Tatínek nás opustil, jak to zvládat?

mkaj
19. zář 2015

Ahoj,

manžel mne a 16m dceru opustil, budeme se rozvádět. Mám velký strach z budoucnosti, jak to vše zvládnu sama. Výchovu, finance, zážitky pro dceru atp. Mohly byste mi prosím nastínit, na co se připravit? Co se musí naplánovat a řešit s dítětem než nastoupí do školy? Na RD budu ještě 2 roky, dodělávám si i dálkově VŠ, proto se bojím, ať to vše zvládnu. Děkuji za všechny příspěvky.

koordinatorka_odboje
19. zář 2015

a rodiče a další příbuzní tě nepodpoří?

andelka
19. zář 2015

Tak hlavní bude se dohodnout s otcem,jak se bude podílet,péčí i finančně. Máš nárok na výživné na dítě i na sebe. Vyřešit musíte i otázku bydlení,společných závazků ( dluhy) atd.
No a jinak se toho pro tebe asi moc nezmění. Byla by fajn třeba brigáda,když dítě bude u otce,nebo se asi spíš budeš věnovat studiu. Potom školka,práce..klasika.

evulina77
19. zář 2015

zajdi si na sociálku aby byla malá svěřená do péče tobě než proběhne soud, případně už teď pořeší i návštěvy otce a dcery. Také máš nárok nejen na peníze na dceru, ale i na sebe, aspoň do 2 let dítěte, možná po celou dobu rodičáku. Pokud je v okolí poradna, zajdi tam a zjisti, co vše ti musí manžel dávat, jaké bude vypořádání, na co všechno máš nárok. Podle mě by ti mohli poradit i na té sociálce - odbor péče o dítě.
Vůbec se necit špatně a požaduj vše. Je to zbabělec a ať aspoň platí a to jak mourovatej. Snad ti pomůžou rodiče. Ale neboj, nejsi první ani poslední, a ty to zvládneš, už kvůli malé. Drž se!!!!!!!!!!!!!!

andelka
19. zář 2015

@evulina77 když jsou manželé, tak do rozvodu mají nárok na stejnou životní úroveň. Lze žádat o výživné na manželku,a potom na rozvedenou manželku,a to na dobu až 3 roky po rozvodu. Obvykle je důvodem péče o společně dítě.

tulikiss
19. zář 2015

@evulina77 promin ale neprijde ti ze tvoje reakce je trochu prehnana, vubec nevis proc se jejich manzelstvi rozpadlo, jak to u nich je a bylo a klidne nekoho odsoudis, ze je to zbabelec a at plati jak mourovatej. nerikam mozna je to zmetek, ale mozna neni na vinne sam. ja tyhle rychly soudy uplne nesnasim, nikdo nevi jak kdo zije tak je zbytecny takovyhle soudy o nekom psat, zvlast kdyz dotycneho neznas.

Zajdi si na odbor pece o deti a tam ti poradi. Pokud mas na skole nejaky skolny, tak samozivitelkam na rodicaku vetsinou snizujou poplatky, tak se zkus poptat.

mkaj
autor
19. zář 2015

@tulikiss Manzel neunesl zodpovednost o male dite, chce jen hrat PC hry od rana do vecera a do toho si nasel 20 letou studentku, ktera hraje s nim (on 33 let).

Skolne uz mam poresene z drivejska, prominuli mi ho na MD.

mkaj
autor
19. zář 2015

Holky, pravni veci uz mam pozistovane a samozrejme dale zjistovat budu. Spis me zajimaji veci ohledne vychovy, co me vsechno ceka, na co si mam dat pozor, vase poznatky, co vas prekvapilo, na co jste se mely povznest. Z toho mam strach, nevim do ceho jdu a jeste na to budu vicemene sama.

andelka
19. zář 2015

@mkaj tak na tohle sdílení a zkušenosti doporucuju místní skupinu Maminky samozivitelky. 🙂

tulikiss
19. zář 2015

@mkaj v tom pripade je to opravdu zmetek.. ja to nemyslela zle, jen tyhle soudy nemam rada, kamarada taky takhle rychle odsoudily ze odesel od rodiny ale nikdo uz nevidel, ze dite vzniklo diky tomu ze slecna tvrdila za bere prasky, rodina ho dotlacila do svatby a on to po roce prestal zvladat a navic si jeho zena rada uzila bokem. takze od te doby nikoho nesoudim pokud nevim jak to bylo.

mkaj
autor
19. zář 2015

@tulikiss Já vím, nechtěla jsem to tu hned rozmazávat. Vina je vždy na obou stranách, na některé víc a to je případ mého manžela. To je život.

