Prosím o radu, jsem úplně na dně s penězi při RP...

6. srp 2021

Krásný večer maminky.. jdu k vám pro cenou radu prosím..
Nějak se to pokusím stručně a jasně sepsat.
Jsem nyní maminkou mé úžasné 10 měsíční dcerky, jsem na to všechno ale sama. Když jsem příteli oznámila, že jsem těhotná, řekl mi ať jdu na potrat, že to nechce. MUDr mi řekl, zda půjdu na potrat už nebudu mít děti, máme to v rodině (problémy s dělohou, babička jí nemá a mamka už také ne, vypadá to, že už druhé dítě mít nebudu moci.) Takže jsem neváhala a nechala si s tím, že mi rodina slíbila, jak mi pomuze. No v těhotenství to šlo, ale jak se malá narodila, všichni se na mě vykašlali, moc práce atd. tak jsem řekla, že se nikomu nebudu doprošovat. S nikým se nestýkáme, jen s mamkou a sestrou (16 let). MD jsem měla vysokou a bylo to v pohodě, ale jak už mám RP, tak to každý měsíc jde z kopce. Furt jsem bez peněz a už nevím co dělat. Terezka má všechno, máme co jíst, oblečení má též, hračky a léky taky, ale věcně jsem v mínusu. Mamka sama nemá, takže mi finančně pomoct nemůže a nikdo jiný není. Mám ještě pujcku z dřívějška.. měsíčně mi odchází 13.470,- nyní jsem v kontokorentu v minusu -5 tisíc, přijde mi RP (9300,-), příspěvek na bydlení 1800,- a alimenty (co jsem z nej vymohla 3800,-) takže tento měsíc to vychází na 10000,- čistého a vše zaplatim a opět jsem v minusu. Koukam na práce, ale nic není co bych mohla, malá je plně kojená po 3-4 hod, z domu je to o ničem, ani kosmetika ani nic jiného nejde. Snažím se rozprodat co jde, ale už nemám ani co… já prostě jsem v tak tíživé situaci, že vůbec nevím co dělat… přídavek na dítě mi vyjde od října,’ale to je jen 500,- a hmotná nouze jen “vypomáhá” a mě to vyšlo na nějakou 1000,- což je fakt “nic” když jsem takto v mínusu… prosím dokážete mi poradit, co mám dělat? Nevíte třeba o nějaké práci? Nebo něco cim si zaručeně vydělám? Já už fakt jsem hotová a nevím kudy kam… měl jste to někdo podobně?….
Děkuji moc..

margriet
6. srp 2021

Nešlo by u té půjčky dočasně snížit měsíční splátku? To by ti mohlo pomoct.

autor
6. srp 2021

@margriet Děkuji, myslíš to dobře a taky jsem to udělala z 2500,- jsem na 1900,- ale zase jsem začala platit pojistku na malou 450,- tudíž jsem na tom samém.😔

emamaira
6. srp 2021

Bydlet u mamky bys nemohla? Přechodně než půjde malá do školky a ty do práce...

margriet
6. srp 2021

Ještě koukám, že RP máš 9.300,- Kč. Můžeš navýšit na 10.000,- Kč, pokud se nepletu. Možná i víc, záleží na příjmech, jaké jsi měla před MD.

autor
6. srp 2021

@emamaira má 1+1 😔

drep
6. srp 2021

V situaci, kdy jsem v mínusu, je pojištění zbytečný výdaj. RP navýšit nemůžeš? Alimenty ma neprovdanou matku do dvou let dostáváš? Prvně bych se já osobně obrátila na původního zaměstnavatele, jestli pro mě něco neměl - práci domů, zkrácený úvazek? A poohlédla bych se po brigádě - úklid, žehlení atd (doporučuju vyvěsit inzerát v nemocnici, u nás je o tyhle výpomoci fakt zájem).

autor
6. srp 2021

@margriet to jsem měla okolo 18-20 tisíc..
To jsem taky myslela, ale zase se mi zkrátí ta doba, kdy je malá doma.. nikde není dáno, že malá za 2 roky zvladne jít právě do školky a pak bych byla úplně v háji😔

margriet
6. srp 2021

Jinak co se práce týče. Nevím, odkud jsi, ale nepotřebuje někdo v okolí třeba paní na úklid, žehlení,… Kdyby mamka pohlídala.

margriet
6. srp 2021

Možná to bude znít drsně, ale v tvojí finanční situaci bych prostě ten RP navýšila co to jde. I za tu cenu, že by malá musela dřív do školky.

