Sama s dětmi - tíživá finanční situace. Co dělat?

janca2002
10. črc 2024

Zdravím, holky nevím co vymyslet a celkem sem.na dně.Už sem zde psala...že nás opustil manžel.Jsem z toho mimo a do toho nevím jak řešit finanční situaci.Mám 2 děti 11 a 16 let,žijeme v baráku s mými rodiči,kde měsíčně inkaso je 20 000Kč.S mužským sme dávali 10 000,- .Manžel je OSVČ,pěkně si vydělá.Já tedy jsem zaměstnaná a beru cca 21 000.-.Vše táhl defacto manžel.Z mého platu mi jde 10 000 do pryč,pojistka,stavebko,spoření pro děti,penzijko a úvěr,obědy a 10 000 bych měla dávat našim.Tak nevím jak to udělat...jak žít.Byly jsme zvyklí si nic neodříkat a teď nebudeme moc ani nikam s dětma vyjet natož něco pořídit.Na pracáku jsem.byla a nemám na nic nárok pokud nejsme rozvedený nebo nemáme zažádáno.Ale stejně to bude na nic,protože bydlím u našich,nemáme smlouvu,vše je psané na mamku.Manžel dětem bude platit školné a co buxe potřeba,ale jak dlouho mu to vydrží?Ještě ani nevím kolik mi bude dávat na děti,snad se nějak domluvíme,ale nevím jeytli není moc chtít po něm asi 10 000 na obě.Má ženskou s 2 dětma,tak bude muset asi taky se otáčet tam,zatím de mi k ní teda nepřiznal.Předělá nám byt,ale co dál.Jak si s tím mám poradit?Sehnala jsem domácku ale je to piplačka a tak za 2500.Ne že sem v pytli,že odešel ale ještě mě tohle utápí.

ladyhacek
10. črc 2024

1. můžeš zkusit hledat lepší práci i v lídlu si vyděláš víc než 21000,-
2. a rodina by na chvíli nepomohla, že by jis platila méně? Neutáhnout to? Kdyby se to stalo mě vím, že mě rodina podpoří a pomůže
3. mylsím, že na takhle velké děti těch 10.000 je reálné, záleží kolik vydělává, ale menší děti se pohybují kolem 3000,- takže věřím, že k 5000 by to mohlo být.
4. zajdi na ospod zažádej o výhradní péči - nemějte to jen na slovo, podej žádost o rozvod a vyjasněte si co a jak bude.
5. Teď říká, že opraví byt a co za měsíc? slovům bych moc nevěřila.

Zvládneš to.

janca2002
autor
10. črc 2024

@ladyhacek Rodina pomáhá, minulý ani tenhle měsíc ode mě nic nechtěly....jenže to není napořád. Oba jsou už hodně staří a nemůžou to táhnou vše sami.Na byt by měl nastoupit už teď v pondělí...a postupně to udělat. Uvidíme. Jenže si říkám, udělá nám to nové,ale mi to stejně budeme muset opustit. Až jednou nebudou naši....je jim 80 a jsou nemocní...tak já barák stejně sama neutáhnu. Jen to inkaso dělá 20 000,- a když se něco po...tak nevímŽe nastane tahle situace jsem vůbec nepočítala a nevím jak dál.Do toho ještě navštěvuju psychologa a to taky něco stojí....Prostě už nevím jak dál.

klpoiu
10. črc 2024

To ze chlap odejde k jine babe preci neznamena,ze pro nej skončila povinnost starat se jak o deti tak o tebe, a ma povinnost starat se o druhou babu a jeji decka. Vubec neber v potaz ze nejakou zenskou ma. To tobe je proste jedno. On ma povinnost i k tobe nejen k vasim dětem! Zákon přiznává výživné pro manželku v rozsahu stejné životní úrovně nejdéle však na tři roky od rozvodu manželství. A platit by mel uz samozřejmě ted. A ne až.... Výživné žádat zpětně od data kdy odesel. Uver jste brali jako manzele?? Tedy se ma na splaceni podilet i on. I dluhy se deli. Sporeni pro deti bych dala tez na pul. To ze odesel proste neznamena, ze ty budes drit bidu a on si bude uzivat. Musis si zjistit veskera fakta a prava ktere mas. Co se tyce deti poradi ti OSPOD a co se tyce financi a rozvodu tak nejaky pravnik. Ale rozhodne se nenech odirat. Coz ted dela,kdyz odesel a nechal te v tom. Odešel,nic neplati a ani výživné. Jen mele pantem. Musis to resit vsechno ofiko. Prvne zacni s detma.

