Sama s miminkem. Na co mám nárok?

24. dub 2021

Ahoj holky.
Mohly byste mi prosím poradit? Některá z vás má třeba zkušenost.
Jsem těhotná a vypadá to, že s miminkem nakonec zůstanu sama. Vztah nám bohužel víc nefunguje než funguje a i když jsme stále ještě 2, připadám si na všechno sama, chlap mi nerozumí, nedokáže mě rozveselit, vadí mi na něm už úplně všechno a akorát pořád jen brečím, nevím jak z toho ven a nejlíp je mi když tatínek malé někam na pár dní odjede. Prostě se mi rozchod zdá jako jediná možnost i když jsem vždycky byla názoru, že jestli bude miminko, musí to být na celý život. Ale prostě se nedokážu zbytek života takhle trápit.
Takže bych se chtěla zeptat, abych si to mohla nějak představit finančně. Nárok na mateřskou mám, tam není co řešit. Ale v případě rodičáku později - určitě chci (i budu muset) být doma s malou do jejích 3 let, nebudu mít ani babičky ani žádnou kamarádku, která by mohla hlídat (nedávno jsem se přestěhovala, nemám tu vlastně nikoho a soukromá školka je finančně opravdu nereálná). No a co se týče představy, že budeme žít z cca 9000 měsíčně to je teda mazec.
Mám vlastní byt, neplatím nájem, takže předpokládám, že ani příspěvek na bydlení bych nedostala? Ať počítám jak počítám, 9000-energie,voda-plenky-různé léky-očkování, oblečky-občas i nějaké věci pro mě - spoustu věcí o kterých zatím nemám ani tušení. No prostě mi to nepřijde reálné k vyžití. Vím, že mám nárok na výživné na mě i na miminko (ale za prvé s tím nechci počítat a za druhé to stejně je určitě nějaká směšná částka, jak tak tuším?).
Prosím, holky, nepište mi, že se z toho vyžít dá (jasně vyžít ano, ale reálně žít, dopřát malé nějaké zážitky atd to určitě ne).
Jakým způsobem je možné si přivydělat, abych nepřišla o rodičovský příspěvek?
Existují nějaké další příspěvky na které bych mohla mít nárok?
Děkuju.

drep
24. dub 2021

Výživné na dítě, do dvou let výživné na neprovdanou matku. Při mateřské můžeš pracovat pouze na jinou smlouvu než ze které ti plyne nárok na ppm. Při pobírání rp si můžeš přivydělat neomezeně, do dvou let je omezení počtem hodin, které dítě smí strávit v jeslích/ve školce.

alilali
24. dub 2021

Tak jestli budou alimenty směšná částka ti tady nikdo neřekne, protože to se odvíjí od příjmů partnera. Jinak si myslím, že budeš mít na rok na přídavky, ale to je jen pár stovek. Můžeš si zažádat o porodné. Tady máš vše rozepsané https://ferove-pujcky.cz/2020-socialni-davky-pr... . 🙂

drep
24. dub 2021

@alilali zjednodušeně řečeno, jestli dostane mateřskou, tak na porodné nárok nemá (resp. Nesplnil tu výši příjmu), navíc se do příjmů počítají i příjmy otce dítěte.

gramar
24. dub 2021

@drep Ten příjem otce asi jak kdy, nebo jak kde... Když se napíše čestné prohlášení na vyloučení příjmů z důvodu že spolu nežijí tak to známé uznali bez jeho příjmu, ale započetli alimenty na ní i dítě takže pak taky nárok neměla, ale vím že jí to takto radila úřednice...

j.a.n.i
24. dub 2021

Máš nárok na výživné na dítě a na sebe, pokud spolu nebudete. A až tohle vyřídíš, tak můžeš mít nárok na nějaké další dávky, pokud i tak budeš pod stanovenou příjmovou hranicí.

zelenaesmolda
24. dub 2021

Ja bych zvazila jeslti to,ze ti chlap leze na nervy neni jenom vlivem hormonu.
Jako byt samozivitelka neni zadny med,dobre to rozvaz jestli se do toho chces pustit,ja bych to odlozila na dobu az pujde dite do skolky.

marcicek84
24. dub 2021

@zelenaesmolda presne,pockala bych jak to bude po porodu,ted si plno veci nedokaze predstavit,ukoncit se to da vzdycky,ale jak bych min. ten prvni rok byla opatrna byt na vse sama...

zelenaesmolda
25. dub 2021

@marcicek84 Ja bych s tim byla opatrna do nastupu do prace

marcicek84
25. dub 2021

@zelenaesmolda to jo,ale kdyz to bude spatne,tak po tom roce bude vedet jestli to sama zvladne nebo ne a pak se zaridi

autor
25. dub 2021

@zelenaesmolda Neptala jsem se jestli mám s přítelem zůstávat nebo ne, ptala jsem se na to, jak by to šlo zvládnout, kdybych s ním nezůstala. Ale vzhledem k tomu, že momentálně už jsem na tom tak psychicky špatně, že mi vadí být s ním v jedné místnosti a když se mě dotkne, tak automaticky brečím, tak si nemyslím, že je úplně ideální řešení spolu zůstat. Nehledě na to, že ani na celé těhotenství tyhle moje smutky a pocity nemůžou mít dobrý vliv a bojím se i aby to nemělo nějaký efekt na miminko. A nezlobte se na mě, ale chlap, který vás má rád a kterému na vás záleží vás nenechá celý den bez jakékoli snahy brečet, nesebere se a neodejde na víkend pryč, aby před tím utekl. Ten komu na vás záleží se bude aspoň trochu snažit vás rozveselit.