Stěhování bez souhlasu otce. Máte zkušenost?

niki23niki
14. srp 2023

Hezký den maminky,
má někdo podobnou zkušenost jako já? Přes rok mám 4letého syna v péči, ex si jej bere pouze jednou za 14 dní na víkendy. Přestěhovala jsem se se synem 90km daleko za novým přítelem i bez souhlasu otce, styk se synem by přitom probíhal jako před změnou bydliště. Čeká nás soud, myslíte že mám nějakou šanci? Syn je moc spokojený a vracet se zpátky nechce..

bara88
14. srp 2023

jako šanci na co?

hanka_12345
14. srp 2023

No promin ale musim se smat😂
Styk by probihal jako pred zmenou bydliste. Jen je to o 90km dal, teda vlastne 180 km co 14 dnu..... Nechapu absolutne co ma ex proti 🤣 to je parada😂😂😂😂😂

andelka
14. srp 2023

K soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlnost ani pochopení.
Stěhovat dítě můžeš po souhlasu druhého rodiče. Až když ho nezískáš, můžeš se obrátit na soud, aby ho nahradil svým rozhodnutím. Totéž škola apod. 90km není vedlejší ulice, aby to nemuselo otce zajímat. Už jen z důvodu zvýšení časové a finanční náročnosti.

hanka_12345
14. srp 2023

@niki23niki jak by ses tvarila kdyby ti oznamil ze ok ale potom mu dite budes vozit a i vyzvedavat u nej v nedeli ty??

Pokud ne tak si myslim ze on bude chtit aby ty sis pro nej aspon jezdila tech 90km k nemu kdyz bude dite "vracet" ...teda pokud neni uplnej deb.il
Ja bych to pozadovala

nat
14. srp 2023

@niki23niki sestra resi neco podobneho s detmi sveho pritele,jeho byvalka se prestehovala 100 km od neho a bez jeho souhlasu,ihned to nahlasil na ospod ,no mela slusna,matka deti zustala koukat a strasne se rozcilovala proc jako musi mit souhlas otce deti a ze je nehodla k nemu vozit,bud si bude jezdit a nebo ne..No musi je vozit a nebo jemu platit benzin 😀 A

mishka87
14. srp 2023

No 90 km není co by kamenem dohodil. Je to téměř jako z Prahy do Ústí na Labem. Kdybych byla tvůj ex a ty si mi neřekla, že se stěhuješ takhle daleko, tak ti to pěkně zavařím holčičko. Takže se připrav na to, že ho budeš muset vozit tam i zpět. Aspoň já bych to na místě otce požadovala. Proč sis s ním o tom nepromluvila? On má právo s tím nesouhlasit.

jaja01k
14. srp 2023

@niki23niki No 90 km je dost, ale pokud má otec dítě jen jednou za 14 dní na víkend, tak si myslím, že s tím soud nebude mít problém. Jen počítej s tím, že nejspíš dítě budeš muset k otci vozit.

martt
14. srp 2023

@niki23niki Na co chceš mít šanci? Pravděpodobně vás nikdo zpátky nepožene, ale budeš ho muset na svoje náklady vozit tam a zpět. Známá vozí dceru k ex přes 600 km , protože se odstěhovala bez jeho souhlasu, ale tam ta situace byla složitější. O dítko neměl zájem , neplatil alimenty. Když se dozvěděl, že se odstěhovala začal dělat problémy a soud určil, že ho musí k němu vozit každých 14 dní.

janule0123
14. srp 2023

@niki23niki kamarádka tak má … a musí vést k otci a vyzvedavat od otce …

niki23niki
autor
14. srp 2023

@janule0123 já s tím, že bych syna vozidla problém nemám, jde o to, že i přes to s tím bývalý nesouhlasí a chce syna zpět.

martt
14. srp 2023

@niki23niki A ex věděl, že se chceš stěhovat? Nebo jsi se přestěhovala aniž by to věděl?

bara88
14. srp 2023

@niki23niki já jen nechápu, proč si to stěhování neřešila předtím než ses přestěhovala. Tohle se nedělá

magdalenabarsva
14. srp 2023

mám zkušenost od kamarádky. Soud to nijak neřešil, jen to bylo matce vytčeno. OSPOD s tím taky neměl problém. Soud určil jen to, že matka jednu cestu vždycky dítě vezla a otec dítě vezl nazpět. Nárok na cestovné neměl ani jeden.

