Ahoj vespolek,
Když má dítě příjmení po otci a já jako matka mám jiné a budu chtít s ditetem někam letet, tak jak to je ?
Můžu nebo mě nepustí, protože má jiné příjmení než já? Já se v tom nevyznám prosím pomoc zkušenější, dík🙂
Prijmeni neni nic. Urcite vam nikdo na zaklade prijmeni nic nezakeze
@makronka222 jako fizl ktery se snazi tady radit bych uvitala hezci oznaceni, treba aspon policajt ;D ne delam si srandu, je mi to jedno, jen me to pobavilo
@makronka222 ufff takže je to dobrý, já už myslela, že nikam nebudu moc to by bylo asi naprd... 😀
@poopsie měla bys mít s sebou písemný souhlas druhého rodiče -že souhlasí s vycestováním dítěte a nejedná se o únos https://www.umpod.cz/unosy-deti/cestovani-s-dit...
@surikata131 hned jsem si uložil... V březnu pojedu na hory do Itálie s nevlastní dcerou lyžovat, tak se to bude hodit mít u sebe.
@poopsie
mela bys mit s sebou souhlas druheho rodice o vycestovani ditete protoze pokud nemas jeho souhlas a on te uda tak je to unos.
@barchen
dite musi mit svuj cestovni doklad i v schengenu,porad je to zahranici a je treba prokazat jeho totoznost.
@zelenaesmolda S tím pasem to je myšleno tak, že mimo Schengen pas, v Schengenu pas nebo OP...
@barchen
jo tak. ja jsem to pochopila ze musi mit pas nebo OP mimo schengen :D
@zelenaesmolda no protože nemá 15 let, nemůže mít OP, tak se dětem vyřizuje pas. I když jedeš třeba do Vídně. Teda mělo by se.
@gabrriel
nesmysl,i diteti se da vyridit OP,davno neplati,ze OP je od 15 let
Deti nemaji stejne prijimeni jako ja a letam s nema uz nekolik let normalne. Maji kazdy svou detskou OP jinak pas na cesty mimo Schengen.
Musíš mít pro dítě občanku nebo pas pokud je to na delší dobu tak souhlas otce.
@barulina ja jsem pracovala na fizlarne:D jinak jsme si nerekli :D
@poopsie neboooj, letela jsem s dcerou 2x a dobry. Nasi s ni jeli do Nemecka, Itosky a taky nikdo nic v hotelu pri rezervaci neresil 🙂
@makronka222
tak v hotelu to resit nebudou,jsem zvedava jak by prokazali,ze dite patri k nim kdyby je zastavili policajti...
@gabrriel proč by nemohlo mít dítě do 15 let občanku? Občanka se už několik let vystavuje i novorozencům.
@makronka222 vsak v pohode ;D me to pobavilo
Letame se synem často, většinou bez problémů. Jednou mě ale v Německu docela podusili a úplně nejvíc u nás na Ruzyni při příletu z Jordánska. Raději sebou vozím rodný list
@makronka222
uz 2x jsi s ni letela?to mate teda nalitano :D
@20190418 rodný list se nesmí vozit za hranice!! Pro dítě obcanku nebo pas a popr. Ověřeny dokument o vycestovani od ministerstva jak je psáno výše.
@veroniquecz
muzes poslat odkaz kde je tohle uvedeno?slysela jsem to uz hodnekrat ale nezda se mi to,to by ses totiz nesmela ani do zahranici odstehovat...spousta deti ma dvoji obcanstvi a RL maji samozrejme tam,kde zijou a nemusi to byt zrovna zeme ktere maji obcanstvi...
@veroniquecz proč ne? Po mně ho chtěl přímo český celník. Syn OP i pas má. Obojí vozím sebou, ale má jiné příjmení. Tady nejde o vycestovani jako takové, ale o to dokázat, že ke mně syn patří... Souhlas s v cestováním po mně nikdo nikdy nechtěl. Důkaz o tom, že to dítě, které se jmenuje úplně jinak než já, je moje, ano.
@veroniquecz primo na strankach MZ je psano,ze pokud ma dite jine prijmeni tak doklady,ktere prokazou pribuzensky vztah s tebou mohou byt rodny list,rozhodnuti o adopci ...a nebo souhlas s vycestovanim od druheho rodice...
Normalne letis, z OP si to vylustruji a zjisti kdo je matka, otec, jejich jmena, rc, vsechno info. Vzdyt muze letet i teta nebo babicka s ditetem nekam pryc. Stejny, jako kdyz te zastavi fizlove v aute a kouknou na deti. Taky nikdo neresi, jestli jsou tvoje - pokud tedy jsou ok a nervou, ze si je unesla:D