lv
19. zář 2015

tak nakonec odešel, i když říkal, že tě podpoří při studiích? vzpomínám si, jak jsi to tu psala, že už tě nemiluje a zakoukal se do 20tky..no tak at je aspoň fungující táta, když ne partner (což s dorostenkou po boku, či u pc tak moc ideálně nezní)

m21elis
19. zář 2015

to mě mrzí..já ti neporadím, u nás to asi taky spěje k tomudle konci, taky to řešim, jak to všechno bude, chápu, je to na palici, drž se

mkaj
autor
19. zář 2015

@lv Ano, odešel, respektive jsem ho tak napůl vyhodila. Nedalo se to snášet a dva roky by to nikdy nevydrželo. Byl s námi pět dní během kterých se ke mně choval strašně. Nechtěl s námi být a takového člověka ani řetězem neudržíš, navíc bych o to nestála. Děkuji, že sleduješ můj příběh.

fredericka
19. zář 2015

Taky jsem sledovala a je mi moc líto,že to nedopadlo....obavám se,ze on na to stejně dojede. Ja tedy osobní zkušenost nemám, ale kamarádka řešila s dětskou psycholozkou a nejdůležitější prý je neurazet toho druhého rodiče před dítětem, neresit dospelacke problémy před ni...i když já bych v takové situaci mela fakt problémy se uhlídat ☹

m21elis
19. zář 2015

@mkaj chlapy jsou prostě genetický omylové, myslela sem, že to dáte, že dostane rozum, taky tvůj příběh sleduju, protože je hodně podobný tomu mímu, ale já ho už kolikrát vyhodila a stejně neodešel...nevím, co je horší, já sice nestuduju, ale máme na krku 2 mil hypotéku, držím palce ať to zvládneš se zachováním zdravého rozumu

mkaj
autor
19. zář 2015

@fredericka Děkuji za slova útěchy. Dcera je malá, než dostane rozum tak vychladnu a až vyroste, udělá si obrázek o tatínkovi sama, nebudu ho hanit. Jak říká můj táta "nech ho, on se utluče sám".

mkaj
autor
19. zář 2015

@m21elis Mrzí mě, že to také prožíváš. A tvůj muž si taky našel jinou? Přesto s vámi bydlí? Je to hrozné, že se to děje, ale musíme si říkat, že to jsou jen životní lapálie, hlavně, že jsme zdraví.

kuratkol
19. zář 2015

Ze sve zkusenosti ti muzu rict, ze cim je dite mensi, tim lip to snasi.

mkaj
autor
19. zář 2015

@kuratkol Urcite s tim souhlasim. Mas podobnou zkusenost? Jak to deti zvladly?

kuratkol
19. zář 2015

@mkaj Ja byla to dite a bylo mi 12 let. Nasi se meli rozejit drive, jen prodluzovali agonii. Ve 12 letech to bylo drsne...

andelka
20. zář 2015

Nejhorší věk je prý 9-12, jako blby je to vždycky,ale reakce v tom věku bývají nejhorší a blbe se zvládají.
Mojim bylo 5 a 3 ,a dobrý. Jasně že časem něco přijde až jim to docvakne zpětně, ale zatím OK. Čím menší tím lepší.

m21elis
20. zář 2015

@mkaj ano, má jinou a asi ho tlačí do rozvodu a odstěhování

lv
20. zář 2015

@mkaj rozumím, lepší když je pryč, než nesnesitelné chování doma, jen by to prodlužovalo bolestivou agonii. Chová se alespoň k malé zodpovědně? Chce si ji brát, starat se, hlídat?

nonacek
20. zář 2015

@mkaj nejlepší odchod tatínka vyřešit ........ příchodem nahradniho tatinka😉
Ne ale fakt je ze mě přestal bolet odchod manžela,až po 5letech když přišel muj nynější přitel😉
doté doby jsem pořad doufala...třeba, že se vrátí. ......

evulina77
20. zář 2015

@tulikiss chápu, že někdy není vina jen an jedné straně. Ale dítě za to nemůže a prostě má určité potřeby, které mnohdy právě ty finance pomůžou vyřešit. Já neříkám, že ho má matka (potažmo ten, kdo zůstává s dítětem sám) nezákonně okrást, ale má dostat vše, co je ze zákona a nemá se za co stydět, když o to všechno požádá a dostane.
K tvému příběhu o "chudákovi" známém. Nevím, ale u nás se říká - jakej šel, takovou potkal. Navíc, pokud s někým spím, musím počítat s tím že to může mít následky a dítě je jen jeden z možných následků... 😀 Navíc dítě je jeho, i když s nepravou matkou, ale dítě si o život neprosilo...