autor
6. srp 2021

@drep No malá je tele, několikrát spadla z postele, tak mi to poradila MUDr.. kdyby náhodou..
RP bude asi jediné řešení, ale tím se mi zase sníží příspěvek na bydlení.. 😔 to je nejhorší jak je ta sociálka propojená.. alimenty máme jenom mezi “sebou” on nechtěl k soudu ani já a na notarku momentálně nemám, abychom to meli alepson písemně a on ji platit nechce, takže je to opět na mě..
pracovala jsem v obchodě s oblečením, což by pro mě fakt nic neměli 😔 a asi kouknu, ale shani stejně třeba na půl den, což by malá nedala.. nechci se na nic vymlouvat, opravdu hledám řešení, jen píši jak to je… 😔😔

autor
6. srp 2021

@margriet Nene, napsala jsi to hezky.. ale co když malá nebude pripravena jít do školky? Co budu dělat? Když mi skončí RP?😔

zelenaesmolda
6. srp 2021

proc platis pojistku kdyz jsi v minusu?

marselina
6. srp 2021

Presne jak píše @drep do dvou let veku dítěte mas nárok aby otec přispíval i na tebe. Také záleží na jeho příjmu, tím, ze on něco nechce, tím bych se ve tvé situaci asi moc neridila. Jde o tebe a malou.

somalicats
6. srp 2021

Tak v 10 měsících je tele každý mimino a pokud ji necháš na posteli, tak Ti z ní spadne. Pojistku zrušit, z ex vytáhnout prachy i na sebe, nejen na dítě (jak už tu padlo, do 2 let musí platit i na Tebe). Co chce nebo nechce on, na tom nezáleží, píchal bez ochrany, tak ať si teď nese následky. Soudní poplatky za úpravu alimentů nejsou, takže za to nic platit nemusíš.

nelinecka1
6. srp 2021

A co roznos letaku? Nebo hlídání nebo doučování dětí? Popř. úklid v domácnostech? Máš dvě možnosti - zvýšit příjmy nebo snížit náklady. Změnit bydlení na levnější, požádat o pomoc nějakou neziskovku, na fb je dost skupin, ktere pomáhají maminkam v nouzi, třeba tím, že ti nakoupí jídlo.

marselina
6. srp 2021

Nemusíte chodit k soudu, staci si sepsat dohodu mezi sebou ať mas v ruce něco písemne a nechat podpisy ověřit .
Já to tak udělala s otcem svého syna, nechali jsme si to tehdy sepsat teda u advokata včetně příspěvku na neprovdanou matku, tehdy mi to vypočítal právník z usleho příjmu a pak jsme cenu jen doladili s otcem, šla jsem dolu, ale byla jsem rada, ze mi něco dá.žila jsem se synem sama v dome, tak ze vím jaké to je se otáčet z mala.

marselina
6. srp 2021

@somalicats presne tak a i kdyby podala navrh na soud, tím ze je na mateřské je od tohoto poplatku osvobozena

jeyre
6. srp 2021

Zruš pojistku, to je v téhle situaci naprosto zbytečný výdaj. A bývalého hezky dožeň k soudu nebo aspoň k notáři, máš nárok na alimenty pro malou i pro sebe. Třeba ti někdo poradí nějakou právní poradnu zdarma, kde ti pomůžou sepsat žádost, soud už se pak neplatí.

somalicats
6. srp 2021

@marselina U opatrovnického soudu poplatky neplatíš, ani když chodíš do práce. Naposledy jsme řešili s bývalým manželem letos v březnu změnu, takže vím.

te_reza
6. srp 2021

9300+1800+3800=14900-13470=1430. Kde máš těch 5tis mínus? Kolik platíš nájem? Pojistka na mimino úplně zbytečná, pokud nemáš peněz nazbyt. Kdy budeš mít splacený ten dluh?Pokud ti sám platí na dítě 3800,- tak mě to nepřijde úplně málo. Znám jedince co měli alimenty 1000,-.A odkud jsi? U nás třeba dcl často nabízí úklidy na úřadech na pár hodin třeba.

marselina
6. srp 2021

@somalicats to je jedine Dobre pro zakladatelku diskuze.otce dítěte bych vůbec nesetrila když je v tak tíživé situaci.

jednaholkaa
6. srp 2021

Zamerila bych se na hledani privydelku. Hlidani deti, venceni psu, cokoliv se da zvladnout na chvili s miminem. Drzim palce.