irmamala
14. srp 2023

@bara88 na druhou stranu kdyz vi, ze by ji souhlas nedal, i kdyby mu o tom rekla, tak by byla stejne tam, kde ted. Kdyby meli stridavou peci, ale kdyz kluka ma 2x do mesice a ona mu ho priveze a odveze, do skolky, k doktorovi a jine vsedni aktivity s nim nejspis nedela, tak prudi za me uplne zbytecne.

bara88
14. srp 2023

@irmamala tak pak se to asi řeší přes ospod né?a né že se sebere a přestěhuje 90km daleko

niki23niki
autor
14. srp 2023

@bara88 ano řešila, zjišťovala jsem informace u právníka, na uradech(právní poradny) a každý tvrdil něco jiného, souhlas otce jsem neměla a ani o tom nechtěl slyšet, jen mi chtěl dělat problémy... Bohužel, teď podal návrh k soudu na úpravu styku a vrácení syna do původního bydliště s tím, že je ochotný převzít péči. Takže soud může syna vrátit zpět, což jsem zjistila až teď když už jsme přestěhovani a vracet zpět se samozřejmě nechci.

moudivlacek
15. srp 2023

soudy jsou nekdy nevyzpytatelne, i kdyby vam tu x lidi napsalo, ze dite se nemuselo stehovat a maminka jej k otci privazela a odvazela, neznamena to, ze to takto bude i ve vasem pripade, tudiz, mozne je opravdu vse a ve svem okoli mam nekolik opravdu neuveritelnych story ... zalezi na soudci/soudkyni, na jednotlivem cloveku, ve veci rozvodu, svereni pece atd. nejsou zadne tabulky, tudiz rozsudky jsou dost variabilni, verim, ze v mnoha pripadech v tom hraje roli i nejaka sympatie/nesympatie se stranami. Pokud jste ochotna syna vozit, mela by byt situace jednodussi, ale take nemusi a muze syna dostat do pece jeho otec, je to jako vestit budoucnost ...

andelka
15. srp 2023

@niki23niki no ale když jsi souhlas neměla a věděla jsi, že ti ho asi ani nedá, když s tím nesouhlasí, tak správný postup byl jít napřed na ospod, a podat návrh na soud. A až podle jeho rozsudku se zařídit dál. Ne se odstěhovat přes jasný nesouhlas otce a pak se divit, že postupuje zákonným způsobem. Taky jsem to kdysi řešila, ale ex by mi souhlas taky nedal (nicméně tam by se oproti původnímu stavu změnilo víc než jen víc času a financí na cesty), tak jsem to ani nezkoušela jinou cestou a holt jsme to vyřešili jinak než odstěhováním mně a dětí z dosahu otce.

miryp
15. srp 2023

Vyčítat mu, že nechtěl slyšet o stěhování syna 90 km daleko, je trochu mimo. Syn není tvůj majetek, je to vaše společné dítě a tedy on má stejná práva jako ty. To, že v posledním roce byl jeho styk se synem omezen jen na dva víkendy v měsíci přece neznamená, že to tak chtěl trvale. Třeba bral ohled na věk syna a nechtěl ho v tak nízkém věku "trhat" od matky, ale do budoucna třeba měl v plánu střídavou péči. Tuto možnost jsi de facto zazdila tím, že jsi syna odtáhla tak daleko. Takže se nediv, že teď podal návrh na soud a chce syna do své péče. Někdy se ty naschvály (jak jinak popsat situaci, kdy jsi věděla, že s tím nesouhlasí a přesto jsi syna odtáhla) nevyplácí... A zase na to doplatí dítě, které za to vůbec nemůže.

pavca1982
15. srp 2023

Já bych to hlavně neudělala tomu dítěti. Naopak čím blíže k druhému rodiči tím líp pro dítě a vztah k němu.

irmamala
15. srp 2023

@niki23niki Vezmi si právníka a doufej, jak to dopadne ti nikdo předem neřekne, ani ten právník. Jak píše
@moudivlacek, záleží defact jen na člověku, který o tom bude rozhodovat. My jsme u rozvodu měli takovou zapšklou babu, která se po mně, jako po viníkovi rozchodu neskutečně vozila, že se mě i ex zastával 😀 Takže kdyby ona měla o něčem rozhodovat, rozhodně by šla proti mně.