klpoiu
10. črc 2024

@janca2002 A co se tyce domu, az nastane situace kdy tu rodice nebudou, budes situaci resit. Ted bych se timto nezaobirala. Tohle může nastat az treba za 10 let a to uz budes mit deti dospele a sama budeš mit jiný život. Tim se ted prilis nezatezuj. Mozna jen se podivat na naklady a jak je snizit. A jeste co se tyce prace, 21k je fakt bida. Dcera dela v Lidlu a ma 34. Na zacatku je to malicko mene. Taky to neni uplne super, ale lepsi nez 21. Ano, neni to flakacka ale ma i volny cas,ma dane smeny a domů chodi s cistou hlavou. Ale samozřejmě zalezi na tve profesi.

sahrazad1
10. črc 2024

Čím vytapite dům / ohrivate vodu ? Vždyť 20 tis měsíčně je hodně moc …. Nepomohla by změna dodavatele energii , nebo rovnou jiný zdroj tepla ?

janca2002
autor
10. črc 2024

@klpoiu Já věřím, že pantem nemele....Má nám předělat ten byt...v pondělí má začít...vše to bude financovat.On sám si teď vzal také úvěr, ale koupil auto, to jsme ještě byli spolu. Já doplácím úvěr co jsem měla před lety, ale taky už v manželství. Nechal mi auto (on má další 2) a vlastně vše co je doma.Je mi strašně hloupý mu říct o peníze a ještě ke všemu i na mě? Vždyť už jsem pro něj defacto cizí člověk. Bude na mě koukat jak na neschopnou chudinku.Po finanční stránce vlastně vše táhnul on... a mě těch zbylých 10 tis zbylo , kdy jsem s nima sama hospodařila (nákupy, oblečení, děti, kraviny)....prostě jsme měly vše.Nechci mu nasazovat psí hlavu...věřím, že se postará o děti....jen ten dům a inkaso je pro mě děs a horor.

janca2002
autor
10. črc 2024

@klpoiu Dšlala jsem léta na poště, pak jsem změnila práci kvůli dětem a volným víkendům. Plat vlastně pro mě nebyl směrodatný, ale spíš to volno a manželovi se to tak líbilo. Mohli jsme jezdit kdykoliv kamkoli a ne čekat, kdy budu mít volný víkend. Našim je 80 a nechci to ani vyslovit, ale 10 let to si nevidím,jsou oba dost nemocní.Se změnou práce je to u mě těžké, čím sem starší mám dost problémy s pamětí a učením, někdy mi to dělá problém i ve stávající práci. U dr jsem byla,ale prý jsem v pořádku.Právě jiný život...to je aky kapitola, která mě tíží.. je mi 45 a momentálně nemám na chlapa ani pomyšlení a hlavně, kdo bude chtít chudinku s 2 dětma a barákem na krku a ještě "starou".

janca2002
autor
10. črc 2024

@klpoiu A ještě aby to nebyl nějaký sígr....manžel byl úžasnej chlap a podívej jak sem dopadla.

janca2002
autor
10. črc 2024

@sahrazad1 Ohřev i vytápění máme na plyn, proto je to tak drahé. Jenže v dnešní době se bojí člověk něco změnit aby na tom nebyl ještě hůř....snad až jednou přijde přepis baráku, tak se to změní...Nevím.