autor
6. srp 2021

Moc všem děkuji a na kolik bych ho tak mohla dohnat? Aby platil i na mě?
Jinak rodičák mám na 3 roky a to je 9300,- kdybych si to třeba navýšila na 12 tisíc to by bylo na 2 a půl roku nějak že? Nebo jsem úplně mimo 😅

zuzkasim
6. srp 2021

Máš odchozí poplatky vyšší jak naše 5-ti členná rodina, nedá se s tím hnout? Bydlíš v podnájmu? Najít levnější! Najít si spolubydlení s nějakou jinou matkou v bytě, můžete si vzájemně pohlídat děti. Oblečení na dítě se dá velice snadno sehnat za poštovné (většina lidí se toho potřebuje spíš zbavit), moc nerozmím položce "léky", asi tím, že jsem měla děti zdravé, vystačila jsem si s jedním Panadolem a Hedelixem na kašel, ty máš dítě nějak extrémně nemocné? Hraček dítě taky moc nepotřebuje a často se dají sehnat starší od někoho. Poptala bych se třeba na FB, jestli někdo nemá přebytek ovoce, navařila si pro dítě přesnídávky, nevím, jestli používáš látkové plenky - dá se na tom hodně ušetřit. Platit pojistku, když jsem bez peněz, mi přijde taky mimo. S prací, napadá mě jedině nějaký úklid, ale budeš potřebovat v tu dobu prcka pohlídat, takže nevím... Předpokládám, že účetnictví, jazyky nebo jiné speciální znalosti nemáš, jinak bys je už dávno využila. Až bude školní rok, tak se dá sehnat nějaké vyzvedávání dětí se školky, pro zaměstnané rodiče, jestli bys byla schopná si to s prckem zorganizovat.

autor
6. srp 2021

@te_reza 9300+ 1800+ 3800 = 14900,-
Nájem 9500,-
Půjčka 1900,-
Paušál 1890,- mám v tom i wifi i ten septobox (snížit to prý nelze, Tmobile no.. a splátka telefonu pro mamku- to už mám na 2 měsíce)
450,- pojistka
A teď pleny, léky, ubrousky, oblečení, výživa. Takže s 1160,- nezvladneme využit obe, proto jsem pak v minusu.

malanoha
6. srp 2021

Muze ta tvoje mama aspon obcas dite pohlídat? Nemuzete se sestehovat k sobe? V nouzi a na rodicaku jsou nejake pojistky pro male mimino uplne zbytecny vydaj. Privydelavala jsem si doma sitim na stroji. Byla to jednoducha prace za slusny peniz. A to nejsem vubec zadna svadlena. A taky jsem uklizela schodiste v panelaku. Ještě se daji treba hlidat deti jinym maminkam z okoli, nebo roznaset letaky. Inzeraty na internetu jsou na tohle k nicemu, ptej se po známých, jestli ti nemuzou neco dohodit, nebo si sama vylep inzerat do vasi samosky, nemocnice, skoly..

somalicats
6. srp 2021

Paušál 1890? Taky mám t-mobile, platím obdobnou sumu, ale jsou v tom 3 čísla, televize a internet... Tak jim řekni, že chceš odejít za levnějším, ve snaze udržet zákazníka ještě rádi sleví. Pojistky se zbav, to fakt nemá smysl. Pořád píšeš léky- malá je nemocná?

zelenaesmolda
6. srp 2021

Pleny muzes poridit latkove misto jednorazovek.
Pausal osekat nebo zrusit,to je priserna cena.
Pojistku zrusit.
Obleceni z druhe ruky koupis za par korun,ubrousky muzes nahradit perlanem.

somalicats
6. srp 2021

Výživa - píšeš, že je malá plně kojená. Příkrmy už jí? Jestli jo, kupuješ je? Pokud ano, tak je přestaň kupovat a začni si dělat vlastní. Já si dělám domácí přesnídávky, vyjdou podstatně levněji než kupované (pokud porovnávám i kvalitu). Vařím ze surovin - vyjde to levněji, kolikrát navařím na 2 dny. A to živím 4 krky a manžel je teď bez příjmu kvůli nemoci, a ještě dlouho bude, takže vše táhnu sama.

te_reza
6. srp 2021

Nesedí mi tvoje počty. V úvodu píšeš, že máš měsíčně výdej 13470,- ale když sečtu tvé příjmy, je to 14900,- proto jsem psala ten rozdíl+cca 1500,- a výživa jaká, když píšeš, že je plně kojená? Jestli ji kupuješ skleničky 40,-/kus tak se nedivím.Sestřenice je samozivitelka a téměř celý nájem ji platila sociálka.