Rozchod, když máme dítě. Jak to zvládnout finančně?

nock
30. črc 2024

Zdravím, s přítelem se rozcházíme, nějakou dobu budeme spolu ještě bydlet a šetřit si každý na kauci ale příští rok se od sebe stěhujeme. Jak to mám zvládnout sama finančně? Co si všechno mám vyřídit a jaké všechny přídavky a příspěvky můžu mít? Vůbec se v tom nevyznám a absolutně nevím.

baru7889
30. črc 2024

@nock taky jsem zůstala sama s dcerou když jí byl rok a půl. Určitě příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě a domluvit si ať už soudně nebo jakkoli alimenty podle toho u koho dítě bude. Nebyla to žádná hitparáda, ale přežily jsme.

nock
autor
30. črc 2024

@baru7889 alimenty máme už domluvené ale jde o to že socka to asi bude chtít mít soudně potvrzené

l_
30. črc 2024

@nock do dvou let ditete mas narok na vyzivne i ty.. pak prispevek na dite a na bydleni.. aliky doporucuju soudne i kdyz ted jste domluveny.. co neni soudne to nevymuzes.. a ono az si najde jinou zenu, nebo ty chlapa, nebude to tak ruzovy.. i ta pece me osobne prijde lepsi jasne dana.. nevznikaji tolik dohady, zmeny atd.. je tu skupinka samozivitelek, tam.holky vedi a poradi hodne.. drz se.. a za me co nejdriv odejit.. my spolu bydleli mesic a bylo to peklo..

cherie24
30. črc 2024

@nock co si tak pamatuju, tak stačilo potvrzení z OSPODu na ty přídavky. Ale jak psala @l_ lepší soudně. Ex tenkrát platil jen do doby, než mu do toho začala kecat jeho přítelkyně. Pak to byl měsíc co měsíc nějaký problém. Ale u těch přídavků si myslím, že bude vadit to společné soužití.

michaela666
31. črc 2024

Aktuálně řešila kamarádka a na přídavky má nárok až když měl chlap 3 měsíce zrušený trvalý pobyt v bytě. Nestačilo ani jeho písemné prohlášení, že tam už dávno nebydlí. Tak si to zkus pozjišťovat dopředu, kdybys zůstávala ve stávajícím bytě.

zmrzlinka
31. črc 2024

A co nějaka brigáda?Něco si vydělat?

zanett
31. črc 2024

@zmrzlinka Souhlas. Pichnu asi do vosiho hnizda, ale zakladatelka by se mela zasadit o to privydelat si, je-li to alespon trochu mozne. A za druhe by se mel angazovat pan otec (alimenty na dite a i na ni, pokud to lze v jejich situaci). A az potom natahovat ruku a zadat po danovych poplatnicich, abychom platili za jeji chybny vyber partnera. Zni to sice mozna tvrde, ale uz me rozciluje, kdyz se skoro kazda zena s ditetem pta, na co ma OD STATU narok, ale nejak zapomina, ze postarat by se mela predevsim ona a otec jejiho ditete. Cekam, ze se tu na me sletne hejno vos, ale uz nebudu odpovidat, moje rozhorceni to stejne nezmeni.

michaela666
31. črc 2024

@zmrzlinka Brigáda v téhle situaci by měla být automatická záležitost. 👍

areh
31. črc 2024

Já jsem se kvůli rozvodu musela vrátit do práce mnohem dřív... Jen z přídavků a rodičáku se moc dobře žít nedá. Hodí se pak každá koruna... Jinak příspěvek na bydlení, na dítě. Ale to nedají hned. Musela jsem mít podanou žádost o rozvod a to jsem se přestěhovala do nájmu, kde jsem byla jen s dětmi bez ex.

nock
autor
1. srp 2024

@cherie24 kdybychom měli podepsaný papír tak nemá co říct😂

nock
autor
1. srp 2024

@michaela666 já právě nebudu zůstávat ve stávajícím bytě ale ani jeden tu nemáme trvale. Budu se stěhovat ale na příspěvek na bydlení musím mít doklad 3 měsíce o nájmu takže já nevím co a jak to udělat

nock
autor
1. srp 2024

@zmrzlinka nemám hlídání

nock
autor
1. srp 2024

@zanett máte sice pravdu ale já bohužel nemám možnost jak si přivydělat. Nemám hlídání ani nic jiného a řeším to dopředu. S partnerem jsme s edomluvili na spolubydleni ještě tak do února abychom měli oba možnost našetřit na kauci ale potom s nájmem to nezvládnu takže raději si to všechno pojišťuji dopředu ☺️

nock
autor
1. srp 2024

@michaela666 nemám hlídání

nock
autor
1. srp 2024

@areh právě toho se bojím. Budu se pak stěhovat a na příspěvek potřebuju nějaké 3 měsíce potvrzení o nákladech nájmu....

michaela666
1. srp 2024

@nock Otec bude bydlet někde dál? Brigáda se dá upravit podle jeho pracovní doby tak, aby mohlo být dítě s ním a ty si něco vyděláš.
Jako samoživitelka na rodičáku i se všema přídavkama vyjdeš taky jen tak tak. Kamarádka nyní ve stejné situaci i s příspěvky a alimenty na dítě jí zůstane 2500,- na měsíc komplet na všechno....takže ta brigáda mi přijde fakt jako nutnost. Teda pokud nemá otec vyšší plat, aby ti mohl dávat víc peněz.

zmrzlinka
1. srp 2024

@nock tatínek si dítě brát nebude?Můžeš pracovat v době kdy bude dítě u otce.Nebo najít víkendovou brigádu.Babička ,tetička by dítě na pár hodin v sobotu nebo v neděli nepohlidali?
Kolik je vlastně díteti let?