123
19. kvě 2024

Jdou i práce. kde po zauceni můžeš byt na HO… ale nepises co umis/neumis, jestli je to reálný, ideálně hledat zkráceny uvazek … má 4 roky zachvili- normálně ať si začne zvykat na spani … dcera měla necelý tři roky.. parkrat byla na dopoledne, pak dlouho nemocná a pak šla i se spinkanim … proste musela … akorát nesmis couvnout, když ho začneš zvykat … dcerka třeba nadšena, zw už tam není tolik děti a muže si vytáhnout hračky jaký chce … a úplně největší pecka, když se spoji a jsou do jiný třídy a jiný hračky 🤣ze startu to nebyla žádná paráda, chtěla byt s maminkou doma, ale pak se to zlomilo a naopak plakala, ze nechce byt doma a chce di skilky, kdzy byla nemocná … na pracak jdi ve chvíli kdy mas zajištěny dite a jdeš hledat praci - 4 hodiny ve skolce mas tak na 2hodinovy uvazek … co vím, tak vesměs v první radě tlačí na vyrizeni alimentu… no můžeš se nějak hlásit jako osoba pečující o dite, si pak omezena co muže dote strávit v instituci a i možnosti přivýdělku jsou omezeny ..

maja050812
19. kvě 2024

V první radě bych asi řešila ty alimenty. Malého bych začala dávat do školy na cely den ze začátku postupně. Určitě bych si nasla práci na částečný úvazek. Ze začátku klidně nějaký úklid kanceláři nebo školky většinou se chodí odpoledne takže klidně muzes vzít prcka sebou.

zmrzlinka
20. kvě 2024

Určitě to chce už teď nějakou brigádu.At začneš něco vydělávat.

autor
20. kvě 2024

@maja050812 No Jasne, ale to je většinou DPP a furt je to brigáda ze.. takže z toho nájem a tak člověk nepoplati, tak právě mě zajímá jak je to se souckou a zdravkou na DPP a příspěvky třeba

zuzangel
20. kvě 2024

Ahoj maminko, tva situace je nemilá, ale jistě ne neřešitelná. Určitě nejlepší je nástup do práce a vydělávat, alimenty by byly taky fajn, ale neznám.tcoji situaci jak je to s otcem. Co třeba najít bydlení s jinou maminkou od podobné starého dítka a.sdilet spolu bydlení, vypomůžete si jak s hlídáním tak s náklady na bydlení. Pokud nikoho nemáš, neuvažuje s přestěhovat se do většího města (tedy pokud si v nějaké vesnici).
Každopádně držím pěsti.

adula000
20. kvě 2024

U DPP nemůžeš být hlášena na pracaku. Musela by ses nahlásit na pojišťovnu, jako osoba pečující o dítě, aby si byla krytá aspoň tím zdravotním pojištěním a nemusela si ho platit sama. Jen dítě muže být ve skolce jen dopoledne. Můžeš si v tomto případě vydělat na DPP 10tis mesicne. A hlavne řešit vyzivne, proč neplati ? Požádat o náhradní vyzivne

autor
20. kvě 2024

@adula000 Skončil špatně, proto jsem se s nim rozešla a raději skončila sama, hazard a později když už se syn narodil přestal chodit do práce a našel si nějakou patru, začal mít dluhy a nevim jestli dokonce nezačal fetovat.. upozorňuji, ze takový nikdy nebyl, až po té partě, co se ji vhytl, jinak bych s nim nikdy nebyla a už vůbec nebyla tak hloupá a neudělala si dítě..
Jibak děkuji za info a to mohu pobírat příspěvky na bydlení? A co sociální? To platí jak?

adula000
20. kvě 2024

Ano, můžete pobírat příspěvek na bydlení i přídavky na děti.
Sociální pojištění není povinné.

krisstina93
20. kvě 2024

V první rade res alimenty, pokud je otec v rl, tak podej zadost na soud, oni si ho najdou a předvolaji sami. Pak zvykej dítě holt dyl ve školce, začni třeba jeden den v týdnu, ze tam bude spát. Jinak i DPP je práce, záleží kolik si vyděláš, od toho se pak odvíjí jestli ti budou hradit i pojištění. Můžeš se hlasit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující, ale to jsi bez příjmu, mas jen hrazené pojištění. Osobně teda nechápu z čeho žijete, když mas jen rodicak do 4 let, to je almuzna a příspěvek na bydlení.

autor
20. kvě 2024

@adula000 Jasně a kdybych se na tyhle věci vyprdla, šla třeba na to DPP a to jen do 10 tisíc jak má a zazadala si pak o příspěvek na bydlení a na dítě (což bych určitě jako samozivitelka dostala) tak jak je to s hrazenim zdravotního a sociálního?

exbordelar
20. kvě 2024

Jak pisou holky, malej si musi zvyknout dele ve skolce... pokud nemas jine hlidani. Samozrejme, ze je lepsi, kdyz je doma s maminkou, ale maminka musi dite z neceho uzivit.
Hlavne - co umis? Jaky mas obor? Co rekvalifikacni kurzy? Zkratka bez prace je takrka nemozne mit aspon jakz takz dustojny zivot. Take bych zvazila stehovani za praci a tim padem zvysila okruh moznosti. Co te drzi v nynejsim bydlisti? Prace to neni, pritel to neni, vlastni bydleni to neni a dokonce ani rodina, ktera by ti pomohla to neni. Jak se pise vys - situace je to tezka, ale urcite ne neresitelna. Drzim ti moc palce!

adelisss
20. kvě 2024

Můžeš mít brigádu i na DPČ, kde máš hrazené sociální a zdravotní. Akorát je tam omezení odpracovat max. 20 hodin týdně. Což mi ale nepřijde jako taková překážka, když jsi pořád ještě na RD a syn ještě není moc zvyklý ve školce. DPČ je ideální pro dlouhodobé pravidelné brigády, protože tam nemáš roční limit 300 odpracovaných hodin. Třeba bys mohla někde v restauraci přes obědy umývat nádobí nebo tak něco. Nebo třeba i rozvoz obědů.

autor
20. kvě 2024

@adelisss To je taky možnost..
teď jsem volala s paní a to DPP mohu mít taktéž, ale platit si musím sociální a zdravotní, akorát vůbec nevím kolik je ta částka, dokážete prosím poradit?

adelisss
20. kvě 2024

@maja050812 U nás úklidová služba v bytovce chodí, jak chce :D Pokaždé jiná ženská, někdy dopoledne, jindy večer, jindy o víkendu. Většinou to vypadá na matky od dětí. Tak asi hodně věcí je o domluvě...

adelisss
20. kvě 2024

Sociální si platit nemusíš. Zdravotní si platit musíš, ale když jsi ještě na RD, tak by to za tebe měl platit stát. Až ti skončí RD, můžeš si zdravotní platit jako samoplátce (osoba bez zdanitelných příjmů). Letos je ta částka 2552,- měsíčně. Více info u tvé zdravotní pojišťovny :D

adula000
20. kvě 2024

V tom případě si budeš muset zdravotní pojištění hradit

adelisss
20. kvě 2024

Já někdy píšu dřív, než to pořádně promyslím :D Dokud jsi na RD, je podle mě výhodnější mít DPP, kde neplatíš ani sociální ani zdravotní. Kdyžtak zavolej na zdravotní pojišťovnu, ale podle mě dokud jsi na RD, nemusíš zdravko řešit. Proč zbytečně platit, když nemusíš. Pak už po skončení RD bych přešla buď na DPČ nebo klasický pracovní poměr. Nebo ještě můžeš být OSVČ :D