Příjmení po otci, ano či ne?

terka228
1. kvě 2017

Holky ahoj všem tu, prosím o názor..... Mám dva syny, prvního jsem nechala přejmenovat spolu se mnou po rozvodu a máme tedy stejné příjmení. Je postižený a jeho otec se o něj nezajímá. Se změnou příjmení souhlasil. Z druhého vztahu mám dalšího syna, který má příjmení po otci. Nevzali jsme se ale. Teď čekám třetí miminko, holčičku. Ale právě s partnerem jsme se rozešli, bohužel. Nemá o nás zájem a miminko nechce. To byl i důvod, proč od nás odešel. Nemůžu se rozhodnout, jaké příjmení mám dítěti dát. Když by bylo po otci, měla bych s nejstarším synem stejné příjmení. Pak prostřední syn a nejmladší dcera by měli spolu stejné příjmení. Bylo by to půl na půl. Ale to víte, hlodá mě to, že mimi nechce a nejeví o nás zájem, jen tedy o svého syna, což je tedy ten mladší. Otcovství u nenarozeného určitě nepopírá. Dala bych ráda příjmení po mně, když otec nemá zájem. Jenže to by pak zůstal mladší syn s příjmením sám a to je asi taky divný....

luciiinka87
1. kvě 2017

@terka228 Se zmenou prijmeni mladsiho chlapecka na tve souhlasit ex nebude, vid? V tom pripade bych asi holcicce nechala prijmeni po otci, at to ma shodne s braskou. Preci jen maji stejneho tatu, tak bych to nekomplikovala, kvuli nim, at v tom nemaji zmatek.

terka228
autor
1. kvě 2017

@luciiinka87 To by nesouhlasil, syna moc miluje......Taky právě takhle smýšlím, že by to jako sourozenci se tejným otcem měli divný....Děkuji moc za názor.

puresin
1. kvě 2017

@terka228 Ženská varianta českých příjmení končící "-ová" historicky znamenalo, ze žena patří muži toho jména ( muž Novák, jeho dcera/žena je tedy Novákova, dnes Nováková).
Tebe si Tvůj chlap nevzal, přestože Ti udělal 2 děti a kvůli početí druhého Tě dokonce opustil, že malou nechce. No neměla bych nad čím přemýšlet...

elu
1. kvě 2017

A je to vůbec možný.. ..neni to tak..ze kdyz mají děti stejného otce musí se jmenovat stejně.. .kdyz uz se první jmenuje po něm?

zmrz_lina
1. kvě 2017

Já mám pocit,že nemáš moc co řešit. Děti stejného otce mají v ČR stejnew příjmení.

blahova_andrea
1. kvě 2017

mám pocit, že nemáš na výběr jako píše elu. děti stejného otce musejí mít stejné příjmení a nesmějí mít stejná jména. toto matriky hlídají. když má syn jeho příjmení, tak ho musí mít i dcera. teda v případě, že se půjde na matriku přihlásit k otcovství. pokud nepůjde, nepodepíše, tak bude mít dcera automaticky příjmení po tobě. ale nebude mít otce v rodném listě a ty alimenty.

zuzajulie
1. kvě 2017

Je to nějaké zamotane, ale dala bych po sobe.

rebe
1. kvě 2017

Jak už tu padlo, nemáš na výběr, děti stejného otce se musí jmenovat stejně, v tvém případě tedy obě po otci.

terka228
autor
2. kvě 2017

@rebe Dobře, tím je to jasné. Děkuji moc.

terka228
autor
2. kvě 2017

@blahova_andrea
Děkuji, aspoň mám jasno 🙂

terka228
autor
2. kvě 2017

Holky, děkuji. Když není na výběr, není na čím dumat. Nevěděla jsem, že to takhle chodí. K otcovství se určitě přihlásí, to zase jo. Takže bude jméno po něm a hotovo. Děkuji za ujasnění.

mkr
2. kvě 2017

To já bych si to zjistila a dala bych dítěti jméno po mně.

luciesofi
2. kvě 2017

@mkr opravdu to nelze.. moje mamka je matrikářka
@terka228

luciezeman
3. kvě 2017

Pokud by tatínek nejevil zájem o mimi a nebyli by jsme spolu tak bych nechala mé příjmení. Pocházim z rodiny, kde jsme každý ze sourozenců měli taky každé jiné přijmení. Nosila jsem maminky přijmení, která se pak znova vdala tudiž ona a její další děti se jmenovali jinak. Znova se rozvedla a vrátila se po 15ti letech k mému biologickému otci teď zas mý dva sourozenci se jmenují jinak než naše máma a já (kde mi to v RL automaticky změnili na příjmení po otci) Nikdy jsme to nijak neřešili, ale proč dávat přijmení po otci, který stejně nemá zájem a to dítě ho třeba nikdy neuvidí? Rozhodnout se musíte nakonec stejně sama 🙂

monilica
3. kvě 2017

No já Vám tuhle situaci teda vůbec nezávidím, sama to řešit nemusím, protože jsem šťastně vdaná a čekám 5.mimi, ale pokud tatínek Vaší nenarozené holčičky otcovství nepopírá a přihlásí se k ní, tak bude v budoucnu dobře, že bude mít jméno po něm, současně pokud svého syna miluje, nevylučuje se, že by nemiloval i dceru...někdy si chlapi bojí přiznat, že mají z něčeho strach a utíkají od problému, pak si to ale rozmyslí a třeba bude hrdý, že je to právě jeho dcera...třeba ji bude milovat stejně, jako miluje syna a možná se třeba vrátí... I chlapi mají v sobě někdy bordel a potřebují si ponechat čas a ujasnit si to. To se vystříbří 😉 Držím palce při porodu a i v budoucnosti

astyna
3. kvě 2017

a když neuvede otce do rodného listu, to si pak příjmení může dát po sobě, že? 🙂

edit: už jsi napsala výše, že k otcovství se přizná, tak můj koment je mimo 🙂