janule0123
10. črc 2024

@janca2002 negim jak to mate veliký, ale 20 za energie me přijde hrozně moc … zkus si obvolat ty větší společnosti, co ti jsoi schopny nabidnout.. srovnat jednotkový ceny… jinak z druhy strany- za chudinku- predpokladam ses o děti starala převážně ty, šla si na méně placenou praci, méně perspektivní z toho důvodu, odešel on, děti ti nechal, kdybys byla bez děti .. můžeš jít do 1plus kk a náklady budeš mít nižší 😄můžeš se odstěhovat za lepší praci, chodit na směny, děti te v tomhle “omezují”… nemyslím to špatně k dětem- ale k tomu, ze po nem další peníze případně nechceš abys nebyla za chudinku … tak trosku jiný pohled … otázka kolik … je to nějak procentem z příjmů, takže dle toho kolik vydělává … kamarádka třeba dostává 10 tisíc na školáka… druhá na stejně starého kluka 2500

janca2002
autor
10. črc 2024

@janule0123 Manžel je OSVČ a mám ten dojem, že přiznává to nejnižší, takže kdyby to měl vyměřit soud asi by to nebylo moc. Chtěli jsem se na všem dohodnout...Jen nevím, když se dohodnem a předložíme to soudu, zda je pak možné to vymáhat, kdyby se náhodou šprajcnul....ikdyž se mi to mu nechce věřit. Ale pravdou je že sem nevěřila i že by mohl někdy od nás odejít...a ha...odešel.

misha31
10. črc 2024

Mam dum 200m podlahova plocha a platim energie cca 7tis měsíčně. 20 se mi zda prehnane

klpoiu
10. črc 2024

@janca2002 A to je presne ono, proc zeny manželů co si najdou jinou zenskou tak moc trpi. Nejsi zadna chudinka a na penize mas narok! Ty ses jeho manželka ikdyz spolu uz nejste. Ma povinnost i vuci tobe. Dava ti penize na deti?? Ihned si rekni. Vzadnem pripade to neni ponížení, ale jeho povinnost. A to ze něco opravuje, fajn, jde mu to k dobru. Ale! On na to ma a ty dres bidu? Porad ses jeho zakonna manzelka a on ma proste povinnost. Ted city a hrdost stranou a proste zadej. A pokud je dobrak jak rikas, pochopi to velmi rychle. A barak, opravdu hledej lepsi nabidky energii a plynu, s ohledem na stavajiciho dodavatele samozřejmě . Nevim jak mate smlouvu. Opravdu je mozne ze preplacite. 20k mi prijde silene moc. Ale netopim plynem, takze tuhle hladinu zaloh neznam.

j.a.n.i
10. črc 2024

@klpoiu No, výživné na manželku po rozvodu je pokud není objektivně schopna se živit, což zde splněno nebude...

j.a.n.i
10. črc 2024

No, pokud je to velkej starej barák, což asi bude, když je rodičů, tak těch 20tis je klidně reálných. Ano, možná změnou dodavatele ušetří 1-2 tis, ale víc ne.

tereza0111
10. črc 2024

Koukni se na nakladovou stranku. 20inkaso je strasne moc (take bydlim ve velkem baraku a tohle neplatime ani omylem). Projdi si faktury, opravdu musite platit tolik? Nemate preplatky? Na kolik stupnu ohrivate vodu? (zvlast v lete). Kazdym blbym stupnem strasne moc usetris. Plyn je levnejsi nez elektrina, nekde tam mate naprosty nesmysl. Obvolej konkurenci nebo i stavajiciho dodavatele a zkus zjistit mozne uspory.
Z nakladu co pises - vzdyt pujka tech veci jsou druhy sporeni, ve schvili co nevyjdes tak stoji za uvahu overit, jestli tyto platby muzes pozastavit nebo alespon snizit (stabevko, sporeni pro deti...). Pojistka - kazdy mesic? Co mas za pojistku a na co? Neni to taky naprosto zbytecne nadhodnocene?
Ad prace - tu menit nemusis, ale o vikendu na brigadu muzes, kdyz bude nejhur tak vem nejaky uklid, zrovna o vikendu je poptavka velka a pridas 1000,- jako nic
Vsechno to zvladnes, jen si musis verit, ze to das! A prestat o sobe uvazovat jako o stare a ze nic nema smysl, vzdyt do duchodu ti zbyva pomalu 20 let, v tvem veku ledaskdo jeste rodi deti! Nejsi stara

konidana
10. črc 2024

Jestli pocitas kazdou korunu, tak prvni co bych zkrouhla, je sporeni a stavebko. To v takoveto situaci vubec neni nutne platit. Dale zvazit nutnost pojistek. Na barak a auto samozrejmne nechat, ale treba detska urazovka take neni nutna. To spis abys byla dobre pojistena ty.