hanka_12345
18. srp 2023

@miryp otec udelal velmi dobre ze si zazdal o tohle. Ja mu fandim

hanka_12345
18. srp 2023

a co bylo prosimvás tak ultra dulezityho ze jste se kvuli tomu rozhodla stehovat pres ctvrt republiky a totalne jste se vykaslala na emoce svyho ditete?
mimochodem....On s otcem byt nechce? jinak si to nedokazu predstavit ho sbalit a odjet

miryp
18. srp 2023

@hanka_12345 já fakt nesnáším, když si rodiče dělají naschvály a využívají k tomu vlastní děti, které to negativně ovlivní do konce života. A jsem moc ráda, že v naší kanceláři takovým rodičům pšenka nekvete. Když přijdou s takovou kravinou, jsou velmi rychle usazeni nohama na zem...

suzanna123
19. srp 2023

@niki23niki já ti držím palce, ať narazíš na rozumného soudce a projde to bez problémů.

A k ostatním příspěvkům - vím, že podle zákona potřebuje souhlas, na druhou stranu, to dává smysl, když chce být chlap zapojený v životě dítěte. Brát si ho pravidelně, vyzvedávat ho ze školky atd. Fakt mi nepřijde normální, aby ženská, která se chlapovi o dítě stará 90% času, se ho musela dovolovat o přestěhování a pak mu dítě vozit, aby ten chudáček nemusel trávit moc času dojížděním. Řešit, jak k tomu on přijde - to jste upadly, ne? A ona není ta, kdo dělá naschvály.

michaela666
19. srp 2023

@suzanna123 V prvé řadě měla myslet na syna. To, že si nabrnkla chlapa 90km od původního bydliště se dalo řešit i jinak, než sbalit dítě ( řekla bych, že i ex na truc) a odstěhovat se. 🤔 Řešit 2 školky a potom školy, kroužky, kamarády to bude pro dítě časem fakt peklo.

suzanna123
19. srp 2023

@michaela666 jj, ono je strašně snadné si najít partnera, zejména pro svobodnou matku, tak proč to hledání neomezit na městskou část.. A jasně, že to udělala naschvál. Stěhování je totiž velká legrace, tak proč by to neudělala čistě chlapovi natruc, že jo 🤦‍♀️
A oni nemají střídavou péči, otec si ho bere 2x do měsíce na víkend, takže žádné dvojmo školy a kroužky se řešit nemusí. Kdyby ano, tak ten souhlas otce dává smysl. Takhle ne.

uzivatelkapetra
19. srp 2023

@suzanna123 ona se nestará chlapovi o dítě.
Třeba je to milující otec, jehož zadavatelka opustila(nevíme) a teď se mu vzdaluje i jeho dítě. On jí platí alimenty, třeba se s dítětem i chtěl vídat více. Teď bude muset půl víkendu trávit na cestách a podle tebe ideálně, aby za palivo platil jen on, udržoval a provozoval auto jen on.
Navíc dlouhé cestování děti příliš nebaví a s touto nemilou činností bude mít spojeného pouze otce.
Ne všichni chlapi jsou takoví, jak si spousta ženských myslí.

michaela666
19. srp 2023

@suzanna123 Sama píše, že otec podal žádost o úpravu styku a kvůli tomu jdou k soudu. Nikdo ji nedonutí se stěhovat zpátky, ale když soud přiklepne střídavou péči, tak přesně tohle nastane - všechno na dvakrát. Když to zůstane v současném modelu, tak vozit dítě a platit náklady na cestu k otci bude velmi pravděpodobně platit matka.

miryp
19. srp 2023

@suzanna123 to, že si ho zatím v tak nízkém věku bral jen na 2 víkendy v měsíci přece vůbec neznamená, že to tak chtěl trvale, dost možná stál pevně nohama na zemi a uvědomoval si, že dítě ve třech letech není zralé na střídavou péči a je více upnuté na matku a upřednostnil zájmy syna před těmi svými. To totiž rodiče, kterým jde v prvé řadě o děti a ne o sebe samé, dělají...
A moc by mě zajímalo, jestli bys stejné "tleskánky" ventilovala i ve chvíli, kdyby to byl otec, kdo by sebral dítě a odstěhoval se s ním bezmála 100 km daleko, přestože by s tím jeho matka nesouhlasila. Hádám, že nikoliv...