tulikiss
20. zář 2015

@evulina77 on se ten znamy samozrejme o prcka stara jak financne tak i si ho bere. jenom vsichni z okoli na neho koukaji skrz prsty, ze on je ten spatny a jakej je to hajzl ze opustil zenskou s deckem a ona rada jeste ty historky prizivuje. Je to dlouholety kamos z vysoky a vidim na nem jak moc ho to mrzi ze si lidi o nem rikaji takovy veci a kazda "normalni" zenska s nim nechce nic mit, je to prece ten znamej hajzl co opustil zenskou s deckem. 😖

eva518
20. zář 2015

@tulikiss nezlob se na mě, ale já jsem s takovým podobným "chudákem" měla kdysi také tu čest.. Rodina a jeho blízcí mi říkali, jaká byla ta jeho bývalá potvora, že ho chudáka opustila, když bylo dvojčatům 5 měsíců a našla si jiného chlapa.. Že mu sebrala rodinu a nechá se od něj teď přiživovat (platil 3000 což teda na dvojčata , které jsou na Sunaru je dost málo vzhledem k tomu, že bral 25-30 měsíčně) A víš co? Ani se jí nedivím, já jsem ho vyhodila po 5 měsících taky, litovala jsem, že jsem mu nesbalila kufry už dřív a obdivuju tu jeho bývalou, že to tak zvládla i s malými dvojčátky, protože to musela mít hodně těžké. Nikdy nevidíš do ložnice těch lidí ani do jejich peněženky.. Také se samozřejmě příkladně stará, platí, co má. Ale není to chlap k žití. Tím nemyslím, že každý musí být takový. Já jen, že je na světě opravdu jen minimum ženských, co se dobrovolně připraví o partnera a otce svých dětí aniž by měly pádný důvod. Takže na tyto chudáčky fakt bacha.

tulikiss
20. zář 2015

@eva518 vis vzhledem k tomu ze i jeho dnes jiz byvalou manzelku znam osobne tak na to mam jiny nazor. souhlasila bych s tvym prispevkem az na jednu vetu a to ze .... Já jen, že je na světě opravdu jen minimum ženských, co se dobrovolně připraví o partnera a otce svých dětí aniž by měly pádný důvod. s tim proste nemuzu souhlasit. v dnesni dobe spousta zenskych se klidne rozvede kvuli malickostem, ktere by sly vyresit zlepsenim komunikace a pokud by se snazily. Ve svem okoli mam hned nekolik maminek co ted po par letech priznavaji ze to byla blbost a ze to resily spatne a dneska by uz to neudelaly. Ono totiz to co pro nekoho jsou padne duvody jsou pro jineho malichernosti.
ale to uz je uplne mimo tema...

margot_ao
20. zář 2015

@eva518 Moc se mi líbí, co jsi napsala a vnitřně s tvým tvrzením souhlasím, že na světě je opravdu jen minimum ženských, co se dobrovolně připraví o partnera a otce svých dětí aniž by měly pádný důvod... Byl to i můj případ, jelikož otec mých dětí se mnou těhulkou a našimi budoucími dětmi nechtěl být, takže jsem byla nucena odejít z jeho bytu, protože opačně by to jaksi nešlo, a byla jsem v očích jeho rodiny a známých za svini, která od něj odešla i s jeho budoucími dětmi ... To co za tím ve skutečnosti bylo samozřejmě nikdo nic neví, protože jsem se vzápětí dozvěděla takové smyšlené historky, proč jsem odešla, že se mi zvedal žaludek :( Zakladatelce tohoto příspěvku bych chtěla dodat odvahu a popřát hodně sil, sama s dítětemi/dětmi se to zvládnout dá, ale přiznávám amozřejměm, že je to dost těžké, namáhavé, správného partnera, oporu, potřebujeme všichni ... Byla spousta momentů které jsem si probrečela, když si jen vzpomenu na hospitalizaci v nemocnici před porodem, kdy kolegyním přicházeli na návštěvy partneři, a já těhulka jen tiše záviděla, uvnitř jsem hrozně křičela, ale nikdo mě neslyšel :( Naštěstí je toto období za mnou a já jsem za své dvojčátka moc šťastná že jsou na světě, jsou to sluníčka které rozzáří každý můj den ... 🙂

eva518
20. zář 2015

@tulikiss jenže pokud jsi vyzrálá, tak neodejdeš v době, kdy máš malé děti a jsi na partnerovi finančně a i jinak závislá. To se neslučuje ani se selským rozumem, ani s mateřským pudem. Protože každá normální ženská chce ochránit především svoje děti a pak sebe. Je rozdíl, jestli máš vidinu někoho podle tebe lepšího nebo tě donutí situace (alkohol, nevěra, týrání partnera, nedostatečné uspokojování psychických a fyzických potřeb apod.). Myslím, že ženská je většinou ochotná kvůli dětem vydržet opravdu hodně a dlouhou dobu. Neříkám, že nejsou matky, které vidí první sebe a pak teprve ty ostatní, ale takových já znám velice málo.
Nechci aby to vyznělo vypočítavě, že má ženská vydržet do konce mateřské a pak klidně jít, ale je sakra rozdíl sebrat odvahu a odejít v době, kdy jsi velice finančně, pracovně i společensky omezená a je rozdíl odejít, když máš plný úvazek, děti, které ti někdo pohlídá už i přes noc, když potřebuješ odjet pracovně nebo jednou za rok někam za zábavou.
Zkrátka chlapi, které opustí jejich ženská v době kdy je na nich závislá, jsou obecně podezřelí. Ta moje naštěstí krátkodobá známost není totiž jediný případ, co znám..