enoli
10. črc 2024

@janca2002 ty poras řešíš, že bude předělávat byt- no a co. Má k tobě i k dětem vyživovací povinnost, ta mu odchodem od vás neskončila a ty nemůžeš myslet ve stylu "jsme pro něj cizí, nechci vypadat jako vyzirka"...když to vezmu slovy Malého prince tak "jsi navždy zodpovědný za to, co k sobě pripoutas"...tak ho tě zodpovědnosti nezbavuj a neomlouvej ho.
Jinak tedy lépe placenou práci bys měla zkusit najít. Pak tedy zkusit stavebko a sporeni a zrevidovat pojistku a veškeré platby.

zuzekk
10. črc 2024

První co můžeš, a manžela se to nijak týkat nebude, je snížení nákladu - v každé položce to nebude o moc, ale v součtu to už něco hodi: zruš pojistky, které nejsou nezbytné. Zvaž i pojistku domu - pokud je starý (soudě dle nákladu), pojišťovna ti v případě problému nedá skoro nic. Určitě pojistky dětí, promluvila bych si s manželem, jestli když se mi něco stane, jestli se o děti postará - a zároveň tak bude vědět, ze svou finanční stránku řešiš, ze te to trápí a nečekaš jen na penize od nej. Stavebko a jakékoliv další spoření zrus. Stavebko teď stejne nedává moc smysl, naspořené penize se vám teď naopak hodi. Spoření má smysl při přebytku peněz, ne při nedostatku. (Co chudinky děti, kterým jsi sporila na dospělost bych teď neřešila - je krizová situace. Až budou velké, docela jistě se o sebe dokážou postarat, bydlení jim můžeš poskytnout v jednotce po rodičích..).
Energie ti píšou všichni, pořeš to určitě.
Změnu práce bych taky určitě zvazila - tuto jsi začala dělat v nějaké konstalaci, i kvůli manželovi a dostatku času. Situace je ale proste jiná, čas je jedna z věci, kterou můžeš investovat. Holt výletů atd bude méně, životní úroveň samoživitelky je holt nižší. teď vyřeš, co je teď a v nejbližší budoucnosti. Až ti manzel začne nějaké peníze dávat, bude to určitě lepší. Když ty k tomu něco usetris, něco privydelas, určitě to půjde pěkne.

janca2002
autor
10. črc 2024

@klpoiu Oni nám ty zálohy nastaví sami...vloni nám tedy vraceli...a ot o nám letos zálohu snížili, takže jed odt možné. že letos budem třeba doplácet. Je to velký starý barák, stará okna, nezatepleno, takže tohle vše znát i na té spotřebě plynu.Na plynu vlastně vaříme, topíme a ohříváme.Snad se ještě tento týden sejdeme a probereme to.Hned od začátku řikl, že nás v tom nechce nechat...Ale jak jen mu mám říct, že jsme v pytli...no on to stejně ví.

janca2002
autor
10. črc 2024

@tereza0111 Já vím...stavebko mám jedno 2 roky a beru to, že co se tam nastřádá se jednou určo bude hodit. Pojistku mám na děti a na sebe, je to životka + úrazovka na děti..Jinak pojistku na barák si platí naši sami....někdy sme jim půlku daly. Víš, vidím kolem sebe, ty ženský zůstaly sami v mladším věku než já a stále jsou sami...a ty chlapy v mém věku stejně chtějí mladší a ne nějakou odkopnutou mámu dvou dětí za zenitem.....Vidím to všude kolem sebe....

janca2002
autor
10. črc 2024

@konidana Víš beru to jako, že se ty peníze určitě budou hodit až to skončí.Furt nějaká ta berlička jako.....

enoli
10. črc 2024

@janca2002 ty peníze potřebuješ teď, ne až to skončí. Ano, zkus si něco dávat bokem, ale opravdu přebytky. K čemu ti teď je spoření, kdyz nevycházís ani do vyplaty🤷‍♀️.

klpoiu
10. črc 2024

@janca2002 Rekni to uplne narovinu. Zadne ja necim, stydim se. Proste je to tak a tak co si odesel a ja proste nemam ani na jidlo pro deti,natoz tak na neco vic. Proste ted mysli na sebe a deti , ne na neho! On odesel,on se ma fajn. Nikoho zivit ted nemusi, prachy si uziva. Ale tu povinnost proste ma. Jak rikam, stale jste manžele a ma k tobe povinost. Kdyby si ty byla ta majetnější a on nemel, mela by si tu povinnost zase ty. Neni to o tom ze jen chlap. Takze opravdu hrdost pryc, je potřeba myslet realne a ne pres city. Nerikam,ze ho mas sedrit z kuze, ale proste se domluvit na nejake castce. Myslim si ze 10k je celkem v pohode. Samozřejmě zalezi na jeho platu, ale zrejme nemá malý kdyz pises kolik ma aut,co si muze dovolit financovat. Pokud bere vic nez je běžné,neboj se rict i vic. Jde o vyzivne na tri lidi.

janca2002
autor
10. črc 2024

@enoli Janě, ale je to tak ponižující.....žádat po někom, kdo Tě odkopl peníze abys mohla vyžít. Byt bude celý sponzorovat on, nechce po mě ani korunu...prozatím. A na to jak se mnou trpěl psychicky, můžu být ráda....

enoli
10. črc 2024

@janca2002 hele a dost. Na rozvod jsou vždycky dva, ne ve stejné míře, ale dva. Jen výjimečně za to může pouze jeden. Děti jste si také udělali oba dva a oba dva máte k nim i sobě povinnosti. Kdyby to bylo opačně, musela by ses podílet ty.

janca2002
autor
10. črc 2024

@enoli Jojo, já vím....jen to přepnout v hlavě....a to je dost těžký. Říkala jsem si, že mu nechci dělat problémy a nějak ho využívat....vím, že na děti mi dávat musí a pevně doufám, že bude...myslím, že v tomhle je svědomitý. Jen asi čekám, až se ozve kvůli tomu on....Přeci jen je to měsíc....

irmamala
10. črc 2024

V prvni rade bych resila praci. Mit plat v 45-ti letech tak malo, je zalostny. Jeste bych to pochopila, kdybys mela male deti a delala na zkraceny. Jeho financni situaci neres - sam se rozhodl, tak to asi ma promyslene. A pokud je ti trapne se doprosovat penez, bezte k soudu, kde bude mit vse spravedlive urcene a ty si nebudes muset rikat. Nevim, proc by sis nemela najit vztah, vzdyt i tady je kazda druha ve vztahu, kam uz nejake deti privedla. Ja jsem si nasla skveleho chlapa, po kterem jedou i baby o dekadu mladsi, i se dvema mladsimi detmi, jak mas ty. A posledni vec - nelituj se porad. Ano, ted to bude tezsi, pohorsis si, nez si to sedne, bude zivot narocnejsi a slozitejsi. Ale to je proste zivot, nikdy nejde tak, jak my chceme. A porad muze byt jeste hur. Prachy, chlapi, baraky, dovolene - to jsou vsechno male veci.

janca2002
autor
10. črc 2024

@irmamala Ano máš pravdu.... já vím. Ale zkousnout to a přijmout to je zatím těžké. Víš, já ten vyšší plat dříve nepotřebovala...bylo pro nás lepší, že mám více volna a času. No člověk míní, život mění.

jancazao
10. črc 2024

Já vím, že jsme každá jiná, ale prostě se kousni. Jsi lvice, která se musí starat o svá lvíčata. Není to jednoduché, ale najdeš si cestu a půjde to.
Pokud ti teď nebude dávat peníze na děti, po soudu ti je bude muset dát zpětně všechny naráz, takhle mu to řekni.
Bojuj!